Skocz do zawartości

Dzierżawa gruntów pod fotowoltaike

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, RU68 napisał:

A zakładając że farma powstała i z jakiegoś powodu bankrutują zostajemy z panelami konstrukcją i podatkiem i zastawem bankowym -nie do ruszenia przez lata aż sprawy własnościowe zostaną uregulowane a podatek niema zmiłuj do zapłacenia

@adamk czy na to jest jakas rada? U mnie w umowie wlasnie prawnik tez stwierdzil ze jak inwestor padnie i przejmie instytucja finansujaca to moze byc problem i ciezko to zabezpieczyc...

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, mikosss napisał:

@adamk czy na to jest jakas rada? U mnie w umowie wlasnie prawnik tez stwierdzil ze jak inwestor padnie i przejmie instytucja finansujaca to moze byc problem i ciezko to zabezpieczyc...

Porozmawiam z moim doradcą po stronie finansującej, postaram się wrócić z tematem.

Ryzyko jest zawsze i w każdym biznesie, kolega kupił mieszkanie pod wynajem, wynajęła normalna rodzina, płaciła pół roku a potem nie, od 2 lat nie może ich wyprowadzić.

Był tu poruszany temat przywrócenia działki po likwidacji farmy i miałem na to odpisać. Obdzwoniłem też kontrolnie dwa starostwa i dwa urzędy gminy dla pewności. Jest tak, że po przywróceniu terenu rolniczo bierzemy geodetę i jak geodeta stwierdzi, że grunt jest rolny to nie ma problemu, prostuje to starostwo i od razu gmina i zmienia podatek. Nie ma tutaj zagrożeń w obecnym systemie prawnym.

Edytowane przez adamk
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Próbuj. Koncesja na obrót energią elektryczną, projekt, sprowadzenie i montaż paneli, umowa na sprzedaż energii, umowa przyłączeniowa, wykonanie przyłącza, abonenckiej stacji transformatorowej, uruchomienie...

Opublikowano
Dnia 7.03.2021 o 10:39, adamk napisał:

Sam budowałeś rozumiem dla siebie?

Czy moge poprosic mail pana, adamk

Dnia 7.03.2021 o 10:39, adamk napisał:

Sam budowałeś rozumiem dla siebie?

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim :)

Mam takie pytanie do forumowiczów. Czy może ma ktoś z Was wzór uczciwej umowy na wydzierżawienie gruntów pod fotowoltaikę? Żeby w treści nie było mowy o jakiejś poddzierżawie gdzie później okaże się, że umowa jest z jakimś "słupem" który niczego nie ma.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jakie są kolejne etapy, jak inwestor/dzierżawca dostanie warunki zabudowy? Szczególnie interesują mnie kwestie podłączenia farmy do sieci SN. Kto wytycza przebieg takiej linii, czy są jakieś maks. odległości pomiędzy farmą a linią? Czy można się nie zgodzić na przejście linii przez swoją działkę?

Opublikowano
Dnia 17.04.2021 o 13:45, Trezor napisał:

Dzień dobry wszystkim :)

Mam takie pytanie do forumowiczów. Czy może ma ktoś z Was wzór uczciwej umowy na wydzierżawienie gruntów pod fotowoltaikę? Żeby w treści nie było mowy o jakiejś poddzierżawie gdzie później okaże się, że umowa jest z jakimś "słupem" który niczego nie ma.

Pozdrawiam.

Rzecz nie w tym by była uczciwa, bo umowa to kwestia wzajemnych zależności i obowiązków, rzecz w tym by zabezpieczała Pana. Do czego ta umowa potrzebna?

21 minut temu, Jarecki21 napisał:

Jakie są kolejne etapy, jak inwestor/dzierżawca dostanie warunki zabudowy? Szczególnie interesują mnie kwestie podłączenia farmy do sieci SN. Kto wytycza przebieg takiej linii, czy są jakieś maks. odległości pomiędzy farmą a linią? Czy można się nie zgodzić na przejście linii przez swoją działkę?

1. Podpisanie umowy

2. Złożenie DUŚ w gminie

3. Warunki zabudowy (gmina)

4. Wniosek o warunki przylaczenia

5. Projekt budowlany, pozwolenie budowlane 

Budowa

Uzyskane warunki przyłączenia od energetyki regulują kwestie wpięcia - czyli wskazują gdzie dokładnie wpiąć farmę (słup, zakres na słupach), wtedy siła rzeczy podłączasz do tego miejsca. 

Opublikowano

Co w przypadku jeżeli dzierżawca wyda w poddzierżawę dzierżawiona nieruchomość korzystając z zapisu w umowie "Wydzierżawiający wyraża zgodę dla dzierżawcy na wydanie dzierżawionej nieruchomości pod dzierżawę".

PS: Szukam uczciwego inwestora który nie handluje umowami i podpisze ze mną uczciwą umowę na dzierżawienie gruntów bez treści "Wydzierżawiający wyraża zgodę dla dzierżawcy na wydanie dzierżawionej nieruchomości pod dzierżawę".

Opublikowano (edytowane)

Z reguły firma podpisująca z rolnikami umowę to spółka z o.o. z udziałem ( kapitałem) 5 tys. zł. lub komandytowa, że w przypadku przegrania z chłopkiem nic nie traci. 

Edytowane przez Jurek321
Opublikowano
7 godzin temu, adamk napisał:

Rzecz nie w tym by była uczciwa, bo umowa to kwestia wzajemnych zależności i obowiązków, rzecz w tym by zabezpieczała Pana. Do czego ta umowa potrzebna?

1. Podpisanie umowy

2. Złożenie DUŚ w gminie

3. Warunki zabudowy (gmina)

4. Wniosek o warunki przylaczenia

5. Projekt budowlany, pozwolenie budowlane 

Budowa

Uzyskane warunki przyłączenia od energetyki regulują kwestie wpięcia - czyli wskazują gdzie dokładnie wpiąć farmę (słup, zakres na słupach), wtedy siła rzeczy podłączasz do tego miejsca. 

Dobra, ale pomiędzy pkt 3 a 4 nic się nie dzieje? Już wiadomo, że inwestor będzie produkował prąd i na pewno dostanie warunki przyłączenia? Ponawiam pytanie: czy jest jakaś maksymalna odległość pomiędzy farmą a linia SN? Kto jest inwestorem w takiej linii łączącej?

Jeszcze inne zagadnienie: po co na jednej działce 7ha inwestor chce zrobić 3 farmy? 

Opublikowano
5 godzin temu, krawio4 napisał:

Co w przypadku jeżeli dzierżawca wyda w poddzierżawę dzierżawiona nieruchomość korzystając z zapisu w umowie "Wydzierżawiający wyraża zgodę dla dzierżawcy na wydanie dzierżawionej nieruchomości pod dzierżawę".

PS: Szukam uczciwego inwestora który nie handluje umowami i podpisze ze mną uczciwą umowę na dzierżawienie gruntów bez treści "Wydzierżawiający wyraża zgodę dla dzierżawcy na wydanie dzierżawionej nieruchomości pod dzierżawę".

Szukać firmy, która się na to zgodzi ;) 

2 godziny temu, Jurek321 napisał:

Z reguły firma podpisująca z rolnikami umowę to spółka z o.o. z udziałem ( kapitałem) 5 tys. zł. lub komandytowa, że w przypadku przegrania z chłopkiem nic nie traci. 

Jak 80% spółek w Polsce, banki miały kapitały milionowe i przejmował je KNF ze względu na problemu.  A jaki kapitał ma ktoś kto prowadzi działalność gospodarczą? Też nie musi mieć niczego. Nie doszukujmy się dziury w całym.

8 minut temu, Jarecki21 napisał:

Dobra, ale pomiędzy pkt 3 a 4 nic się nie dzieje? Już wiadomo, że inwestor będzie produkował prąd i na pewno dostanie warunki przyłączenia? Ponawiam pytanie: czy jest jakaś maksymalna odległość pomiędzy farmą a linia SN? Kto jest inwestorem w takiej linii łączącej?

Jeszcze inne zagadnienie: po co na jednej działce 7ha inwestor chce zrobić 3 farmy? 

Firma dostaje warunki zabudowy i składa na przyłączenie. Zakład energetyczny ma do 150 dni na odpowiedź inwestorowi. Tutaj warto mieć zapis, że spółka musi poinformować o wydanych warunkach przyłączenia w ciągu x dni pod rygorem kary umownej w jakiejś rozsądnej kwocie (np. 5tyś to zawsze coś i dyscyplinuje) lub wydać poinfomować rolnika na jego żądanie w ciągu 14 dni od otrzymania takiego wezwania do udzielenia informacji. 

Od razu dodajemy do umowy zapis, że jeśli inwestor nie zbuduje farmy w ciągu x lat (np 4-6) umowa może zostać wypowiedziana w trybie natychmiastowym.

Żaden inwestor nie wie czy finalnie na 100% dostanie warunki przyłączenia. 

Odległość od farmy do SN - różnie, zależy od inwestycji, wielkości itd. 

3 farmy na jednej działce - chce podpisać trzy umowy? Prawdopodobnie wie, że będzie je sprzedawał, jak dostanie większe moce zrobi z tego trzy osobne instalacje po 1MW.

Tutaj trzeba wymyśleć jakiś zapis umowny, który zabezpieczy temat.

W razie co PRIV

Opublikowano

Wiesz, pisze o przypadku, który mam po sąsiedzku. Dla mnie jest on wysoce podejrzany, tym bardziej, że stoi za tym firma o takiej strukturze:

https://aleo.com/pl/firma/green-capital-invest-sp-z-oo-spk-aleksandrow-kujawski

Odnośnie warunków przyłączenia: to nie jest tak, że inwestor mając ileś działek z warunkami zabudowy przystępuje do aukcji na sprzedaż energii i to operator/energetyka decyduje ile i gdzie ma ostatecznie powstać farm.

Opublikowano

Normlnie to jest dlatego 3 bo do 1mw nie trzeba tych środowiskowych robić. A co do warunków przyłączenia to decyduje energetyka . Na 7 ha może dostać tylko warunki przyłączeniowe na 1mw i wtedy powstanie tylko jedna.

Opublikowano

Środowiskowe już zrobione. Na etapie środowiskowych były dwie, przy warunkach zabudowy pojawiły się już 3.  Czyli gość planuje na 7ha 3 farmy, z założeniem, że wybuduje tylko jedną, tą którą wskaże energetyka?

Opublikowano
9 godzin temu, adamk napisał:

A jaki kapitał ma ktoś kto prowadzi działalność gospodarczą? Też nie musi mieć niczego. Nie doszukujmy się dziury w całym.

Aleś dowalił, aż mi się już pisać nie chce

Opublikowano

Na spółkę wystarczy 5 tyś. 

4 godziny temu, Jarecki21 napisał:

Środowiskowe już zrobione. Na etapie środowiskowych były dwie, przy warunkach zabudowy pojawiły się już 3.  Czyli gość planuje na 7ha 3 farmy, z założeniem, że wybuduje tylko jedną, tą którą wskaże energetyka?

Po co środowiskowe jak do 1mw nie potrzeba. Być może chce 1 jedna sprzedać a resztę zostawić sobie zresztą nie wiadomo jaką dostanie moc przyłączeniowa. Od tego wszystko zależy