Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można gdybać co było, trzeba było zrobić mu sekcję, stawiam że w środku coś mu pękło.

Opublikowano

wet robil sekcje? pluca moga byc wtornym efektem. jak go jeszcze masz niech go przetnie i zobaczy bo moze byc gorsze plugastwo wywolane pierwotniakami

Opublikowano
1 minutę temu, Sean napisał:

Można gdybać co było, trzeba było zrobić mu sekcję, stawiam że w środku coś mu pękło.

Ale co niby i od czego? Od litra wody? Zrób sekcje to jak przyjedzie firma od utylizacji ciekawe co im powiesz. 

Opublikowano

A lekarz od czego jest? jego diagnoza że może to to , to wiesz.

Opublikowano
2 minuty temu, boo45 napisał:

wet robil sekcje? pluca moga byc wtornym efektem. jak go jeszcze masz niech go przetnie i zobaczy bo moze byc gorsze plugastwo wywolane pierwotniakami

Nie robił sekcji. Powiedział mi że prawdopodobnie poszło na płuca i tyle. 

Opublikowano

niech zobaczy jak go jeszcze masz czy z przewodu laczacego pecherz moczowy z nerkami nie zrobila sie galaretka. ciele normalnie moze pic mleko a nagle mozr pasc i niestety ale moze pociagnac za soba inne:(

Opublikowano

Dlatego trzeba było żądać od lekarza sekcji, a nie jego domysłów. Jakby mu coś wlewał to co innego, łatwo zalać, ale sam pił, toż nie raz sam wsadzałem cielakom łeb do wiadra na siłę jak był mały i nie chciał pić, mówiłem bo cię cholero utopię, bulgotał prychał ale nigdy nie zaciągnął do płuc niczego.

Opublikowano

witam. miałem identyczny przypadek. cztery cieleta odpajane równocześnie, tydzień piły normalnie. nagle jeden pijąc zawiesił się, odszedł od wiadra w połowie porcji, zaczął słaniać się na nogach, wybaluszyl galy i upadł. szybko złapałem go na nogi i na zmianę, łeb do góry, to pupa do góry. cielak zalany. po kilku minutach załapał powietrze, kaszel, prychanie. oczywiście zachlystowe zapalenie płuc. Ale walczyłem i wyciągnąłem go z tego. dziś ma 1,5 roku, nadrobil opóźnienie i ma się dobrze. grunt to szybka reakcja. nie trzymanie na rękach aż zdechnie tylko obracać nim żeby wyleciało mleko lub powietrze, ktore wraz z nim poszło. zaszkodzić nie zaszkodzisz, najwyżej zdechnie (bez reakcji to pewne)

rolkam72 napisał:

Zrób sekcje to jak przyjedzie firma od utylizacji ciekawe co im powiesz.

powiesz im, że zrobiliście sekcję. A jak wilk zezre Ci pół cielaka na łące, a zostawi tylko łeb z kolczykami to co powiesz? dla firmy utylizacyjnej ma się zgadzać papier, a nie to czy zwierzę jest w całości (np cięte po sekcji)

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

witam. miałem identyczny przypadek. cztery cieleta odpajane równocześnie, tydzień piły normalnie. nagle jeden pijąc zawiesił się, odszedł od wiadra w połowie porcji, zaczął słaniać się na nogach, wybaluszyl galy i upadł. szybko złapałem go na nogi i na zmianę, łeb do góry, to pupa do góry. cielak zalany. po kilku minutach załapał powietrze, kaszel, prychanie. oczywiście zachlystowe zapalenie płuc. Ale walczyłem i wyciągnąłem go z tego. dziś ma 1,5 roku, nadrobil opóźnienie i ma się dobrze. grunt to szybka reakcja. nie trzymanie na rękach aż zdechnie tylko obracać nim żeby wyleciało mleko lub powietrze, ktore wraz z nim poszło. zaszkodzić nie zaszkodzisz, najwyżej zdechnie (bez reakcji to pewne)

Gdybym to ja wiedział że tak trzeba zrobić w sobotę a ja w szoku nawet nie pomyślałem co mu się mogło stać. Dzięki za przydatną wiadomość 

Opublikowano

Zazdroszczę Wam tych weterynarzy co robią szczegółowe badania i sekcje. U mnie łaskę robią, że przyjadą za godzinę lub dwie. A jak przyjedzie, to da pare zastrzyków, weźmie kasę i powie, że jak przeżyje, to będzie żył.

Opublikowano

też mamy takich weterynarzy, zero odpowiedzialności. Daje tylko zastrzyk (coś w strzykawce) bez opisu, przytula kasę i wio dalej. Korzystałem dwa razy i pognałem w cholerę. Teraz mam innego weta, każdy lek z opisem w oryginalnej buteleczce. kasy nie bardzo ściska. A co do sekcji: to możesz sobie sam, zrobić. rozciąć choćby płuca i zobaczyć czy nie ma tam mleka. lub ew mocnych zaczerwienień.

może źle się wyraziłem. nie sobie zrobić tylko cielakowi. zeby mnie nikt opacznie nie zrozumiał. :D 

Opublikowano

Co tu się dziwić wetom, jak lekarze w szpitalach jeszcze gorsi.

Opublikowano
4 minuty temu, Sean napisał:

Pacjent:Dzień dobry boli mnie kolano.

Doktor : Proszę smarować mascią łokieć.      

Z niektórymi weterynarzami niestety jest podobnie 

Opublikowano

I gdzie tu jakaś zależność ? Korzystałeś ostatnio że tak źle nastawiony ?

6 minut temu, Sean napisał: