Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Generał napisał:

oddelegowano  cie  z  soku  z buraka 

a siałem kiedyś buraki; fakt, teraz nawet czasem kawałek ćwikłowych mi się zdarzy ale nie żebym ten kolor lubił
powiedziałem - koniec tego tematu bo tylko jeszcze co uznam za osobistą obrazę i do @Pafnucy-ka z @racyl-em dołączysz a ciebie łatwo wmanewrować w nieprzemyślane i często wręcz insynuacyjne "komentarze" nic nie mające z merytoryką a sugerujące oponentowi podłość
nie będę cytował przykładu ale nie z litości co lenistwa i możesz jeszcze to do moich wad dopisać.
Mrozy obiecują na kilka dni to będziemy mieli jeszcze nie raz ubaw.
na ra.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Ulman napisał:

Jak dał przykład swojemu byłemu współpracownikowi? W jaki sposób?

W  karygodny   sposób  który  nawet  skrytykowała  Monika  Olejnik  gorąca  zwolenniczka  Opozycji  nawet  ona  była  zbulwersowana  bezmyślnością  Marszałka  Grodzkiego 

Za to Marszałek  Karczewski  ruszył  na  pomoc  chorym  https://dorzeczy.pl/kraj/133400/karczewski-przybyl-z-pomoca-do-mazowieckiego-szpitala-mamy-trudna-sytuacje.html  

Panowie i  Panie   lekarze  z opozycji  siedzą  w  domu  i  bąki  zbijają  i tylko  potrafią  krytykować

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Na czym ten karygodny sposób polegał? Interesuje mnie mechanizm w jaki Grodzki wpłynął na takie a nie inne zachowanie swojego byłego współpracownika? Zmusił go? Zalecił mu? Poprosił?

Opublikowano
6 godzin temu, mirro napisał:

Z wiadomości krajowych. Milejów kupił zakład Hortexu w Rykach. Życzę powodzenia plantatorom.😂

Czy zakład Hortex w Rykach, do tej pory był w rękach PL kapitału?

Czy kupił go PL kapitał?

3 godziny temu, dysydent napisał:

Prosty mechanizm i nie rozumieją? no to prostsza tylko pała rzeczywistości która niebawem nam to uświadomi kiedy do już wysokiej inflacji wśród inflacjogennego wpływu epidemii dodajemy jeszcze jeden czynnik - tańsze kredyty z przymusem państwa na ich udzielanie dla rzekomego ratowania gospodarki czy pojedynczych branż, zakładów.
chwilowo podciągniemy te branże ale w końcowym efekcie zawalimy całość

przerabiałem to już raz za Gierka i nadal ... nie raz to już z resztą pisałem

Więc jak to się skończy dla kredytobiorców?

Teraz bierzesz bańkę kreski a później spłacisz ją za jajka?

3 godziny temu, Pafnucy napisał:

Czytając tematy bardzo łatwo zobaczyć która farma troli aktywna . 

Która?

46 minut temu, mirro napisał:

Jarecki- Jeżeli nie ma stanu wyjątkowego, to na jakiej podstawie funkcjonuje ten żołnierz z amunicją ostrą w tym miejscu? Jeżeli będzie musiał użyć tej broni, albo użyje, to na jakiej podstawie?  Tylko mi nie mów o prawie użycia broni. To są pytania od których zaczęła się dyskusja.

Zdaje się że na tej samej podstawie co murarz funkcjonuje z kielnią, listonosz z rowerem, kucharka z fartuszkiem, a grabarz ze szpadlem.

31 minut temu, Ulman napisał:

tee, ale ci się dowCIP wyostrzył.

Jak tam z tymi miliardami. Mosze Morawetzky zajumał 160 mld z OFE  to jest deficyt na 160 mld czy nie ma?

Kiedy i jak morawiecki zajumał 160 mld z OFE??? Możesz to rozwinąć?

Deficyt w roku 2014 z tego co pamiętam wynosił około 30 - 40 MLD, a tylko dlatego że podratowali budżet coś około 150 MLD-ami za***anymi z OFE. Źle mówię?

Opublikowano (edytowane)

Znajdź dane że te pieniądze weszły w budżet? Myslisz że to co Morawetzky zajumał lezy gdzieś w na kontach? Tam sa tylko zapisy na kontach. Realna kasa z OFE Tusk i Morawiecki zamienili na wirtualne zapisy na kontach. Tu nie ma żadnej rróżnicy.

To kiedy ta dewaluacja złotego się odbędzie by nastał dobrobyt bo przestaniemy cokolwiek z importu kupować?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Co mam ci szukać, przecież to są ogólnodostępne dane że kasa z OFE trafiła do ZUS.

Gdyby nie ona ZUS by musiał skądś indziej wykołować te 150 koła.

Opublikowano
4 minuty temu, damianzbr napisał:

Więc jak to się skończy dla kredytobiorców?

Teraz bierzesz bańkę kreski a później spłacisz ją za jajka?

no ale to Ty jesteś zwolennikiem emisji pustego pieniądza nie ja a że tak może być jak piszesz to się zgodzę bo właśnie obniżono stopy procentowe w celu pobudzenia gospodarki w sytuacji gdy nie jest  przyczyną spowolnienia produkcji brak pieniądza na rynku a zamykanie fabryk z powodu epidemii co i bez tego inflację musi wywołać

a tak po za tematem
zjechałeś z pola?
ja sobie odpuściłem na razie i siewy warzyw niektórych i w pszenicy oz zabiegi bo jakieś mrozy nadają na kilka dni następnych.
Tylko deszczy nie widać w prognozach i ew jaką broną jutro pozruszam role aby nie przesychały.
Jeszcze i susza może ograniczyć podaż żywności bo tak to już w życiu jest że nieszczęścia chodzą parami.
Chociaż zboża ozime po polach ładne tak że jeszcze prawdziwej nędzy nie widać. zimowe nawet w suche lato coś tam da
Jak nam dowalą gotówki to ceny żywności mogą nam nie wystarczyć na godziwe obsianie 2021/2022 i takie eksperymenty też zablokują dokupienie zzewnątrz bo będzie zbyt drogo
nie jesteśmy samotną wyspą gospodarczo i boję się że wielu by chciało co młodszych którzy nie pamiętają czasów kiedyśmy nią na prawdę już raz byli
kartki pamiętam jak dziś na wszystko
obłęd.

Opublikowano (edytowane)

Także bierz kredyt. Co kupisz teraz za 100 zł jutro będzie warte 200 a kredytu będziesz miał nadal 100zł.

Jeszcze nie wyjechałem w pola. Wysiałem wapno i czekam, ale ograniczam nawożenie NPK do minimum.

Ktoś słyszał o przypadku koronowirusa u hord uchodźców szturmujących granice uni?

Ktoś wie co się stanie z mieszkaniami zmarłych zamożnych staruszków którzy nie mają spadkobierców?

Ktoś wie gdzie czy UE będzie szukać rąk do pracy, czy może będzie szukać miejsc gdzie jest dużo rąk do pracy i w których opłaci się ulokować produkcję ?

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

przypadek koronowirusa obecnie wysoce prawdopodobny u każdej "hordy już na całej planecie tak że sama statystyka na to odpowie a majątek po zmarłym dziedziczą spadkobiercy tak że o czym tu słyszeć? każdy przypadek inny.
a sory
bezspadkowy
państwo przejmuje lub wierzyciele jeśli takowi są

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

treść przeniosłem do poprzedniego.

EDIT:

Przeniosłem a nawet nie przeczytałem co napisałeś...

Równolegle napisaliśmy ty że ,,majątek dziedziczą spadkobiercy,,, a ja dopisałem  ,, staruszków którzy nie mają spadkobierców,,

Równolegle to napisaliśmy i żaden z nas nie miał pojęcia że ten drugi pisze o tym samym lecz w innym kontekście.

Opublikowano (edytowane)

rozumiem rozumiem ale jakoś tam wyszło że wszystko jako taki sens ma :) 

po tym kryzysie ue na pewno wyciągnie wiele wniosków często sprzecznych w różnych miejscach/krajach ale na pewno więcej produkcji postara się każdy lokować u  siebie. Jeszcze tego tak nie widać ale coraz więcej będzie przesłanek za tym argumentem w miarę rozwoju pandemii

zostawiam Was z Ulmanem bo macie swoje nierozstrzygnięte spory i jutro sobie poczytam coście tam ustalili :) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
11 minut temu, damianzbr napisał:

Co mam ci szukać, przecież to są ogólnodostępne dane że kasa z OFE trafiła do ZUS.

Gdyby nie ona ZUS by musiał skądś indziej wykołować te 150 koła.

A teraz to niby kasa z OFE gdzie popłynęła? Poszłą w ZUS i zostały tylko zapisy na kontach bedące obietnicą pieniędzy. Obecni zrobili dokładnie to co Tusk tylko ładniej to podali żeby łatwiej przeszło. 

Opublikowano

Już popłynęła, czy jeszcze obywatele mogą decydować gdzie popłynie?

Mów konkretami a nie półsłówkami, nie naginaj faktów pod swoją propagandę.

Opublikowano

Co za cymbał wydał przeźroczyste magazynki?😁 Oby am postrzelał w przestrzeń jeno - co gdy komuś do łba strzeli giwerę sobie przytulić. Radia nie mają. Delegacja? Policjant dowodzi? Pierdoluty sadzą o dniach młodzieży, ustawie o policji. Co innego żeton a co innego żołnierz w ewidentnie jakimś stanie alarmu bo ochrona obiektu to nie jest. Uważam, że mirro ma słuszność choć próbowałem Was do tego przygotować.

Opublikowano

Czemu/komu zagraża przezroczysty magazynek bo nie jestem w temacie??

Opublikowano
12 minut temu, damianzbr napisał:

Już popłynęła, czy jeszcze obywatele mogą decydować gdzie popłynie?

Mów konkretami a nie półsłówkami, nie naginaj faktów pod swoją propagandę.

Szacują że ok 90% kasy pójdzie w ZUS bo warunki do oszczędzania poza ZUS są drastycznie niekorzystne. Tak więc 90% ze 160 mld zamieni się z realnego pieniądza  w wirtualny zapis tak jak za Tuska. Tu nie ma różnic. Nasze pieniądze z ofe jedni i drudzy przepieprzą tak samo

Opublikowano

@dysydent śmiejesz się z tego że edytowałem post pokręciłem i myślisz że coś innego chciałem napisać ale się wycofałem i jest to śmiech pogardy?

Czy z tego że tworzę teorie spiskowe o wirusie który ma uśmiercić zamożnych starców w Europie, którzy nie mają spadkobierców  więc ich majątki przejdą w pposiaanie władzy która to przekaże je hordom uchodźców którzy nie wykazują się zapadalnością na wirusa?:P

@dysydent śmiejesz się z tego że edytowałem post pokręciłem i myślisz że coś innego chciałem napisać ale się wycofałem i jest to śmiech pogardy?

Czy z tego że tworzę teorie spiskowe o wirusie który ma uśmiercić zamożnych starców w Europie, którzy nie mają spadkobierców  więc ich majątki przejdą w posiadanie władzy która następnie przekaże zdobyte majątki (mieszkania) hordom uchodźców którzy nie wykazują się zapadalnością na wirusa i przekraczają granice UE?:P

Opublikowano
30 minut temu, damianzbr napisał:

treść przeniosłem do poprzedniego.

EDIT:

Przeniosłem a nawet nie przeczytałem co napisałeś...

Równolegle napisaliśmy ty że ,,majątek dziedziczą spadkobiercy,,, a ja dopisałem  ,, staruszków którzy nie mają spadkobierców,,

Równolegle to napisaliśmy i żaden z nas nie miał pojęcia że ten drugi pisze o tym samym lecz w innym kontekście.

Do spadków to człowieku się znajdzie,każdy w dzisiejszych czasach każdy patrzy spadków bo ciężko zarobić na rzeczy o kosmicznych wartościach.

Opublikowano

Pierw powiedziałeś że kasa popłynęła teraz że jednak szacują. I taka z tobą rozmowa...

Popłynie, wtedy będziemy gadać.

Na tą chwilę morawiecki nic jeszcze nie zajumał, w przeciwieństwie do bandy ryżego.

Więc bądź tak miły i opieraj się na faktach, nie uprawiaj propagandy i nie oskarżaj jak nie masz dowodów.

Pierw powiedziałeś że kasa popłynęła teraz że jednak szacują. I taka z tobą rozmowa...

Na tą chwilę morawiecki nic jeszcze nie zajumał, w przeciwieństwie do bandy ryżego.

Więc bądź tak miły i opieraj się na faktach, nie uprawiaj propagandy i nie oskarżaj jeśli nie masz dowodów.

Opublikowano (edytowane)

@Ulman

Więc bądź tak miły i opieraj się na faktach, nie uprawiaj propagandy i nie oskarżaj jeśli nie masz dowodów.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, dysydent napisał:

nie
sytuacyjny
jest ok :) 
af jakoś zwolniło i ciężko coś zapisać edytować
znów chocki techniczne wracają?

Straszne AF się tnie, ale ten temat najbardziej, ceny pszenicy przewijam normalnie...

Wiem że jest ok, tylko z ciekawości się pytałem co było powodem neutralnego śmiechu.

Bo teoria spiskowa o próbie uśmiercenia podstarzałych emerytów z majątkiem i bez spadkobierców może być zabawna, ale i realna też może być a to przecież wyklucza się nawzajem :P

a znowu edytowanie posta i dopisywanie też może być śmieszne bo można podejrzewać że ktoś coś napisał ale się rozmyślił gdy uznał że to głupota, edytował i usunął. więc odpowiem, ja tego nie to miałem w zamiarze. Edytowałem aby przenieść treść do poprzedniego posta, nic więcej.

A w tej treści między wierszami była zawarta pokrętna teoria o planach na przyszłość dla staruszków bez spadkobierców. xD

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, damianzbr napisał:

Więc bądź tak miły i opieraj się na faktach, nie uprawiaj propagandy i nie oskarżaj jak nie masz dowodów.

Czytaj ze zrozumieniem - przewiduje się że poprzez warunki stworzone by kasa trafiła do ZUS zgarnię on pulę 90% z 160 mld które jak postanowiono i uchwalono zostaną przeżarte. Było opracowanie że do prywatnych funduszy rząd wcale nie musi przelewac gotówki a da im papiery dłużne które na szybko  wyemituje. Jak to znajde to wkleję

Fakty sa takie że druga połowe kasy z OFE za***przy Aaron  Morawetzky tak samo jak to zrobił Tusk. Sprawa jest przesądzona i jakoś nie lamentujesz ze zrobia to samo co Tusk.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

nie chce mi się traceroute sprawdzać ale tak jak by af szło przez wiele więcej węzłów albo transfer serwera spadł i to nie tylko u mnie bo posty pozapoisywane wielokrotnie tzn że z portalu zrobił się muł i trzeba wystarczy raz kliknąć zapisz i dłuuuugo czekać zanim z zapisanym postem odświeży 
kliknięcie ponowne zapisuje na kupę i treści się zwielokrotniają przez to

generał się zawiesił czy co? ;) 

sprawdzałem u mnie transfer i wszystko jak zwykle czyli to coś z af
test

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v