Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie jest to żadne usprawiedliwienie to raz a dwa jak firma ma koszt nievatowski jakim jest pracownik a resztą żongluje to łatwiej jest pobrać od konsumenta. Artykuł z dwunastego roku a wtedy było jak było. Pytanie co się zmieniło przez siedem lat. Roman - w te stronę co napisałeś to raczej do tłumaczenia nie dojdzie a w drugą to pewnie musisz się zalogować albo dodatek w chromie włączyć. Ja tego nie używam. A! Celowo napisałem "czepać" aby raczej się kto zapytał jak domyślał. Bejmy to po sąsiedzku (Wielkopolskie) określenie na szmal. Robić piniądz to znaczy Dysydencie.

• Haha 1
Opublikowano

cena odbioru smieci bedzie rosła po 1 wzrost płac - po 2 - stare samochody powoli się sypią  i czeka wymiana taboru i po 3 - koszt utylizaccji choć tu widać że z tym sporo firm sobie radzi w prosty sposób , a i zacofana ekologicznie polska produkuje połowe smieci w przeliczeniu na mieszkanca  niż ekologicznai wyedukowana np . szwecja . . natomiast mój koszt  utrzymania konta to 140 zł na rok w pko sa .jesli chodzi o kowalskiego zwykłego .

Opublikowano

Ulman . Jak ja bym napisałem że wodka powinna kosztować 2 zł to bys mnie hejtował ale jak twoj krol powiedział to bronisz . Jak z tobą pisać jak ty masz klapki na oczach jak 🐴  . Krol mówi ciąg to ciągniesz .

Nie było pincet szpitale nie dofinansowane   . Jest pincet ta sama sytuacja . Urodzi sie dziecko z wadą to wyzucić bo kasy nie bedzie bo Ulman chce obniżki podatków i wodki po 2 zł . Moze by płacił pracownikom . Np . 100 gram na godzine .Czy bedą wyzsze czy niższe podatki gospodarka się przystosyje tak jak poziom wody .

Żyjemy w takim systemie i trzeba się do tego przystosować a nie paplac trzy po trzy . 

No dobra . Teraz ty mi dowal 😁😁😁  

Opublikowano

siłowe podnoszenie płac, obciążeń i stymulowanie gospodarki nadpodażą pieniądza to hodowanie węża na jego własnym ogonie i musi się to inflacją skończyć i tylko pętak jakiś nieodpowiedzialny może wierzyć, że uda się inflację kontrolować w nieskończoność. Kwestia jakiegoś nieprzewidzianego kataklizmu, owczego trendu w rynku czy czegokolwiek co nie da się przewidzieć i sytuacja wymyka się spod kontroli bo nie ma samoregulacji.
Niepopularnym jest wniosek że jedyną skuteczną regulacją cen w dół jest nędza klienta. Jeśli klient ma z czego to i 100zł miesięcznie za śmieci zapłaci zwłaszcza gdy grozi mu egzekucja komornicza z aparatu przymusu fiskalnego bo te akurat ew. zaległości ściągane są w takim trybie jak podatki i przez aparat państwowy. 
Wykłady z realnej ekonomii te coś naprawdę warte są wysoko płatne i nie zamierzam tu za darmo dalej się produkować zwłaszcza że i lepsi ode mnie eksperci wokół ;) 
Wnioski tylko z tego wszystkiego że nieodłącznym elementem trwałych trendów wzrostowych w gospodarce jest nędza najgorszych jej uczestników i co z tego że nawet czasem niesprawiedliwa. To najskuteczniejszy bat zaganiający do roboty, coraz lepszych rozwiązań, technologii czy nawet i nowych zastosowań tych do tej pory śmieci za których wywóz opłaty jedni uznają za patologię a drudzy za normę. 
Dla mnie już przekroczono patologiczny poziom gospodarki śmieciami i tymi prawdziwymi i społecznymi.

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano

podnoszenie płacy minimalnej ma znacznie wiekszy wpływ niż Dysydent zauważasz i tu się absolutnie nie zgadzam , faktem jest że  podnoszeniem płacy minimalnej podnosi inflacje ale wydaje mi się że albo Mieszkasz w regionie w którym nic nie zostało oprócz ha .i  nie zdajesz sobie sprawy że za podnoszeniem płacy idzie wiele innych aspektów  według mie najważniejsze to jest to że gospodarka staje śię zadawalająca  finansowo dla  pracowników zarówno polskich jak i obcokrajowców którzy postanowili tu pracować , w moim regionie praca była zawsze a mimo tego ludzie wyjezdzali , emigrowali za lepiej płatną pracą .

Opublikowano

zauważ że emigrowali najczęściej do Niemiec w czasach gdy i tam nie było płacy minimalnej.

Mam w zanadrzu jeden temat a jest nim jakość towarów i usług nadal u nas gorsza niż na zachodzie Europy. Owe sławetne już podwójne standardy w supermarketach itp.
Jedynym sposobem na poprawę takiego stanu rzeczy jest coś czego nie miałem do tej pory sumienia propagować ale teraz zaczynam zmieniać zdanie ale o tym później

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

albo Mieszkasz w regionie w którym nic nie zostało oprócz ha .i  nie zdajesz sobie sprawy że za podnoszeniem płacy idzie wiele innych aspektów 

Akurat zarzucanie Dysydentowi że nie zdaje sobie z tego sprawy traktuję w kategorii żart.😂

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

i nawet bym Jareckiemu za to uśmieszka wstawił ale uśmieszek się dopisuje do lajków a krzywa morda nie co On mi wcześniej to sam sobie winien ;) :) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

no  dobra ja wiem że dysydent wie ale chociażby w kwesti zatrzymania pracowników na rynku polskim , obcokrajowcy też tworzą tu miejsca pracy swoim pobytem , muszą  gdzieś spać i coś jesć , gdyby nie wzrost pensji minimalnej to by wyjechali , ja wiem że oni i tak nie robią za najniższą krajową ok . np . rynek szparagów w niemczech i braki pracowników z tej czesci europy chociaż i tak chyba nikt nie pracuje za najnizszą krajową to jakim cudem to jest tekie straszne , wiem że są inne obciążenia związane z jej wysokoscią , ale doszliśmy do sciany 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

PiS poprawianie tzw dobrobytu w Polsce zaczął od "d..py strony"
Masarnia robi za mało kiełbasy aby wszystkim jej pracownikom wystarczyło to nakazano aby tym którzy dostawali najmniej zwiększono pulę.
Czy od tego wzrośnie wydajność masarni?

Opublikowano

Jarecki przy rozmowie jest pytanie o pensję i warunki zakwaterowani. Pierwsze dwie minuty i gościu zostaje albo nie. Pensja minimalna nie ma tu nic do gadania. Ja wiem za ile im się tu opłaci zostać i oni to doskonale wiedzą. Czasem opłaca się pobudować jakiś mały obiekt z fajnymi warunkami aby zapewnić zakwaterowanie, czasem trzeba dać do dyspozycji pojazd aby mogli dojeżdżać. Są różne smaczki.

• Like 1
Opublikowano

"minimalne gwarantowane" cokolwiek eliminuje element walki, rywalizacji, konkurencji...
Stagnacja i regres i nic więcej w takich warunkach i już to widać nawet i w tych Niemczech i oczywiście że kilka lat po tym jak i tam minimalne wynagrodzenia wprowadzono to oczywiście przypadek.

Opublikowano (edytowane)

to dlaczego według wielu jej podniesienie  [ pensji minimalnej ]  jest takie straszne ?  dla firm to nic nie zmienia przecież a dla budżetu to już mld . zł . natomiast teraz i w niemczech jest zupełnie gospodarka oparta na czymś innym jak 25 lat temu a wiec na rynku usług prace w fabrykach bedą przejmować maszyny .a dla ludzi zostawać bedzie rynek usług .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

czyli stanu gospodarki to rzekomo nie zmienia? a budżet przez to wyższy czyli ktoś musiał mniej zarobić, uzyskać dóbr bo i tak to produktywności nie podniosło.
Takie siłowe nakazywanie wzajemnych relacji w rzekomo wolnym rynku pośrednio ma zastąpić socjal no i to rzeczywiście zwiększa zasób budżetu tylko ja się pytam czy zasób budżetu jest ważniejszy dla zasobności obywateli którzy to oni powinni inwestować i... a szkoda klawiatury.
samo się poustawia tylko później to nastąpi będzie bardziej gwałtowne czyli mniej populacji to przeżyje niż gdyby samoregulacja zadziałała wcześniej.

jeszcze jedno
Niemiecka - ogólnie - unijna gospodarka staje się coraz bardziej zacofana na tle reszty świata. 
widocznie na te automaty produkcyjne mniej stać bo ... no właśnie - dlaczego?

ale jaja. z czego oni te groszówki robią że są magnetyczne? Wpadł mi magnes w drobniaki i się nalepiło :o

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

budowali bardziej , teraz nawet chyba opel lub fiat doszedł do wniosku że  w hiszpani 1 pracownik w fabryce seata robi tyle co w polsce 2 .fabryki prrodukowały tanie towary przez  kiepsko opłacanych  pracowników . przecież tesla mogła wybrac inny kraj na inwestycje a wybrała niemcy , zbudują jedną z najnowoczesniejszych fabryk z dobrze opłacaną kadrą inżynierów ale i produkt koncowy marki tesla jest kosztowny . dlaczego rolnicy kupują zagraniczne maszyny rolnicze , bo są lepsze , przejedzcie się na skład maszyn polski spawacz kiepsko opłacany spawa tak że się może sie urwac , a juzek po  browarze nawet nie domaluje do konca farbą maszyny .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

monopolu na durne inwestycje wcale nie mieli tylko socjaliści bloku sowieckiego. Wcale nikt nie twierdzi że Tesla jest nieomylna i przykład jednego koncernu niczego nie przesądza. Na razie elektromobilność jest inwestycją w nieznaną przyszłość, takim kupowanym losem na loterii dziejów bo nie wiadomo jaka jest przyszłość motoryzac... ogólnie transportu. 
ten - jak mu tam? - Musk dorobił się na jakichś finansowych spekulacjach chyba na rynku ubezpieczeń czy czegoś podobnego i tak on może znać się na motoryzacji jak na lotach kosmicznych gdzie ruskie stare pordzewiałe rury mniej zawodne w lotach orbitalnych niż te jego spaceiksy czy jak to sobie ponazywał. Może w coś tam trafić ale omnibusem nie jest w kwestiach gospodarczych na co można przykłady wpadek przytoczyć ale bez źródeł nie zamierzam tu przeprowadzać dowodów bo nie o jedną firmę chodziło w dyskusji co o ideę na ile państwo powinno wtrącać się w gospodarkę. Ja forsuję aby jak najmniej bo i tego co konieczne niemało a sterowanie wynagrodzeniami , cenami, firm prowadzeniem, państwo powinno mieć konstytucyjnie zakazane. Ze biedota? to od tego jest socjal i to jest domena państwa a co za tym idzie i adekwatnie podatków ściąganie na takie cele które z natury dochodowe nie są. Jeśli jednak można coś zaliczyć do działalności dochodowej, komercyjnej to zostawić to mechanizmom selekcji. 
Prywaciarz jak coś spieprzy to upadnie a państwo dopłaci z pracy innych do państwowego czyli w państwowych firmach prawdziwa selekcja nie działa co je degeneruje aż w końcu reszta nie ma z czego dopłacać albo się buntuje i przechodzi do do stanu w jakim już większość w Polsce  znalazła bo co sprawniejsi wyjechali i nadal...
roszczeniowości z hasłem - "oni mają zrobić" to tamto i jeszcze ponieść odpowiedzialność za to że ja nic nie robię.
Dobrowolnie na zmianę takiego stanu nie pozwolicie zatem nie widzę sensu argumentować bo to groch o ścianę. Pozostaje tylko ośmieszać, wytykać durnoty, oczywiście chwalić co dobre ale coraz mniej mam do chwalenia.
Zbuduj może Jarecki jaką fabrykę , co? dlaczego nie budujesz? nie wiesz jak? czy nie chce Ci się dowiedzieć bo "oni mają zbudować" a Ty sługą za grosze nie będziesz i tak no to kim do cholery będziesz? jeszcze jednym krytykiem bez praktyki?

Co sprawiło że socjalizm upadł i zawsze będzie upadał? to że siłą dochodzą do władzy którzy nie mają pojęcia o niczym ponad mnożenie żądań wobec innych bo swojego nie mają czego bronić bo przegrali.
Po to jest całe to socjalne uzależnianie abyście się nie zjednoczyli i znów czego nie rozpieprzyli. Macie z osobna każdy coś tam do stracenia i dobrze.
No ale obecni u władzy aby nie zdurnieli za bardzo i tego mechanizmu nie przenieśli w sfery gdzie ma być walka bezpardonowa. Upada koncern prywatny? a niech upada, pewnie niepotrzebny lub tam jacyś partacze. z głodu nie zginą bo socjal nie pozwoli. a na ten socjal tylko silni gospodarczo są w stanie cokolwiek wyłożyć tylko człowiek jest za głupi aby ocenić kto silny a kto nie w różnorodności tego świata i najprymitywniejsza metoda - prób i błędów - rynek to najskuteczniejsze sito selekcyjne. Przynajmniej cała historyczna praktyka nie zna dowodów aby było coś lepszego.

Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

takim przykładem który Mógłbyś zacytować idealnie pasuje francja , przetargi publiczne wygrywały firmy francuskie a inne chocby i były konkurencyjne to przegrywały , w jakim dziś jest miejscu francja to troszke wiemy oczywiscie ten przykład francji jest  negatywny . ale też nie można całkowicie wyeliminować udziału panstwa polska jest za słaba aby dać całkowite przyzwolenie firmom z kapitałem prywatnym , w takich krajach jak usa jest wolnosc gospodarcza ale jak zgrzeszysz to zapłacisz gigantyczną kare , polska jest na tyle słaba że mogłbyś robić co ci się podoba a kara mizerna .

Opublikowano

jeszcze tak na odchodnym bo zapomniałem linka podczepić wcześniej. Sporo racji w tym artykule 
https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/praca/polski-rynek-pracy-a-swiatowe-trendy-wywiad-z-jonasem-prisingiem-szefem-manpowergroup/h238g4j
Polska nie jest niczym wyjątkowym i tak jak bzdurą była odrębność "ekonomii socjalizmu" w zestawieniu z ekonomią jako taką tak i niczym nie różni się ekonomia w Polsce od dowolnego miejsca na świecie. reszta to ideologia.

Opublikowano

No tak tylko w Polsce ideologia jest przed gospodarką. A ideą brzucha nie napełnisz ani wojny nie wygrasz. Miałem okazji doświadczyć bodaj przez rok wykładów z zakresu ekomomii socjalizmu, a że była tylko do zaliczenia ( choć na koniec wykreślili ją z indeksu) to się nie angażowałem. ale powiem Wam normalnie szał.

1 godzinę temu, dysydent napisał:

Zbuduj może Jarecki jaką fabrykę , co? dlaczego nie budujesz? nie wiesz jak? czy nie chce Ci się dowiedzieć bo "oni mają zbudować" a Ty sługą za grosze nie będziesz i tak no to kim do cholery będziesz? jeszcze jednym krytykiem bez praktyki?

W związku z tym że jakby mam to za sobą bo już jest, to powiem iż sama budowa to "pikuś" z dniem codziennym potem.🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v