Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no to jest parę lat jeszcze na szukanie alternatyw ale bez oszołomstwa jakie teraz się dzieje
a co się będę tu produkował jeśli mniej więcej w czasie kiedy pisaliśmy tu o tych paliwach pojawił się kolejny materiał od .. patrz znów zapomniałem jak się On nazywa ...

Opublikowano

mam ksiazke historyczna ktora opisuje anomalie klimatyczne w mojej wsi i okolicy w ciagu 500 lat- nalezala do krola wiec wszystko jest dokladnie opisane- tez moglbym przepisac rozne wydarzenia z dziejow -przede wszystkim powodzie, lata w ktorych padalo bez przerwy 40 dni, zimy trwajace po 7 miesiecy , lata w ktorych temperatura nie przekraczala kilkunastu stopni- tyle ze wtedy ludzie nie wiedzieli ze to bylo spowodowane np wybuchem wulkanu na wyspach indonezji.. dzisaj wiemy co sie dzieje tylko nikt nie ma pomyslu i obawiam sie ze takze mozliwosci by temu zapobiec..

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, jacus napisał:

mam ksiazke historyczna ktora opisuje anomalie klimatyczne w mojej wsi i okolicy w ciagu 500 lat- nalezala do krola wiec wszystko jest dokladnie opisane- tez moglbym przepisac rozne wydarzenia z dziejow -przede wszystkim powodzie, lata w ktorych padalo bez przerwy 40 dni, zimy trwajace po 7 miesiecy , lata w ktorych temperatura nie przekraczala kilkunastu stopni- tyle ze wtedy ludzie nie wiedzieli ze to bylo spowodowane np wybuchem wulkanu na wyspach indonezji.. dzisaj wiemy co sie dzieje tylko nikt nie ma pomyslu i obawiam sie ze takze mozliwosci by temu zapobiec..

zajebałeś pamiętnik z wawelu 😁 czy jak ?

Edytowane przez racyl
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze ,tymczasem produkując prąd  z wegla emitujemy miej dwutlenku wegla niż tą sama ilośc kwh wyprodukować z gazu , z wegla są emitowane równiez pyły zawiesinowe ale to dobrymi filtrami można opanować , reasumując likwidacja produkcji energi z wegla bardziej zaszkodzi niż sie nam wydaje . natomiast co  do bateri być  może w niedalekiej przyszłosci i obnizce cen bedzie możliwe stworzenie segmentów na potrzeby przedrzymania energi z  chwilowej nadwyżki .

Daj jakies potwierdzenie tej rewolucyjnej teorii.

Roman, co się stało że dziś nic nie pijesz i piszesz poprawnie? 

Opublikowano

racyl-pamietniki to ty mozesz pisac😛, to byly kroniki i roczniki,rozne spisy i opisy- gdy ktos jest na emeryturze i mu sie nudzi to moze zrobic kwerende w archiwach i potem napisac ksiazke,tak zrobil autor tego dziela, moje nazwisko wystepuje po raz pierwszy 1689 , do dzisaj wszystkie spisane nazwiska funkcjonuja w okolicy.

roman pomalu przygotowuje sie do podwyszki akcyzy na alkohol, wczoraj chowali takiego 36 lat mial,z tego 20 picia......

Opublikowano
7 minut temu, jacus napisał:

racyl-pamietniki to ty mozesz pisac😛, to byly kroniki i roczniki,rozne spisy i opisy- gdy ktos jest na emeryturze i mu sie nudzi to moze zrobic kwerende w archiwach i potem napisac ksiazke,tak zrobil autor tego dziela, moje nazwisko wystepuje po raz pierwszy 1689 , do dzisaj wszystkie spisane nazwiska funkcjonuja w okolicy.

roman pomalu przygotowuje sie do podwyszki akcyzy na alkohol, wczoraj chowali takiego 36 lat mial,z tego 20 picia......

świerszczyka starego po ojcu znalazłeś i sie chwalisz 😂 ładne cycki chociaż tam pokazali

a Kamasutrę też masz taką stara ?

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Prostakiem cie nazwać to komplement

święty się znalazł 😂  co tez sutannę zrzuciłeś ? 🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

Koks -27MJ/kg

chyba opałowy tyle ma wegiel węgla 28MJ/kg do 32 

koks metalurgiczny 29 400  kj/kg 

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Roman, co się stało że dziś nic nie pijesz i piszesz poprawnie? 

córka śpi + aktualizował mi się System i wróciło wszystko do porządku  ...  musiał bym wyrzucić klawiaturę bo mam  gamingową  rożnymi skrótami i niepotrzebnymi przyciskami a ona albo skacze albo bije z dłoni .... dzisiaj tylko monitor popisany 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Roman176 napisał:

chyba opałowy tyle ma wegiel węgla 28MJ/kg do 32 

koks metalurgiczny 29 400  kj/kg 

o pojedyncze procenty nie ma się sensu targować bo zapewne masz rację jako ten bliżej źródła danych i nawet bym nie odpisywał ale nie mogę znaleźć autorytatywnych danych o wartości antracytu czy węgla drzewnego w których to jest najwięcej procentowo samego węgla a najmniej innych dodatków. Sklad chemiczny węgla kamiennego to mieszanina samego węgla  czystego pierwiastka jak i węglowodorów bo gdyby nie węglowodory nie palil by się płomieniem a tylko żarzył w powietrzu atmosferycznym jak właśnie antracyt. Plomien to spalanie gazu w gazie a temperatura parowania węgla czystego jest wyższa od temperatury jego spalania w powietrzu atmosferycznym.
Panuje spore niezrozumienie pomiędzy wartością energetyczną i temperaturą spalania gdzie antracyt czy koks mają wyższą temperaturę spalania od nawet najlepszych gatunków węgla kamiennego a pomimo to niższą wartość opałową co do tego stopnia wywołuje zamęt w glowach testujących te parametry że aż trudno znaleźć wyniki takich pomiarów bo im się nie zgadza z ich subiektywnym wyobrazeniem jeśli nie są chemikami :) To właśnie domieszka wodoru w węglowodorach podnosi wartość ponad czysty węgiel a przy okazji obniża temperaturę spalania o rożnicę potrzebną do tych węglowodorów odparowania. ale to już wcześniej opisałem.

gdyby mierzył wartość opałową litra a nie kilograma to już co innego.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

w necie pojawił sie artykuł o emisji dwutlenku wegla w związku z budową czy uruchomieniem kopalni wegla w angli .  Z wypowiedzi  jakiegoś prof wynikało . że spalając wegiel anglia wyemituje miej dwutlenku wegla niż wyprodukować miała by tą samą ilosc energi z gazu , przeczytałem to na szybko i w szczegóły nie wnikałem o co chodziło dokładnie .            Jak informuje Komisja Europejska powołując się na dane z wykonanego na jej zlecenie raportu, koszty produkcji energii w nowych elektrowniach, bez uwzględnienia subsydiów, dla energetyki węglowej wynoszą obecnie ok. 75 EUR/MWh, a koszt produkcji energii z wiatru, w ujęciu LCOE (Levelised Cost of Electricty), jest już tylko niewiele wyższy. Z kolei koszt produkcji energii w elektrowniach gazowych i jądrowych wynosi ok. 100 EUR/MWh.                         http://gramwzielone.pl/ile-kosztuje-produkcja-energii-z-wegla-gazu-atomu-wiatru-i-slonca                 to jeszcze nie to ale postaram sie odszukać bo narazie nie moge znalezsc  ,  

Opublikowano (edytowane)

toś sobie autorytety wynalazł w europejskich urzędach które potrafią twierdzić że ślimak to ryba zatem "nie dziwota".... 
Ja tych baranów o godzinę bym nie zapytał w obawie że akurat któro do góry tarczą odwróci i zamiast szósta czterdzieści pięć poda że sześć po dziewiątej.
Polak w zachodniej Europie jak pokaże że potrafi dwucyfrowe liczby w pamięci mnożyć uchodzi za geniusza i raczej tam jeszcze większe tołmaństwo jak u nas a statystyki dopełnili nowi przybysze którym walenie łbem w glebę rytualne na pewno rozumu nie nabija.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

A to zaczyna być bardzo ciekawe. Koszt energii z wiatru niewiele wyższy niż z węgla. Przy stale działających kopalniach i ich działalności degradującej, kosztach transportu (obciążanie środowiska), Wiatraki dalej droższe? 

Opublikowano (edytowane)

energia ruchu (kinetyczna) jest o rząd wielkości niższa od energii cieplnej; obrazowo - ilość ciepła potrzebna do zagotowania szklanki wody w odpowiedniku energii kinetycznej podniesie kilka ton na kilka metrów (nie chce mi się liczyć ale można sprawdzić). Energia wiatru jest promilem tylko energii cieplnej słonecznej jaka ten wiatr wywołała. a przecież jeszcze efektywnośc tego wiatraka i wszystkich innych przetworników po drodze do np grzalki w tej szklance z wodą
Jeśli ludzkość nie opanuje energii syntezy jądrowej to Historia cywilizacji będzie krótka.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ale nie do końca mi o to szło. Przecież i tak wszyscy w tych badaniach odnoszą się do prądu. No chyba że uwzględniają kilkukrotną przemianę energii spowodowaną faktem że generator i tak musi się kręcić.

A faktycznie napisałeś o tym. Uznajmy mój wpis za durny.

Opublikowano (edytowane)

rozumiem. Na krótką metę i jakieś potrzeby minimalistyczne i wiatraki w ramach "gospodarności" warto rozwijać jako swoiste ziarnka do miarki.
Ale wydajność energetyczna spalenia paliwa do obracania wiatraka... jeden silnik w samochodzie to rząd kilowatów a jaki mały w stosunku do wiatraka o porównywalnej wydajności energetycznej. Po prostu na jednostkę energii trzeba więcej masy konstrukcji a ta konstrukcja to przecież i energia na wytworzenie stali miedzi tworzyw czy nawet cementu i inne koszty. Gdyby wiatrakami chciał stal wytapiać i całą resztę tylko energetycznie "sfinansować" to ile taki jeden wiatrak musiał by się kręcic aby sam siebie wyprodukować? Nie wiem czy co bardziej partackie konstrukcje odrobią same za siebie zanim się rozlecą.
energia wiatrowa jest za tania jak na relacje samego bilansu energetycznego za tania bo ją konwencjonalna dotuje. a gdzie jeszcze potrzeby energetyczne konstruktorów tego wiatraka? 
Większość sobie nie zdaje sprawy w jakiej utopii mentalnej żyje i co oznacza rzeczywiste zdanie się na energie odnawialne czy bodaj nieemisyjne przy obecnej wiedzy i możliwościach technologicznych,

i dalsze już samodzielne wnioski bo już czasu nie mam .

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v