Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Sean napisał:

Z wyborami mniejszy problem, będą wpuszczać po dwóch  :P tylko czy znajda chętnych do komisji.  A matury i inne to zapomnij, będzie odłożone, no chyba że sytuacja się poprawi.

Ale oprócz dowodu, każdy musiałby wziąć swój długopis z domu i zakreślać karty wyborcze najlepiej na kolanie. A przed i po wyjściu z lokalu obowiązkowa dezynfekcja rąk.

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Są za to podstawy logiczne ale ten termin jest wyborcom pisu obcy

Nie ma żadnych   konstytucyjnych  podstaw  jak na razie.  tobie  wyborcy  opozycji   trzeba  to tłumaczyć 

Opublikowano

Taaaa chcą wyborów a mają problem jak najbliższe posiedzenie sejmu zrobić, żeby cokolwiek przegłosować.😂

4 minuty temu, DTaras napisał:

Generał - nie wystarczy ustawa nocą głosowana?

Za słabo. musiałaby być nocą i w sali kolumnowej.🤣

Opublikowano
2 minuty temu, dsbh napisał:

Ale oprócz dowodu, każdy musiałby wziąć swój długopis z domu i zakreślać karty wyborcze najlepiej na kolanie. A przed i po wyjściu z lokalu obowiązkowa dezynfekcja rąk.

A w sklepach nic nie bierzesz do ręki?  pieniędzy nie bierzesz do ręki, PINu nie wciskasz na klawiaturze? można ubrać rękawiczki.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Ulman napisał:

Nie wytłumaczysz. W TVPis tak powiedzieli i powtarza Taka to właśnie logika PISowca. 

jaka  logika ? poczekajmy ze 2 tygodnie w którym kierunku bedzie ewoluował korono wirus ,racyla nie ma to ja zamiast niego napisze  , widze brak zajecia u co niektórych .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Termin wyborów ale i okres kadencji Prezydenta zapisane są w Konstytucji. Obecna władza ma uczulenie na takie już wyświechtane słowo - "praworządność" i nawet jeśli by pojawiły się konstytucyjne przesłanki do odroczenia terminu wyborów z przyczyn których okres trwania jest tak na prawdę nie do przewidzenia mogło by się okazać że kadencja prezydenta wydłużyła by się grubo ponad konstytucyjne zapisy i na pewno będzie prezydent "pozakadencyjny" okrzyknięty przez opozycję jako niekonstytucyjny co przy poparciu sporej części elektoratu grozi gwałtownymi protestami a przynajmniej symptomami anarchii a logiczna słuszność zapętlenia się przepisów Konstytucji przeciwko sobie samej tworzy sytuację bałaganu prawnego w sytuacji gdyby wybory trzeba było przesunąć stosunkowo daleko w czasie. 
W zasadzie stan epidemii jest wystarczający i z ducha przepisów samej Konstytucji dopóki nie pojawia się zagrożenie porządku publicznego z politycznych przyczyn przepisy obecne dają wystarczające narzędzie władzy dla utrzymania np kwarantanny czy innych wymogów czysto medycznych w państwie nie dając jednak tej władzy ponadkadencyjności którą daje dopiero stan wyjątkowy i taka jest fundamentalna różnica między epidemią gdzie porządek demokratyczny jest uznawany przez społeczeństwo a koniecznością stanu wyjątkowego gdzie zjawiska społeczne czy to wewn czy zewn gdzie porządek społeczny jest zagrożony i zaburzone są mechanizmy demokracji gdzie wynik wyborów może być nieadekwatny do rozkładu preferencji politycznych elektoratu.

czy stan epidemii doprowadzi do zniszczenia praworządności w państwie? no właśnie może w wyniku np paniki i wtedy stan wyjątkowy wchodzi niejako z automatu aby siłowo porządek społeczny przywrócić.

temat jest o tyle skomplikowany zwłaszcza w polskich warunkach gdzie właśnie jednym z zarzutów wobec władzy było jej niekonstytucyjne zachowanie w/g opozycji no i teraz mamy patową sytuację gdzie tym razem opozycja chce niekonstytucyjnie i nawet ma na to argumenty a władza okazała się niemal fanatycznym obrońcą zasad Konstytucji i to wbrew najzwyklejszej logice.

Tyle warte Konstytucje i różne przepisidła ; ale to już moja osobista kampania przeciwko idiotycznym produktom prawnym człowieka któremu wydaje się że może w formułki ująć całą rzeczywistość która okazała się zgoła inna od marzeń "praworządności" bo wirus wyjątkowo niekonstytucyjnie nierówno traktuje nosicieli z pominięciem prawa równości a nawet prawa do życia.

do dalszych rozważań

Opublikowano

Rękawiczki, przypominam, to sprzęt diagnostyczny. Musiałbyś wszędzie nosić pudełko podczas gdy wystarczy zdezynfekować ręce a w każdym razie nie dotykać twarzy ani niczego oblizywać. Opanujta się. No i pociechom raczej na imprezy chodzić nie pozwalajcie bo był piątek i widziałem co się działo...

Opublikowano
15 minut temu, mirro napisał:

Taaaa chcą wyborów a mają problem jak najbliższe posiedzenie sejmu zrobić, żeby cokolwiek przegłosować.😂

Za słabo. musiałaby być nocą i w sali kolumnowej.🤣

eee wystarczy  że  zadzwonią  od  premiera  tuska  do sędziego  i  sprawa  załatwiona  😂

14 minut temu, Ulman napisał:

Nie wytłumaczysz. W TVPis tak powiedzieli i powtarza Taka to właśnie logika PISowca. 

TVN i GW ci  powtarza   że  trzeba  przełożyć  i  te  brednie   cały  czas piszesz.  Zamiast  zajmować  się  wyborami  które  może  odbędą  się  w maju   trzeba  brać  się  za robotę  a  nie  lamentować  o   wyborach  to  nie jest  najważniejsze  w obecnej sytuacji

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, jarecki napisał:

jaka  logika ? poczekajmy ze 2 tygodnie w którym kierunku bedzie ewoluował korono wirus ,racyla nie ma to ja zamiast niego napisze  , widze brak zajecia u co niektórych .

A w którym ma ewoluować? Popatrz na zachód Europy. Właśnie w tym kierunku to idzie

@Generał Tu TVN nie ma nic do rzeczy . Wystarczy popatrzeć jak się rozwija epidemia w innych państwach żeby stwierdzić że za półtora miesiąca nie ma żadnych szans na jej zanik gdy szczytu zachorowań możemy się spodziewać za 3-4 tygodnie. Jak się kretyni uprą to rady nie będzie ale tak samo uparli się by w Smoleńsku ladować i wiadomo jaki był koniec.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

polska wczesniej wprowadziła pewne ograniczenia a spora czesc zakażeń to przywleczenia z innych panstw , akurat dzisiejsze przypadki potwierdzone to przybysze z włoch i niemiec 

Opublikowano

Sytuacja ich zmusiła, bo sami żadnych konkretnych koncepcji nie mieli. No chyba że taką- " jakoś to trzeba będzie przeczekać a jak się pomodlimy to nas ominie."😂

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

ha ha , w związku z korowirusem cześć  firm globalnych może zrezygnowac z reklam a wtedy te 2 mld zł  na tvp moga okazać sie zbawienne .  tak anglia miał koncepcje , niemcy mieli koncepcje ,  a pis nie miał konepcji ,brawo mirro

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
10 minut temu, mirro napisał:

Sytuacja ich zmusiła, bo sami żadnych konkretnych koncepcji nie mieli. No chyba że taką- " jakoś to trzeba będzie przeczekać a jak się pomodlimy to nas ominie."😂

Nie rób  sobie  śmiechu  z  modlitwy   twój  poziom  jest    brak  słów 

Opublikowano
10 minut temu, Generał napisał:

Nie rób  sobie  śmiechu  z  modlitwy   twój  poziom  jest    brak  słów 

To nie śmiech tylko diagnoza zachowania osób odpowiedzialnych za bezpieczeństwo obywateli naszego kraju. Niestety parę razy miałem to okazję obserwować. Kiedyś tu ktoś nawet mi zarzucał że wszystko mi się z czymś kojarzy. Sam też się tym martwię i w ogóle mi nie do śmiechu.

Opublikowano (edytowane)

Modlitwa jest dla tych co nie wiedzą co zrobić w beznadziei to przynajmniej czymś się zajmą w co wierzyć jeszcze muszą że jest sensowne.
Ocena Ich jest nieistotna z punktu widzenia skuteczności czy sensu logicznego bo takowego ani udowodniono ani obalono i nigdy to nie nastąpi.
Jednak nakłanianie zmuszanie za lub przeciw modlitwie wiele złego już zrobiły i jeszcze zrobią
Prawo do modlitwy można uznać za prawo do nic nie robienia i tu kwestia dyskusyjna a zwłaszcza jeśli modlitwą usiłuje się wytłumaczyć grzech zaniechania.

podam może kiedyś przykład choć takich teraz wiele na ile prawo do modlitwy też stwarza sytuacje co najmniej dyskusyjne 
z resztą wszyscy zapewne ten dylemat już dostrzegli a przynajmniej większość

stan epidemii zakazuje wszelkich zgromadzeń religijnych; tak na marginesie.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
25 minut temu, jarecki napisał:

tak anglia miał koncepcje , niemcy mieli koncepcje ,  a pis nie miał konepcji ,brawo mirro

Wali mnie Anglia i Niemcy. To nie jest sytuacja aby pokazywać sąsiadów i mówić " popatrzcie a tamci to nic nie robią". Tu mieszkam i nie zamierzam się wyprowadzać, więc wymagam aby ci co mną rządzą brali się do roboty.

Opublikowano (edytowane)

oczywiscie , tylko zarzucanie brak koncepcji jest nie  odzwierciadlające podjete działania .      a modlitwa , chyba nikomu nie zaszkodziła ,   nawet niektóre działania placebo mają pozytwne skutki ,   

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Jest wskazane bo jak się to uspokoi to i tak rozdadzą medale i za chwilę wszyscy zapomną jak to było. Nic z tego wysiłku nie zostanie ponieważ nawet nie wypracują koncepcji działania na przyszłość. No może taką że trzeba czekać. A potem przyjdzie drugi rzut zakażenia i wtedy będzie płacz. Oczywiście Generał znowu zacytuje wtedy Panią Kopacz. 

7 minut temu, jarecki napisał:

tylko zarzucanie brak koncepcji jest nie  odzwierciadlające podjete działania

Bo te działania są skutkiem braku poprzednich. Tu też trzeba zdefiniować punkt krytyczny w braku działań.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v