Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Andpol napisał:

Najlepsze jest to ze moi teściowie od zawsze byli za pisowcami a teraz to tak mózgi mają wyprane przez tv info że nawet nic na pis powiedzieć nie wolno bo awantura. Doszło do tego że prawie się nie odzywamy do siebie a razem mieszkamy (ja na piętrze). Święta ciekawie się zapowiadają o ile dojdzie do wspólnego świętowania?

Ludzie po co w święta rozmawiać o polityce? Mało to tematów żeby przy stole świątecznym z rodziną na tematy polityczne napitalać 😕

Opublikowano

Socjal firm nie rozwija i nie po to jest. Mnie po prostu drażni gadanie że zabija gospodarkę, lub służy ludziom na wóde! Ciebie drażni nie wiem dla czego chyba z zawiści że przedtem nie  było teraz jest. 

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

Glapiński mówił że mają na paletach, to choć jaki dostawczak 3,5 tony DMC by się przydał.

I trzymają zabezpieczenie na cały budżet czy znowu wyrwane z kontekstu? 

Przed chwilą, jarecki napisał:

rozwija firmy socjal .

To zbyt daleko idące uproszczenie nawet dla branż które z tego socjalu nie omal żyją. 

Opublikowano

Jasne szczególnie jak na kredyt ten socjal dany... Przyszłe pokolenie się rozwinie spłacając na bank.... 🤣🤣🤣

Opublikowano (edytowane)

ostatnio to popyt wewnetrzny stymulował wzrost PKB . PKB polski rósł mimo niesprzyjających warunków  u najwiekszego partnera biznesowego jakim są niemcy .       socjalto nie tylko wydatki na żywnoś , to takżę wieksza turystyka , wymiana mebli , itp.

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

Jakby nie zabierał Twojej mamie Pan Duda podatku od emerytury, to by pewnie nie zapałała afektem do niego. 😂

Dokładnie - te szabesgojowe  oszusty  cały czas indoktrynują, że cosik nam dają, a to najzwyklejszy zwrot POdatku w rocznej skali - też żeby było śmieszniej POmniejszonego znowu o POdatek. Tak cię tyn  lichwiarski system skubie z każdej strony. Odliczać Podatek od POdatku to dla kumatego śmiech na całą dobę - ale taki Panfacy ci nawija o co ci biega - przecież ta zarzydzona  systema to jest najwspanialsza na świecie bo jeszcze bolszewickim myśleniem rozdaje  pińcet plusik - łapki opadają jak głowy pustostan jest większy od kornelovirusa?.

Opublikowano

Miejmy nadzieję że konsumpcja nie spadnie, jest ona ważna szczególnie dla rolników. 

Silna gospodarka to stabilna gospodarka. Obecny kryzys zaskoczył nawet te dotąd nad wyraz silne. 

Opublikowano

Gienerał , wstaw coś nowego . Np coś o lataniu z bandą po mieście Kaczyńskiego może ?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, many12 napisał:

Dokładnie - te szabesgojowe  oszusty  cały czas indoktrynują, że cosik nam dają, a to najzwyklejszy zwrot POdatku w rocznej skali - też żeby było śmieszniej POmniejszonego znowu o POdatek

to nie pis wprowadził podatekod emerytur , ale przynajmiej tym z najmiejszymi emeryturami ten podatek zwróci ,    Jestescie bardzo podatni na manipulacje PRZEZ POLITYKÓW .     W tej formie najbardziej zyskują ci z małymi emeryturami czy rentami , jak podatku nie bedzie to wtedy zyskają ci wiekszymi emeryturami i rentami ,  ot taka prawda komu PO chce pomagać , tym bogatym .

Edytowane przez jarecki
  • Like 2
Opublikowano
8 minut temu, jarecki napisał:

to nie pis wprowadził podatekod emerytur , ale przynajmiej tym z najmiejszymi emeryturami ten podatek zwróci ,    Jestescie bardzo podatni na manipulacje PRZEZ POLITYKÓW 

Nie nie rozumowanie jest jeszcze prostsze: 

Poprzednicy zbierali podatki i mówili że to mało, wiec ci skoro coś oddają to na pewno zaraz będzie bankructwo. 

• Like 2
Opublikowano
28 minut temu, hubertb napisał:

Odpowiedź była hipotetyczna, pytanie było czy pożyczą, wiec pożyczą. 

Czy pożyczać muszą? póki co nie. 

Pożycza teraz  a oddadzą uznając Just 447

21 minut temu, hubertb napisał:

Socjal firm nie rozwija i nie po to jest. Mnie po prostu drażni gadanie że zabija gospodarkę, lub służy ludziom na wóde! Ciebie drażni nie wiem dla czego chyba z zawiści że przedtem nie  było teraz jest. 

Jak to firm nie rozwija? Co ty chłopie opowiadasz? To pieniądz wrzucony na rynek i konsumowany. Niestety socjal degeneruje świadomość tak jak za komuny bo wpaja ludziom ze coś im się bez pracy należy.

19 minut temu, hubertb napisał:

To zbyt daleko idące uproszczenie nawet dla branż które z tego socjalu nie omal żyją. 

Czemu zbyt daleko idące?

12 minut temu, jarecki napisał:

ostatnio to popyt wewnetrzny stymulował wzrost PKB . PKB polski rósł mimo niesprzyjających warunków  u najwiekszego partnera biznesowego jakim są niemcy .       socjalto nie tylko wydatki na żywnoś , to takżę wieksza turystyka , wymiana mebli , itp.

Jakich niesprzyjających? Cały świat miał okres prosperity przez ostatnie 5-6 lat. Dopiero w 2019 były pierwsze sygnały spowolnienia. Myslisz ze u wszystkich było źle a u nas same sukcesy? 

10 minut temu, hubertb napisał:

Miejmy nadzieję że konsumpcja nie spadnie, jest ona ważna szczególnie dla rolników. 

Silna gospodarka to stabilna gospodarka. Obecny kryzys zaskoczył nawet te dotąd nad wyraz silne. 

Czy za konsumpcje rozumiesz tylko żarcie ?

Opublikowano
2 godziny temu, hubertb napisał:

Był w Polsce i taki rząd który emerytury chciał przyznawać dopiero wtedy jak już naprawdę się ruszać nie możesz i jeszcze tłumaczyli to dobrem ogółu. To dopiero było mistrzostwo świata. 

Zgadza się ten pawlakowy nierząd miał takiego ministra rolnictwa co się wabił jak mój piesek - KALINOWSKI. Otóż ten aktualnie światowy chłopina na brukselskich salunach wprowadzął nasze Polskie rolnictwo do zarzydzonej Junii .......................Co on nam wtedy naobiecywał:

Primo: tak negocjował, że Polski rolnik dopłaty bezpośrednie  względem rolników starej piętnastki w roku 2004 miał otrzymać o 50% mniejsze niż  ONY.

Sekundo : Co roku do roku 2012 nasze dopłaty bezpośrednie miały rosnąć o 10 %.

Tercjo: - w 2012 roku wynikiem tych negocjacji mieliśmy mieć takie dopłaty b. jak  rolnik francuski czy belgijski.   Oddaliśmy głosy   w referendum - my rolnicy za - siedziałem wtedy w komisji wyborczej - i co się okazało -  klapa totalna - no nie całkiem bo ten gostek przy okazji wypromował  do Brukseli - śmiech na sali.

• Like 1
Opublikowano

Wszystko spoko jeśli konsument dba o kraj i stara się kupować "nasze". Jeśli kasę wyda w popularnym dyskoncie lub markecie dużo z tego nie zostaje. Konsumpcja to nie tylko żarcie, jednak produkcja rolnicza to jednak głównie "żarcie". 

Opublikowano
55 minut temu, jarecki napisał:

nie po prostu masz problemy z psychiką ,a kaczynski już dawno powinien sie wycofać z zycia publicznego .                                                                                             złoto spełnia iną funkcje zresztą i tak kupowali przy wysokim kursie           a na MFW  my też jako kraj wpłacamy kase na to ich konto              te rożne swiatowe organizacje żydowski agencje , kosztują nas podatników ze 2 mld zł na rok 

Nie tobie mnie oceniać

Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy napisał:

Z Plutycz miało być . Rzepkę siał ręcznie .

https://www.youtube.com/watch?v=-cc8WMO-KgQ

Pafucy - kopiesz młodziutkie żytko a jeszcze nie wyrosło - wiadomo, że rzepkę  a tym bardziej koniczynę sieje się ręcznie - mieszasz ze zwirkiem i naginasz. Jak byś posiał siewnikiem - chyba, ze tym rozsiewaczem do nawozu, oczywiście inwestując w mocznik? Tak a propo to jestem fanem tych rolników nie tylko zieni z Plutycz ale i Emilki.

Opublikowano

Ale trzeba z czymś zmieszać koniczyną z jakimś  nawozem - to wtedy rozumię.

1 godzinę temu, ogarek napisał:

A myślisz że Niemcy nam dadzą kredyt pod te zloto?.. 🤣🤣🤣

O czym ty dupczysz jak ciotka w Czechach - to nie wiesz, że ten pis-dowski nierząd zadłuża się w Międzynarodowym Funduszu Walutowym aby tylko utrzymać się przy korycie?

Opublikowano
13 minut temu, many12 napisał:

Pafucy - kopiesz młodziutkie żytko a jeszcze nie wyrosło - wiadomo, że rzepkę  a tym bardziej koniczynę sieje się ręcznie - mieszasz ze zwirkiem i naginasz. Jak byś posiał siewnikiem - chyba, ze tym rozsiewaczem do nawozu, oczywiście inwestując w mocznik? Tak a propo to jestem fanem tych rolników nie tylko zieni z Plutycz ale i Emilki.

Panie many12 ja sieje lejkiem rzepak ,gorczyca i rzodkiew na poplon Ale bez żadnych nawozów

Opublikowano (edytowane)

Połowa ludzi chodzi na normalne wybory to kto by normalny chciał wziąść udział w takim cyrku 🤣 tylko bezrozumny pisior

Edytowane przez racyl
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v