Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

A te dla PŻB promy to już pływają że wzięli się za następne? Znowu im stępkę ukradną i jak tu żyć?lol_.gif

Stępka stoi od początku w tym samym miejscu, nikt jej nie rusza (w przenośni i dosłownie), byłem i widziałem tylko tak jakby trochę zrudziała. Ruch w stoczni niemożebny, ze dwie godziny żeśmy pływali jachcikiem i pies z kulawą nogą nawet się nami nie zainteresował

Opublikowano

Podczas kampanii do europarlamentu w 2009 Tusk obiecywał stoczniowcom ratunek. - Zjeździłem pół świata i w końcu ze skutkiem pozytywnym – mówił Donald Tusk, były premier, wyp. archiwalna. Inwestorzy z kataru okazali się fikcją. 

Posłem sprawozdawcą tzw. ustawy kompensacyjnej był Sławomir Nitras, który przekonywał w Szczecinie zdesperowanych stoczniowców.

- Zostanie zrobione wszystko, żeby stocznia poza może jakimiś kadrami została sprzedana w całości – mówił Sławomir Nitras, poseł PO, wyp. archiwalna.

Obiecana próba sprzedaży stoczni okazała się kolejnym niewypałem. - Większość ludzi była załamana. Nie ma miejsc pracy, nie ma stoczni. Zostaliśmy tak jakby mówiąc "na lodzie" – powiedział Grzegorz Saugut. Rząd Platformy wyciągnął jednak do stoczniowców rękę. Zaproponowano im przebranżowienie na florystów lub psich fryzjerów.

Tymczasem od podobnej decyzji Komisji Europejskiej odwołała się Francja. Europejski Trybunał Stanu uznał, że pomoc rządu dla największej francuskiej stoczni w Saint-Nazaire była legalna. Stocznia działa tam do dziś.

Opublikowano

Roman , nie uciekaj od tematu do  Tuska. Piszemy o fikcji jaka obecny rząd tworzy na potrzeby propagandowe.i jak ciemny lud mami.

Ta francuska stocznia jest prywatna czy państwowa?

Opublikowano
4 minuty temu, Roman176 napisał:

Tymczasem od podobnej decyzji Komisji Europejskiej odwołała się Francja. Europejski Trybunał Stanu uznał, że pomoc rządu dla największej francuskiej stoczni w Saint-Nazaire była legalna. Stocznia działa tam do dziś.

Stocznia z tradycjami Uboty tam budowalilol_.gif

Opublikowano

1. Nie ten kaliber 2. kupili udziały a nie pompowali kasę co oznacza że poszli inną drogą. Przy okazji wszedł tam koreaniec. 3. Na uj im to było skoro teraz chcą odkipić resztę zakładu przewidując jego poćwiartowanie z powodu konkurencji na wschodzie?

Opublikowano
5 minut temu, DTaras napisał:

Tam jest podpis airbus a info jest z marca 2016 czyli chyba zanim karakale zostały załatwione...

Bo w Polsce według niektórych nic się nie opłaci .

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Dla związkowców?

francja niemcy Belgia Hiszpania włochy stara unia ma najwięcej przemysłu państwowego 

około 10 proc. pracujących Francuzów zatrudnionych jest w spółkach z udziałem Skarbu Państwa. To jeden z najwyższych wskaźników na świecie.

21 minut temu, 12zbyszko napisał:

wygląda jak zabawka do dziecka 

Znalezione obrazy dla zapytania helikopter zabawka

Opublikowano

i francja jest w takim samym stanie jak kiedys prl gdzie prawie wszystko bylo panstwowe

.. w polsce to chyba 20 % pracuje w panstwowych i samorzadowych firmach,znalazlem dane stare ale dzisiaj to pewnie jeszcze wiecej..

https://serwisy.gazetaprawna.pl/praca-i-kariera/artykuly/677512,liczby-sa-nieublagane-co-piaty-polak-jest-zatrudniony-w-budzetowce.html

dzisiaj od rana w tvp-info wszyscy walcza z armia czerwona- troche sie spoznili, tak ze 70 lat 

Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał:

w polsce to chyba 20 % pracuje w panstwowych i samorzadowych firmach,znalazlem dane stare ale dzisiaj to pewnie jeszcze wiecej..

https://serwisy.gazetaprawna.pl/praca-i-kariera/artykuly/677512,liczby-sa-nieublagane-co-piaty-polak-jest-zatrudniony-w-budzetowce.html

widzisz wyborcza a to dane Eurostatu

Procent osób zatrudnionych przez państwo w krajach OECD

Kraj Procent osób zatrudnionych przez państwo
Korea 5,7
Japonia 6,7
Grecja 7,9
Brazylia 8,6
Meksyk 8,8
RPA 8,9
Chile 9,1
Niemcy 10,6
Szwajcaria 9,7
Polska 7,7
Nowa Zelandia 9,8
Słowacja 10,7
Turcja 11
Austria 11,4
Holandia 12
Portugalia 12,1
Hiszpania 12,3
Czechy 12,8
Włochy 14,3
USA 14,6
12 minut temu, jacus napisał:

i francja jest w takim samym stanie jak kiedys prl gdzie prawie wszystko bylo panstwowe

.. w polsce to chyba 20 % pracuje w panstwowych i samorzadowych firmach,znalazlem dane stare ale dzisiaj to pewnie jeszcze wiecej..

jak widzisz nam bliżej do rpa koreji itp Brazylia meksyk  co na to rudy szatniarz i balcek znów dopadł ich aichamer ?

Opublikowano
13 minut temu, Roman176 napisał:

widzisz wyborcza a to dane Eurostatu

Procent osób zatrudnionych przez państwo w krajach OECD

Kraj Procent osób zatrudnionych przez państwo
Korea 5,7
Japonia 6,7
Grecja 7,9
Brazylia 8,6
Meksyk 8,8
RPA 8,9
Chile 9,1
Niemcy 10,6
Szwajcaria 9,7
Polska 7,7
Nowa Zelandia 9,8
Słowacja 10,7
Turcja 11
Austria 11,4
Holandia 12
Portugalia 12,1
Hiszpania 12,3
Czechy 12,8
Włochy 14,3
USA 14,6

jak widzisz nam bliżej do rpa koreji itp Brazylia meksyk  co na to rudy szatniarz i balcek znów dopadł ich aichamer ?

tu jest jaki procent osób wśród całości czyli dzieci, emerytów i bezrobotnych a prosty rachunek zakładając że polaków w polsce 38 milionów

pracujących w PL jest ok 16,5 miliona, czyli 43% całej populacji

na stanowiskach opłacanych przez rząd jest 7,7% czyli 2,66 miliona 

czyli pracujących na ten burdel jest 16,5 miliona - (zaokrąglając ) 14 milionów 

czyli na całe 38 milionów pracuje tylko 36% wszystkich ludzi w Polsce a urzędników jest w porównaniu do pracujących 18% czyli niemalże co piąta osoba pracująca pracuje dla państwa więc ten wskaźnik jest taki średni  i 14 milionów pracuje na 38 milionów 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v