Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Berthold napisał:

Proces pięć, siedem lat mordęgi, małe szanse na wygraną, olbrzymie koszty, kilkanaście spraw, biegli sądowi... Jak uważasz... 

Dlatego nie ukrywam że nie chce do końca iść ta drogą.. Bo nie jestem takim msciwym dziadem i nie mam ochoty marnować czasu na ciąganie się po sądach ale mam w planach do niego pojechać i z nim porozmawiać bo z tym to problemu nie mam.. Jakby mi zrekompensowal chociaż koszt produkcji zmarnowanej paszy to by było ok. Dla ciekawości powiem że jak dzwoniłem do niego jaka jest sprawa to powiedział mi żebym zadzwonił za kilka dni bo jedzie na narty do Szwajcarii 👍

Opublikowano

Tomaszmab jak rozmowa nie przyniesie skutku to do prawnika aby zredagował pismo w którym wnosisz o rekompensatę kosztów  z powodu nie do trzymania warunków umowy  .wysyłka listem poleconym że zwrotnym potwierdzeniem odbioru i terminem  rozwiązania sporu. Na pismo  nie przeznaczysz fortuny .A w razie dojdzie do sprawy to już papiery są że  chciałeś to polubownie załatwić 

Opublikowano

Z tymi nartami to on kit tobie puścił bo wie że czas działa na jego korzyść (prześpisz się ochłoniesz złość ci minie ) Napisz miejscowość z której ten gość to może coś ci powiem na jego temat

Opublikowano
13 godzin temu, tomaszmab napisał:

Kukurydza to tania pasza jest

Przed chwilą, nexeqadore napisał:

Kukurydza tania pasza chyba nie wiesz co mówisz jedna z najdroższych

• Confused 1
Opublikowano
8 minut temu, nexeqadore napisał:

Kukurydza tania pasza chyba nie wiesz co mówisz jedna z najdroższych

Policz koszty ustawy i zbioru 1 ha kukurydzy podziel przez  ilość plonu a potem 1 ha dobrze utrzymanej trawy. Kukurydza wyjdzie taniej no chyba że ktoś liczy z ekstensywnych łąk na program tylko zbiór ale co to za pasza z takiego siana...

• Like 3
Opublikowano
15 godzin temu, tomaszmab napisał:

Dlatego nie ukrywam że nie chce do końca iść ta drogą.. Bo nie jestem takim msciwym dziadem i nie mam ochoty marnować czasu na ciąganie się po sądach ale mam w planach do niego pojechać i z nim porozmawiać bo z tym to problemu nie mam.. Jakby mi zrekompensowal chociaż koszt produkcji zmarnowanej paszy to by było ok. Dla ciekawości powiem że jak dzwoniłem do niego jaka jest sprawa to powiedział mi żebym zadzwonił za kilka dni bo jedzie na narty do Szwajcarii 👍

A masz z nim umowe jakas czy  na gebe te jalowki kupione? Przedstawial badania usg czy  cos w jakim stadjum sa cielne?

Opublikowano

To właśnie użytki zielone to najtańsze źródło dobrej paszy. Ja osobiście wolę zrobić dobrą kiszonkę z traw /lucerny i ograniczyć do minimum zakup śr sojowej i rzepakowej. Tak średnio przy średniej kiszonce z traw przy podaniu 10 kg sm mam oszczędność ok 2,4 kg rzepaku, a przy tej samej dawce lucerny 3,50 kg śr rzepakowej. Użytki to najtańsze źródło białka, patrząc na to ile kosztuje soja, rzepak to chyba jedna z niewielu tańszych alternatyw dla nich. Wiadomo kiszonki z qq się nie zastąpi, bo trawy skrobi nie mają, ale za to cukry proste nadrabiają swoją wartością energetyczną 😁

Opublikowano
25 minut temu, areek9869 napisał:

To właśnie użytki zielone to najtańsze źródło dobrej paszy. Ja osobiście wolę zrobić dobrą kiszonkę z traw /lucerny i ograniczyć do minimum zakup śr sojowej i rzepakowej. Tak średnio przy średniej kiszonce z traw przy podaniu 10 kg sm mam oszczędność ok 2,4 kg rzepaku, a przy tej samej dawce lucerny 3,50 kg śr rzepakowej. Użytki to najtańsze źródło białka, patrząc na to ile kosztuje soja, rzepak to chyba jedna z niewielu tańszych alternatyw dla nich. Wiadomo kiszonki z qq się nie zastąpi, bo trawy skrobi nie mają, ale za to cukry proste nadrabiają swoją wartością energetyczną 😁

Tania może i jest ale QQ masz ilościowo znacznie więcej. 

Opublikowano (edytowane)

Marnowanie kiszonki z qq i trawy dla rogatego dziadostw przy tych cenach to grzech. A dawanie srury z rzepaku lub soi to calkowita glupota.

Ja od 2 lat zywie je na miedzyplonach sciernisjowych. Po zbioze zboza leci 30m3 gnojowicy, gruber i siewnik talerzowy z owsem i peluszkom. W trakcie z 150kg saletry.  Taki poplon na jesieni leci z ostatnim pokosem traw w pryzme. Opasy dostaja tylko ta kiszonke + troche kiszonki  z qq. Przyrosty mam podobne jak wczesniej zywione na sianokiszonce, qq i srucie zbozowej. 

Edytowane przez Bugii
Opublikowano
4 godziny temu, Bugii napisał:

Marnowanie kiszonki z qq i trawy dla rogatego dziadostw przy tych cenach to grzech. A dawanie srury z rzepaku lub soi to calkowita glupota.

Ja od 2 lat zywie je na miedzyplonach sciernisjowych. Po zbioze zboza leci 30m3 gnojowicy, gruber i siewnik talerzowy z owsem i peluszkom. W trakcie z 150kg saletry.  Taki poplon na jesieni leci z ostatnim pokosem traw w pryzme. Opasy dostaja tylko ta kiszonke + troche kiszonki  z qq. Przyrosty mam podobne jak wczesniej zywione na sianokiszonce, qq i srucie zbozowej. 

Tak sobie kozaczyć to można jak się trafi w dobrą pogodę i będzie przepadywać.  W innym wypadku z poplonu ch*j i z wschodów kolejnej rośliny również ch*j jak wyorzesz skały  .  A kto jakie białko daje to już odrębna kwestia ekonomiczna w danym gospodarstwie . U mnie opłaca się opasać intensywnie soją i zrobić 1.3 rzutu zamiast jednego .

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, karolr2 napisał:

Bożena 

Nie. Bożena  zachwycala sie nimi jak nie były  jeszcze do sprzedania a brała  kojec sąsiedni.  (Za tamte obok to daje po 8 zl mówiła) . Teraz jak dzwonilem to mówi ze z tamtego stada to może  kilka by poszło po 8 zl. 

Opublikowano (edytowane)

Mają  zabrać  w przyszłym tyg to napiszę,  bo jak nie pójdą  to bedzie ze sieje zamęt.   Jak tak czytam ze niektórzy  sprzedaja byki po 6-6,5 brutto ladne byki to chyba niemaja szacunku sami dla swojej pracy. Ja sprzedalem po 6,5 hf ale to byl skora i kosci 

Edytowane przez malorolny121
Opublikowano
no dokładnie. Tak samo Ci co mleko oddają po 1.10 to frajerzy. Powinni to mleko trzymać w zbiornikach na gnojówkę. O hodowcach świń to samo. Trzymać i czekać na lepszą cenę. Albo lepiej do lasu wypuścić. Myślisz gamoniu że jakby ktoś dawał więcej to by nie sprzedali ? sam sprzedawałem w kwietniu i maju i handlarze wielką łaskę robili że w ogóle przyjechali. A ze nie miałem co dać im zryc to na co miałem czekać ?
  • Like 13
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v