Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, mirro napisał:

Roman teraz to ja już mogę głosować na kogo mi się żywnie podoba.😂 Dorobiony jestem, więc nie muszę podpinać się pod jakąś opcję  A c-330 stoi dumnie pomiędzy pozostałymi i jego zadaniem jest tam stać aby przypominało jak nasi rodzice musieli za***rdalać. Takie memento przypominające o pokorze. 

tak w porządku ,, ale zawsze bd dla miastowego bydłem socjalnym uni  takiemu nie wytłumaczysz ze ile ha taki ciągnik, władza podsunęła pomysł zeby ci się nie skoczyło kiedyś tak 

https://www.youtube.com/watch?v=lHt07YUpKgQ&feature=emb_title

coś ani @ulman i 500 .....    miruś a prop chciałbym widzieć twoją dumę jak byś zaorał 100ha c 330 

Opublikowano
10 minut temu, Roman176 napisał:

miruś a prop chciałbym widzieć twoją dumę jak byś zaorał 100ha c 330 

Dumy byś nie zauważył ze względu na ból d*py po takiej akcji.

Opublikowano (edytowane)

najwiekszy ,, kułak ''w okolicy  miał ze 30  ha . i koniem ogarniał , a teraz by było lżej z glifosatem po żniwach ? 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

pogłębiło Mu się czy podleczyli?
tylko nie mów że poszedł do polityki bo to bardzo prawdopodobne :P
jak się posłucha niektórych pomysłów...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

chodzi oto że kiedyś gostek koniem uprawiał 30 ha . ziemi i miał elegancko zadbane  , a teraz to c 330 by poorał zasiał skosił , po żniwach by nie musiał uprawiać tylko by opryskał zaorał , zasiał to 100 ha dał by rade spokojnie przy odpowiednim płodozmianie , i zależy jak intenywny rodzaj prowadzenia upraw .

Opublikowano (edytowane)

Gdyby glifosatu nie używano do desykacji to przy odpowiedniej kulturze i zmianowaniu pól rzadko kiedy na towarowej produkcji byłby potrzebny.
A trzydziestka w uprawie bezorkowej na setkę? gdyby nie było mniej czasochłonnej alternatywy to dwie trzy czyli szśc cylindrów. Tyle że to można w jednej obudowie i o dwóch kierowców mniej tak że nie bardzo ekonomicznie to dziś wychodzi jeśli pracownik jest i drogi i trudnodostępny zwłaszcza taki po którym na polu coś sensownie urośnie i rowy przydrożne będą miały święty spokój

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
10 minut temu, jarecki napisał:

chodzi oto że kiedyś gostek koniem uprawiał 30 ha . ziemi i miał elegancko zadbane  , a teraz to c 330 by poorał zasiał skosił , po żniwach by nie musiał uprawiać tylko by opryskał zaorał , zasiał to 100 ha dał by rade spokojnie przy odpowiednim płodozmianie , i zależy jak intenywny rodzaj prowadzenia upraw .

u nas samym c 330 byś nie dał rady nawet z uproszeniami za ciężkie ziemie u nas 60 z 2 skibami ma ciężko  

Opublikowano (edytowane)

no ja jeszcze kombajn zbożowy konny widziałem na filmie sprzed niemal wieku
Tylko czy teraz kto poważnie traktuje takie pomysły a tym bardzie stosuje w praktyce?
no chyba że jako skansen lub atrakcja turystyczna czy medialna

Jeśli ktoś mi mówi że jeszcze ludzie wrócą do konia w polu to ja jeśli się zgadzam to tylko pod warunkiem że może to jakieś 30% populacji bo reszta wymrze z głodu.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, dysydent napisał:

Jeśli ktoś mi mówi że jeszcze ludzie wrócą do konia w polu to ja jeśli się zgadzam to tylko pod warunkiem że może to jakieś 30% populacji bo reszta wymrze z głodu

Mormonów od zawsze bd robić Koniami wiara czy coś im nie pozwala brak elektryczności 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Koń na ropę ani na prąd czy parę nie pójdzie i zżera część powierzchni która obecnie jest wykorzystana na żywność dla ludzi.
Łatwo policzyć o ile z automatu by oferta żywności spadła ... nawet przy utrzymanym obecnym poziomie plonów

Opublikowano

Majstrowanie przy produkcji żywności bez należytego i dogłębnego rozumienia wagi i złożoności tematu może uczynić z takich majstrów zabójcami przy których Manson to żartowniś i wyjątkowo niewydajny partacz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v