Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Ulman napisał:

Roman, jednak inni zgromadzili wiecej ziemi i jakoś im sie udalo a tobie biednemu jak zwykle wiater w oczy. Widocznie taki twój los i nawet opiekuńcze państwo i PISowski socjalizm nie pomoże 

racji ze były kobinaty i pgr czego u ciebie nie było, za to były top farmsy Duczyńscy i niemcy a u ciebie co?  u nas ziemia nigdy nie stała odłogiem

10 minut temu, Ulman napisał:

No widzisz - najmniejsze gospodarstwa a nie narzekam na brak ziemi a będzie jej jeszcze więcej. Dla twojej wiadomości i świadomości - ilość gospodarstw w spisie ma sie nijak do realnej liczby i areału działających gospodarstw. Poza tym mam uzasadnione obawy/nadzieje że moje rejony się bardzo szybko wyludnią bo nastepców w gospodarstwach jak na lekarstwo. Już teraz 50 tys za I klase to norma i drożej nie będzie. 

gdyby były kombinaty i pgr to byś tylko smakiem się obszedł  

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

@Roman176, wróć jak wytrzeźwiejesz bo tego się nie da czytać.

słaby jesteś w myśleniu 

Przed chwilą, zetorki12 napisał:

No proszę . Teraz z sensem . :D

użycz mi reki bd sens 

8 minut temu, DTaras napisał:

jeszcze chciałem romana zapytać - gdzie o tej ziemi w niemieckiej konstytucji.

W Niemczech regulacjami dotyczącymi obrotu ziemi zajmuje się spółka Bodenverwertungs - und - verwaltungs GmbH (BVVG), nadzorowane przez Federalne Ministerstwo Finansów

• Like 1
Opublikowano

Dobra , dobra . Ze szpitala jakoś błędów prawie nie było .

Ty musisz chlać . Innego wytłumaczenia nie ma . :D

Opublikowano (edytowane)

Roman ,rozumiem że cie zazdrość zżera boś gamoń ale wrzuć sobie google maps i zobacz jakie sa działki w pasie przygranicznym od Hrebenne po Hrubieszów. Jak kiedyś pisałem - siedzisz w swoim Pierdziszewie Górnym i wydaje ci sie że wiesz cokolwiek o innych rejonach kraju. Ja się bardzo z tego cieszę bo gdybyś był bardziej myslacy i MOBILNY to zamiast walić dynią w mur niemożnośc rozwoju , już dawno ruszyłbyś tyłek i gospodarzył gdzie indziej.  Będziesz całe życie siedział i biadolił na Top farms i złego Tuska a i tak to nic nie da bo karty dawno rozdane.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

Najpierw policjant strzela w plecy uciekającego czyli w niczym nie zagrażającego nikomu dalej już nieistotne kogo.
Później protest przed posterunkiem i kolejna zadyma i jakim trzeba być idiotą aby jeszcze coś takiego publicznie zadeklarować rodzinie zabitego?
cyt - Jak przekazała konińska policja, funkcjonariusze "zrobią wszystko, żeby zapewnić spokój i bezpieczeństwo żałobnikom”. - czyżby podejrzewała policja że z konduktu żałobnego też ktoś zamierzał uciekać?

https://wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Konin.-Narzeczona-i-wujek-Adama-w-Interwencji-Polsat-o-21-latku-i-okolicznosciach-postrzelenia

milczenie w tym przypadku na prawdę było by złotem.

Teraz coś innego ale o podobnych mechanizmach z tą różnicą że Premier musiał jakieś expose wygłosić i nie miał szans na "złotą zasadę" 
 https://www.money.pl/gospodarka/expose-morawieckiego-ekspert-jestem-zdumiony-6447766188705409a.html
w pełni się z Orłowskim zgadzam a już pomysł zawierania w Konstytucji jakiejś kolejnej hucpy emerytalnej z wytrąceniem kontroli właścicielom nad ich pieniędzmi z obowiązkiem tych pieniędzy gromadzenia jest jednoznaczne z konstytucjonalnym już przejęciem kontroli nad jak największym obszarem suwerenności gospodarczej każdego z nas.

Nie ważcie się ruszać Konstytucji ofermy bo to że ją trzeba zmienić wcale nie legitymizuje akurat was do tej zmiany wszak nie macie konstytucyjnej większości. To co możecie stworzyć będzie jeszcze gorsze od tego co jest a przykład z pomysłem ukonstytuowania zwykłej ubezpieczalni jednej z wielu jest tylko tego przykładem.

na zbyt wiele pozwalamy naszym politykom; to chyba będzie moje motto na czas jakiś

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

W normalnym, cywilizowanym państwie uciekając przed policją trzeba się liczyć z tym, że można dostać kulkę. Zresztą skoro był niewinny to po co uciekał, czego się bał? Podał by dokumenty, dał się przetrzepać i puścili by wolno. A jeżeli był handlarzem narkotyków, sprzedającym dzieciakom to świństwo, to dobrze, że trafił do piachu, zamiast do więzienia, gdzie utrzymywano by go z naszych podatków, a po 5 latach by wyszedł i dalej dealował, im mniej takich na ziemi tym lepiej, może po tym przypadku niektórzy osiedlowi gangsterzy zastanowią się nad swoim życiem.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Ulman napisał:

Roman ,rozumiem że cie zazdrość zżera boś gamoń ale wrzuć sobie google maps i zobacz jakie sa działki w pasie przygranicznym od Hrebenne po Hrubieszów. Jak kiedyś pisałem - siedzisz w swoim Pierdziszewie Górnym i wydaje ci sie że wiesz cokolwiek o innych rejonach kraju. Ja się bardzo z tego cieszę bo gdybyś był bardziej myslacy i MOBILNY to zamiast walić dynią w mur niemożnośc rozwoju , już dawno ruszyłbyś tyłek i gospodarzył gdzie indziej.  Będziesz całe życie siedział i biadolił na Top farms i złego Tuska a i tak to nic nie da bo karty dawno rozdane.

ja nie biadolę ... domagam się tego w w innych krajach jest norma ...  na to wychodzi ze polak jest głupkiem ty podajesz Chilińskie i bułgarskie przykłady tylko nawet bug aria ma ochronę gruntów ornych 

sam świergo.....    zacytował pier**le tej łapówkarski kraj Ukraina Rumunia dzierżawi ziemie ....  gdyby były pgr lub jakieś tyś to by nie łyknął zaraz bez gadania .... 

jeśli uważasz ze łapówkarstwo polityczne i słupy ... to gratuluje ci wolnorynkowości 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Tomasz - przeginasz. Myślę, że nie chcesz takiej rzeczywistości. To by była strefa wojny... Ach szkoda słów. Roman - co ma ministerstwo finansów i spółka zoo do konstytucji?

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, zetorki12 napisał:

Dobra , dobra . Ze szpitala jakoś błędów prawie nie było .

Ty musisz chlać . Innego wytłumaczenia nie ma . :D

.........albo po prostu w szpitalu na czas leki musiał brać

Roman- jaka Bułgaria? Jakie Chile ? Jakie łapówki na Miłość Boską?! O czym ty piszesz? 

O Rumunii to lepiej poczytaj ile ziemi już sprzedali.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Ulman napisał:

Roman- jaka Bułgaria? Jakie Chile ? Jakie łapówki na Miłość Boską?! O czym ty piszesz? 

udajesz głupka czy nie słyszałeś o słupach ziemi 

Mechanizm zakupu ziemi rolnej na "słupa" jest prosty. Firma zachodnia za kwotę 5 tys. złotych znajduje polskiego "słupa" - zazwyczaj mieszkańca wsi, który sam posiada kilka hektarów i najczęściej jest na zasiłku. Wynajęty przez zachodnią firmę polski "słup" szybko załatwia sobie prawo do zakupu ziemi w danym rejonie, biorąc w dzierżawę niewielki kawałek ziemi, zazwyczaj jest to jeden hektar, a następnie melduje się w danym miejscu. W ten sposób ma prawo do uczestniczenia w tzw. przetargach ograniczonych, organizowanych przez Agencję Nieruchomości Rolnych (ANR) na zakup państwowej ziemi rolnej.

nie pamiętasz co pisałeś o Chile wczoraj ?

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

pierwszy w krakowie wyrok za palenie weglem-jeszcze nieprawomocny, miesiac w zawieszeniu i 20 godzin prac spolecznych............................

w tym roku zobowiazanie zus-u wzroslo o drobne 232 miliardy pln-tyle pieniedzy powinno  ekstra wplynac na konto zeby spelnic zobowiazania podjete  wobec ubezpieczonych-

w normalnym kraju policjant jest na tyle wyszkolony ze strzela w nogi czy dol korpusu a nie zabija..

• Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, Roman176 napisał:

udajesz głupka czy nie słyszałeś o słupach ziemi 

Mechanizm zakupu ziemi rolnej na "słupa" jest prosty. Firma zachodnia za kwotę 5 tys. złotych znajduje polskiego "słupa" - zazwyczaj mieszkańca wsi, który sam posiada kilka hektarów i najczęściej jest na zasiłku. Wynajęty przez zachodnią firmę polski "słup" szybko załatwia sobie prawo do zakupu ziemi w danym rejonie, biorąc w dzierżawę niewielki kawałek ziemi, zazwyczaj jest to jeden hektar, a następnie melduje się w danym miejscu. W ten sposób ma prawo do uczestniczenia w tzw. przetargach ograniczonych, organizowanych przez Agencję Nieruchomości Rolnych (ANR) na zakup państwowej ziemi rolnej.

nie pamiętasz co pisałeś o Chile wczoraj ?

Pamietam doskonale o słupach tez słyszałem mimo że to jest marginalny problem którym straszy się pisowską ciemnote.

Ja się zastanawiam jakim cudem i po co  uciekasz w swoje urojenia i lęki zamiast odpowiedzieć na to co poniżej

37 minut temu, Ulman napisał:

Opublikowano

ty możesz palić węglem ??  kraków nie pali Śląsk pali a ma dużo lepsze powietrze 

3 minuty temu, Ulman napisał:

znam tam jednego gościa ....  i też jeździ daleko za ha sam kombajn jd 2 ciągniki jd i jeszcze za***rdala w dani czy gdzieś w zimie .....

ja nie zazdroszczę tylko życzę każdemu dobrze ...   morze zacznę gdy mi pokażesz oferty powyżej 50 ha ....

A JA NIE BIEDULĘ ROZPYCHAM SIĘ łokciami i na dobre mi to wychodzi  

Opublikowano (edytowane)

Tak się rozpychasz że ktoś ci reke połamał......

Skąd znasz gościa? Może i ja znam?

Myslisz że 50 ha ziemi pierwszej klasy po 50 tys znajdziesz w ogłoszeniu? Nie bądź niepoważny🤣

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Weź mnie Roman jakoś naprowadź bo choć logika nie uzasadniała sprawdziłem ten dział X iiii... niewiem. Ulman - a ja Ci napiszę skoro zachęcasz, że trafiłem przypadkiem gospodarstwo za 450 tys z nawet spoko chałupą i bodaj 6 ha. I kurcze chwilę się nad tym zawiesiłem... A słupy? Historyjkę z słyszałem jak to na kopach taki z przetargu wyjechał bo gościowi fotę zrobili i przez znajomych zaraz na jego wiosce sprawdzili. Czy to prawda? Niewiem.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

W normalnym, cywilizowanym państwie uciekając przed policją trzeba się liczyć z tym, że można dostać kulkę. Zresztą skoro był niewinny to po co uciekał, czego się bał? Podał by dokumenty, dał się przetrzepać i puścili by wolno. A jeżeli był handlarzem narkotyków, sprzedającym dzieciakom to świństwo, to dobrze, że trafił do piachu, zamiast do więzienia, gdzie utrzymywano by go z naszych podatków, a po 5 latach by wyszedł i dalej dealował, im mniej takich na ziemi tym lepiej, może po tym przypadku niektórzy osiedlowi gangsterzy zastanowią się nad swoim życiem.

Jacus trochę juz za mnie tu doprecyzował definicję normalności państwa a ja tylko dodam ze po kilku takich ekscesach to osiedlowi gangsterzy po owym zastanowieniu co najwyżej kupią sobie lepszą broń i do prawdziwego gangstera żaden policjant nie będzie miał szans się zbliżyć żywy.

wiele już lat temu Jeden taki od nas - kilku rodziców - usłyszał - policja może cię tylko przed nami obronić bo przynajmniej ujdziesz z życiem - jak nakryliśmy gnojka na rozdawaniu narkotyzowanych cukierków małolatom. Dalszego ciągu tej historii nie znam bo go już nigdy nie widziałem ani o nim słyszałem i podejrzewam że policja jednak się nie spisała i jak by to nie oceniał to rola policji jest w dbaniu o współmierną karę do winy bo samosądy bywają tak samo barbarzyńskie albo i bardziej niż "podsądni".

dla uspokojenie podejrzeń dodam że odpowiedź taką delikwent otrzymał na błagania aby nie zgłaszać go na policję nie wiedząc że radiowóz już jechał wezwany zanim ktokolwiek go zaczepił

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v