Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, Brytan napisał:

A przekonuje mnie dobry stan techniczny. Sprzęgło,hamulce,skrzynia, silnik zdrowy. Faktury zakupu części itp.

Nie wiem, drogi nie jest, trzeba by to z bliska widzieć.

Opublikowano

Mam C-360 i wiem co to dokładka i z tym też się liczę,ale zależy mi żeby dał radę z pługiem 4x40 bo 60-tka z 3x40 daje rade i jakby agregat 2,7-2,8 dał radę to bym się cieszył.Pola dosyć górki.A myślę,że jak mu się dołoży napęd bo wszystko pod niego jest gotowe to już będzie ciągnik okej. Widać,że właścicieli włożył w niego trochę kasy więc może nie jest to głupie. A najwyżej wtopie i tyle. Raz się żyje.

Opublikowano

Mniej więcej po tyle chodzą te szóstki bez napędu.

A podzespoły chodzą spoko. Choćby działający wzmacniacz, dobrze wchodzą biegi,sprzęgło, hamulce mocne. Podnośnik też bez zastrzeżeń. Rozbierany był to widać jak się go ogląda a do tego faktury.

Opublikowano

Twoje pieniądze, zrobisz jak będziesz uważał. 

To są ciężkie decyzje. 

Ja miałem 1212 bez 4x4. Moc była, ale tak jak mówię koledzy na pryzmie z kukurydzą czy z forshritt t-088 na miękkiej nawierzchni łatwo było go zagrzebac. 

U mnie chodził z prasą stałokomorowa 160x120, rozrzutnikiem o którymi pisałem wcześniej. 

Praca jakoś szła, ale wiadomo że teraz jak mam ciągnik z napędem to jest lepiej 

Opublikowano
1 minutę temu, plati napisał:

Twoje pieniądze, zrobisz jak będziesz uważał. 

To są ciężkie decyzje. 

Ja miałem 1212 bez 4x4. Moc była, ale tak jak mówię koledzy na pryzmie z kukurydzą czy z forshritt t-088 na miękkiej nawierzchni łatwo było go zagrzebac. 

U mnie chodził z prasą stałokomorowa 160x120, rozrzutnikiem o którymi pisałem wcześniej. 

Praca jakoś szła, ale wiadomo że teraz jak mam ciągnik z napędem to jest lepiej 

Rozumiem. A ze spalaniem jak było?   I jakie awarie są do dla nich dosyć częste?

Opublikowano

Ziomek czy 4 cylindry czy 6 to one przecież spała podobnie. Dowiedz się jak ta turbina była wstawiana.

i nie wiem czy na 15 ha nie lepsza będzie 80 z napędem. 4 skibowy pług tez pociągnie i agregat 2.7 tez powinna

Opublikowano
3 minuty temu, masa24 napisał:

Ziomek czy 4 cylindry czy 6 to one przecież spała podobnie. Dowiedz się jak ta turbina była wstawiana.

i nie wiem czy na 15 ha nie lepsza będzie 80 z napędem. 4 skibowy pług tez pociągnie i agregat 2.7 tez powinna

Nie stać mnie na 80-tke z napędem jak już to bez. Ale musze się przespać z tym.Wydaję mi się,że jednak ją wezmę. Jeżeli turbina jest nie dobrze włożona to ją wywale i będzie ogryginał.

Opublikowano

Tak jak pisałem wcześniej spalanie 6 przy ciężkiej pracy np. Plug polzawieszany 6 skib bekas to była bardzo ciężka praca to około 12l na h, z tym żeza tą godzinę spokojnie zaoralo się ponad 1ha. 

Do tej pory mam 912. Kiedy pracowałem nim z prasą to było mu jednak trochę ciężko i 9l wziął. 

Awarie są takie typowe właściwie. Jak trafisz na dobre części przy remoncie to skrzynia będzie chodzić i chodzić. Za 30 lat to chyba tylko jeden remont ojciec zrobił. Nie wspomnę już o tym ze koszt części jest bardzo niski. Cała skrzynię zrobisz za tyle co w MF jedno koło kosztuje(O czym się boleśnie przekonalem). 

Silnik też jak się zrobi kalitalke dobrze to będzie smigal pod warunkiem że nie trafi się jakieś przegrzanie. 

6 bardzo lekko pali na mrozie. Rozruch na 24v (koszt akumulatorów wiekszy)

Trafiały się takie awarie jak stajacy pod obciążeniem wom itd.

Wiadomo, wszystko się psuje jak się używa. 

Opublikowano

Jak 6-tka bez napędu, to turbina jest mu zbędna, niepotrzebne dodatkowe spalanie.

Opublikowano

Akumulatory też nowe 2x 12V. U mnie chodziła by ta 12-tka z pługiem zagonowym 4x40,agregatem uprawowym 2,7/2,8 m i talerzówką 2,7 m no i przyczepą 6 t. Tyle.Więcej by nic nie robiła.

Opublikowano
Przed chwilą, masa24 napisał:

A czemu go sprzedaje jak taki doinwestowany?

Bo kończy z rolnictwem bo przechodzi na lasy i tam mówi,że potrzebny mu z napędem. Swoją drogą ma też ładnego Z056 do sprzedania. Sporo go na filmikach na yt.

Opublikowano
19 minut temu, Brytan napisał:

Akumulatory też nowe 2x 12V. U mnie chodziła by ta 12-tka z pługiem zagonowym 4x40,agregatem uprawowym 2,7/2,8 m i talerzówką 2,7 m no i przyczepą 6 t. Tyle.Więcej by nic nie robiła.

Jeżeli stromych pól nie masz kupuj

Opublikowano
Brytan napisał:

Z tymi maszynami spokojnie poradzi sobie zwykła c385 , ja trochę ponad 100 konnym ciągam agregat 5.20 m i jeszcze trochę zapasu mocy pod butem jest to 2.7 m do 75 koni będzie w sam raz. Z pługiem 4x40 jeśli nie jest jakiś ciężki na zabezpieczeniach też da radę. Nie kupuj spontanicznie , poszukaj w ogłoszeniach inne takie ursusy , jedź obejrzeć , sprawdzić i wtedy sobie porównasz.

Opublikowano

Rozmumiem,ale wiesz nie ma napędu i nie chce go zbyt obciążać dużymi maszynami. Tym bardziej,że mam górzysty teren. Ponadto większe maszyny nie są mi potrzebne bo bym się tylko nudził w domu :D

Opublikowano
8 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Z tymi maszynami spokojnie poradzi sobie zwykła c385 , ja trochę ponad 100 konnym ciągam agregat 5.20 m i jeszcze trochę zapasu mocy pod butem jest to 2.7 m do 75 koni będzie w sam raz. Z pługiem 4x40 jeśli nie jest jakiś ciężki na zabezpieczeniach też da radę. Nie kupuj spontanicznie , poszukaj w ogłoszeniach inne takie ursusy , jedź obejrzeć , sprawdzić i wtedy sobie porównasz.

Hmmm, 100KM i agregat 5.20?

Przed chwilą, Brytan napisał:

Tak jest. Wszystkie biegi sprawne. Wchodzą bez zgrzytu, lekko i nie wyskakują.

Delikatne zgrzytanie musi w ursusie występować

Opublikowano

Nie na moje oko to  chłop ma już dość tych remontów i goni grata do Żyda.... 😁😁😁