Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jarecki czyli wspaniały program, nad którym myślały najtęższe głowy PiS , za chwilę będzie wart paczkę fajek? I wspaniała partia nie zrobi nic aby szlachetna idea wyrównywania szans nie pizłą na pysk?🤣

Racyl Toś mnie oświecił. Jutro lecę do GOPSU powiedzieć im że jestem niemota bo siedzę na forum należy mi się np węgiel na zimę.😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

I tu się właśnie mylisz. Bo PiS był tak przekonujący w tłumaczeniu że kasa jest, iż obecnie są oczekiwania co do stałego podnoszenia, przecież wszystko drożeje. I weź tu wytłumacz beneficjentowi aby zrozumiał że więcej nie dostanie. W tym temacie pętelka na szyi PiS zaciska się bez niczyjej pomocy. Wykończy ich własna skuteczność w bajerowaniu.🤣

No chyba że ten elektorat potrzebny był im do realizacji zaistnienia na zasadzie TKM. Tylko po kija silą się na pozę że chcą coś zmienić?😂

Tobie się wydaje że ceny różnych dóbr powinny być takie same niezmienne jak cena twojej marchewki co ją będziesz sprzedawał do usranej śmierci za tyle samo

Tylko chłop na wsi jest głupi i sprzeda po ile mu dadzą

4 minuty temu, mirro napisał:

Jarecki czyli wspaniały program, nad którym myślały najtęższe głowy PiS , za chwilę będzie wart paczkę fajek? I wspaniała partia nie zrobi nic aby szlachetna idea wyrównywania szans nie pizłą na pysk?🤣

Racyl Toś mnie oświecił. Jutro lecę do GOPSU powiedzieć im że jestem niemota bo siedzę na forum należy mi się np węgiel na zimę.😂

podobno masz tylko 2ha na siebie to nie wątpie że ci dadzą

Opublikowano
38 minut temu, mirro napisał:

dokładnie od czasu wprowadzenia programu 500 plus , pewno jego wartosc przez inflacje straciła 10 -15  % wartosci  lub siły nabywczej 

Opublikowano

No to by nie dostali przecież kolejnej transzy. Racyl - jak pożyczka czyli idzie o zasady a nie dosłowność. Nie starasz się niema pincet i np węgla bo skoro masz majątek to jesteś w stanie nim inaczej zarządzić... Dług może przechodzić na kolejne pokolenie... Długo można snuć wątki ale to skomplikowanie pokazuje różnicę między wartościową a bezwartościową pomocą właśnie. Kto zajarzył ręka w górę😉

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

No to by nie dostali przecież kolejnej transzy. Racyl - jak pożyczka czyli idzie o zasady a nie dosłowność. Nie starasz się niema pincet i np węgla bo skoro masz majątek to jesteś w stanie nim inaczej zarządzić... Dług może przechodzić na kolejne pokolenie... Długo można snuć wątki ale to skomplikowanie pokazuje różnicę między wartościową a bezwartościową pomocą właśnie. Kto zajarzył ręka w górę😉

na totalne menelstwo straszak długów pokoleniowych nie działa. oni żyją tu i teraz

to już lepsze powiązanie dodatków z pensją przynajmniej jednego rodzica. prościej i skuteczniej

Opublikowano (edytowane)

DTaras jesteś może wedkarzem ? danie wetki lub jak się ma wedke to nie wszystko , trzeba robaka jeszcze a i samo zarzucenie też trzeba potrafić  wykonać . kiedyś poszedłem za małolata z wujem na ryby po 4 godzinach zero brania a komary mie pogryzły także ja wole gotowa rybke .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał:

widocznie ukraiński rząd zrozumiał że nie rolnictwo stanowi o sile państwa i nie w nim upatrywać zysków bo bardziej to trzeba dopłacać i trzeba mieć  z czego.
Żywność jest towarem strategicznym  a takie najlepiej mieć własne i jeśli ktoś ma na niej jakoś zarobić to najlepiej aby swój. W Polsce taki numer nie przejdzie bo unia.

niemcy francja i wo gule stara unia łącznie z Ukraina ma w konstytucji zapisane  zakazu obrotu ziemia obcokrajowca jakoś unia nie protestuje 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, dysydent napisał:

A kiedy wszystko zostanie już zrujnowane to wtedy nieruchomości in rezerwy mogą się okazać bezwartościowe bo tłuszcza nie będzie miała do zaoferowania nic w zamian a jeśli zechcesz samodzielnie np na polu bodaj dla siebie żywność wyprodukować potrzebna będzie jeszcze i broń aby obronić przed resztą która siłą zechce odebrać ... tylko czy to już się nie dzieje? coraz większe obciążenia ze strony państwa na rzecz nie zawsze tych którzy bez pomocy nie przeżyją? Nie dotyczy to akurat jeszcze dóbr podstawowych czyli tej żywności ale ona i tak pomimo dopłat drożeje. Płacąc podatki czy czasem nie sponsorujemy takich Banasiów aby mieli nas za co wykupić. tu leży geneza upadków największych imperiów. zbyt duże obciążenia tych którzy naprawdę coś potrafią przez resztę tylko darmozjadów którzy lepiej aby się nie urodzili niżby mieli być tylko ciężarem nie ważne jak uzasadnionym z punktu widzenia tzw "sprawiedliwości społecznej".

Zalezy jaka bedzie ro***erducha. Przy  bankructwie państwa możesz mieć parę kilo złota i nieruchomości w jakimś normalnym kraju. Pieniądze jako papierki czy zapisy na koncie w trudnej sytuacji faktycznie nic nie gwarantują.

To co pogrubiłem - święta prawda

7 godzin temu, jarecki napisał:

tylko że to do czego niektórzy dążą to już było , byli królowie , chrabiowie , książęta , którzy władali dobrami a reszta bieda , i znowu swiat do tego dąży  teraz garsta ludzi posiada sporą czesc dóbr ,  25 tys rolników w angli ma  50 % ziemi w tym  kraju   . podatki nakładane na bogatych pozwalają wyrównywac  dysproporcje a i sam ,, bogaty  '' przez to nie staje się biedny a jego podatek pozwala mu na wiekszy zarobek .

Nie niektórzy dążą tylko przyroda dąży. Zawsze tak było i będzie bo to jest zupełnie naturalne. 

7 godzin temu, Roman176 napisał:

doczytaj ze ta ziemia należny od wieków ... Arystokratyczne rodziny, które są właścicielami tych samych terenów przez wieki  ... artykuł pisany przez buraka lewicowego 

któremu przeszkadza ze w wb  99% ziemi jest własnością angli 

Dramatyczna koncentracja własności ziemi jest przypomnieniem, że nasz kraj jest dla nielicznych, a nie dla wielu

a my jesteśmy rozkradzeni 🤣

Skąd info że 99% ziemi jest u angoli państwowe?

Przez kogo  i gdzie jesteśmy rozkradzeni?

4 godziny temu, Roman176 napisał:

a morze zamiast tego mieliśmy mieć od pastwa linie kredytowa bez oprocentowania i dać ziemie jak własnie w tych krajach .....

Nooo tak, niech państwo wszystko zrobi bo jam jełop i gamoń a mnie sie nalezy jak inni maja. A paszoł won! Jak ci nie wychodzi to znaczy że nie umiesz więc trzeba było się za biznes nie brać - jako rzekł prezes.

1 godzinę temu, racyl napisał:

A kto by ci ta pożyczkę oddał ?

trafia po części do takich co nie mają zdolności kredytowej . nie dostawali to i tak umieli sobie radzić

ci ludzi bez zdolności kredytowej nie wliczając świadczeń z Mopsu to są takie same miernoty życiowe jak te co przesiadują całymi dniami na tym forum.

do niczego nie zdatni

Jak zaczniesz używać więcej głowy a mniej rąk to też będziesz miał wiecej czasu. 

1 godzinę temu, racyl napisał:

Tylko chłop na wsi jest głupi i sprzeda po ile mu dadzą

Tobie pewne zawsze dadzą ile ty chcesz

Edytowane przez Ulman
  • Thanks 1
Opublikowano

Racyl - nasz rację ale to zadziała jedynie na 500+. Roman - Obrót to kupno i sprzedaż jednocześnie czy chodzi Ci o kupno majątku ziemskiego? W Niemczech niema takich obostrzeń napewno. Reszty niewiem. Coś chyba szyjesz, Romanie Ulman - może i zbyt ogólnie napisał o chłopie ale prawdę. Zbyt łatwo daje się doić. Wujas lokalny tylko raz się wkur... na cenę zboża. Drugiego roku stał już silos z takiej perforowanej blachy. Kwestia szukania rozwiązań...

Opublikowano
6 godzin temu, mirro napisał:

to,to,to,to. PGR w pierwszej kolejności należy odtworzyć, A potem repolonizować, rozkułaczyć i stworzyć wielki holding. Oczuwiście potem (w imię sprawiedliwości społecznej) będzie można to znowu podzielić między lud pracujący i tak bez końca.😂

a po co mało polskich rolników ziemi chce zgłaszają rolnicy i miedzy nimi są re dysponowane u nas kowr zlikwidowali od Mikołowa aż do dolnego śląska brak ziemi 

3 minuty temu, DTaras napisał:

Racyl - nasz rację ale to zadziała jedynie na 500+. Roman - Obrót to kupno i sprzedaż jednocześnie czy chodzi Ci o kupno majątku ziemskiego? W Niemczech niema takich obostrzeń napewno.

Urząd ma miesiąc na wydanie decyzji. Chętny na kupno działki rolniczej może się jeszcze natknąć na prawo pierwokupu, które mają tzw. Spółki ziemskie (Landgesellschaften). Są to należące do poszczególnych landów spółki użyteczności publicznej, które mają za zadanie dbać o rozwój obszarów wiejskich. Jednym z ich najważniejszych zadań jest zwalczanie spekulacji ziemią. Stąd właśnie mają prawo do wykupywania nieruchomości. Warto o tym pamiętać, ponieważ w ostatnich latach coraz częściej się na to decydowały.

Ustawa o handlu ziemią pozostawia kilka praw landom, tj. krajom związkowym. Mogą one zwolnić z obowiązku uzyskania pozwolenia ziemi rolnej, o powierzchni od 0,25 do 2 ha. Urząd może odmówić sprzedania ziemi, 

11 minut temu, Ulman napisał:

Nooo tak, niech państwo wszystko zrobi bo jam jełop i gamoń a mnie sie nalezy jak inni maja. A paszoł won! Jak ci nie wychodzi to znaczy że nie umiesz więc trzeba było się za biznes nie brać - jako rzekł prezes

tak w czechach niemczech i francji i starej uni ... maja dobre gospodarstwa porównaniu do nas ... przypuszczam ze u nas byś nie po-gospodarzył byś pracował w top farms za 1400 na śmieciówce 

Opublikowano

Roman - przywołałeś Niemcy to sprawdź jaka jest średnia powierzchnia gospodarstw po przekształceniu PGR w byłym dederowie. To, że ludzie łakną ziemi nie znaczy, że pola mają być niekorzystnie parcelowane.

Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał:

Jak zaczniesz używać więcej głowy a mniej rąk to też będziesz miał wiecej czasu. 

Tobie pewne zawsze dadzą ile ty chcesz

obiboków i czasowych gołodupców z daleka widać gołym okiem

pierwszy od biadolenia że wszystko drożeje jesteś Ty.  taki jesteś ciemny że nie widzisz że  od wielu lat swoje produkty sprzedajesz praktycznie po tych samych cenach. pomijając oczywiście lata z niekorzystną pogodą

Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał:

Roman - przywołałeś Niemcy to sprawdź jaka jest średnia powierzchnia gospodarstw po przekształceniu PGR w byłym dederowie. To, że ludzie łakną ziemi nie znaczy, że pola mają być niekorzystnie parcelowane.

tylko dodaj ze rolnicy w Niemczech maja od 60 do 75 lat w 80% 

trzy czwarte wszystkich gospodarstw rolnych oprócz uprawy gruntów własnych dzierżawi ziemię. Przeciętnie na każde gospodarstwo przypada 50 ha gruntów dzierżawionych

jak maja to dostają grunty u nas co ??

W Niemczech 69200 gospodarstw funkcjonuje na powierzchni poniżej 10 ha więcej jest małych jak u nas 

Opublikowano
7 minut temu, Roman176 napisał:

tak w czechach niemczech i francji i starej uni ... maja dobre gospodarstwa porównaniu do nas ... przypuszczam ze u nas byś nie po-gospodarzył byś pracował w top farms za 1400 na śmieciówce 

A kto kogo w Top farms trzyma? Nie podoba sie to niech szuka innej roboty. To już nie te czasy że PGR był po to żeby robolowi było dobrze.

U was pomięcy Raciborzem a Głubczycami  nie ma ziemi ale to wasz lokalny problem. U mnie ziemi do kupna będzie przybywać. Niestety Roman nie załapałeś się na ziemie jak trzeba było brać i teraz żale i frustracje wylewasz. Wszyscy sa winni ale nie ty że sę w czas nie połapałeś.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, racyl napisał:

obiboków i czasowych gołodupców z daleka widać gołym okiem

pierwszy od biadolenia że wszystko drożeje jesteś Ty.  taki jesteś ciemny że nie widzisz że  od wielu lat swoje produkty sprzedajesz praktycznie po tych samych cenach. pomijając oczywiście lata z niekorzystną pogodą

kurczę, w "pierwszym czytaniu" sądziłem że to Ulman odpowiada Racylowi a nie odwrotnie.
Szkoła nie poszła w las :) 
szkoła na tym forum czy ogólnie w życiu?
słowo "czasowych" zwróciło dopiero moje podejrzenie ale dopiero gdy czytałem ponownie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

A kto kogo w Top farms trzyma? Nie podoba sie to niech szuka innej roboty. To już nie te czasy że PGR był po to żeby robolowi było dobrze.

nikt dlatego opolski pustoszeje  Kietrzu zarabiają od 4 do 5 i jakoś finansowo lepiej stoją ... kup w Kietrzu nowego jcb rocznego 2,500 mth  coś się nie spisują i wyrzucają je 

U was pomięcy Raciborzem a Głubczycami  nie ma ziemi ale to wasz lokalny problem. U mnie ziemi do kupna będzie przybywać. Niestety Roman nie załapałeś się na ziemie jak trzeba było brać i teraz żale i frustracje wylewasz. Wszyscy sa winni ale nie ty że sę w czas nie połapałeś.

kiedy miałem brać ? jak u nas z rąk do rąk szło ?   zapytam cie ile u ciebie było pgr ?   macie najniższa krajową  średnia w ha najmniejsze gospodarstwa 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał:

kurczę, w "pierwszym czytaniu" sądziłem że to Ulman odpowiada Racylowi a nie odwrotnie.
Szkoła nie poszła w las :) 
szkoła na tym forum czy ogólnie w życiu?
słowo "czasowych" zwróciło dopiero moje podejrzenie ale dopiero gdy czytałem ponownie

no tak mogłem napisać dyspozycyjnych 😁

widać nie jestem taki zapalony pisior z krwi i kości jak mnie postrzegano 🤣

Opublikowano

Roman - oni tak spierniczają od podatku od ziemi. Dlatego każdy w rodzinie ma po kawałku. Poza tym co innego tam łąka las i wrzosowisko, co innego ziemia uprawna a co innego grunt w mieście. Chcesz kupić las to masz problem a ziemię pod uprawy? Byle byś miał pieniądz... A Urząd oczywiście ma prawo odmówić sprzedaży jak mu nie będzie pasował proponowany podział.

Opublikowano (edytowane)

Roman, jednak inni zgromadzili wiecej ziemi i jakoś im sie udalo a tobie biednemu jak zwykle wiater w oczy. Widocznie taki twój los i nawet opiekuńcze państwo i PISowski socjalizm nie pomoże 

No widzisz - najmniejsze gospodarstwa a nie narzekam na brak ziemi a będzie jej jeszcze więcej. Dla twojej wiadomości i świadomości - ilość gospodarstw w spisie ma sie nijak do realnej liczby i areału działających gospodarstw. Poza tym mam uzasadnione obawy/nadzieje że moje rejony się bardzo szybko wyludnią bo nastepców w gospodarstwach jak na lekarstwo. Już teraz 50 tys za I klase to norma i drożej nie będzie. 

PGRów w gminie miałem z 10 a w powiecie pewnie ze 40

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

Racyl
oglądałem/słuchałem dopiero co Gadowskiego (już nie będę linkował bo kto chce sam już "zna drogę") i On też  zalicza się do koalicji antyPiS przynajmniej wnioskując z monologu ostatniego :wyścig szczurów.
tak że nie Ty jeden wizerunek przypięty miałeś ...|

jeszcze do tego od Romana się odniosę ... eee tam Ulman mnie uprzedził
rzeczywiście wiele gospodarstw figuruje w ewidencji jako czynne podczas gdy nawet taczki nie mają a pole w nieformalnych lub i formalnych dzierżawach.
Poniżej 5ha samodzielnie gospodarują już tylko nieliczni i to bardziej na zasadach ogródków działkowych przy pensji lub emeryturze

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

@Roman176, naucz się pisać po polsku, tego nie da się czytać, o zrozumieniu tego o co ci chodzi już nie wspomnę. Ja wiem że tam u was na Śląsku miesza się niemiecki z polskim, ale tu na forum piszemy wyłącznie po polsku. Jakie morze Bałtyckie czy Śródziemne ??

5 minut temu, Roman176 napisał:

ale tam głosisz federaci odpowiednik kowr do 5 lat bez problemu dostaniach to tego czasu 50ha albo więcej . morze z racji takich starych gospodarzy 

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v