Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

o tym program zrobila "uwaga" ,pisala wyborcza i inteweniowal green-pis,musowo to jest nieprawda

https://www.wadowice24.pl/magazyn/2698-pszczelarz-z-wadowic-i-greenpeace-rzucaja-wyzwanie-sadowi-zapomnijcie-o-gazowaniu-pszczol.html

szkoda ze nie pisali o którego działacza chodzi w interwencji gadali 

1 godzinę temu, jacus napisał:

musialbys nie pic wcale-sprobuj, choc na pare lat, zanim dzieci nie odchowasz....

zadam ci jeszcze raz pytanie ile musiał bym wypić zeby mięć intelektu jak ty ?   wyborcza tvn widzę czemu takie głupie teksty walisz...  

Opublikowano

Romuś , ale od tego intelektu nie przybywa . Ktoś Cię oszukał . :D

Opublikowano

a ktoś miał coś do powiedzenia w tej sprawie jakieś pastwo jak z Brazylią ? pierwsze pozwolili na bezcłowy rynek a później oskarżyli o podpalanie 

24 minuty temu, zetorki12 napisał:

Romuś , ale od tego intelektu nie przybywa . Ktoś Cię oszukał . :D

ale takiego innego intelektu 

Entuzjazm opadał, w miarę jak się okazywało, że po pierwsze, zamiast 100 tys. genów człowiek ma ich tylko 20 tys. Mniej niż pomidor. Poza tym nasze geny nie są unikalne. Człowiek dzieli te same geny w 50 proc. z bananem, w 70 proc. z jeżowcem i w 90 proc. z myszami

https://wyborcza.pl/7,75399,25579409,w-mediach-spolecznosciowych-mnozy-sie-dezinformacja-na-temat.html

a tu wiadomości z prawdziwej pułki 

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2020-01-08/celowe-podpalenia-w-australii-policja-zatrzymala-ponad-20-osob/

wyborcza straszy tvp pis ze fejkami a jednak okazuje się prawdą ... dać paliwa lewicowcom czyli @jacus

Opublikowano

Ty weź sobie czasem kartkę i wypisz co udało Ci się wyłuskać z artykułu, a potem staraj się dopiero wyciągać wnioski. Przecież jak byk piszą że sezon na pożary zaczął się dużo wcześniej niż zwykle, czyli siłą rzeczy będzie ich ich więcej i zniszczenia też większe. Tym bardziej że nasilenie wysokich temperatur sprzyja jak diabli . Łapią podpalaczy a ilu udowodnią to chyba szybko się.nie dowiemy.  Pali się nie w całej Australii, bo jakby w całej grasowali podpalacze to zatrzymanych byłoby więcej. Tylu to u nas rocznie łapią co stogi i stodoły podpalają.

Opublikowano

Jeżeli mogę. Mam wrażenie, że najważniejsze dla niektórych jest stworzenie komórki specjalnej celowej dla dopier...lenia tzw kaście niezależnie czy ona istnieje czy nie. Istotnym ma być ukaranie sędziego a nie szybka ścieżka w uzyskaniu odszkodowania od jednostki odpowiedzialnej - Państwa. Jakież to szlachetne, prawe i dprawiefliwe.

Opublikowano (edytowane)

A to ciekawe że rzucili się na sędziów. To może dla równowagi niech rzucą się na KAS, niech pokopią się ze skarbówką. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, mirro napisał:

Ty weź sobie czasem kartkę i wypisz co udało Ci się wyłuskać z artykułu, a potem staraj się dopiero wyciągać wnioski. Przecież jak byk piszą że sezon na pożary zaczął się dużo wcześniej niż zwykle, czyli siłą rzeczy będzie ich ich więcej i zniszczenia też większe. Tym bardziej że nasilenie wysokich temperatur sprzyja jak diabli . Łapią podpalaczy a ilu udowodnią to chyba szybko się.nie dowiemy.  Pali się nie w całej Australii, bo jakby w całej grasowali podpalacze to zatrzymanych byłoby więcej. Tylu to u nas rocznie łapią co stogi i stodoły podpalają.

20 skazanych 180 podejrzanych  

Wstrząsające dane właśnie przestawili strażacy i policjanci ze stanu Nowa Południowa Walia. Śledczy podjęli kroki prawne przeciwko 183 osobom, które są podejrzewane o wzniecanie pożarów. 24 osobom udało się udowodnić umyślne zaprószenie ognia

https://www.twojapogoda.pl/wiadomosc/2020-01-13/pieklo-w-australii-to-wina-zmian-klimatycznych-a-moze-podpalaczy-wstrzasajacy-raport-strazakow/

miedzy innymi gazeta wyborcza ma artykuł z kłamliwym zdjęciem satelitarnym co pisze Polsat 

ue2dde1h45su2rcsuh6kyv2xoqf1ejt7.jpg

Mapa na pierwszy rzut oka wygląda tak, jakby Australia płonęła niemal w całości, co jest wierutną bzdurą. Wiele pożarów nie trwa dłużej niż kilka godzin, tylko te największe szaleją dłużej. Ogień nie ma też na tyle dużego zasięgu, aby był on widoczny na zdjęciach satelitarnych obejmujących znaczne obszary Australii.

Można też trafić na zdjęcia, na których widoczni są ludzie, często niepełnosprawni lub dzieci, którzy narażając życie, walczą z pożarami. Wiele z nich albo sfałszowano albo też wykonano w innych regionach świata.

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
27 minut temu, mirro napisał:

Szczególne poruszenie wywołało zdjęcie osmolonego strażaka z protezą nogi, który wykończony siedział w szatni po kolejnym dniu walki z ogniem. Mężczyzna, gdy rozpoznał się w internecie, sam ujawnił, że nie jest strażakiem lecz górnikiem z amerykańskiej Wirginii.

Jego zdjęcie zostało wykorzystane bez jego wiedzy i fałszywie opisane. Później wszystkie media rozprzestrzeniły je po sieci na cały świat. Niestety, wiele osób dało się nabrać i zaczęło wpłacać pieniądze, aby pomóc mu w powrocie do zdrowia. Pożary stały się w ten sposób źródłem zarobku.

2 minuty temu, DTaras napisał:

No tak jest napisane, że napisał z pełną odpowiedzialnością oznacza to tyle że mówił to poważnie i chciał umyślnie z pełna premedytacją znieważyć głowę Państwa i jego wyborców

Opublikowano

Kużwa Roman skup się na temacie który sam zacząłeś. Czyli teza że to ludzie są przyczyną tego że pożary tak szaleją w Australii. Zdjęcia chromego, protezowanego górnika nic nie wnoszą.

Opublikowano

Słownie mniemam. Zatem wskaż gdzie znieważył i wykroczył pozs wolność wypowiedzi, swobodnej oceny czy wkroczył na pole wulgarności? Co do pożarów: w Australii jest problem z prądami konwekcyjnymi w czadie pożaru oraz z wiatrami. Te znów mogą przenieść pożar o kilka kilometrów. O co chodzi Romanowi? Przypominam, że to Australia nie Austria. Kasy nie zabiorą. Wielka rafa umiera z przegrzania ale za pożary to podpalacze mają odpowiadać? Czy jak?

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, DTaras napisał:

Skoro maile przysyłane do Pani Dulkiewicz po robocie , czyli około 22.00 są niegroźne, to i wpisy robione przez sędziego po robocie też są niegroźne.:oops1:

No chyba że wysyła w godzinach pracy ze służbowego sprzętu. Wtedy faktycznie zajmuje się nie tym co powinien a jeszcze reprezentuje majestat Rzeczypospolitej.

15 minut temu, DTaras napisał:

Zapytam - gdzie tu znieważenie?

Bo tu raczej nie o samo znieważenie chodzi, a o zasygnalizowanie własnego włazidupstwa Pana Rzecznika jako przymiotu i stopniowe przesuwanie granicy praw obywatelskich.

23 minuty temu, Roman176 napisał:

No tak jest napisane, że napisał z pełną odpowiedzialnością oznacza to tyle że mówił to poważnie i chciał umyślnie z pełna premedytacją znieważyć głowę Państwa i jego wyborców

To znaczy że w przeciwieństwie do niektórych potem nie będzie świrował iż to nie jego konto albo że ktoś inny prowadzi mu konto, albo że ktoś się włamał. 

Aby znieważyć Głowę Państwa ja osobiście użyłbym innych sformułowań ale wtedy chyba miałbym wjazd na chatę łącznie fajerwerkami.:oops1:

Edytowane przez mirro
Opublikowano
24 minuty temu, mirro napisał:

Kużwa Roman skup się na temacie który sam zacząłeś. Czyli teza że to ludzie są przyczyną tego że pożary tak szaleją w Australii. Zdjęcia chromego, protezowanego górnika nic nie wnoszą.

miruś myślałem ze skupisz sie na całej wyborczej artykułach 

Przed Australią kolejne rekordowo ciepłe lato. Jego skutkiem będą prawdopodobnie katastrofalne pożary, brak wody pitnej i masowe wymieranie fauny i flory. Tymczasem rząd rozbudowuje elektrownie węglowe i zaprzecza naukowym faktom na temat zmian klimatu.

Australia On Fire na pl. Adamowicza. Młodzi do polityków: "Przestańcie szkodzić środowisku"

1 hamburger to 2300 litrów wody

Protestujący przygotowali transparenty, które przyciągały uwagę przechodniów. Pojawiały się na nich hasła takie jak „This planet is getting hotter than my imagine boyfriend” czy „Save your life – save our planet”, "Płoniemy", "Dosyć słów, teraz czyny". Były też wymowne liczby: do produkcji jednego hamburgera zużywa się 2300 litrów wody.

– Pomimo tego, że jest godzina 16, jesteśmy zadowoleni z frekwencji. Chcemy pokazać akt solidarności w obliczu tragedii. Zależy nam na tym, aby nakłonić przypadkowych przechodniów do zmiany nawyków konsumenckich, ale co najważniejsze, dotrzeć do polityków i firm, które szkodzą naszemu środowisku – mówi Łukasz Musiał, aktywista Inicjatywy na Rzecz Zwierząt BASTA!

itp 

https://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,25609756,australio-jestesmy-z-toba-polsko-obudz-sie-wreszcie-mlodziez.html

teraz porównaj z kłamliwi niusami co Polsat napisał 

Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

miruś myślałem ze skupisz sie na całej wyborczej artykułach 

A ja tam praktycznie zaglądam. Polemizowałem z Tobą a nie z "Wyborczą". Na nich szkoda mi czasu.

Opublikowano

Bardzo apolityczny sędzia . Pewnie ten zły prezydent chce karać tych dobrych sedziów tylko że na nastepne wybory zostanie rozliczony przez narod a sedziow kto rozlicza ? Może Bogowie .

Opublikowano

Taaaa tylko dlaczego wogóle chce ich karać, skoro nie ma do tego uprawnień, czyli nie może nic im zrobić? Jeżeli wie o tym to można podejrzewać że tylko "kłapie dziobem". A takie działanie bardziej obniża autorytet kłapiącego niż obrażające go wpisy.:oops1:

Opublikowano (edytowane)

Wypowiada sie w imieniu narodu . Podpisywanie ustaw to też władza i uprawnienia . 

Może wystarczy fotoradar i już sedziowie trochę zaczną lepiej się zachowywać . Po co karać . Może paru dla przykładu 😁

Edytowane przez 12zbyszko
Opublikowano

sytuacja z australi jest brana przez lewackie media za symbol globalnego ocieplenia  ..i stąd tyle w mediach o nich . wysypiska też same sie podpalają czy np . przez zaniedbanie ?           Tegoroczne pożary buszu w Australii nie pochłonęły najwięcej ofiar w historii (najgorzej było w 2009 r., gdy zginęło 179 osób; więcej ofiar niż w tym sezonie ogień przyniósł także w latach 1926, 1938, 1966, 1967 i 1983). Nie strawiły też największego obszaru w dziejach tego kraju (do tej pory spłonęło 15 mln ha buszu, bywały lata, gdy płonęło 17, 30 i 45 mln ha).

• Thanks 1
Opublikowano

siła mediów 

55 minut temu, mirro napisał:

A ja tam praktycznie zaglądam. Polemizowałem z Tobą a nie z "Wyborczą". Na nich szkoda mi czasu.

jak się trochę naczytałem wyborczą z cała polityką  to trochę mi @Ulman  zaśmierdziało z tym tvp pis 

Opublikowano
38 minut temu, 12zbyszko napisał:

Po co karać . Może paru dla przykładu 😁

Było coś takiego jak dziesiątkowanie  (decymacja) , Robili to Rzymianie, bolszewicy i Niemcy . Wszystko to robiono dla przykładu. I jak zwykle na swoich.

Opublikowano (edytowane)

co z tego ze czytasz jak nie rozumiesz co czytasz ???

romus-podajesz dane  z gw i polsatu-tyle ze z tego ostatniego,tylko to co do zdjecia a reszta to gdzie- gdzie tam pisze ze 183 osoby podpalaly ????? za podpalenie upomnienie  ?? wiekszosc tych osob byla ukarana lub upomniana za stworzenie zagrozenia pozarowego a nie za celowe podpalenie. ..

ile bym musial wypic zeby pisac takie bzdury co ty- wole nie probowac, watroba by mogla tego nie wytrzymac

podpalenia i pozary zawsze byly zarowno w australii jak i w polsce- zmenia sie tylko czas i skala zniszczen, busz odrosnie gdy spadna obfite deszcze, no wlasnie gdy spadna .

w izraelu w powodziach gina ludzie -tego tez nigdy nie bylo

czy mozna obrazic adriana i jego wyborcow ????????????? a po co oni sami obrazaja zdrowy rozsadek,inteligencje i samych siebie, 

cytujac klasyka- nie ma w slowniku kulturalnego czlowieka slow ktore by godnie oddaly  poziom adriana i jego mocodawcow...........moze i by sie znalazly ale i tak automat by je wycial😂

kolejny czlonek "trybunalu konstytucyjnego " zmarl,chyba trzeci  w pare lat. kurna, starszy tylko 4 dni ode mnie, to chyba jakas klatwa ,  nemezis czuwa.

dtaras- nie wiesz ze mowienie czy pisanie po angielsku w polsce to przestepstwo ?? nie ogladasz kurwizji ?? tam po wystapieniu mieszalka senatu tak twierdza, dostaniesz 2 lata jak nic, dobrze ze nie znam i nigdy sie nie uczylem angielskiego, 

Edytowane przez jacus
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v