Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

no to chyba trzeba powoli to krzesło składać, tak na wszelki wypadek i ew postrach chociaż głupiec strachu nie zna i ... tylko głupiec poszedł by na aż tak dalekie ustępstwa czyli jak popatrzeć na ... kghm jest państwową de facto firmą i czy aż takimi idiotami by byli aby wpuszczać konkurencję?
oby to nie było pytanie retoryczne
tak na wszelki wypadek przypomnę co Amerykanie zrobili z Kurdami, może któremu co we łbie zaświta

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, dysydent napisał:

to https://zielonagora.wyborcza.pl/zielonagora/7,35182,23442997,kanadyjczycy-szacuja-zloza-pod-nowa-sola-miedzi-wiecej-niz.html?disableRedirects=true   jeszcze im laske niech zrobią .                                                                                  Co do policji to albo przyjmiemy model amerykanski , albo europejski gdzie w angli policjanci nie nosili broni a w szwecji policja boi się wszedzie jechać , chociaż i warszawska praga tez miała swoje 5 minut kiedyś .  natomiast komenda policjanta w mundurze ,,  stój  ''  powina budzić respekt .                 chyba nawet ostatnio coś zostało to prawnie uregulowane  

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
15 godzin temu, dysydent napisał:

Poniżej 5ha samodzielnie gospodarują już tylko nieliczni i to bardziej na zasadach ogródków działkowych przy pensji lub emeryturze

jeżeli mają mieć na tych 5ha n-tej klasy gdzie zbierają po nie wiecej niż 5ton owieska, pszeniczki czy temu podobnych upraw to tak masz racje

z drugiej strony to nie sztuka mieć dużo ziemi do uprawy gorszej jakości i zbierać mizerne plony. jakby nie było dopłat to tym bardziej uprawa na mizernych klasach ziemi przy obecnych kosztach najpierw by się zakończyła bez względu na wielkość gospodarstw

ważne co i na czym

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

W normalnym, cywilizowanym państwie uciekając przed policją trzeba się liczyć z tym, że można dostać kulkę. Zresztą skoro był niewinny to po co uciekał, czego się bał? Podał by dokumenty, dał się przetrzepać i puścili by wolno. A jeżeli był handlarzem narkotyków, sprzedającym dzieciakom to świństwo, to dobrze, że trafił do piachu, zamiast do więzienia, gdzie utrzymywano by go z naszych podatków, a po 5 latach by wyszedł i dalej dealował, im mniej takich na ziemi tym lepiej, może po tym przypadku niektórzy osiedlowi gangsterzy zastanowią się nad swoim życiem.

CO TY pier**lisz ZA BZDURY ? jak wyjdziesz samochodu bez polecenia policji francji usa niemczech możesz zostać poszczelony ....

pamiętasz głośna sprawa co polak w usa polaka co nie umiał się dogadać .. za to ze podniósł głos co mu zrobili ??

widziałeś co francji robi żółtymi kamizelkami ??

Katalonii ??

4 godziny temu, jarecki napisał:

A gdzie jest pani pinkowska razem z sb agentem w usa czy w paryzu ? buhhaaaaaaaaaaaaaaaaa naiwni ludzie !

5 godzin temu, dysydent napisał:

no to chyba trzeba powoli to krzesło składać, tak na wszelki wypadek i ew postrach chociaż głupiec strachu nie zna i ... tylko głupiec poszedł by na aż tak dalekie ustępstwa czyli jak popatrzeć na ... kghm jest państwową de facto firmą i czy aż takimi idiotami by byli aby wpuszczać konkurencję?

Edytowane przez Roman176
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

No i sprawa jasna. A trza było postawić płot na granicy żeby Ukraińcy nie przełazili i byłby spokój. A tak zawlekli zarazę aż nad zachodnią granicę.😂

https://www.agrofoto.pl/finanse/podatki-rachunkowosc/expos-ardanowskiego,89987.html

"Przeniesieniu choroby na zachód kraju winni są pracownicy ukraińscy – stwierdził minister i dodał, że tam zadziałać może wybudowanie płotu. W Brukseli ministrowie rolnictwa potwierdzili prawidłowe realizowanie walki z ASF przez Polskę, nie jestem w stanie zrobić więcej – mówił minister."

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Miedź? Jak Kanada chciała wchodzić to KGHM protestował. Sam nie kwapi się ku wydobyciu. A USA, rozumiem, mogą a nawet muszą... Dwa szybkie to szansa, trzeci jest po to aby nie trzeba było się z rannym kondonić. Policjant tak może tylko w obronie i lepiej niech tak zostanie. Prawda jest taka, że możesz dostać w dupę a zginiesz bo pocisk na miednicy zmieni kierunek i poharata nerkę lub w udo i na kości udowej zrobi odłamek co rozetnie tętnicę. To norma.

Opublikowano (edytowane)

strzeliłbyś uciekającemu w plecy? oczywiscie w podobnych okolicznościach.
nie zamierzałem tego pytania i sorry że na Ciebie wypadło. Chodzi mi o uzmysłowienie że niewspółmierność środkow do zagrożeń.
O ile przypadek prokuratora chyba z Gdańska jest w tym kontekście jednoznaczny bo tamten miał prawo czuć sie zagrożony to ten już taki nie jest na pewno.

a tematy surowcowe widzę Roman że mnie świetnie zrozumiałeś. Przy okazji nieco wspomnień tym linkiem, dzięki.
To są kwestie jak najbardziej strategiczne i doskonale widać dlaczego szwabom i innym postgermańcom zachodnim z żabojadami włącznie taką solą w oku była sama ewentualność zasobności Polski jeszcze w gaz łupkowy i jaki był krzyk ze to nieekologiczne, co się dzieje teraz z weglem i całą polityką klimatyczną a nawet głupie lasy białowieskie jaką drzazgą że szwaby wojnę przegrali a i to wtrącają się w nasze terytorium wyznaczając co ma byc parkiem, rezerwatem a co nie.
Te zachodnie świnie bardzo sie boją aby snadź te rejony Europy nie stanęly gospodarczo bodaj na równi z nimi i zrobią wszystko aby temu zapobiec dla tego jest prawdoppodobne ze im się uda kolejny raz. Do czasu chrztu Polski gospodarczo niczym się słowiańszczyzna nie różniła od reszty po chrzcie rejony te nigdy już nie zrównały się cywilizacyjnie i gospodarczo z zachodnimi rubieżami kontynentu. Dlaczego?

To jest bardzo ciekawy temat i społeczny i socjologiczny czy nawet z punktu widzenia teorii ewolucji i mechanizmow dominacji jednych ekosystemów nad innymi.

Śmiem zaryzykować tezę że dla Polski akurat może się okazac korzystniejszy w dalszej Historii upadek anglosaskiej dominacji na planecie pod ciosami Chin i jeszcze nie wiadomo kogo  z Azji i może Ameryki Pd niż utrzymanie status quo bo w tym układzie zawsze byliśmy pariasem
Ko wie czy Bartosiak między wierszami nie próbuje tego przekazać

wiem; daleko posunięte dywagacje ale po to mamy wyobraźnię aby brac pod uwagę wszystkie możliwe scenariusze przyszłości choćby tylko teoretycznie.
Bajek pisanie to też ciekawe zajęcie i twórczość która zawsze ma sobie i ziarno prawdy.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

żeby mądrze wykorzystać to co  tkwi w polskiej ziemi obecnie nie widać na horyzoncie ludzi którzy mogli by to wykorzystać z pożytkiem dla obywateli wiec niech lepiej sobie leży zakopane  . kolejny raz mogę przytoczyć bardzo bogatą norwegie z długiem 40 % pkb to co z tą ich ropą i gazem zkoro ich dług nie spada  ? prawda jest taka ze rzady panstw są za słabe by postawić się  prywatnemu kapitałowi 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Ano dysydent padło. Czy bym strzelił? Nie potrafię odpowiedzieć bo zazwyczaj niema czasu na myślenie. Jest cel i strona po której stoisz. Im większe zamieszanie tym prostsze reakcje. Policjant jest prokurentem i egzekutorem sytuacji jednocześnie i to jest wstępny stopień skomplikowania. On jest do tego szkolony. Dysydent gdybym działał pod presją to obojętne mi by było jaki przeciwnik ma wyraz twarzy i w którą stronę idzie. Kropka na korpus i ognia. Norwegia... Państwo wydaje koncesje, kasuje podatki - nie sprzedaje ropy ani gazu. Jest to kraj północy i egzystencja jest tam trudna oraz kosztowna. Nocą i jeszcze zimą nie da się wszystkiego zrobić a ludzi trzeba szanować.

Opublikowano

prawda czy fałsz ?                                                    Rothschildowie sa wlascicielami banku anglii amerykanskiej drukarki dolarow FEDu banku rozrachunkow miedzynarodowych ktory kontroluje NBP. Kontroluja wszystkie banki emisyjne oprocz banku IRANu Korei Pln Kuby a do niedawna jeszcze Syrii Libii Iraku Afganistanu Sudanu takze wiadomo gdzie bedzie wkrotce wojna

Opublikowano (edytowane)

do uciekającego strzelił bym w plecy tylko z dwu powodow; albo gdybym był emocjonalnie zaangażowany lub miałbym psychopatyczne predyspozycje. U policjanta moze zadziałac jeszcze obawa przed przełozonym za to że wypuścił, był nieskuteczny etc. 
Według wszelkich relacji strzał padł do uciekającego i to co teraz będą dopisywać jest już nieistotne. Nieistotne jest czy miał prawo z paragrafów czy nie bo jest jeszcze inne prawo.niepisane - żyj i pozwól żyć innym no chyba że chcesz ich terytorium albo oni twoje.
tyle ode mnie w tym temacie bo i tak już za dużo że niejednemu zbrzydło :) 

Jarecki
a gdzie coś o Chinach w tym cytacie? bo to chyba istotniejsze od tego nawet Iranu?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
10 minut temu, dysydent napisał:

Jarecki
a gdzie coś o Chinach w tym cytacie? bo to chyba istotniejsze od tego nawet Iranu?

znalazłem to w komentarzach gdzies do sytuacji ekonomicznej , jak sobie wyguglowałem tą rodzine    Rothschildowie    to ciekawie to wyglada postawili podwaliny pod bankowosc na swiecie a i wikipedia tez im słodzi 

Opublikowano (edytowane)

@dysydent  ja już to od dawna wiem co i jak się kreuje .. jedni maja jak i @Ulman @Tomasz0611 jakiś plan wolno rynkowy ... co nawet żaden niema przykładu jakiejś gospodarki wolnorynkowej Chile Bułgaria ...  to jest ten potentat gospodarczy mamy gaz łupkowy znaczy mieliśmy sprzedane złoża irlandzkiej firmie nie umiałem do końca znaleźć linku ... kopalnie chcą się budować  nie umieją bo złoża do około rozsprzedane 

https://www.wnp.pl/gornictwo/jsw-analizuje-potencjalne-scenariusze-wspolpracy-z-prairie-mining,357205.html zamiast kupić kopalnie za ok  3mld  można kupić złoże za 50mln i korzystać z infrastruktury kopalni ciekawe ile zaśpiewają jsw 

tak samo było z Krupińskim hms polska(niemcy) nwr( Czechy wielka brytania ) te spółki mają złoża w Polsce 

najlepsze jest to  ze niemcy w tym roku walną rekord w użyciu węgla bd ok 200 mln  my 30 mln 

a w angli buduje się nowe kopalnie 

https://www.wnp.pl/gornictwo/nowa-kopalnia-wegla-powstanie-w-wielkiej-brytanii-pierwsza-od-30-lat,356378.html

a my mamy idiotów polityków .. i ludzi po co wegiel ? era plastiku 

morze wiesz co się dzieje w Krakowie ? zakaz palenia węglem i drzewem a smok cały rok 

bo @jacus  jakoś nierozmowny,  tylko nie pisz ze tam jest przemysł 🤣

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
7 godzin temu, dysydent napisał:

wszystkim potrzebna pomoc państwa, socjal, subwencje, ulgi. Można odnieść wrażenie ze już żyjemy w katastrofalnym kryzysie gdzie nikt nie może samodzielnie działać bez pomocy.
a co się do diabła dzieje?!

Za dużo zabierają i potem muszą pomagać. 

Posłuchali Reagana - jak coś działa opodatkować, jak nadal działa - wprowadzić regulacje , jak przestaje działać - dotować. Tyle tylko że on z tego kpił.....

5 godzin temu, dysydent napisał:

tak na wszelki wypadek przypomnę co Amerykanie zrobili z Kurdami, może któremu co we łbie zaświta

Podtytuł " bezpieczeństwo Polski interesem dla USA" mówi w zasadzie wszystko. Za paru stacjonujących gamoni , zniesienie wiz i zaspoajanie próżności naszych wspaniałych rzadzących,,  wepchną nam masę gazu, ropy, uzbrojenia i jeszcze wydoją nas na dostępie do złóź a my i tak bedziemy im robić łaskę.  I jeszce beda opowiadać że wstali z kolan.😁

3 godziny temu, Roman176 napisał:

A gdzie jest pani pinkowska razem z sb agentem w usa czy w paryzu ? buhhaaaaaaaaaaaaaaaaa naiwni ludzie !

Pewnie w gościnie u  Wolfganga ,Przyłębskiego w Berlinie

Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał:

I to jest święte prawo właściciela. Może zrobić ze swoim majątkiem co zechce i nie popwinien się nikogo pytać 

ale chyba to unia go zmusiła do sprzedaży , czy ja zle przeczytałem ?

Opublikowano

Bo to socjalistyczna organizacja. Prawem właściciela jest dysponowanie własnym majątkiem wedle uznania. . Arcelor może zamknąć zakład jak chce albo sprzedać kilka z nich by kupić inne i w  normalnym ustroju nie powinien sie pytać ani unii ani lewicowych związkowców.

Opublikowano

I jak to będzie ? Będą te dwa Mapety w Trybunale ? Czemu PiS tak się ośmiesza wybierając szumowiny ?

Opublikowano

Bo wszelkiej masci frustraci i awanturne baby będą się utożsamiać z Kryśką a prawicowi,  nawróceni działacze partyjni klęczący w koścele w pierwszych rzędach, z Panem Prokuratorem. A tak na serio to tłuszcza i tak uwierzy że to dobrze tym bardziej że już wierzą w srawiedliwość społeczną oraz to że całe prawo jest złe bo nie było PISane przez jednynie słuszną opcję. Kryśka z prokuratorem wraz z magistrem prawa wprowadzi  sądy ludowe i bendom se sondzić po swojemu i bendzie dobrze.

Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał:

do uciekającego strzelił bym w plecy tylko z dwu powodow; albo gdybym był emocjonalnie zaangażowany lub miałbym psychopatyczne predyspozycje. U policjanta moze zadziałac jeszcze obawa przed przełozonym za to że wypuścił, był nieskuteczny etc. 
Według wszelkich relacji strzał padł do uciekającego i to co teraz będą dopisywać jest już nieistotne. Nieistotne jest czy miał prawo z paragrafów czy nie bo jest jeszcze inne prawo.niepisane - żyj i pozwól żyć innym no chyba że chcesz ich terytorium albo oni twoje.
tyle ode mnie w tym temacie bo i tak już za dużo że niejednemu zbrzydło :) 

Jarecki

Czasem trzeba brać pod uwagę, co się stanie kiedy nie strzelę. Skutek strzału - jeden trup. Skutek niestrzelenia? Zero albo wiele trupów. Jednak proces decyzyjny skłania ku strzałowi. 😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v