Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A to fajny news z synem Banasia. Najpierw odchodzi prezes PKO , a teraz leci syn szefa NIK.  Tak sobie myślałem że te PiS sk. syny jednak nie posuną się do tego. 

Opublikowano

Czyli wniosek jeden. Nie było żadnych wariantów poza dymisją albo wjazdem służb. To lubię, właśnie miłościwie panujący stworzyli sobie dozgonnego wroga. Tak trzymać "Dobra Zmiano".🤣

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

A to nie dzisiaj miała być honorowa dymisja Pana Banasia?🤣 Dzionek się kończy a tu nic, Ciekawe czy uruchomią inne warianty, typu napuszczenie wszystkich możliwych służb na gościa, jego rodzinę, psa i kochanki. No chyba że wariant B to podanie się honorowe do dymisji Pana Premiera. Niestety jakaś dymisja być musi inaczej lud będzie głodny.

Jak oni nie potrafią sobie z jednym Banasiem poradzić to jak  dadzą radę z żydami od Trumpa czy zmuszą Nemcy do zapłacenia reparacji. ?

1 godzinę temu, Roman176 napisał:

koordynację współpracy Polska – OECD odpowiada minister właściwy do spraw gospodarki, zaś krajowym koordynatorem współpracy z OECD jest właściwy podsekretarz stanu w Ministerstwie Przedsiębiorczości i Technologii.

sprawy gospodarcze to raczej nie urzędnicy  jeśli współpracują i dostają dane od tego ministerstwa 

a urzędnicy to mf 

Ja rozumiem że nie masz pojęcia o tym co wczoraj napisałeś i teraz kopiujesz i wklejasz coś czego już kompletnie nie kumasz.

Jak skopiowana przez cebie treść ma stanowić odpowiedż na pytanie które zadałem. Dla porządku zacytuje jeszcze raz

A czemu w Korei i Japonii takie niskie zatrudnienie na państwowym?

Jaka jest zastosowana definicja  osoby zatrudnionej przez państwo?  Czy tylko robole w państwowych firmach? A nauczyciele , urzędasy, lekarze też są wliczeni czy nie? Czy twoje dane obrazują zatrudnienie w budzetówce czy coś innego? Te dane nic nie mówią jeśli nie wiesz co naprawdę opisiją. Ty nigdy nie wnikasz tylko łykasz jak małpa kit  i widzisz  co chcesz widzieć - socjalizm i własność państwowa tak jak za komuny jest dobra.

9 minut temu, Roman176 napisał:

słyszałeś co się stało z gazem łupkowym ?

A co , chcesz gaz fedrować?

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Ja rozumiem że nie masz pojęcia o tym co wczoraj napisałeś i teraz kopiujesz i wklejasz coś czego już kompletnie nie kumasz.

Jak skopiowana przez cebie treść ma stanowić odpowiedż na pytanie które zadałem. Dla porządku zacytuje jeszcze raz

nie odp ci na pierwsze a na drugie jeszcze raz cie do mojej odp odsyłam 

5 minut temu, Ulman napisał:

A co , chcesz gaz fedrować?

a ty nie chcesz taniego gazu gaz znajduje się u ciebie miałbyś prace 

6 minut temu, Ulman napisał:

Jak oni nie potrafią sobie z jednym Banasiem poradzić to jak  dadzą radę z żydami od Trumpa czy zmuszą Nemcy do zapłacenia reparacji. ?

ja widzę dwie różnice oni chociaż gadają ze go chcą zdymisjonować  nie jak mira i Zbysia  jak wygracie wybory to bd robić co wam się podoba a narazie to my rządzimy 

Opublikowano
9 minut temu, Ulman napisał:

Sprawa wygląda tak. Do czasu kiedy będziemy płacić USA, czyli np. kupować od nich uzbrojenie, nie będziemy płacić Żydom. Kiedy skończymy sytuacja się zmieni. Wtedy nic nas już nie będzie chroniło. Takie moje smutne wnioski.

Opublikowano

a jak bedzie wygladal koniec sojuszu pokazala sprawa kurdow..............

ten banas to taki harnas janosik- i to doslownie, bo on slowak z dziada pradziada, orawiak spod jablonki, on sie prezesowi szybko nie da tym bardziej ze, jak donosza media mial operacje kolana-jesli to rzeczywiscie bylo to to pare dni ma z glowy, to bol niesamowity-lezalem z takimi, to chlopy jak deby wyly z bolu a co dopiero taka ciota... operacje mial w prywatnym szpitalu - to jest najlepszy komentarz co o zwyklych polakach naprawde mysli...............

Opublikowano

Tak sobie myślę: skoro ów Tusk tak złożami rządzi to poco on jeszcze w polityce siedzi? Dźwigi do Niemiec pojechały - to musieli się w liebherr rze nieźle wqwić... Więcej nie odcyfrowałem...

Opublikowano

od razu widac ze wyborca pis-u -on jak kazdy taki jest waginosceptykiem😛

zbyszko- ten kiezun to co za gosciu ?? zyje jeszcze? wez go jako wspolnika i kupcie "ursusa" niebywala okazja,zaden glupi nie chcial w latach 90 wiec wy pokazcie na wlasnym przykladzie jak wygladala ta zlodziejska prywatyzacja-jak mozna na takiej firmie-ktora jest w takim samym stanie jak jej poprzedniczka zrobic biznes wyprodukowac ciagniki kotre zaleja europe i swiat- tanie,wytrzymale, zaawansowane technologicznie itd.itp

co nie masz kasy ?? wiesz ze ursus to trup ktory przegra nawet z zetorem czy inny turko-chinczykiem-wyobraz sobie ze tak samo bylo za czasow balcerowicza ... i przestan razem z romanem wstawiac glodne kawalki

Opublikowano

nawet będzie i u mnie nieco na temat
Piszecie tam o przepychankach do złóż a to węgla a to miedzi w Polsce, a i jeszcze gazu.

2 godziny temu, mirro napisał:

No i dobrze że wprowadził podatek. Teraz widać że USA szarańcza przypomniała sobie o różnych złożach w naszym kraju i tylko to opodatkowanie trzyma ich na dystans. 

w pełni się zgadzam i tylko w takich przypadka powinno być utrzymanie jeszcze i koncesjonowanie. Nawet jeśli stać było by obcych na te podatki to i tak można im koncesje odebrać lub najlepiej nie dać od razu na eksploatację.
Pamiętam czasy nędzy pokomunistycznej a i tak sądzę że upadliśmy jeszcze bardziej na pysk bo już nam tylko surowce z rzeczy cokolwiek wartych zostały.
jeśli kto ma czas to ten film daje dużo do myślenia a i wart jest propagowania gdzie się da bo świetna i PRAWDZIWA historia

Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

1.nie odp ci na pierwsze a na drugie jeszcze raz cie do mojej odp odsyłam 

2.a ty nie chcesz taniego gazu gaz znajduje się u ciebie miałbyś prace 

1. Na poierwsze nie umiesz a na drugieJ odsyłasz to znaczy że nie masz pojęcia co wkleiłeś Czyli jest jak zwykle

2. Rząd PISowski nie dopuści by był tani gaz bo musiał by połowe kopalni  zamknąć.

Opublikowano (edytowane)

polska to nie usa- u nas trudno jest bezkarnie zatruwac glebe i wode chemikaliami stosowanymi do szczelinowania zloz gazu lupkowego, do tego zloza okazaly sie wielokrotnie przeszacowane. gdyby to byl oplacalny biznes to juz dawno by hulal.

wiecie jaka byla prawda z tym zamachem w londynie- ten polak gdy wyskoczyl ze zmywaka to chwycil jakiegos kija i razem z policjantem w cywilu i morderca na warunkowym zwolnieniu zaciukali tego terroryste- on wcale nie walil tym klem. 

dysydent-bez urazy ale polska to nie tylko lubelskie, podkarpacie czy podlasie,sa rejony gdzie przemysl jest nie gorzej rozwiniety niz na zachodzie europy, nawet nie wiesz co i gdzie jest produkowane, od nas firmy wysylaja konstrukcje do usa,kanady, arabii saudyjskie czy kataru, czesci sa montowane  we wszystkich europejskich samochodach na czele z roll-roysem. nawet w lublinie,bialymstoku czy rzeszowie sa firmy z produktami swiatowej renomy..........

Edytowane przez jacus
Opublikowano

Z gazem g łupkowym jest tak, że poziome wiercenia mają ogarnięte tylko Amerykanie a amerykańcom (rosjanom) nie pozwalają tego nawet kupić. Tak, dobrze, że jest ten podatek.. A trucie? Ta mikstura jest używana także w typowym wierceniu. Skala tylko no i przechowywanie zamiast w zamkniętych zbiornikach to w stawach. To ciut nie teges.

Opublikowano

Cena gazu w większosci zależy od podatków jakie państwo nań nałozy. Widać na ruskim zarobią wecej.  Do tego dochodzi jeszcze niestabilność naszych włądz. Jedni kretyni po przejęciu władzy po innych kretynach moga z dnia na dzień zmienić reguły w taki sposób że biznes trafi szlag. Z wariatami sie w spółki nie wchodzi.

Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał:

Sprawa wygląda tak. Do czasu kiedy będziemy płacić USA, czyli np. kupować od nich uzbrojenie, nie będziemy płacić Żydom. Kiedy skończymy sytuacja się zmieni. Wtedy nic nas już nie będzie chroniło. Takie moje smutne wnioski.

podobno żydy zawiązały głęboki stosunki przyjaciele z Rosją morze razem nas zakatują ?

1 godzinę temu, Ulman napisał:

1. Na poierwsze nie umiesz a na drugieJ odsyłasz to znaczy że nie masz pojęcia co wkleiłeś Czyli jest jak zwykle

po pierwsze organizacja gospodarcza nie bd zbierała danych po drugie urzędnik  nic nie produkuje 

Znalezione obrazy dla zapytania ilość urzędników w polsce wykres

tu masz dane trochę się różnią od tych co wklejałem 

a tu masz który rząd najwięcej wprowadził 

Znalezione obrazy dla zapytania ilość urzędników w polsce wykres

Podobny obraz

Opublikowano

Ach ta gra na emocjach... Jak wprowadzono pincet to także potrzebni stali się urzędnicy. Każda nowa legislacyjna akcja tym się kończy. Właściwie to Jarosław Kaczyński w ciągu 2 lat pyknął 13 tysięcy a Donald Tusk w ciągu ośmiu tylko 46... A nie. Tam jest tylko pięć lat z Donalda 😁

Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Tak sobie myślę: skoro ów Tusk tak złożami rządzi to poco on jeszcze w polityce siedzi? Dźwigi do Niemiec pojechały - to musieli się w liebherr rze nieźle wqwić... Więcej nie odcyfrowałem...

o ile mi wiadomo do stoczni nic nie produkuje liebher tylko załadunkowe kontenery i statkowe żurawie 

5 minut temu, DTaras napisał:

Ach ta gra na emocjach... Jak wprowadzono pincet to także potrzebni stali się urzędnicy. Każda nowa legislacyjna akcja tym się kończy. Właściwie to Jarosław Kaczyński w ciągu 2 lat pyknął 13 tysięcy a Donald Tusk w ciągu ośmiu tylko 46...

najlepiej w statystykach wypada zawsze komuna 😛

Opublikowano

nie zrozumiałem twojego pytania 

15 minut temu, DTaras napisał:

Ach ta gra na emocjach... Jak wprowadzono pincet to także potrzebni stali się urzędnicy. Każda nowa legislacyjna akcja tym się kończy. Właściwie to Jarosław Kaczyński w ciągu 2 lat pyknął 13 tysięcy a Donald Tusk w ciągu ośmiu tylko 46... A nie. Tam jest tylko pięć lat z Donalda 😁

https://www.portalsamorzadowy.pl/praca/liczba-urzednikow-spadla-po-raz-pierwszy-od-5-lat-a-obowiazkow-przybylo,126958.html

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacus napisał:

dysydent-bez urazy ale polska to nie tylko lubelskie, podkarpacie czy podlasie,sa rejony gdzie przemysl jest nie gorzej rozwiniety niz na zachodzie europy, nawet nie wiesz co i gdzie jest produkowane, od nas firmy wysylaja konstrukcje do usa,kanady, arabii saudyjskie czy kataru, czesci sa montowane  we wszystkich europejskich samochodach na czele z roll-roysem. nawet w lublinie,bialymstoku czy rzeszowie sa firmy z produktami swiatowej renomy..........

nie za przewalanie ton nawet najwyższej technologii są prawdziwe dochody jeśli się nie jest twórcą/właścicielem projektu.
Wykonujemy tylko zlecenia mądrzejszych, samodzielnie nie potrafiąc ani skonstruować czegoś na światowym poziomie ani sprzedać samodzielnie tego w czym tylko sługami jesteśmy. Głupiego traktora nie ma komu zaprojektować na poziomie jakiejkolwiek konkurencyjności. 
rzeczywiście zapomniałem o jeszcze jednym zasobie tego kraju - rzeszach tańszych niż gdzie indziej roboli w miarę posłusznych i nieźle wykwalifikowanych na poziomie umiejętności czytania schematów. Tak że nie ma się czym chełpic w rejonach "innych niż ... wymienione"
Te zakłady, produkty to nie nasza technologia i jesteśmy tylko wasalem wykonawczym w czym już nawet Chińczycy nas wyprzedzili startując z jeszcze niższego poziomu komunistyczno-wyznaniowej ciemnoty niż my.
Jesteśmy nawet skazani na obcą myśl naukową w rolnictwie bo własnych wartościowych odmian roślin uprawnych nie mamy, środków ochrony. 
Co myśmy wnieśli do światowej gospodarki w ostatnich pięćdziesięciu latach? niezależnie od tego czyim wyrobnikiem są podwykonawcy tych śrubek plastików czy nawet i składaków elektroniki jakie rzekomo polskim produktem. Piszę na lapku od amerykańskiego HP a on był składany w Chinach w całości i akurat ta wersja do USA nigdy nie dotarła tylko HP zaplaciło grosze żółtym i stakiem przyplynął do Europy gdzie HP sprzedało za tysiące Euro. Czy to powód aby powiedzieć że technologię informatyczną stworzyli i najwięcej na niej zarobili Chińczycy? teraz zaczynają coś samodzielnego bo się uczyli w międzyczasie. Oni się uczyli, uczmy się i my choć mała to pociecha bo już nawet za nimi jesteśmy i nadgonić będzie bardzo trudno

Oczywiście że nie wiem dokładnie co tam kto i dla kogo w polskich montowniach klepie bo wiele to nawet tajemnica gospodarcza ale wiem wystarczająco dużo aby obronić tezę że procentowy udział polskiej myśli technicznej w polskiej gospodarce jest obecnie najniższy od czasów Piłsudskiego nie licząc oczywiście okresu drugiej wojny. Taki stan może skończyć się tylko jednym. Dalszą postępującą utratą suwerenności bo 
dobry pan to taki który powie co robic, jak robić, zapłaci za robotę i niczym się nie trzeba martwić byle pana słuchać. Tylko nigdy ten pan nie pozwoli aby mu przejąć fabrykę i prędzej ją rozwali niż na to pozwoli ale najpierw będzie próbował jej bronić i jak taka obrona wygląda jeśli ten pan z innej wioski?

43 minuty temu, Roman176 napisał:

nie bój żaby. to tylko wyrzucanie przez pisowców w samorządach gdzie wygrali w ostatnich samorządowych wyborach mianowanych przez poprzedników. Żeby swoich wsadzić na synekury trzeba poprzednich powyrzucać. Kwestia czasu a "sytuacja wróci do normy" nawet bym i co nieco postawił w takim zakładzie. niedużo ale. ... :D 

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v