Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cytując klasyka cośtam cośtam potrafię nie mniej nie aspiruję z tego tytułu na pomnik. Gdy mi się uda więcej to pomnik postawią mi dzieci - moje, Wasze, bez różnicy. Jak to mirro powiedział: trzeba znać swoje miejsce w szeregu. Aktualne oczywiście. Miejsca są ruchome i awans możliwy. To chyba jedyna dobra droga. Niestety promocja stagnacji tę drogę komplikuje.

Opublikowano

Bo to promocja wyrównywania szans, ze wskazaniem na obniżanie poprzeczki. Wykonywanie swoich obowiązków poczytywane jest za szczególne poświęcenie i bohaterstwo. Zrobienie czegoś więcej to już zbrodnia.

Opublikowano (edytowane)

ja na to zdjęcie montaż z komentarzem że autorem jest jakiś śmieć którego zawiść tak zaślepiła że pomieszał słuszne argumenty z insynuacją jakoby nazwisko było miarą człowieka. Z takim przeciwnikiem jeśli by mi przyszło stanąć to profilaktycznie z największych dział do takiego od razu bo na wyrozumiałość i obiektywizm u takiego liczyć to samobójstwo.

A pazerność sędziego na 500+? Jako sędzia powinien znać prawo a ono nie taryfikuje tego zasiłku od dochodów czyli "kompetentny" :D 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

no przecież w cudzysłów czyli oczywiście przewrotnie to napisałem.
Technicznie ma takie prawo aby udowadniać że nie należy się ten zasiłek matce dziecka a jemu i nawet może to udowodnić literalnie stosując zapisy jakichś gdzieś paragrafów. Tylko ocena moralna tego nie musi być pokrywająca się z prawną bo bardziej zawiść przeciw swojej "byłej" niż obawa o swoją nędzę nim kieruje i to może być podstawą do oceny ale nie nazwisko. 

o to mi chodziło.

a co do praworządności to już pisałem. Jeśli prawo złe to i wyroki na jego podstawie też złe ale jeśli zgodne z tym prawem to nie lamią suchej definicji praworządności. 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 godzin temu, DTaras napisał:

Z cła? Tosz to podatek uderzający w nabywców.

są też cła  eksportowe i są nieraz stosowane ,   odnosnik do warszawy i najwiekszych polskich miast i województw  to one płacą janosikowe bo zyskuja na innych regionach kraju najwiecej , można poczytać kto najwiecej wpłaca do unni i kto najwiecej  według raportów zarobił na rozszerzeniu unni .

Opublikowano (edytowane)

na samym końcu jest że ten Juszczyszyn żądał upublicznienia list poparcia dla KRS które z jakichś powodów uczyniono "ściśle tajne" nawet nie wiem czy podano te powody.
Nie podobało się to tym co mówili kiedyś -' "teraz q..wa my"  i ta sprawa pokazuje jak stosują przysłowie -"co wolno wojewodzie to nie tobie sędziowski ..."
a że nikt na tym świecie nie jest nieskazitelny to Richelieu (taki biskup francuski starodawny) kiedyś powiedzial do króla - wskaż mi najuczciwszego z obywateli a ja znajdę co najmniej jeden powód (przepis) aby wysłać go na szafot na podstawie jego co najwyżej trzech zdań na przesłuchaniu
Tylko ten biskup to gdzieś w czasach bliżej średniowiecza.

Nawet największy drań jeśli prawdę mówi to tej prawdzie nie powinno szkodzić  a z KRS-em też sprawa mętna i to też nie ulega wątpliwości skoro utajniono kto był za a kto przeciw. Czyżby się bali konsekwencji w przyszłości wszak rządy PiSu to taki sam epizod w Historii jak i ich POprzedników o czym oni sami - jak widzę - lepiej wiedzą niż ich "wyznawcy".

Nie zamierzam tu bronić akurat tego sędziego ale też nie będę jednym z "wiernych psów nagonki" i staram się sam wyrobić sobie pogląd i to co napisałem sporo może w tym pomóc.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Cło exportowe może zastąpić podatek VAT tych wyrobów... fakt. W sprawie o Juszczyszynie trzeba przyznać, że kręgosłup facet ma i sprawną głowę. To zalety jeśli piszemy o prawniku. Te wszystkie sprawy potwierdzają to jak wyjątek regułę. Gdyby miał rozsądzać moją sprawę adwokat nie mógłby być tani...

Opublikowano (edytowane)

wysokość prowizji adwokatów jest odwrotnie proporcjonalna do stopnia marności prawa
Gdyby prawo było idealnie napisane adwokaci byli by zbędni. Kłopot w tym że to właśnie środowiska prawnicze w tym adwokackie owo prawo piszą.

tak, wiem powtarzam się ale to zamierzone i to cyklicznie a mniej więcej przyszła pora na przypomnienie :D 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 godzin temu, jarecki napisał:

luxemburg stał sie bogaty na słabosci innych . i tu afery nawet z niemieckimi politykami którzy unikali nie zgodnie z prawem w którym podatki powinni płacić .                                      Głownie eksport przynosi zyski posrednio przez pracownika który jest zatrudniony aby dany produkt wyprodukować ,a pieniądze z zysku który jest transportowany z innego kraju na konto pracownika , menadzera w tejże firmie są wydane na towar wyprodukowane np . w polsce i tak do gospodarki są wpompowane pieniadze z poza kraju ojczystego, przeciwnie import sprawia ze gospodarka się osłabia a pieniadze są wytransferowane .     szwajcaria , luxsemburg to kraje do których pieniadze  trafiają za darmo od innych .                           dalej moge powołać sie na raport z linku , warszawa która nie ma fabryk jest bogata ponieważ najwieksze firmy i banki mają w stolicy biura płacą podatki poprzez ludzi zatrudnionych w tych biurach na których pracuje reszta polski https://www.tvp.info/45671010/kleszczow-najbogatsza-gmina-w-polsce .

Nie na słabości innych tylko na własnej mądrości. 

Guzik prawda że głównie eksport przynosi zyski , tym bardziej że rozumiesz to jako dobra materialne. A co powiesz o eksporcie usług?

Popatrz co sie dzieje w Holandii - żyją z handlu a sami nie wytwarzają nic wielkieg. Handel i usług , usługi i handel. 

Jak juz chcesz koneczne tego eksportu to po obnzeniu podatków produkcja powinna wzrosnąć bo wytwarzane dobra były by bardziej konkurencyjne

Warszawa nie ma fabryk? Pienędzy nie robi się napieprzając młotem w kuźni a tak jak Holandia..

7 godzin temu, 12zbyszko napisał:

To ciekawe co by powiedział Trzaskowski jakby chcieli obniżyć podatki 🤔

Ulman kiedyś pisałeś że rząd powinien czerpać finanse z cła . 

Nadal tak twierdzisz ?

Oczywiście

6 godzin temu, DTaras napisał:

Z cła? Tosz to podatek uderzający w nabywców.

Każdy podatek uderza w nabywców.

36 minut temu, 12zbyszko napisał:

Czytałes artykół do końca ? 

Aż oczy od tego bolą . Miej litość

Opublikowano

No i mogliśmy mieć pogrzeb potencjalnej "Pierwszej Damy", w razie zwycięstwa męża. 

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/urszula-brzezinska-kim-jest-zona-szymona-holowni/t0gy84s

"Najtrudniejszą dla mnie sytuacją, była ta, kiedy lądowaliśmy bez silników. Na szczęście wszystko się pozytywnie skończyło – powiedziała por. Brzezińska-Hołownia dziennikarzowi „Faktów”.
O tej sytuacji opowiada nam też jeden z kolegów pani porucznik. – Na podejściu do lądowania zgasły im silniki. Niebezpieczna sytuacja. Właściwie powinni byli się wtedy już katapultować. Na szczęście tego nie zrobili, bo wtedy już piloci MiG-ów latali na tych zmodyfikowanych fotelach katapultowych i mogliby zginać – mówi lotnik. Za uratowanie maszyny i świetne wykonanie zadania por. Urszula Brzezińska-Hołownia dostała wtedy nagrodę od gen. Lecha Majewskiego, ówczesnego dowódcy generalnego rodzajów sił zbrojnych".

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Cło exportowe może zastąpić podatek VAT tych wyrobów... fakt. W sprawie o Juszczyszynie trzeba przyznać, że kręgosłup facet ma i sprawną głowę. To zalety jeśli piszemy o prawniku. Te wszystkie sprawy potwierdzają to jak wyjątek regułę. Gdyby miał rozsądzać moją sprawę adwokat nie mógłby być tani...

ma kregosłup pozbawiając chłopa ziemi ? Masz swojego bohatera https://telewizjarepublika.pl/zapomniana-bulwersujaca-historia-z-sedzia-juszczynem-w-tle-decyzja-doprowadzila-przedsiebiorce-do-ruiny,88183.html  .        Chcesz wiecej masz swoją kaste  , gosc co rok nie winnie przesiedział dostał 12 tys . odszkodowania a tu za pszesłuchanie https://wiadomosci.wp.pl/biala-podlaska-dzialacz-kod-dostal-odszkodowanie-za-zatrzymanie-6453575318275713a

45 minut temu, Ulman napisał:

Popatrz co sie dzieje w Holandii - żyją z handlu a sami nie wytwarzają nic wielkieg. Handel i usług , usługi i handel.

Współcześnie Holandia jest gospodarką rynkową z przeważającą własnością prywatną, ale o wysokim poziomie redystrybucji dochodów poprzez podatki, w 2006 wynoszącym 39% PKB.                    Przemysł w Holandii jest wysoko rozwinięty. Na eksport przeznacza się takie produkty jak maszyny, samochody czy też produkty rolne. W tym sektorze pracuje 23% ludności czynnej zawodowo[4]. Głównym źródłem energii są produkty ropopochodne i gaz ziemny, który tak jak i ropa naftowa wydobywany jest przez Holandię na Morzu Północnym (jest ósmym na świecie wydobywcą gazu ziemnego – 77,3 mld m³ (2006))[6].        w 2011 nadwyżka eksportu holandi wynosiła 60 mld . dolarów                      

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

Co ma do rzeczy redystrybucja?

jakie samochody eksportuje Holandia?  To ze przemysł jest rozwinięty nie oznacza ze to ich przemysł. Ile PKN maja z handlu i usług?

Opublikowano

tesle .np.   apropo usług jak powiedział biedroń polska ma ładne kobiety i można zarobić na randkowaniu , a holandia własnie zmieniła nazwe i już nie jest holandią bo kojarzyła sie z prostytucją to co , do polski sciągnąć biznes z holandi ?  a jak banaś temat podłapał na biznes to też na nie go Narzekałeś . 

54 minuty temu, Ulman napisał:

Jak juz chcesz koneczne tego eksportu to po obnzeniu podatków produkcja powinna wzrosnąć bo wytwarzane dobra były by bardziej konkurencyjne

a propo butów o których wspominaliscie to Polska była potegą w tej branży a w latach 1990 całe wioski kleiły podobno  , i to nie podatki i płace zrujnowały biznes tylko konkurencja za miske ryży w chinach i wietnamie 

Opublikowano

jarecki- do dzisiaj cala kalwaria zebrzydowska[ta od sanktuarium] i okolice klepie buty-jak chcesz to szukaja do roboty . wadowice robi meble,sulkowice -metaloplastyke, my kielbase lisiecka- widac nie wszedzie sa ludzie przedsiebiorczy i tyle, i przeczytaj dokladnie link z historia sedziego juszczyszyna i jak wygladala naprawde spraw tego rolnika...

holandia- to nie tam jest potezna huta,jedna z ostatnich w ue ??

Opublikowano

jarecki - chłop oczywiście jak te ciele robił wszystko co mu ktoś podpowiadał, wlazł w długi. A ponieważ bronić potrafił się kosą to myślał, że potęgą jest i basta? Daj spokój jarecki. Buty? Arcobaleno mi się przypomina jak żłobiło cholewkarzy. Wioski kleiły za miskę żyta raczej i jak stało się zbyt drogo to poszło na Ukrainę. Tam chyba jeszcze inblu kapcie robią... Jacuś - oni tam nie topią zwykłej stali i zdaje się naparzają odlewnictwo jednocześnie. Takie dość grube... Hołownia... Na Ukrainie wygrał aktor a tu PISowi politycy lekceważąco się o propozycji wypowiadają. Buta? Nie z tym mieli walczyć? To chyba najlepsza rekomendacja w tej chwili..

Opublikowano
Dnia 7.12.2019 o 14:43, Ulman napisał:

Jak ty możesz mieć świadomość ile podatków płacisz skoro tobie wychodzi że 200  tys vez vatu i akcyzy to  180 ? 200 - 23% - 5 lub 18% to wychodzi 180 O.o Analfabeta matematyczny  Buuuchhachaaa😄

dałem przykład tylko i tak go nie kupisz i tak 

masz 162.601,63 PLN 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v