Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie zabezpieczenie w gruberze agro masz 3.0m  wybrać, ząb sprężysty czy sprężynowe non stop? Dodam że mam pola lekko zakamienione.  

może ktoś niedawno kupował taki gruber i orientuje się w cenie?

Opublikowano
21 minut temu, robi57362 napisał:

non stop wytrzymalsze i tańsze w eksploatacji

Z tego co się orientowałem z non stop wychodzi 4 tyś drożej... Czy jest to warte takiej ceny? 

Opublikowano (edytowane)

5 minut temu, przemekuliski napisał:

a do jakiego ciągnika to będziesz podczepial

Jd 5100R 

1 godzinę temu, jakub3507 napisał:

Jest warte, ale weź pod uwagę to, że gruber na zabezpieczeniu non stop jest dłuższy i cięższy.

Orientujesz się może jaka jest różnica w długości?

Edytowane przez jondir989
Opublikowano

3 metry to 150 KM minimum ,do takich maszyn trzeba predkości conajmniej 10-12 km/h,żeby był efekt na polu,potem jeżdzicie 6-8 km/h i mieszacie glebe ,pod takimi maszynami musi się gotować i zabezpieczeni non -stop to w kazdej maszynie  powinno być ,a nie kolki ścinane

Opublikowano

Koledzy spokojnie, u nas np to nic dziwnego dla 100 KM gruber 3m, sam ciągałem taki nh 86 koni i było ok, 10-12 km/h ale było to tylko w ramach testu, gdybym miał kupować to brałbym 2,6 bo mniejszym to nie ma się co ośmieszać na naszych glebach. Skoro autor nie pyta jaki wybrać więc raczej wie że sobie poradzi bo kto inny jak nie on sam ma znać swój ciągnik i swoje ziemie? Pytanie brzmi o zabezpieczenia, jak masz mało kamieni to moim zdaniem zwykłe sprężyste wystarczy.

• Thanks 1
Opublikowano

Ja tez bede kupowac grubera 3m  do konia 110koni case mx110 na naszych piachach spokojnie dam rade. Ja bede brał.zabezpieczenia non stop sprężynowe bo u nas kamieni masa.

Opublikowano

tak tak ciagałeś 86km 3m tylko na jaka głębokosc? sam mam jd z seri 6 100KM i przy 2,6 lemken na sprzezynie jak głebiej zapuścic to predkosc spada wiec nie pisz takich bzdur.Po sciernisku to sie zgodze jak płytko robiłes albo było sucho i po wierzchu szedł. Kupujac grubera trzeba wziasc pod uwage ze nie tylko sciernisko mozna tym robic a na sciernisku akurat ma najlżej ale zastepujac np orke gruberem to juz ciagnik ma co robic

Opublikowano

100 kunia i to pewnie jeszcze w 4 cyl. stanowczo odradzam 3m, optymalnym wyborem będzie 2.6 a i tak pod lekką górkę i głębokości powyżej 5cm będzie już czuł że coś ciągnie, do tego sama waga maszyny, szczególnie na ciężkim zabezpieczeniu sprężynowym

mam agregat na tej sprężystej łapie i z pewnością nie zamieniłbym na kołek, bo i takim miałem przyjemność pracować, 

Opublikowano

Zastanów się nad tym gruntem. Ja miałem jeden sezon i poszedł do żyda,  jak zrobiłem na kamienistej glebie to 3 dni cała rodzina budulec zbierała, gruber 3m ciągnik 6cyl. 120km.  Teraz kupiłem agregat talezowy z hydropakiem i jestem mega zadowolony. Grubery  to przeżytek. A jak chce glebę głęboko poruszyć to zakładam głębsza. 

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

3 metry to 150 KM minimum ,do takich maszyn trzeba predkości conajmniej 10-12 km/h,żeby był efekt na polu,potem jeżdzicie 6-8 km/h i mieszacie glebe ,pod takimi maszynami musi się gotować i zabezpieczeni non -stop to w kazdej maszynie  powinno być ,a nie kolki ścinane

chyba na 25 cm

Ja expomem Ajax 3m po zniwach na glebokosc ok 7 cm spokojnie jechalem pod 11 km/h Valtra 6350 101 km, znowu valtra t170 z tym samym gruberem jechałem na 30 cm bez odkrecania podcinaczy  na lekkim gazie 10 km/h....

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

12 km/h na 3 metry to osiągam jd 100 konnym. Zależy jakie gleby i najwazniejsze to trzeba płytko w gruberze a nie na 15 cm.

Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Ni bez przesady. 30 cm z podcinaczem i Valtra szła na 10km/h. Chciałbym to zobaczyć.

Z tym plugiem dlutowym tez nie powinna sobie poradzic a pracuje na 40 cm  z bocznymi podcinaczami. Fakt brakuje czasami paru koni ale bardzi3j brakuje chwilami przyczepnosci na tylnych  kolach ale beda zamontowane obciazniki w kola wiec i uciag powinien sie poprawic. Pracowalem glownie z predkoscia ok 7-8 km/h a przy glebokosci 30-35 cm spokojnie do 10 km/h bo raz ze wiecej nie potrzeba a dwa ze elementy robocze sie scieraly juz za mocno.

20190919_122348.jpg

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Mario81 napisał:

tak tak ciagałeś 86km 3m tylko na jaka głębokosc? sam mam jd z seri 6 100KM i przy 2,6 lemken na sprzezynie jak głebiej zapuścic to predkosc spada wiec nie pisz takich bzdur.Po sciernisku to sie zgodze jak płytko robiłes albo było sucho i po wierzchu szedł. Kupujac grubera trzeba wziasc pod uwage ze nie tylko sciernisko mozna tym robic a na sciernisku akurat ma najlżej ale zastepujac np orke gruberem to juz ciagnik ma co robic

Nie pisze bzdur. Uprawa po ściernisku, 6-8cm, na tyle żeby zerwać i wymieszać, poza tym zaznaczone wyraźnie, że na mojej ziemi to nic dziwnego bo jest lekka, radzę nauczyć się czytać ze zrozumieniem.  Kupując grubera trzeba brać pod uwagę ze owszem zrobisz sciernisko, zrobisz obornik po orce, ale orki do końca nie zastąpisz, do tego są kultywatory popatrz np cultus gdzie redlica idzie co 30 cm a nie tak jak w typowym gruberze co 45 bodajże. A po drugie gdyby miał ciężko, zawsze można zdjąć 1 łapę, ale dołożyć już niekoniecznie. Po trzecie tego testu z tym gruberem 3m nie robiłem dla Ciebie tylko dla siebie bo miałem taką możliwość i dzięki temu wiem jaka maszynę dobrać do ciągnika NA SWOICH glebach.

Edytowane przez tomeq
Opublikowano
1 godzinę temu, Mikruss napisał:

Z tym plugiem dlutowym tez nie powinna sobie poradzic a pracuje na 40 cm  z bocznymi podcinaczami. Fakt brakuje czasami paru koni ale bardzi3j brakuje chwilami przyczepnosci na tylnych  kolach ale beda zamontowane obciazniki w kola wiec i uciag powinien sie poprawic. Pracowalem glownie z predkoscia ok 7-8 km/h a przy glebokosci 30-35 cm spokojnie do 10 km/h bo raz ze wiecej nie potrzeba a dwa ze elementy robocze sie scieraly juz za mocno.

20190919_122348.jpg

Jakie zapotrzebowanie ma ten pług dlutowy? Masz lekka ziemie pewnie. Większość pól mam taka ze jak mój jd 100 koni radziłby sobie w 4x45 orzac bez problemu na 25 cm, a mam kilka takich pol ze na 25 cm 3x45 ciagnik ledwie osiąga 7km/h. Wszystko zależy od ziemi. Znajomy ma 6175r podkręcone na 215 koni i w pługu dlutowym na 35cm rozrywa maszynę a u niego 2-3 klasa ciagnik staje w miejscu bo brakuje mu kilogramów.

Tylko pług dlutowy a Gruber ma 30cm to trochę inne podcinaczem, kąty i ilości łap.

Opublikowano

zapotrzebowanie od 260 km do 300 wg katalogu...

a ziemie mam najrozniejsze bo na kawalku 2 ha trafiaja sie 3 klasy ale fakt ze najlepsza jaka mam to 3a.

O gruberze co pisalem to Expom ajax 3 m a wiec 7 lap tak jak tutaj. Dlutowca jak spuscilem na 30 cm czyli na warstwe orana to ciagnik szedl lekko ze az sie dziwilem a jak dostal ponizej warstwy ornej no to bylo gorzej z kazdym cm.

Opublikowano

No właśnie. Robiłeś w tym co jest ruszane od lat. Robiłem czesc pola gleboszem na 50 cm 3 łapy, ciagnik szedł na 9-10 bez problemu ale byle kamyszek ścinalo kolek, miałem takie pole przez które kiedyś szła droga i tam byle susza zawsze gorsze plony po śladzie drogi, dojechałem do tego i na 50 cm ciagnik sie zatrzymał i koniec, koła w miejscu sie kręciły, musiałem robic na 3 razy, a te pola co pisałem wcześniej to na 35 ciagnik juz miał co ciągnąć tak ze szedł tylko na 6km/h. A 3a to klasa a nie zwięzłość gleby.

Opublikowano

W tym roku pierwszy raz robilem bezorkowo a gruberem zrobilem 4 ha na 30 cm na wiosne pod ququ na probe.  Glebosza pola nie widzialy nigdy nawet na niemtorych nie bylo glebiej orane jak 25 cm gdzie plug nie chcial kiedys wchodzic a poglebialem stopniowo bo wczesniej bylo orane na 10 cm.

Co do klas to oczywiscie kazdy ma inaczej klasyfikowane ale powszechnie wiadomo ze w okolicach IV jest gleba najgorsza w uprawie a gliny miejscami mam naprawde konkret.

Co do zabezpieczen dlatego wszedzie mam non stop bo na dzierzawach to wywalalem kamyszki od 500 kg do 4 ton heheh.