Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Generał napisał:

Ta    za komuny  jak kto  wyprodukował dużo  mleka   to  dostał  nagrodę  talon na samochód  ciągnik  itp.  To  samo z produkcji  żywca.  w czasach  unii  jak ktoś  za dużo  naprodukował  mleka   to  dostał  nie  nagrodę  na  karę 

no to piszę że robiło się trochę podobnie do tej starej komuny tym razem w unii a u nas razem z nią. tylko że problemem jest nie niedobór a nadprodukcja ale metody walki tu i tam uznaniowość i interwencjonizm
teraz jest czas przesilenia i zobaczymy czy unia do reszty zidiocieje czy trochę się oczyści
choć pomysły ostatnie naszego uokiku raczej mnie nie pocieszają

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, szmergiel napisał:

myslalem general ze nie jestes glupi,jednak sie mylilem.

podam ci przyklad jeden z miljona.ile tych burakow za komuny trzeba bylo zeby kupic sobie telewizero kolorowy lub auto na rope?

snabywcza.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

choć pomysły naszego uokiku raczej mnie nie pocieszają

Kiedyś pisałem iż szczęśliwy jestem ponieważ prawie wszystko idzie na export i żadnej marki własnej u nas rozwijać nie myślę. Dziś dziękuję Bogu że utrzymał mnie w tym przekonaniu.lol_.gif

Opublikowano (edytowane)

to tylko dowód że komuna gorzej gospodarowała zasobami i zbyt drogą żywność produkowała bo czas pokazał że można taniej jak de facto takim gospodarowaniem ta komuna zdechła z głodu
za produkcję żywności zabrali się fachowcy a nie partacze choć nieco i tych partaczy zostało i marzy im się powrót starego

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, szmergiel napisał:

twoj swiat konczy  sie na ropie,mleku i pszenicy ,szkoda gadac. 12latek dobrze uczacy sie by cie wysmial. reszte przemilcze

Widać  że  nie bardzo  ogarniasz.  ta  tabele pokazuje   siłę  nabywczą   za sprzedane  płody  rolne, siła nabywcza   było  dużo  wyższa  jak  dzisiaj. Za  komu  jak ktoś  robił  to  pieniądze  miał   a  leń  śmierdzący  klepał  biedę.  Dzisiaj  możesz zapier*alać  jak wół  a  i tak g*wno  z tego  zostaje. Gdyby  tak  nie było  to by  15ha  gospodarstwa  nie  kupowały  wtedy  nowych Bizonów  nie  wspominając  o  budowy  domów  czy obór.  Dzisiaj  większość  patrzy  jak skleić  kawałek wiaty  bez  pozwolenia  i  się cieszy.  Pod względem  ekonomicznym   czasy  PRL  były  dużo  dużo  lepsze  jak  demokracja.  Tata  słomka  w  jednym z vlogów  o ich historii  też  to  mówił  że wtedy  kasę  mieli  tylko  trzeba  było  się  nakombinować  żeby  coś  kupić. 

Opublikowano (edytowane)

ile kosztowal kolorowy telewizor?

general.czlowieku naprawde ,jakie ty oceny w szkole miales.masakra.

wiesz wogule ile pieniedzy kosztowaly dobra ktore teraz mozesz miec za srednia pensje a wtedy 30 brakowalo.czlowieku nie rob z siebie nieudacznika co wie tylko ze za swinie kupil 2 beczki ropy i tyle mu do szczescia wystarczylo

Edytowane przez szmergiel
lit
Opublikowano (edytowane)

on szkoły żadnej nie skończył jeszcze i dorabia propagandą na jakieś tandetne kursa typu abonament na tvp
tacy jak siłą komu nie odbiorą poginęli by z głodu bo i za taką propagandę i to w czasach klęski zarazy ja bym złotówki nie dał no co najwyżej bym i nie karał bo takich sam los ich nędzny już pokarał ich ignorancją, nieprzydatnością i niską wartością osobniczą.
to ten jeszcze za tym pisem który na tle unii się jakoś wyróżniał pozytywnie choć ostatnio coraz mniej a drugi taki tutaj jawnie do siłowych przewrotów nawołuje a tego to nawet prewencyjnie...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
17 godzin temu, Roman176 napisał:

na litra zeby odpowiednie stężenie było we krwi 

Po opublikowaniu artykułu Ministerstwo Zdrowia przesłało INFO.CZ kolejne oświadczenie, w którym twierdzi, że zakupiło 75,6 miliona sprzętu ochronnego, w tym około 30 milionów respiratorów.

a ile kupiono w pl ??

Chłopie już w temacie o Koronowirusie wklejałeś te dyrdymały😂😂

Sprawdź jak po czesku pisze się respiratory i nie rób z siebie durnia w każdym temacie. Zresztą po co Czechom 30mln respiratorów skoro ludzi w Czechach jest nie całe 11mln ?? Chyba że każdy dostanie po jednym i dwa na zapas🤔🤔

Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

on szkoły żadnej nie skończył jeszcze i dorabia propagandą na jakieś tandetne kursa typu abonament na tvp

A ja durny myślałem że On faktycznie ideowy gościu i tak za miłościwie panującymi gardłuje. A to chodziło o nostalgię za czasem słusznie minionym.lol_.gif

Opublikowano

samo swojego nie potrafi za wiele stworzyć to do innych nosa by chciało wtykać a jak kto nie pozwoli to siłowo
na to też w Polsce przyzwolenie społeczne wzrasta i pora w zarodku ostrzegać bo na prawdę możemy się obudzić w innej rzeczywistości 
dobrze że jeszcze jako taka wolność słowa to poznać się na wielu łatwiej

Opublikowano (edytowane)

a to do tego aż wiedza Chińczyków potrzebna?
w czasach zarazy każdy przypadek o symptomach tej zarazy traktować jako potencjalny jej objaw?

w czasie pożaru lasu płomienie w nowym miejscu zignorować bo to może być ognisko biwakowiczów?

takie tuzy intelektu chociaż potrafią obsłużyć gotowe testy?
a wiedzą że choć co prawda wirusy i z kałem przez odbyt się wydalają to maseczki trzeba na twarz zakładać?
czy też oficjalne wytyczne w stosownym komunikacie potrzebne?

został z jeden myślący tam... ?

bedzie bo się zmęczyłem tymi pytaniami :P 

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, szmergiel napisał:

ile kosztowal kolorowy telewizor?

general.czlowieku naprawde ,jakie ty oceny w szkole miales.masakra.

wiesz wogule ile pieniedzy kosztowaly dobra ktore teraz mozesz miec za srednia pensje a wtedy 30 brakowalo.czlowieku nie rob z siebie nieudacznika co wie tylko ze za swinie kupil 2 beczki ropy i tyle mu do szczescia wystarczylo

A co ty z tym telewizorem??? to dla ciebie  najważniejsza  rzecz  do życia ??. Jeśli  dla ciebie  najważniejszy  jest  telewizor czy pralka    to  szkoda  dalszej dyskusji.   Prawda  jest  taka  że   90%  budynków  na wsiach  u  rolników  to  budowle  z PRL  lub  początku  lat  90-tych.  Dzisiaj  mało  kogo  stać  z rolników  by  nowy  dom  pobudować  czy oborę  no chyba  że  pieniądze  z  prow  +  Kredyt.

Opublikowano
18 minut temu, szmergiel napisał:

nie rob z siebie nieudacznika co wie tylko ze za swinie kupil 2 beczki ropy i tyle mu do szczescia wystarczylo

Mój ojczulek w latach siedemdziesiątych odstawił dwa wieprzaki i z GS-u przywoził w drodze powrotnej furmankę suporeksów. Jak budowałem garaże za szabesgojowych czasów końcówka osiemdziesiątych lat to nic nie było. Pustaków nie było na składzie a na budowę produkowałem sam z żużlu,  żwiru i cementu. Na pokrycie eternit od ruskich - tak zaczynała się transformacja po ichnemu.

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

w czasie pożaru lasu płomienie w nowym miejscu zignorować bo to może być ognisko biwakowiczów?

A jak nie ignorować kiedy się twierdzi że nic się nie pali?lol_.gif

Opublikowano
7 godzin temu, Roman176 napisał:

chyba  180  miałeś na myśli bo 360 to wracasz do punktu wyjścia 

"gdyby generalowi zaczela placic po a many 12 pis to tez by zmnienili poglady przynajmniej o 360" - masz rację ale to nie moje mądrości t ylko Jacusa *😜

Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał:

czy też oficjalne wytyczne w stosownym komunikacie potrzebne?

Oczywiści, bo komunikat musi się zgadzać z oficjalnym stanowiskiem rządu. love29.gif

Opublikowano
2 minuty temu, Generał napisał:

A co ty z tym telewizorem??? to dla ciebie  najważniejsza  rzecz  do życia ??. Jeśli  dla ciebie  najważniejszy  jest  telewizor czy pralka    to  szkoda  dalszej dyskusji.   Prawda  jest  taka  że   90%  budynków  na wsiach  u  rolników  to  budowle  z PRL  lub  początku  lat  90-tych.  Dzisiaj  mało  kogo  stać  z rolników  by  nowy  dom  pobudować  czy oborę  no chyba  że  pieniądze  z  prow  +  Kredyt.

wiesz ty czlowieku ile domow w polsce pobudowano w ostatnich 10 latach?  ile samochodow ludzie kupili, maszyn? takiego postepu w ostatnich 10 latach jak w polsce to nigdzie nie bylo a ty bredzisz cos.czlowieku cofnij sie 20 lat wstecz i przypomnij sobie jak polska wygladala a jak wyglada teraz. .oszalales na dobre  w tym uwielbieniu pzpr. acha w kolejce po kilogram cukru stales pare godzin albo zeby kurtke kupic?? nie ma slow co moga taka glopote okreslic jaka piszesz

Opublikowano

za komuny był jeden telefon we wsi i to "rozmowa kontrolowana" a teraz mu internet gorszy w każdym domu co sobie może film nadać na cały świat czy napisać co chce i gdzie chce i ono chce do czasów komuny
nie wiem. leczyć? a może wygrodzić kawałek rezerwatu dla takich, co? xD

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Widać że wielu nie pamięta tamtych lat to nie wie jak było to trudno pogadać jak było a jak jest .

Galan zgadza się - najważniejsze, ze była praca a jak miałeś problema nawet bezpartyjny to czerwony kacyk zawsze  był na miejscu. Dzisiaj nawet nie wiadomo do kogo udać  się i popłakać o swoje - kogo obchodzą twoje problemy?

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v