Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czyli mówi w interesie większości przeciwko mniejszości. To budowanie elektoratu a nie polityka unowocześniania rolnictwa czyli dla władzy to może i dobry ten minister
relatywizmu oblicze kolejne 

Opublikowano

trochę mi zajęło szukanie i już z kolejnego posta. Pewien obraz skali produkcji nawet i warzyw w kilku minutach tego filmu od linkowanego momentu.
logistyka, skala i... Ameryka na wsi bez wizy :) 

Opublikowano

kiedys to byly czasy-w pewexie  flaszka 1 dolar, malboro 1,1 a dzisiaj to juz nie to........ chlopy obdzierali z azbestu hamerykanskie wiezowce a dumpf im do dzisiaj nie zaplacli.

kiedys do hamburga trzeba bylo isc na piechote bo bieda w galicji byla przeogromna, a dzisiaj wystarczy na balice podjechac i za kilkanascie godzin w czikago....

mam tam paru krewnych ,ale jakos wielkiej kariery nie zrobili-widac juesej nie dla nas.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Ulman napisał:

A wiecie może jak Ardanowski chce przechytrzyć ekonomię i nie dość że utrzymać to i na dodatek zmusić do rozwoju?

Pytasz jak byś wiedział no to ja pojęcia nie mam jakaż to cudowna recepta i choć to bzdura bo takowej skutecznej nie ma to przynajmniej Ardanowskiego bym poznał przepis na sukces, czy też nie wiesz? 

wypunktowane błędne diagnozy 
Ja w sumie aż tak żadnego ministra nie słucham bo plany to oni wszyscy mają , a później wychodzi jak zwykle i zostaje tylko ten co zrobił nie słuchając nikogo a tylko rozwagi i sensownej logiki własnej, czasem podpatrzonej u lepszych ale praktyków.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Od zawsze wiadomo że duży może więcej a Pan Minister będzie działał odwrotnie i sprawi że mniejsi bedą sie rozwijać.  Generalnie byłoby to działanie wbrew naturze a i koszty  niewyobrażalne. Jak słucham takich mądrości albo gdy prezes mówi że sprawią że zarobki będą zachodnie a ceny  nasze , to uważam to za intelektualnie obraźliwe dla średnio rozgarniętego obywatela. Skoro ludzi w większości nie bulwersuje , to jak tu nie uważać że większość jest łagodnie mówąc,  marnie myśląca. 

Opublikowano

nie do konca tak jest -w moim rejonie jest pelno warsztatow stolarskich i obuwniczych a ikea czy centrum chinskiego obuwia jest kilkanascie kilometrow dalej, tak samo jest w rolnictwie -male masarnie swietnie prosperuja a kania czy pini zbankrutowaly-nic nie jest czarno-biale.

Opublikowano (edytowane)

przeważająca większość żyje dniem dzisiejszym a później? jakoś tam bedzie 
w zasadzie mały nie musi... o Jacus mnie uprzedził 
a tam co bo dodatkowo w kleszcze mnie wziął. Ja widzę ten sam wpis przed i za moim. to u mnie czy tak u wszystkich?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

nie do konca tak jest -w moim rejonie jest pelno warsztatow stolarskich i obuwniczych a ikea czy centrum chinskiego obuwia jest kilkanascie kilometrow dalej, tak samo jest w rolnictwie -male masarnie swietnie prosperuja a kania czy pini zbankrutowaly-nic nie jest czarno-biale.

Opublikowano

Każda branża ma nieco inną specyfikę. Małe masarnie kręca kichę w garażu i każdy może mieć nieco inny smak czy kolor/zapach itp.  Buty czy meble też kazdy może robić inne.  Jak produkując pszenice , rzepak, czy kuku w średnich gospodarstwach mogą uczynić swój produkt nieco odmiennym, rozpoznawalnym wzgledem olbrzymich gospodarstw czy importu z drugiego końca świata? Jak mają wytworzyć wartość dodaną? Może część zacznie wypiekać chleb , robić mąkę czy samemu tłoczyć oleje co już sie dzieje. To będzie jakiś procencik , a reszta co?

Opublikowano

No i jakie ceny tych produktów z małej "chałupniczej" produkcji. Niższe czy wyższe od marketowych?
U mnie podobnie a ceny podobne do marketowych tylko u tych którzy na pograniczu szarej strefy tzn różnie u nich z ewidencjonowaniem obrotu, itp. 
u tych na pełnym legalu ceny wyższe a jakość ... no "na chybił trafił" choć bywa dużo lepsza to bywa i tragedia

Opublikowano (edytowane)

No bo muszą się nauczyć jak wartość dodana wytworzyć żeby mogli naprawdę zarobić,. Samo świniobcie w garażu  i nazwanie tego swojskim nie wystarczy. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

ja samo w temacie bo znalazłem chleb taki z wypieku tradycyjnego
znajomy nieraz podrzuci ale 8zł za ok kilogram może mniej. Nie ma tam ani ewidencji jakiegokolwiek pracownika, ani towaru. ot dodatkowy dochód przy KRUSie a i tak niemal dwukrotnie droższy od tej chały co prawda ale zewidencjonowanej i opodatkowanej na wszystkie strony ze sklepu.
inna sprawa że nie ma porównania do tej masowej pszenno chemicznej chały
zważyłem i jest lepiej bo 1,4 kilo niecałe. Cieżkie toto bo wydawał mi się niewiele większy od półkilowego ze sklepu.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

ja samo w temacie bo znalazłem chleb taki z wypieku tradycyjnego
znajomy nieraz podrzuci ale 8zł za ok kilogram może mniej. Nie ma tam ani ewidencji jakiegokolwiek pracownika, ani towaru.

ZAPOmniałeś dodać ze jak jesz zdrowo to masz zdrowie a zdrowie jest bezcenne 

zapytaj ulmana czy lepsze są parówki po 4 zł 

Opublikowano (edytowane)

dopóki jaki sanepid czy fiskus się nie przyp..przy bo później albo produkt zniknie albo jeszcze bardziej podrożeje. 

a parówki po cztery złote? co ? za ile sztuk czy dekagramów? bo za kilo to z czystej soi nie wiem czy by się opłaciło wszak jeszcze koszty marży handlowej i transportu. a podatki pracownicy (soja 1,5zł kilo prosto spod kombajna)

o, a piszą że forum niepotrzebne. Kiedy ja to napisałem? (następny post pod tym) a przeczytane dopiero teraz, i jeszcze raczył zacytować
a dziękuję że mnie czytujesz Roman i pozdrawiam :)  (choć tak naprawdę to pewnie mnie po cytacie znalazł :P )

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
13 godzin temu, dysydent napisał:

jeszcze w kwestiach technicznych - kolor czerwony w/g regulaminu zarezerwowany dla admina moda 
Ułatwiać to miało przejrzystość ale - jak widać - sami admini dali sobie spokój ze ściganiem. jak "praworządność" to wszędzie? :P 

ja mam specjalne prawa  nadane, jak Balcerowiczowi wykształcenie  Harvardu Instytut Podstawowych Problemów Marksizmu-Leninizmu  KC PZPR,

6 godzin temu, mirro napisał:

Aaaa Jarecki , do ogarnięcia tych 30 ha to jaki model rodziny byłby wskazany. Wystarczy 2+2 czy może 2+8?🤣

niektórzy to się maja dobrze ja mam model 2+ 2  do tego jeden kaleka ,najmniejsze nie chodzi .. to dopiero pomocnik 2 dopiero od 6 miesięcy chodzi ...  zona po 2 cesarkach 

no i etat ja  i powyżej 48ha sam nie wiem dokładnie ile mam 

17 godzin temu, zetorki12 napisał:

W tym miejscu gdzie jest o alkohol trudno 😉

jak byś nie pił tyle co ja też byś zapomniał jak się pisze te słowo 

Opublikowano
11 minut temu, Roman176 napisał:

no i etat ja  i powyżej 48ha sam nie wiem dokładnie ile mam 

Jak ty  tego nie umiesz policzyć to jak można z tobą o ekonomii dyskutować? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...
v