Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A to powoła się specjalną komórkę do badania pozytywnego nastawienia sędziów, do władzy.  Oczywiście należy wyposażyć ją we wszelkie narzędzia inwigilacji łącznie z systemem "Pegasus" a także broń ręczną, granatniki, miotacze płomieni , drony i amunicję krążącą. :lol:

Opublikowano

Marszałek Senior to własnej jednej komórki nie może opanować.:lol:

6 minut temu, Ulman napisał:

A kto będzie nadzorował ta komórkę?

I tu bym stawiał na Pana Piotrowicza. Ale szkoda że zajęty w TK. Jednak warto by skorzystać z umiejętności nabytych w poprzednim systemie.:lol:

• Haha 1
Opublikowano

https://wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/615487,blaszczak-wojsko-polskie-10-lat-blad-misja-onz.html

Panie Ministrze . 10 lat temu była to jak najbardziej trafna decyzja, a to dlatego że od 2003 tłukliśmy się z kim się dało. Zaangażowanie w trzy misje na raz skutkowało tym że przestaliśmy wiązać je kadrowo. Ludzie jeździli z jednej na drugą, część odpadała ze względu na psychę, trochę kontuzji, trochę ran. Niektórym to pasowało więc po urlopie, po powrocie z  jednej szukali samolotu wylatującego na następną. Część nie miała do czego wracać bo rodzina nie wytrzymywała. Nie jesteśmy krajem z nieograniczonymi zasobami ludzkimi. Kosztowo też przestaliśmy wyrabiać jako Państwo.

Racyl - nie nadaję się na systemowego nadzorcę głupizny. Zbyt duże ryzyko. Mógłbym doprowadzić do samozniszczenia systemu.

Opublikowano (edytowane)

czy to jeszcze nie za komuny wprowadzono te misje onzetowskie? skoro o tradycjach w artykule mowa
i nawet nie wiem czy nic w tym złego że jednak uznaje się jakąś ciągłość państwa (?)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 minut temu, Ulman napisał:

Wszystko sprowadza sie do tego ze kiedyś wszystko było źle a teraz wszystko jest dobrze. Jak za komuny

teraz nie jest 

A było dobrze kiedyś ?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Ulman napisał:

Trzeba obnizyć podatki i załatwione.

a co z eko wysokie  ceny diesla ... drogie ceny energii bo mają być takie i już .. ?

6 godzin temu, jacus napisał:

wy macie dobrze szybko ue mozecie zmienic na uaB|.

roma -jak zwykle podajesz dane z kapelusza-niemcy spalaja 240 mln a polska 152 mln -nie wiem z ktorego roku te dane ale pewnie do dzisiaj niewiele sie zmienilo, teraz porownaj ilu ludzi mieszka w polsce a ile w niemczech, skale gospodarki i wyciagnij wnioski...

Historia

@jacus jak myślisz jak by tak dzisiaj rządził tusk  ? wszystkie pakiety przyjęte ty byś musiał palić węglem .. kopalnie pozamykane ... policja chodziła by jak ORMO z którego komina się kopci ... diesle wycofane ...  azoty orleny i inne sprywatyzowane ... wszystkie pakiety przyjęte klimatyczne vat z 30%  elektryczność kupowana od Niemca  

ciekawe czy znów by odbierał nagrody od rządu niemieckiego i jeździł po Polsce pociągiem ?  

6 godzin temu, jacus napisał:

wy macie dobrze szybko ue mozecie zmienic na uaB|.

roma -jak zwykle podajesz dane z kapelusza-niemcy spalaja 240 mln a polska 152 mln -nie wiem z ktorego roku te dane ale pewnie do dzisiaj niewiele sie zmienilo, teraz porownaj ilu ludzi mieszka w polsce a ile w niemczech, skale gospodarki i wyciagnij wnioski...

zużycie węgla kamiennego w Polsce wyniosło 74,176 mln ton. Około 59% tego surowca (43,78 mln ton) wykorzystano w elektrowniach, elektrociepłowniach, kotłach ciepłowniczych i ciepłowniach do wytworzenia energii elektrycznej i cieplnej. Według danych Agencji Rozwoju Przemysłu,

a teraz dziewczyny najlepsze 

Zużycie węgla kamiennego w UE cały czas maleje: w ubiegłym roku wyniosło ono 226 mln ton, co oznacza, że w spadło o 4 proc. w stosunku do poprzedniego roku - podał portal tvn24bis.pl, powołując się na dane Eurostatu. Dla porównania, jeszcze na początku lat 90. europejczycy zużywali aż 497 mln ton węgla rocznie.

🤣🤣🤣

Czy odejdziemy od energetyki węglowej?
Eksperci twierdzą, że nie ma przeszkód, by odejść odejść od węgla. Ich zdaniem to kwestia jedynie woli politycznej lub jej braku. Co więcej, odejście od węgla będzie tańsze o 37 miliardów złotych niż pozostanie przy nim.

Woli politycznej jednak nie ma. W czerwcu Polska jako jedno z kilku państw zablokowała przyjęcie zapisów ws. neutralności klimatycznej UE.

ssssssssssssssssssssssss pis sssssssssssssssssssssss pis ssssssssssssssssssss zły pis i tak tvn promuje Polskę za granicą 

Trzeba obnizyć podatki i załatwione.

jak byś to załatwił ? zaczął byś od samej góry czy dołu (urzędnikach i oszczędnościach ) napisz mi z wyjaśnieniem 

9 godzin temu, dysydent napisał:

Proszę Państwa, ceny rosną. Tak, ceny rosną, ja sobie zdaję z tego sprawę. Ale Państwo musicie mieć świadomość, że jak rosną wynagrodzenia, to niestety rosną też i ceny.

To oznacza że prezes jak zwykle okłamywał ciemny lud mówiąc że zarobki będa europejskie a ceny polskie

To nie pocieszające ale ceny żywność usług idą w górę w całej uni a inflacja w niemczech najwyższa od 8 lat także spokojnie to nie wina PiS

Edytowane przez Roman176
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

ja bym sie martwił wypowiedzią merkel że polsce  sie ,, należ  '' dłuższy okres na wprowadzenie neutralnosci . w dokumencie przyjeto że również  gaz jest  niedobry a wiec musi być wykluczony z energetyki , niemcy zapowiedziały wygaszenie elektrowni atomowych [ te według UE są neutralne wzgledem emisji  ] i być może licza na  polske w kwesti importu energi tak w razie czego ?   To jest ta umowa to pic na wode , jakby wyeliminować gaz z energetyki to nord stream 2 nie ma uzasadnienia  ,  nieroby nie maja co robić to wymyslają głupoty ,,       Trump   przynajmiej sie nie kryje że ma czas i pobił rekord 120 tweatów na dzień nawet nie sprawdzałem czy z sensem ale 120 !!!!!!!                                                                                                                                                troche na temat awari rury w w-wie nie pierwsza i nie ostatnia  https://telewizjarepublika.pl/wrzaca-woda-wlewala-sie-do-domu-wlasciciele-ratowali-swoje-dzieci-i-zwierzeta-przed-poparzeniem-o-tym-jak-w-awarii-cieplowniczej-ucierpiala-zabytkowa-warszawska-willa,88691.html

Edytowane przez jarecki
  • Haha 1
Opublikowano

No weź tu poleć na misję. 🤣 

https://wiadomosci.wp.pl/polscy-zolnierze-nie-wroca-z-iraku-na-swieta-czekaja-na-transport-w-kuwejcie-6456383942882945a

8 godzin temu, Roman176 napisał:

Czy odejdziemy od energetyki węglowej?
Eksperci twierdzą, że nie ma przeszkód, by odejść odejść od węgla. Ich zdaniem to kwestia jedynie woli politycznej lub jej braku. Co więcej, odejście od węgla będzie tańsze o 37 miliardów złotych niż pozostanie przy nim.

Wypowiedź w stylu kawału gdzie pytali ślepego czy wystąpi na zawodach w biegu przez płotki . A gościu na to " Nie widzę przeszkód".😂

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jarecki napisał:

Trump   przynajmiej sie nie kryje że ma czas i pobił rekord 120 tweatów na dzień nawet nie sprawdzałem czy z sensem ale 120 !!!!!!! 

Wałęsa mi się przypomniał tuż po prezydenturze gdy był promowany (pewnie Sam chciał) cały czas nad laptopem.
Nie przeczytałem ani jednej publikacji ani Wałęsy ani teraz Trumpa tak że ... nie Ty jeden :) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

Wypowiedź w stylu kawału gdzie pytali ślepego czy wystąpi na zawodach w biegu przez płotki . A gościu na to " Nie widzę przeszkód".😂

w miastach ludzie wszystko wierzą ze ty nic nie robisz i dopłaty zbierasz ... 

a ja to jestem dopiero oszustem pracuje na kopalni polerze i 15 się należy  dopłacają do mnie .. dopłaty zgarniam idealnym kandydatem na polityka się nadaje 

Opublikowano (edytowane)

konta na Twitterze? ja też

coś w tym jest co piszesz bo; do rolnictwa. kolei. górnictwa węglowego już teraz jakby mniej albo się nie przyznają ale pewnie jakieś tam dopłaty idą. Cała budżetówka w której takie działy jak służba zdrowia czy szkolnictwo mogą być nie muszą no i rzesze i urzędników i funkcjonariuszy którzy być muszą 
to ja się pytam - jeśli do tylu państwo dopłaca to na kim zarabia? i jakie są relacje w procentach jednych do drugich? oraz jak niewielki udział w tym wszystkim tak okrzyczanego 500+ co bardziej symbolem się stało podczas gdy dopłaty z budżetu do emerytur zgaduję - wyższe tym którzy zbudowali taki system że do dzieci trzeba dopłacać ...
tak upraszczając i znajdując ciekawe porównania to większość można by było uznać z problem społeczny a nie zasób.
Może by pod tym kątem rządy też oceniał; jak zmieniają się proporcje w społeczeństwie wytwórców realnego przychodu do tylko konsumentów (użyłem niewłaściwego słowa bo właściwe niepoprawne i obraźliwe)

Twittera nawet nie czytam bo tam wszelka swołocz pisuje i est to jeszcze większe szambo informacyjno propgandowe przy którym tvp to górski strumyk. Podobno tam jakieś ograniczenia pojemności wpisu? to i jeszcze bełkotliwy i na zasadzie haseł przekaz a nie przemyśleń a hasła to jeszcze pamiętamy ile warte.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

pincetnplui to pierwszy klocek w tym dominie dysydencie. Zawsze będzie znaczący i tak jak napisałeś jest to już symbol tej układanki. Zauważyliście, że wg Romana jednak Polska zużywa jedną trzecią zużycia węgla w całej Unii a nie jak wcześniej 15% zużycia tylko Niemiec? 🤭

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, 12zbyszko napisał:

tam dalej jest też i taki materiał
link (nie wiem czy dobrze wkleiłem i zadziala)
posłuchałem ze trzy minuty i sakrametalne tłumaczenie - "a bo za poprzednich rządów" - i niczego sensownego z wytłumaczenia jakoby trzynaste emerytury nie były z kieszeni podatników 
chciało by się takiego ministra za wciskanie jawne kitu zapytać w końcu - a w ryja nie chcesz?

link dobrze działa
DTaras 
a kto dokładnie czyta wstawki , niekoniecznie Romana. przecież i coś takiego ja Zbyszko podlinkował z góry wiadomo że propaganda a nie merytoryka

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
9 minut temu, DTaras napisał:

Zauważyliście, że wg Romana jednak Polska zużywa jedną trzecią zużycia węgla w całej Unii a nie jak wcześniej 15% zużycia tylko Niemiec? 🤭

według mnie ? masz podane źródło i bzdety 

n

11 godzin temu, Roman176 napisał:

Zużycie węgla kamiennego w UE cały czas maleje: w ubiegłym roku wyniosło ono 226 mln

tvn

11 godzin temu, Roman176 napisał:

-niemcy spalaja 240 mln

🤣 realia 

Polska najbardziej skażona w Europie? Nowa mapa smogowa ujawnia, że to kompletna bzdura

https://www.twojapogoda.pl/wiadomosc/2019-12-13/polska-najbardziej-skazona-w-europie-nowa-mapa-smogowa-ujawnia-ze-to-kompletna-bzdura/

Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

w miastach ludzie wszystko wierzą ze ty nic nie robisz i dopłaty zbierasz ... 

a ja to jestem dopiero oszustem pracuje na kopalni polerze i 15 się należy  dopłacają do mnie .. dopłaty zgarniam idealnym kandydatem na polityka się nadaje 

Nie nadajesz się. Czasami potrafisz pośmiać się sam z siebie. Albo z sytuacji. Choć czasami bronisz padłej sprawy do upadłego. A to już zwiększa Twoje szansę w polityce.

Opublikowano
15 minut temu, DTaras napisał:

pincetnplui to pierwszy klocek w tym dominie dysydencie. Zawsze będzie znaczący i tak jak napisałeś jest to już symbol tej układanki. Zauważyliście, że wg Romana jednak Polska zużywa jedną trzecią zużycia węgla w całej Unii a nie jak wcześniej 15% zużycia tylko Niemiec? 🤭

Lwią część w obciążeniach stanowią emerytury i jeszcze w latach osiemdziesiątych minionego wieku mówiłem publicznie że emeryci przejedzą majątek narodowy jaki po komunistach jakiś tam pozostał. Nadal tak twierdzę że największym ciężarem będą emeryci licząc w proporcjach obciążeń tak że jeśli by mnie kto zapytał komu bardziej wskazane pomoc to dzieci wskazał bym przede wszystkim. te przynajmniej mają szansę to oddac w przyszłości bo po pokoleniach poprzednich mamy tylko długi w budżecie i wyprzedany majątek na konsumpcję a nie inwestycje to jeśli coś bodaj przypomina inwestycję to 500+ bardziej niż emerytury. Tylko jeśli dajemy subwencję na dzieci to edukacja nie musi być też subwencjonowana, jeśli chorowitsi z natury emeryci subwencję dostają to i służba zdrowia może działać na zasadach bardziej rynkowych .... dużo by jeszcze ale do czego zmierzam. Socjalne państwo wcale nie musi oznaczać wyłączania mechanizmów rynku ani nawet i sam rynek nie wymaga oraniczania subwencjonizmu tylko sam subwencjonizm jeśli trafi do klienta  (bo np współczesną gospodarkę na to stać) to i emerytury mogą drastycznie wzrosnąć i dotacja na dzieci też bo jest skąd zabrać a urynkowienie pionów obecnie ... konkurencja ... itd itd.
Być może ewolucja systemu zmierza do takich rozwiązań czyli 500+ może być kiedyś uznane za pomysł pionierski kiedy to robotyka umożliwi rozdawanie jeszcze więcej nawet tym którzy na to nigdy sobie nie zasłużą. Oczywiście nie uchroni to przed degeneracją człowieka i końcowego upadku albo kolejnego szczebla w ewolucji systemów społeczno gospodarczych no ale na tej drabinie może to byc kolejny szczebel w górę a nie cofanie się pomysłami ultraliberalizacji wszystkiego co się da do czasów początku drapieżnego kapitalizmu.

Nie jest to jakieś promowanie z mej strony czy nawet pochwała a próba wariantowania przyszłości.

Jeśli by komu obszerność tego opisu czy co innego przezkadzało to jest to tylko odpowiedź dla jednego adresata.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v