Skocz do zawartości

Dzierżawa gruntów pod fotowoltaike

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O kurla widzę żem miał nosa że niczego nie wiesz i tylko się chwalisz.... 

Opublikowano

Przejrzałes mnie naczelny erudyto portalu,... Turlaj wrotki...... A sorki u ciebie obręcz koła rowerowego popycha się patykiem. 

Opublikowano
26 minut temu, ogarek napisał:

Staraj się choć trochę pisać w temacie to może się będzie o co spierać...dasz rady coś wybakac w temacie ?... Sprobuj moz się uda, tylko bez glupkowatych pytań... 😁😁😁😁

Po co ? Wolę nadal pośmiać się z ciebie . :D

6 godzin temu, red83 napisał:

Skoro jesteś człowiekiem małej wiary (co na Podlasiu jest rzadko spotykane), to radz sobie sam. Nie zasługujesz na pomoc. Prawnicy z rodziny Ci pomogą. 

Ono nie jest małej wiary . Ono to niewierny . :D

Opublikowano
1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

ta jasne u nas już czekają 2lata i sąsiadce zadzwonili że inwestycja ruszy za 2-3lata

U  mnie   ruszyła  po  4  latach.     I   każda  firma   jest  inna   jedna  uczciwa  druga  nie. 

Opublikowano
19 minut temu, zetorki12 napisał:

już tam byliśmy . :D

I zostały tylko zgliszcza. 

Opublikowano
22 godziny temu, damianzbr napisał:

Nie ty jako dzierżawca nie możesz tego zrobić. Ale będzie mógł zrobić to podmiot któremu oddasz do użytkowania ten grunt.

Przekładając na ten twój przykład. Ty wydzierżawiasz od sąsiada, na 20 lat. Pozwalasz mi go uprawiać i ja składam na niego o dopłaty. Po 20 latach mogę zasiedzieć w dobrej wierze, ty będziesz świadkiem w sądzie że ja użytkowałem ten grunt przez 20 lat.

@ogarek Więc ty nie bądź gorszy, a nawet bądź lepszy i weź na klatę wyzwanie. Jutro wpadam do ciebie i spisujemy umowę dzierżawy na 30 lat po 8 tys/ha. Co ty na to jesteś mężczyzną czy zwykłym ignorantem.

Albo przynajmniej podaj podstawy prawne jeśli uważasz że moja odpowiedź dla Matey jest błędna.

Niektórzy to są inteligętni inaczej  😄  najpierw poczytaj doucz się a później pisz. 

Opublikowano
2 godziny temu, ogarek napisał:

Szkoda mi takich ludkow co udają że coś wiedzą

Właśnie takim ludkiem jesteś ty.

Chcesz zabłysnąć udaje że coś wiesz a gówno wiesz, tylko co i rusz użyjesz przechwałki że masz prawnika, syna bydło i co tam jeszcze.

Tylko znacznie częściej wychodzisz na idiotę pisząc że np. podatek od nieruchomości może płacić tylko właściciel i wiele wiele innych gaf.

Oj ty sierotko Boża, tak bardzo chcesz być fajny, zabłysnąć na AF a wychodzi na opak. xD

32 minuty temu, piotreku1 napisał:

Niektórzy to są inteligętni inaczej  😄  najpierw poczytaj doucz się a później pisz. 

Ale że co, możesz jaśniej bo jak na razie stwarzasz wrażenie krzykacza bez pojęcia.

Może jakiś argument???

Opublikowano

U mnie farma powstała po 5 latach papierologii i w momencie, gdy warunki umowy przejęła inna firma, ta z którą podpisałem została rozwiązana. Poza tym nawet notariusz mówił że nie może dojść do zasiedzenia i na zapas mam to nawet w umowie, że zrzekają się zasiedzenia gdyby była kiedykolwiek taka możliwość.

Opublikowano
11 minut temu, damianzbr napisał:

Chcesz zabłysnąć udaje że coś wiesz a gówno wiesz, tylko co i rusz użyjesz przechwałki że masz prawnika, syna bydło i co tam jeszcze.

Tylko znacznie częściej wychodzisz na idiotę pisząc że np. podatek od nieruchomości może płacić tylko właściciel i wiele wiele innych gaf.

Oj ty sierotko Boża, tak bardzo chcesz być fajny, zabłysnąć na AF a wychodzi na opak. xD

Ale że co, możesz jaśniej bo jak na razie stwarzasz wrażenie krzykacza bez pojęcia.

Może jakiś argument???

Krzykaczem właśnie Ty jesteś!  ,,Aby móc zasiedzieć nieruchomość w dobrej wierze musi zaistnieć przesłanka, że władający w dobrej wierze używał nieruchomości (przez okres co najmniej 20 lat) nie wiedząc, że posiada ona prawowitego właściciela,,  

Umowy dzierżaw sa podpisywane notarialnie i na dodatek jest także adnotacją w KW.  Więc jak firma może powiedzieć w sądzie że nie zna prawowitego właściciela. 

PO CO GOSCIU ROBISZ ZAMĘT . Zazdrościsz innym ?   Mam sąsiada co wydzierzawil i od roku stoi farma  A sąsiad zadowolony  za pierwszy rok już kasę dostał  12tys/ha  tylko 8,5% podatku musi płacić 

Opublikowano

Dlatego trzeba podpisać umowę z taką firmą którą będzie również inwestorem, a nie tylko spisze umowę i szuka jakiegoś inwestora. Następną rzeczą jest to, że nie można zgodzić się na warunek który znajduje się zawsze w umowie, mówiący o pięciu latach czasu na załatwienie pozwoleń. Maksymalny czas to dwa lata w zupełności wystarczy na papierologie, jeżeli nie to zapis że po upływie dwóch lat możemy zerwać umowę.

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Może jakiś argument???

nie pisałem że tylko, tylko że gmina wystawia podatek na właściciela a nie dzierżawcę bo takie jest prawo że właściciel jest pierwszy wezwany do zaplaty  ... posiadacz samoistny może placic jak nie ma właściciela czyli takowy się nie ujawnia..... Nie przekrecaj mi tu moich wypowiedzi jeśli je inaczej zrozumiałeś.... 

Jesteś nawiedzonym filozofem i medrkujesz a nie znasz podstawowych zasad i przepisów i tyle... 

Zmysliles fikcyjna sytuację na potrzeby swojej błędnej tezy i tyle.... Bzdury i nic więcej.... 

Opublikowano

Mieliśmy też ziemię w dzierżawie i UWAGA : podatek wystawiony od dzierżawy był na nas !

Opublikowano (edytowane)

Umowa dzierzawy 10 lat  dla KRUS -u.... wtedy dzierżawca płaci podatek 

W  umowie można zapisać że podatek opłaca dzierżawca i zgłosić do gminy ale mało kto tak robi.... Z reguły umowa jest ustna i  nakaz wystawiany jest na właściciela 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, piotreku1 napisał:

Krzykaczem właśnie Ty jesteś!  ,,Aby móc zasiedzieć nieruchomość w dobrej wierze musi zaistnieć przesłanka, że władający w dobrej wierze używał nieruchomości (przez okres co najmniej 20 lat) nie wiedząc, że posiada ona prawowitego właściciela,,  

Umowy dzierżaw sa podpisywane notarialnie i na dodatek jest także adnotacją w KW.  Więc jak firma może powiedzieć w sądzie że nie zna prawowitego właściciela. 

PO CO GOSCIU ROBISZ ZAMĘT . Zazdrościsz innym ?   Mam sąsiada co wydzierzawil i od roku stoi farma  A sąsiad zadowolony  za pierwszy rok już kasę dostał  12tys/ha  tylko 8,5% podatku musi płacić 

Czytaj ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem że: firma z którą podpisałeś umowę notarialną będzie mogła zasiedzieć dany grunt.

Wyraziłem się bardzo jasno że podpisujesz umowę notarialną z formą X, a posiadaczem samoistnym jest firma Y i to firma Y ma możliwość zasiedzenia twojego gruntu.

(zaznaczyć trzeba że ty jako właściciel gruntu nie masz zielonego pojęcia o istnieniu firmy Y a dowiesz się o niej po 20 latach dodatkowo po 20 latach firma X także będzie twierdziła że nie zna firmy Y i nie wie jak to się stało że firma Y samoistnie użytkowała farmę ele.)

Dnia 20.11.2019 o 21:35, damianzbr napisał:

jest:

1. rolnik - właściciel nieruchomości

2. firma X dzierżawiąca grunt na 30 lat od rolnika - posiadacz zależny

3. firma Y użytkująca grunt i fermę elektr. za cichą zgodą firmy X. - posiadacz samoistny.

Firmy X i Y są w komitywie. Ich cel to wy..uchać rolnika z jego pola.

Prościej się nie dało. Jeśli nadal tego nie zrozumiałeś, to faktycznie jesteś przypadek kategorii b. ciężkiej.

Doskonały przykładem i potwierdzeniem tego o czym piszę jest przykład kolegi:

5 godzin temu, kris91 napisał:

U mnie farma powstała po 5 latach papierologii i w momencie, gdy warunki umowy przejęła inna firma, ta z którą podpisałem została rozwiązana. Poza tym nawet notariusz mówił że nie może dojść do zasiedzenia i na zapas mam to nawet w umowie, że zrzekają się zasiedzenia gdyby była kiedykolwiek taka możliwość.

kolega podpisał umowę z firmą X i w umowie jest napisane że firma X zrzeka się zasiedzenia. To się zgadza bo i bez tego zapisu nie nabyli by prawa zasiedzenia.

Ale nie ma ani słowa o tym co się stanie gdy farmę el. samoistnie przejmie inna firma. Jest napisane że co się stanie gdy inna firma formalnie przejmie firmę X razem z farmą el. i umowami, jest napisane że nowa firma musi przejąć warunki umowy, ale co będzie gdy nowa firma przejmie farmę el. samoistnie bez żadnej umowy i porozumienia?

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Znaczy co ? nowy posiadacz wchodzi i nie płaci właścicielowi czynszu.... Czy płaci stary co podpisał umowę ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, ogarek napisał:

nie pisałem że tylko, tylko że gmina wystawia podatek na właściciela a nie dzierżawcę bo takie jest prawo że właściciel jest pierwszy wezwany do zaplaty  ... posiadacz samoistny może placic jak nie ma właściciela czyli takowy się nie ujawnia..... Nie przekrecaj mi tu moich wypowiedzi jeśli je inaczej zrozumiałeś.... 

Jesteś nawiedzonym filozofem i medrkujesz a nie znasz podstawowych zasad i przepisów i tyle... 

Zmysliles fikcyjna sytuację na potrzeby swojej błędnej tezy i tyle.... Bzdury i nic więcej.... 

23 godziny temu, ogarek napisał:

Podatek od nieruchomości płaci właściciel i na tego wystawia gmina bo tak stanowi prawo i tylko właściciela może obciążać  .

Oj biedny ty ogarku, sam się zakręciłeś. Piszesz bzdury, w dwóch postach zaprzeczasz samemu sobie i myślisz że jesteś fajny.

A może byś tak poprosił prawnika z rodzimy który to w Ostrołęce prowadzi sprawy rozwodowe przed wydziałem rodzinnym aby przeczytał ci podstawę prawną kogo można obciążyć podatkiem. W końcu prawnik, że z prowincji to z prowincji ale ustawy czytać i rozumieć musi potrafić co nie ogarku biedny na umyśle? xD

Opublikowano (edytowane)

Pisałem o sytuacji w której chciałeś mnie zasiedziec .... Czy ty tego nie rozumiesz że jak jest właściciel to on płaci podatek  i Ty nie masz zadnej możliwości aby wejść w jego role bo ci  na to nie pozwoli 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, ogarek napisał:

Znaczy co ? nowy posiadacz wchodzi i nie płaci właścicielowi czynszu.... Czy płaci stary co podpisał umowę ? 

Nowy posiadacz samoistny (firma Y) nie płaci właścicielowi ani grosza, tylko gminie podatek.

Posiadacz zależny który spisał umowę dzierżawy (firma X) paci czynsz właścicielowi, ale płaci jak się mu zechce.

Czy w umowie ktoś ma zapis że jeśli firma X ma opóźnienie w płaceniu czynszu o 14 dni to umowa dzierżawy zostanie rozwiązana ze skutkiem natychmiastowym a działająca instalacja przechodzi na własność dla właściciela gruntu?

No właśnie... Nikt takiego zapisu nie ma. I żadna z firm które mnie nawiedziły nie chciała się zgodzić na taki zapis. Nawet wtedy gdy czynsz dzierżawny proponowałem o 50% obniżyć.

11 minut temu, ogarek napisał:

Pisałem o sytuacji w której chciałeś mnie zasiedziec .... Czy ty tego nie rozumiesz że jak jest właściciel to on płaci podatek skoro i Ty nie masz zadnej możliwości aby wejść w jego rola skoro Ci na to nie pozwoli 

Ja nie wiem co ty piałeś, ale w tym temacie jest mowa o dzierżawieniu gruntu pod fotowoltaikę.

I to że wydzierżawisz grunt firmie X, nie oznacza że jakaś firma Y (o której nie masz bladego pojęci) za 20 lat nie zrobi ci zasiedzenia.

Bo właściciel gruntu jest zobowiązany wobez firmy X umową bez możliwości jej rozwiązania przez 20 lat i więcej, nie ma żadnych gwarancji że czynsz będzie otrzymywał, ale z kk ma zabronione palcem tknąć instalacji stojącej za stodołą bo instalacja nie jest jego tylko firmy X.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
10 godzin temu, Paula060990 napisał:

Aż głowa boli od tych głupot, które tu wypisujecie. Wczoraj dostałam umowę do przejrzenia i jest dobrze. Duża solidna wiarygodna firma, która zajmuje się nie tylko fotowoltaiką. Wszystkie koszty związane z farmą płaci dzierżawca, wszystko zapisane w umowie. Firma nie może kupić ziemi, nowelizacja ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego umożliwia każdemu zakup jednego hektara na wsi lub w mieście bez zgody Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, dlatego firmy nie mogą kupić sobie np naście hektarów pod solary. No i najważniejsze: Jeśli macie obciążenie hipoteczne nikt nie wydzierżawi od was ziemi pod fotowoltaike

A co do płatności, to jak kto sobie życzy. Rocznie, półrocznie nawet miesięcznie. Coroczna inflacja. Płacą od momentu wjazdu na działkę czyli po otrzymaniu wszystkich zezwoleń. Na zezwolenia czeka się do roku, farmę stawiają w ciągu czterech miesięcy

szukasz informacji to Ci ludzie odpisuja ze temat jest śliski, skoro wszystko git to podpisuj, kto nie ryzykuje szampana nie pije :) daj nam znać za pare lat co robisz z tymi fotowoltaicznymi dolarami

@damianzbr czaje to co mowisz i jest to logiczne, aczkolwiek ja mialem na mysli zwykla umowe dzierzawy bez wzmianki o przekazanie przemdiotu dzierzawy osobom trzecim

Opublikowano

@Matey zwykła umowa dzierżawy z gościem z sąsiedniej wioski raczej nie niesie za sobą zagrożenia że ktoś ci zasiedzi grunt, bo jeśli tak się stanie to ten stratny sąsiad pójdzie pod wpływem emocji po utracie majątku, nocą i spali tego drugiego po prostu.

Ale firmy krzak z drugiego końca PL, sobie spisują różne rzeczy notarialnie z różnymi posiadaczami gruntu, aby za te 20 - 30 lat mieć pełno prawną możliwość zrobić taki wałek (co nie oznacza że wszystkie firmy na to czyhają)

Opublikowano (edytowane)

Czleku jak płaci gminie ? Jak gmina wystawia na właściciela bo tak mają wszyscy u nas zapisane w umowach że firma dopłaca im tylko na poczet podatku.... albo jak się upierasz na tego co ma umowę ?.... Jaki to posiadacz samoistny skoro jest w zmowie z dzierżawca i ten mu uzycza twojej własności.. Jest to następny użytkownik a nie żaden posiadacz samoistny i tu nie musi być umowa z tobą skoro dzierżawca płaci czynsz.... A jak nie płaci to wypad i nakaz opuszczenia i biegu do zasiedzenia nie ma..... Szukasz nowego dzierzawcy co podpisze umowę  i tyle i zostajesz że zlomem na działce jak nikogo nie znajdziesz.... Ale wątpię że ktoś porzuci ten interes 

Nikt nie ma umowy dłuższej jak 28-29 lat a zasiedzenie w złej wierze to 30 lat i tylko takie tu wchodzi w grę.... 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Wmawiasz sobie ze uchroniles się przed zasiedzeniem i tyle.... Są to tylko insynuacje i obawy nie poparte żadnym konkretnym przypadkiem bo nikogo nikt tak nie zasiedzial i tyle..... 

Wiele ludkow to powtarza ale są to tylko domysły a jakbyś poszedł do prawnika z umową to by Ci wyjaśnił co i jak i jakich zaPisow zdać aby się zabezpieczyć.... 

Nie negocjowali z Tobą bo nie chcieli i im nie zależało na tej lokalizacji  i tyle... 

Edytowane przez Gość