Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Jest takie coś jak geoportal i można to bardzo prosto sprawdzić To raczej podstawowa sprawa żeby wiedzieć za co się płaci

oni tylko w Lini prostej ładnie mierzą góry wzniesienia i zniesienia dużo zaniża ... dlatego zawsze daje ci na oko jak oni 

Opublikowano
8 godzin temu, Ulman napisał:

Od zawsze wiadomo że duży może więcej a Pan Minister będzie działał odwrotnie i sprawi że mniejsi bedą sie rozwijać.  Generalnie byłoby to działanie wbrew naturze a i koszty  niewyobrażalne. Jak słucham takich mądrości albo gdy prezes mówi że sprawią że zarobki będą zachodnie a ceny  nasze , to uważam to za intelektualnie obraźliwe dla średnio rozgarniętego obywatela. Skoro ludzi w większości nie bulwersuje , to jak tu nie uważać że większość jest łagodnie mówąc,  marnie myśląca. 

Może książki tak piszą . Wyobraż sobie że duży ma już wszystko dom samochóď itd i się rozwija i ma coraz więcej więc planuje lot na księżyc .

Mały nie ma praktycznie nic . Mieszka w starym domu jeżdzi starym samochodem i nie stać go jechac na Mazury . Dostaje pomoc od państwa zaczyna się rozwijać . Buduje dom zmienia samochód jedzie nad morze . Który z tych bardziej pobudzi gospodarkę ?

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Mirro
oczywiście można było kursywą bo... wiadomo ;) kabaretowo

pomijając resztę materiału której nawet promować bym nie chciał a i nie zasługuje zbyt na ripostę to Gadowski pokazał coś co ... z resztą zobaczcie sami

czasy chwilowo spokojniejsze w polityce to z cienia wyjdą mniej wyraziste sprawy i niejednorodność Kościoła jest jedną z nich.
Wystarczy być niekoniecznie nawet wnikliwym obserwatorem a wystarczy aby zainteresowanym można dojść do ciekawych wniosków.
Nie tylko islam ma swoich fundamentalistów.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Była też inwazja biskupów niemieckich na Jana Pawła a z tym podawaniem ręki to chyba zależy od kultury . Może są jakieś powody że nie podają ale można skinąć głową .

Edytowane przez 12zbyszko
Opublikowano
1 minutę temu, 12zbyszko napisał:

a z tym podawaniem ręki to chyba zależy od kultury

zależy co rozumieć przez kulturę? czy tradycję czy  kulturę osobistą ale jak by nie patrzył to na pewno zależy od kultury i przede wszystkim
nie mniej Ratzinger ustąpił co jest ewenementem a obecny papież jest całkiem innej "orientacji" rzekł bym - liberalniejszej

Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

jak byś nie pił tyle co ja też byś zapomniał jak się pisze te słowo 

Z piciem to żarcik , ale pojąć nie mogę jak to zrobiłeś że bez błędów zacząłeś pisać ?

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, 12zbyszko napisał:

Może książki tak piszą . Wyobraż sobie że duży ma już wszystko dom samochóď itd i się rozwija i ma coraz więcej więc planuje lot na księżyc .

Mały nie ma praktycznie nic . Mieszka w starym domu jeżdzi starym samochodem i nie stać go jechac na Mazury . Dostaje pomoc od państwa zaczyna się rozwijać . Buduje dom zmienia samochód jedzie nad morze . Który z tych bardziej pobudzi gospodarkę ?

Po pierwsze bierzesz jakieś skrajne przykłady które są nierealne . Po drugie  - jesli mały nie umie się samodzielnie rozwijać to nie różwinie się tez z pomocą państwa albo jedyne co zrobi to przeżre pieniądze które państwo zabrało zaradnym a za rok znówu będzie jęczał 

Po trzecie - duzi inwestują w sposób ciągły i systematycznie. Dlatego stali się dużymi a do tego nie boją się skali.

po czwarte - to co piszesz to jakieś lewicowe marksistowskie bzdury. Brakuje mi jedynie pojęcia srawiedliwości społecznej 

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano

To co mamy nie brać przykładu z zachodu ? Pewnie że z dziesięciu którym pomoże państwo może udać sie trzem i to by było lepsze niż dofinansowac jednego bogatego bo po co skoro ma się dobrze . 

Kto broni bogatemu pozbyć się firmy choćby na następcę i zacznie od zera . Jak taki zaradny to dorobi się drugiej firmy .

Wiesz Ulman . Córka chodziła na matematykę stosowaną i kiedyś mi powiedziała że 2 razy 2 nie musi być cztery . 

To też nie możesz zrozumieć programów i pomocy aby kraj się rozwijał . Szkoda bo Niemcy już zaczeli doceniać programy które wdraża Pis .

Bogatemu nigdy takie programy nie są na rękę może i mnie też ale kto ma miękie serce to mósi mieć twardą d.... 

Opublikowano (edytowane)

z pomaganiem jest jeden problem; mechanizmy oceny oraz czy sama ocena może być trafna co do sensowności tej pomocy. 
Dlaczego ktoś potrzebuje pomocy i czy na nią zasługuje bo może to być tylko zwykłe marnotrawstwo a do tego nieuczciwa konkurencja wobec tych średnich z których przez to wielu nie jest w stanie zagrozić partaczom wśród tych dużych bo wykosił ich z rynku jakiś subwencjonowany patałach.

Wiem, miałem pisać prostym tekstem ale nie zawsze potrafię zawiłe zależności w jednym prostym zdaniu.
Pomaganie tylko tym którzy już coś robią z kolei nie jest konieczne i nawet może być szkodliwe bo odciąga ich od meritum tego co robią a koncentruje na "załatwianiu sobie" ej pomocy, wszak jeśli ona jest i dostanie ją konkurent na rynku....
Pomaganie ustawowe w gospodarce komplikuje system, fałszuje rynek i często eliminuje najlepszych.

jedyne uzasadnione jest pomaganie socjalne tylko tu też może być pomoc ta użyta w gospodarce np sławetne już - lepiej mieć czy to rencistów czy dzieci z 500+ niż dwie krowy.

tyle na razie bo czas mi na dzisiaj wolny się skończył :) 

przepraszam za szczerość ale tak durnych argumentów bym się po Tobie nie spodziewał

1 godzinę temu, 12zbyszko napisał:

Kto broni bogatemu pozbyć się firmy choćby na następcę i zacznie od zera . Jak taki zaradny to dorobi się drugiej firmy .

już nie mówiąc o nieomylnej wyroczności akurat Niemców. tam też są i debile i to ile tam takich oj ile. poczytaj co o ekologii i wielu innych tam

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, 12zbyszko napisał:

Nie zapominaj że jest  (może być)  pracodawcą, więc jeśli generuje jakieś miejsca pracy to jego "wartość" i tak bije na głowę tego drugiego. 
Też jeżdżę starym samochodem.😂

• Thanks 1
Opublikowano
28 minut temu, dysydent napisał:

przepraszam za szczerość ale tak durnych argumentów bym się po Tobie nie spodziewał już nie mówiąc o nieomylnej wyroczności akurat Niemców. tam też są i debile i to ile tam takich oj ile. poczytaj co o ekologii i wielu innych tam 

Dużo jest w Polsce firm z niemieckim kapitałem . Powiększyły im się obroty i za to chwalą tylko bogaty polak gani programy socjalne . Pewnie za zwiększenie obrotów zasługę   przypisują  PO  albo że zostawili gospodarkę w bardzo dobrej kondycji 😁😁😁

Opublikowano
49 minut temu, 12zbyszko napisał:

Wiesz Ulman . Córka chodziła na matematykę stosowaną i kiedyś mi powiedziała że 2 razy 2 nie musi być cztery . 

A poprzednią powinien zamknąć, ludzi zwolnić a papiery spalić.😂 Następnie udać się do Państwa po pomoc w rozkręceniu następnego interesu. Zdaje to doskonale egzamin w przypadku firm państwowych.
Oczywiście mógłby przekazać ją na Caritas. Tak jak ministrowie nagrody, a potem przeprosić że wogóle zajął się biznesem. Musiałby to jednak zrobić publicznie , jak w Korei.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, 12zbyszko napisał:

Dużo jest w Polsce firm z niemieckim kapitałem . Powiększyły im się obroty i za to chwalą tylko bogaty polak gani programy socjalne .

znaczy co? PiS pomógł zwiększyć obroty niemieckim firmom w Polsce to za to - brawo PiS? 
jak dla mnie to jest niepożądany (że i Niemcom też) efekt uboczny socjalu i odróżniajmy socjal od subwencjonizmu gospodarczego

i wyedytowałem posta wcześniej i teraz widać który z argumentów uznałem za durny 
temat o Niemcach jest - przyznam - tylko dyskusyjny

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

tylko nie rozumiał że jedynym na którym można coś wywalczyć jest on sam :D 
Później takich rozparcelowano, znaczy - walka się powiodła.

jak pisałem - wszędzie są debile, oj ile... 

całkowicie bez związku z poprzednim 
nie wiem gdzie na af takie informacje linkować/umieszczać a rolników dotyczy to też
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2019-11-07/od-dzis-nowe-przepisy-dt-kontroli-ruchu-drogowego-sprawdz-co-sie-zmienilo/
jeśli kto wie lepiej ode mnie gdzie to niech "poda dalej"

i pod tym artykułem są komentarze tak że już nie ma potrzeby tutaj ;) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Nie zapominaj że jest  (może być)  pracodawcą, więc jeśli generuje jakieś miejsca pracy to jego "wartość" i tak bije na głowę tego drugiego. 
Też jeżdżę starym samochodem.😂

w temacie ,, znaleziono na alegro ''  zamknietym starym , troche zaczeła sie dyskusja lub podawanie przykładów pracodawców pewnie Ulman napisze że płaci sie tyle za ile jest sie w stanie pracownik zgodzić  tylko po co krzyki jak pracownik nie chce sie godzić na daną stawke to wtedy pojawiają sie głosy że panstwo socjalu i ludziom nie chce sie robić  , a miałem napisać ze znam pracodawce który  nie powinien zatrudniać  , płacąc 20 zł za prace to za 2 ,3 ,4 godziny   [ jaka praca taka płaca ]utrzymuje sztucznie tych robotników a gdy by nie on to pewnie musieli by isc do normalnej pracy wiec nie zawsze wartosc pracodawcy jest wartoscią .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

tylko nie rozumiał że jedynym na którym można coś wywalczyć jest on sam :D 
Później takich rozparcelowano, znaczy - walka się powiodła.

jak pisałem - wszędzie są debile, oj ile... 

całkowicie bez związku z poprzednim 
nie wiem gdzie na af takie informacje linkować/umieszczać a rolników dotyczy to też
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2019-11-07/od-dzis-nowe-przepisy-dt-kontroli-ruchu-drogowego-sprawdz-co-sie-zmienilo/
jeśli kto wie lepiej ode mnie gdzie to niech "poda dalej"

i pod tym artykułem są komentarze tak że już nie ma potrzeby tutaj ;) 

Debil pewnie by wysłał zapytanie do moderatora 😁

Nie rozparcelowano bo to było w latach 80 . Ojciec opowiadał że było trzech bogatrzych rolników . Jak jednego się zapytano czy idzie na zebranie to odpowiedział że szkoda czasu . Jak bidota coś wywalczy to i mi też . To jest fakt autentyczny z życia nie z wiochy.pl

Edytowane przez 12zbyszko
Opublikowano
5 godzin temu, Ulman napisał:

Po pierwsze bierzesz jakieś skrajne przykłady które są nierealne . Po drugie  - jesli mały nie umie się samodzielnie rozwijać to nie różwinie się tez z pomocą państwa albo jedyne co zrobi to przeżre pieniądze które państwo zabrało zaradnym a za rok znówu będzie jęczał 

Po trzecie - duzi inwestują w sposób ciągły i systematycznie. Dlatego stali się dużymi a do tego nie boją się skali.

po czwarte - to co piszesz to jakieś lewicowe marksistowskie bzdury. Brakuje mi jedynie pojęcia srawiedliwości społecznej 

i tu się mylisz ile odłożyłeś 500 ?  czy przejadłeś? ja mam osobne konto oszczędnościowe 

5 godzin temu, zetorki12 napisał:

piciem to żarcik , ale pojąć nie mogę jak to zrobiłeś że bez błędów zacząłeś pisać ?

pisze powoli . bo mamy tyle czasu co wy 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, 12zbyszko napisał:

Nie rozparcelowano bo to było w latach 80 . Ojciec opowiadał że było trzech bogatrzych rolników . Jak jednego się zapytano czy idzie na zebranie to odpowiedział że szkoda czasu . Jak bidota coś wywalczy to i mi też . To jest fakt autentyczny z życia nie z wiochy.pl

pamiętam tamte czasy i nawet podobnych rolników 
rzeczywiście to nie był idiota a bezczelny cynik bo wiedział że bidota niczego nie wywalczy  i nie dostanie nawet jak się do PZPR zapisze bo już nie było z czego dawać a temu bogatemu nie zabiorą bo już był wcześniej zapisany. Czekaj czasu. Ardanowski jak pierwsza jaskółka pokazuje kto tu powinien zostać a ko za duży. 
Właśnie nikt się nie podjął przewidywań JAK On to chce przeprowadzić? pytałem wcześniej bom sam ciekaw.

Roman
celna odpowiedź z tym czasem, tylko wcale się z tego akurat dziś nie cieszę bo deszcz mnie zegnał zanim skończyłem.
w zasadzie cały dzień wszystko nie tak bo z rana trzy godziny po umówionym czasie był z paliwem a teraz. ...
nikogo to nie obchodzi, nie mam minimalnego gwarantowanego wynagrodzenia ani podobnych. Nie fakt zasiłków wielu wkurza co niezawodność i bez względu na okoliczności. Bezwzględność roszczeniowa rozszerzana jest też na pracownika i w najgorszej sytuacji stają działający na własny rachunek. to jest powód do szemrania a następnie do coraz mniejszej ilości tych samodzielnych co z resztą władzy pasuje, przynajmniej tej obecnej bo bardzo chętnie zajmą się zarządzaniem możliwie największym spektrum aspektów wolności obywatelskiej i gospodarczej

tak to już jest. Gdy jednemu najdzie ochota do jakiejś wartościowej pracy zaraz znajdzie się dziesięciu różnej maści doradców jak ma robić i na co przeznaczyć profity.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

niektóre gminy mają własne mapy i nie podają danych do geoportalu. U mnie jest gison. Jest opcja nakładania metadanych w geo ale tonie zawsze zadziała. Jak Ardanowski? Ano kierunek jest taki aby dusić szare strefy a mały ma się zastanowić czy potrafi firmę/gospodarstwo prowadzić. Myślę, że po głowie mu chodzi Czar PGRu 😉

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Roman176 napisał:

pisze powoli . bo mamy tyle czasu co wy 

Czyli Ty nie masz żadnej dysdupi , tylko za bystry jesteś . No to teraz będę Ci wytykał błędy i niemów że to nie Twoja wina .

Duży ból z tą ręką ?

Opublikowano
8 godzin temu, 12zbyszko napisał:

To co mamy nie brać przykładu z zachodu ? Pewnie że z dziesięciu którym pomoże państwo może udać sie trzem i to by było lepsze niż dofinansowac jednego bogatego bo po co skoro ma się dobrze . 

To też nie możesz zrozumieć programów i pomocy aby kraj się rozwijał . Szkoda bo Niemcy już zaczeli doceniać programy które wdraża Pis .

Bogatemu nigdy takie programy nie są na rękę może i mnie też ale kto ma miękie serce to mósi mieć twardą d.... 

Jak chcesz brać przykłąd z zachodu to poczytaj jak niemcy zapieprzali by osiągnąć to co maja teraz. Socjal rodzi się gdy już dobrobyt osiągnieto i sie odechciewa cięzko pracować a jest komu zabrać by leniom zapłacić. 

A czemu  i po co bogaty ma sie firmy pozbywać? Możesz wyjaśnić?

Akurat w matematyce 2x2 zawsze jest 4 więc może córka chodziła na jakiś lewcowy nurt matematycznym albo nie uważała na zajeciach. 

Niemcy doceniają programy PIS bo to napędza ich firmy co potwierdzasz poniżej

7 godzin temu, 12zbyszko napisał:

Dużo jest w Polsce firm z niemieckim kapitałem . Powiększyły im się obroty i za to chwalą tylko bogaty polak gani programy socjalne . Pewnie za zwiększenie obrotów zasługę   przypisują  PO  albo że zostawili gospodarkę w bardzo dobrej kondycji 😁😁😁

Nasze wydatki socjalne napędzają niemieckie firmy. Brawo my!!!

7 godzin temu, 12zbyszko napisał:

Kiedyś bogaty rolnik powiedział . Jak bidota wywalczy to mi też skapnie .

A ja mówie - jak dziad odzyje to cie kijem obije

3 godziny temu, Roman176 napisał:

i tu się mylisz ile odłożyłeś 500 ?  czy przejadłeś? ja mam osobne konto oszczędnościowe 

No to jesteś jednym z dobrych wyjątków. Generalnie ten program jest na przeżarcie i nic nie da takim o których pisze Zbyszko. Oni tak czy owak żawsze przepierniczą to co za darmo dostaną. Do pieniędzy trzeba dorosnąć i najlepiej zarobić je samemu. Wielu zrobiło sobie krzywdę przeinwestowując bo były fundusze do wzięcia i  tak samo byłoby przy wspieraniu biedoty. A tak naprawdę byłoby dużo gorzej bo jak każdy wie - czemuś biedny...........

Opublikowano
30 minut temu, Ulman napisał:

Akurat w matematyce 2x2 zawsze jest 4 więc może córka chodziła na jakiś lewcowy nurt matematycznym albo nie uważała na zajeciach. 

Też tak myślałem , do chwili kiedy mój przełożony nie musiał dać mi urlopu z dwu lat.😂 I wtedy okazało się że ten z poprzedniego roku "się przedawnił".🤣 Choć w rozkazie było że kieruję na podwójny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v