Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wiecej luzu , jest sobota . ale jak ma być serrio to w kregach gdzie mogło by byćwiecej dzieci , dzieci stają się obciążeniem w wygodnym życiu a potem jest za puzno  na rodzicielstwo , duża rodzina to też inny kierunek rozumowania czy przejscia przez swiat inne piorytety w życiu .

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

w trzecim jeszcze nie za bardzo bo Afryka to w tym stuleciu jest bombą demograficzną planety, już nie Azja
kolejny raz polecam Dylewicza
może są i lepsi ale Jego akurat pamiętam

Tak, ale ci w tej Afryce co się wybili mają mniej dzieci. Ostatnio gdzieś oglądałem program, że Ameryce Łacińskiej bomba powoli zaczyna się rozbrajać. Inną przyczyną jest też emancypacja kobiet, Okazuje się, że czym większa w społeczeństwie tym przyrost mniejszy.  Może to nie jest chwalebny przykład, ale w III Rzeszy w pewnym okresie zakazano kobietom pełnienia wszelkich funkcji społecznych i aktywności zawodowej. Przyrost naturalny wtedy im wzrósł. 

Opublikowano
2 minuty temu, Adrian_K_90 napisał:

w pewnym okresie zakazano kobietom pełnienia wszelkich funkcji społecznych i aktywności zawodowej. Przyrost naturalny wtedy im wzrósł. 

Czyli sprowadzenie do roli samicy.:lol:

Opublikowano (edytowane)

Wykształcenie, racjonalizm i świadomość umiejętności wykorzystania ale i ograniczoności zasobów. To jest zarówno sprawcą dobrobytu bo wiedzą jak ale i samoograniczania bo i tabliczkę dzielenia poznali i nie chcą aby dzieci między sobą ,, mniej na każde z nich przypadło niż mieli rodzice a po osiągnięciu pewnego poziomu opanowywalności zasobów już tylko dzielenie.
To jest rzeczywiście wielkie zagrożenie bo brutalną prawdą jest wielodzietność nie u biedoty a u ciemnoty i biedoty pośrednio już tylko z pierwszego powodu no chyba że ktoś ma naturę zdobywcy i spodziewa się że jego dzieci wytłuką dzieci innych w walce o zasoby tylko tutaj świadomość totalnego zniszczenia - nie wiem  czy może przeważyć nad wiarą w niezwyciężalność.
I tutaj zatoczyliśmy koło na swój podwórek. Czy potrafimy już uznać że jesteśmy tylko częścią wielkiej i integralnej całości czy jesteśmy jedyni w swoim rodzaju z jakimś mesjańskim, aryjs ....dobra bo z nauki zrobi się pyskówka

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

@mirro w pewnym sensie tak. Był tez okres, że dzieci były jedynie konsekwencją seksu, a ich liczba była jedynie odzwierciedleniem popędu. Więc jest wiele składowych które sprawiają, że dzieci w Polsce się rodzi za mało. Na pewno jednak nie są to koszty. Wedle mnie to się nie liczy.  

Opublikowano
51 minut temu, Ulman napisał:

Jak ja burzę równowagę na wolnym rynku? Opisz ten fenomen. 

albo płacisz jak wszyscy równo albo won 

1 godzinę temu, Adrian_K_90 napisał:

Można poddać spirytus dodatkowej destylacji, aby jakoś zwiększyć, ale na pewno tego nie robią na zapleczu marketu. 

na zapleczu nie ale pewnych fabrykach ....    ale pieczywo tak z wapnem ciastem z chin 

1 godzinę temu, Adrian_K_90 napisał:

Można poddać spirytus dodatkowej destylacji, aby jakoś zwiększyć, ale na pewno tego nie robią na zapleczu marketu. 

na zapleczu nie ale pewnych fabrykach ....    ale pieczywo tak z wapnem ciastem z chin 

Opublikowano

ja nie tylko ulmanowi coś wolnorynkowi się odbiła czkawka ...  do krusu pastwo dopłaca mld a pobierających jest 1,4 mln  a plątników 900 tyś coś tak  

1 minutę temu, mirro napisał:

A jak płaci więcej?

w konfederacji niema kto płaci więcej jest po równo albo won 

4 minuty temu, dysydent napisał:

Roman ze stronnictwa likwidatorów KRUS ;) dopłat tyż?

ja jestem gorszym sortem nie nalerzą mi sie programy dla młodego itp bo jestem zus owcem  wrrrrrrrr tylko platforma !!!

polecam Polsat news  jak peło skłamało ze dało na tvp a nie onkologie .... wymysł grodzkiego  bo nic nikomu nie wzięli...   

Opublikowano
8 minut temu, Roman176 napisał:

albo płacisz jak wszyscy równo albo won 

Komu mam płacić równo i  za co? Może jeszcze ty będziesz decydował ile ja mam płacić  Poglady rodem z komuny.  Będę płacił jak najmniej się da i ZAWSZE zrobię wszystko żeby zostało mi jak najwięcej w kieszeni. Jak jesteś pewien że to ty mnie utrzymujesz to rób to wytrwale i sumiennie  dalej

Opublikowano (edytowane)

No właśnie we współczesnej części tej nowocześniejszej świata rolnik z hodowcy stał się sam zwierzęciem hodowlanym bo rolnictwo jest praktycznie wszędzie już w tej części dotowane. I to jednak działa i system tylko taki daje siłę gospodarczą. To już ani kapitalizm ale też nie socjalizm bo prywatna własność i wolny rynek obrotu.
ciekawe

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Ulman napisał:

Komu mam płacić równo i  za co? Może jeszcze ty będziesz decydował ile ja mam płacić  Poglady rodem z komuny.  Będę płacił jak najmniej się da i ZAWSZE zrobię wszystko żeby zostało mi jak najwięcej w kieszeni. Jak jesteś pewien że to ty mnie utrzymujesz to rób to wytrwale i sumiennie  dalej

typowy pasożyt bo dobrej drodze to chciałby jeździć ale płacić na nią to już nie koniecznie

Edytowane przez racyl
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

No właśnie we współczesnej części tej nowocześniejszej świata rolnik z hodowcy stał się sam zwierzęciem hodowlanym bo rolnictwo jest praktycznie wszędzie już w tej części dotowane.

A głównym zadaniem jest tak to zrobić aby rolnik nie wylazł poza swój habitat.:gent:

Opublikowano (edytowane)

Roman,  dlaczego skoro po równo to podatek dochodowy ma kilka progów , vat ma kilka progów itd. Ty popierasz zidiociały PIS który właśnie mówi ze nie należy a wręcz nie można traktować ludzi jednakowo. kto lepszy to trzeba mu dopie...ć  Najprościej by było gdyby każdy sam płacił za edukacje opiekę zdrowotną i zbierał na emeryture . Nie byłoby pretensji. No ale jak wiemy od zniewolonych jednostek - tak się po prostu nie da 🤣

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

@Roman176 niby lewaków nie lubisz, a podejście iście lewackie. Każdy powinien starać się jak najwięcej zatrzymać dla siebie, a nie ofiarnie oddawać pieniądze na zmarnowanie. Jeśli robi to zgodnie z prawem, to nic nie można takiej osobie zarzucić. 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, mirro napisał:

A głównym zadaniem jest tak to zrobić aby rolnik nie wylazł poza swój habitat.:gent:

cha, przy pomocy metody marchewki można jeszcze nim sterować na tym co jego. Nawet to co ma produkować. Planowa gospodarka żywnościowa jednak sterowana a rynek tylko dla selekcji patałachów i to wystarczy aby mechanizm samzniszczenia socjalistycznego nie zadziałał?

tak z tyłu głowy samo się rodzi - ewolucja systemów? wyższy poziom czy ślepa uliczka? nawet Rosja jak zaczęła dotować rolnictwo z niedojadka stała się eksporterem zbóż

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, Adrian_K_90 napisał:

@Roman176 niby lewaków nie lubisz, a podejście iście lewackie. Każdy powinien starać się jak najwięcej zatrzymać dla siebie, a nie ofiarnie oddawać pieniądze na zmarnowanie. Jeśli robi to zgodnie z prawem, to nic nie można takiej osobie zarzucić. 

nie rozumiesz o co dyskusja jest ulman jest wolnorynkowiec jak w Bułgarii meksyku czy gdzieś tam ... wszystko jest złe według nie 

4 minuty temu, Ulman napisał:

To dlaczego skoro po równo to podatek dochodowy ma kilka progów , vat ma kilka progów itd. Ty popierasz zidiociały PIS który właśnie mówi ze nie należy a wręcz nie można traktować ludzi jednakowo. kto lepszy to trzeba mu dopie...ć  Najprościej by było gdyby każdy sam płacił za edukacje opiekę zdrowotną i zbierał na emeryture . Nie byłoby pretensji. No ale jak wiemy od zniewolonych jednostek - tak się po prostu nie da 🤣

i ty byś płacił ?? 

Opublikowano
9 minut temu, dysydent napisał:

a rynek tylko dla selekcji patałachów i to wystarczy aby mechanizm samozniszczenia socjalistycznego nie zadziała

Nie zadziała, chyba że zaczniemy chronić patałachów, czyniąc z nich dobro narodowe.

Opublikowano (edytowane)

a to powinieneś kursywą przynajmniej drugą część bo to właśnie robimy- dopłaty wyższe dla drobnotowarowych i jeszcze symulantów ekologicznych, pomoc za uprawianie tarniny w ilościach wyższych niż potrzeby i paru jeszcze gatunków prawie wszystkich z tej rodziny bot. i parę jeszcze innych przykładów

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Roman, oczywiście ze bym płacił, Ze swiadomościa że  na siebie a nie tak jak teraz na nierobów zastępy urzędasów,  rycie w mule w zalewie wiślanym albo  propagandową telewizje reżimową. Kazdy miałby bodziec by pracować bo inaczej byłby dziadem i to jest sprawiedliwe. Lenie i głupki powinni klepać biede a przedsiębiorczy i myslący się rozwijać . To jest absolutnie normalne i naturalne. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Ulman - gdyby znali eksperyment z myszami to przestaliby budować sztuczne środowisko z dokarmianym społeczeństwem gdyż to podstawa jego rozkładu, zgejowienia oraz zestarzenia. Chociaż - byćmoże znali ale potrzebowali władzy..

Czyli jest to nie kasta nawozowo - roślinna a rozdrobniona korporacja.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v