Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

kiedyś to już opisałem gdy słyszałem rozmowę na budowie jakiegoś gryzipiórka z uwalanym w kurzu i zaprawie murarskiej gostkiem jak negocjowali stawkę
- oj to pielęgniarka czy nauczyciel nie zarobi połowy tego co glazurnik
- trza sie było qwa uczyć

o Roman
czepił by się świadomie kto kiełbasy z takiej świni?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Świnia jest wszystkożerna . Były głodne , leżał trup , to co w tym dziwnego że się czepiły . Raczej nie polowały na niego .

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, mirro napisał:

Czasy się zmieniają a u władzy pogrobowcy tego systemu. I to wykształceni przez komunistów. Nawet tacy co jako prokuratorzy bronili pedofili. W pełni rozumiem Twoją złość.
Wychowali sobie nawet godnych następców typu Pan Kaleta, którzy wzywają do ścigania wszystkich komunistów, oprócz swoich mentorów. Ale przecież nie mogą kąsać rączki która ich karmi, a to szczodra dłoń Pana Prezesa.:efendi2:

Pan Kaleta jak nie bedzie kimkolwiek w polityce to bedzie nikimkolwiek. Juz z geby widac że to jakiś chów wsobny musiał byc.

54 minuty temu, dysydent napisał:

można by powiedzieć - a to już ich problem jeśli nie potrafią wynegocjować stawek za tę pomoc jeśli rzeczywiście ona przysparza profitów spadkobiercom.
Inna sprawa to gdyby oficjalnie rozliczyli takowe dochody to by jeszcze im emerytury obcięto bo są odpowiednie przepisy ;)

i miarą dobrych rządów jest umiejętność pogodzenia tych grup bo albo nie będzie komu tworzyć nowych miejsc pracy, nowych sposobów na rzeczywistość, albo reszta zrobi rewolucję i nie ważne czy obalającą dyktaturę czy demokratyczną władzę.

Na razie w Polsce mamy deficyt tych pierwszych i pełno na to najróżniejszych wskaźników.

Nie bedzie żadnej rewolucji a po prostu ta pierwsza grupa bedzie robić swoje a reszta liczyć że ktoś im da. Oczywiście serdecznie i szczerze namawiam by do pierwszej grupy dokoptowac.

52 minuty temu, Roman176 napisał:

dobre musisz mieć lekarstwa ...  ty chyba nie znasz liczby zawodów co przy tytule mgr pracowało za 2 tyś laboratoria sekretarki w sądzie .. prokuraturze itp moja mama 2 lata temu obroniła doktorat i zarabia 4k  a mechanik 3/4 lata temu zarabiał 3 dziś 6 

Jak mama zarabia 4 tys to najpewniej powinna się nad sobą zastanowić bo coś robi źle. Z moich znajomych z uczelni mam kilka takich przypadków ale wiekszość ma firmy, robotę w przyzwoitych firmach z branzy rolniczej. Ktoś ma knajpe, ktoś handluje samochodami. Może 8-10% słabo sobie radzi . Ty sie musiałeś nasłuchać jakiś pierdół albo zwracasz na takich ludzi uwagę bo poprawia ci sie samopoczucie. Czemu ty Roman nie wyjedziesz trzaskać porzadna kasę?

Edytowane przez Ulman
  • Thanks 1
Opublikowano

Eej. Ja lubię studia. Nowi ludzie, coś czasem można z nowymi znajomymi zarobić. Jeszcze sobie pójdę jak będzie trochę czasu. Studia dają jakieś miękkie kompetencje tym co się przykładają. Specjalistę tworzy doświadczenie i kursy bo to panta rei zajebiście. Tytuł. Mamy zawodowy a potem naukowy. Był promotor co namawiał mnie na przyklepanie wykształcenia. Zaproponowałem wódeczkę do wyjaśnienia ale odmówił. Powiedziałem mu zatem wprost - na okładce są dwa słowa. Jeżeli odpowiednoo popracuje to mu wypełnię solidnie okładkę. Inaczej to będzie magazynier nie magister i insztapler zamiast inżyniera.

Opublikowano (edytowane)

Ulman
trudno cokolwiek dodać lub polemizować skutecznie może po za jednym
czy rządy obecne ... ich zwycięstwo wyborcze nie były próbą takiej malej rewolucji i czy nie istnieje ryzyko jeszcze większej jeśli trudno polemizować i z tym wpisem?

2 godziny temu, Krzysztof81 napisał:

Wiekszosc tutaj nie ma pojecia o tym co piszą. Nasłuchali sie radia, poczytali troche internetu, poogladali tv i pier**lą o PISie i socjalu. Podstawowym problemem był czas kiedy komunisci dogadali sie poprzez Wałęse z niektorymi z Solidarnosci i rozprzedali albo raczej rozdali majatek wypracowany przez 50 przez cale spoleczenstwo swoim przedstawicielom. Przy okazji"zapomnieli" wj***ć na zbity pysk wszystkich UBeków, sedziów, prokuratorów itp a do tego ustanowili takie prawo ze by ustawic siebie i następców- sądy, konstytucja, prokuratura, wojsko itp.(Mało kto wie ale jesteśmy JEDYNYM krajem postkomunistycznym gdzie nie zrobiona porzadku z przedstawicielami starego systemu) Jest taka scena w Psach gdzie Franz mowi : Czasy sie zmieniaja a pan cały czas jest w komisjach. I co teraz zrobi jakakolwiek władza? NP zabierze tysiące hektarów złodziejom typu Stokłosa i podzieli rolnikom? Pozabiera firmy tym co kupili firmy za 1% ich wartosci? Jak ide na wybory to nawet nie wiem na kogo głosować bo nie ma na kogo. Jak ktoś zamiast mózgu ma nitke łącząco uszy żeby nie odpadły i pisze ze 1700 pln emerytury po 40 latach pracy to dobre pieniadze to nie ma co sie dziwić ze tak dalej jest w tym kraju.

przynajmniej z głównym jego przesłaniem że nieudolnie naprawiano komunę i konsekwencje tego jeszcze nie wszystkie się ujawniły

wielu zwyczajnie nie wierzy w uczciwą konkurencję na rynku nieuczciwie opanowanym już przez pogrobowcow starego systemu.
wielu się boi że będzie naprawiany tymi samymi metodami.
Jakie to mamy wskaźniki optymizmu wśród biznesu?
bo optymizm społeczny jak to sobie mają nadzieję na socjalne państwo pozostali akurat prognozuje odwrotnie proporcjonalnie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jeżeli stwierdzimy że podjęto próbę naprawy czegoś po komunie, nawet nieudolnie, to z automatu musimy obalić tezę że byliśmy na kolanach. :efendi2:Czy można było zrobić więcej inaczej? Pewnie tak. Czy mądrzej? Pewnie tak. Jednak podjęta działania świadczą o tym że nie same w sobie były błędne, tylko ludzie wyobrażali sobie wtedy to inaczej niż dzisiaj. 

16 minut temu, DTaras napisał:

Eej. Ja lubię studia. Nowi ludzie, coś czasem można z nowymi znajomymi zarobić. Jeszcze sobie pójdę jak będzie trochę czasu. Studia dają jakieś miękkie kompetencje tym co się przykładają. Specjalistę tworzy doświadczenie i kursy bo to panta rei za***iście. Tytuł. Mamy zawodowy a potem naukowy. Był promotor co namawiał mnie na przyklepanie wykształcenia. Zaproponowałem wódeczkę do wyjaśnienia ale odmówił. Powiedziałem mu zatem wprost - na okładce są dwa słowa. Jeżeli odpowiednoo popracuje to mu wypełnię solidnie okładkę. Inaczej to będzie magazynier nie magister i insztapler zamiast inżyniera.

Studia jednak mają swój urok. W każdym wieku. 

Opublikowano

paradoksalnie trzeba beznadziei na sensowne zmiany w otoczeniu aby stymulować zmiany u każdego z osobna. Nadal jest atmosfera wyczekiwania że - inni zrobią dla mnie lepiej - przeradzająca się ponownie w żądanie podsycane propagandą jakoby to winę za stan nas wszystkich ponosili jacyś "oni".
To jest groźniejsze nawet od nieudolnych decyzji prawnych czy fiskalnych.
Ci którzy liczyli na siebie w większości wyjechali i nadal wyjeżdżają.
Nie mam argumentów aby jeden taki inwestował w Polsce bo gdzie indziej te same nakłady dają mu już teraz większy zysk a i jeszcze tam jest stabilniej w ujęciu wieloletnim niż w Polsce.
Nie podam przykładu bo prywatny.

Opublikowano

ani ja ale gdybym był sam i niczym nie związany to od zera zaczynać samodzielnie?
Ciekawe jak by wypadały wybory obywateli Polski gdyby odjąć bariery językowe i związki czysto kulturowe i sentymentalne (dzieciństwo itp)

Opublikowano
1 godzinę temu, igor10246 napisał:

to tak tylko powiem że do tego należy doliczyć jeszcze że paliwa teraz droższe i coś czego rolnicy nie liczą czyli ceny nieruchomości i ich wynajmu bo co z tego że na utrzymanie tj jedzenie, ciuchy media ( media też droższe ) żyje całkiem nieźle i mógłby zbierać majątek ale nagle przychodzi rachunek za miesiąc wynajmu mieszkania czyli nagle 1200 do zapłaty lub 1500 rata kredytu i wtedy to już nie jest tak kolorowo, szczęście mają ci którzy mają już wszystko pospłacane lub dostali 

ceny.jpg

No widzisz . Ta tabelka pokazuje że wszystko drożało choć płace były zamrożone i nie było socjalu jak teraz . 

• Haha 1
Opublikowano

odnosnie nauki to coraz wiecej ludzi dochodzi do wniosku  o braku szkół  profilowanych zawodówek , coraz wiecej ludzi uczyło się bez przemyslenia co dalej , jakie są  realia zawodu którego się  ucze coraz wieksze braki pracowników po technikach choć i tu sami pracodawcy przyłożyli  cegiełke oferując niskie zarobki                     . igor podał ceny również  pieczywa , podrożała logistyka , prąd ale i brak pracownika , przez lata wmawiano nam że tylko tytuł mgr . daje dobrze płatną  prace a realia rynku pokazują obecnie inne trendy , to zwykły pracownik ma szanse na stabilne zatrudnienie i srednią płace .

Opublikowano

Bo i jak wyjechać kiedy coś takiego.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,25596813,sad-w-olsztynie-dokona-ogledzin-list-poparcia-kandydatow-do.html

"Kancelaria Sejmu uzasadniła swój wniosek ciążącym na niej - jako administratorze danych osobowych 3124 obywateli objętych powyższym wykazem - obowiązkiem zapewnienia odpowiedniego bezpieczeństwa tych danych, w tym ochrony przed niedozwolonym lub niezgodnym z prawem ich przetwarzaniem oraz przypadkową utratą, zniszczeniem lub uszkodzeniem. Kancelaria Sejmu zaznaczyła, że dokumentacja w znacznej części została sporządzona na papierze gazetowym, dlatego jej przesłanie do siedziby sądu lub nawet kopiowanie grozi uszkodzeniem dokumentów, o których przekazanie zawnioskował olsztyński sąd".

I tak oto wszystko sprzysięgło się przeciw ujawnieniu tych list. Nawet papier na którym je sporządzono okazał się gazetowy. Żeby tylko nie okazało się że dostali go od reportera Gazety wyborczej:lol:

Opublikowano
31 minut temu, dysydent napisał:

Ulman
trudno cokolwiek dodać lub polemizować skutecznie może po za jednym
czy rządy obecne ... ich zwycięstwo wyborcze nie były próbą takiej malej rewolucji i czy nie istnieje ryzyko jeszcze większej jeśli trudno polemizować i z tym wpisem?

przynajmniej z głównym jego przesłaniem że nieudolnie naprawiano komunę i konsekwencje tego jeszcze nie wszystkie się ujawniły

Ano sie nie ujawniły i się nie ujawnią. Ani nikt nikogo nie zamknie, ani nic nie naprawi a jedynie sobie pobeczy ze jego dziadowanie to wina systemu a teraz  mu pis da za darmo.  Kolega pisze że Stokłosa złodziej. Był cwańszy, bardziej zapobiegliwy i  dalekowzroczny to jest złodziejem. Teraz każdy mądry jak jest masa sprzetu dotacje i dopłaty ale w 90 roku nikt sie na tysiące hektarów nie porywał  bo brakło odwagi i pomysłu. To jest wlaśnie takie nasze zaprzaństwo i zawiść jak sie komuś uda . Najlepiej jakby dziadował jak wszyscy ale zeby sie od niego uczyć to juz głowy zaciasne. Osobiscie cenie ludzi którzy podjeli wielkie ryzyko i porwali sie na wielkie połacie ziemi ponad 20 lat temu i wcale im nie zazdroszcze. Zadziałała selekcja naturalna - bystrzejsze jednostki na tym wygrały mimo duzego ryzyka które podjeli. Dziś niewielu pamieta że niejeden wziął PGR i sobie na tym zęby wybił więc się opluwa tych którym sie udało. 

Zwyciestwo PISu nie było rewolucją tylko sentymentalnym powrotem do zwyczajów z PRL ale sprzedane jako patriotyczne i prawicowe.   Powstało na fali frustracji, Smoleńskich sPISków i mobilizacji łatwowiernych nizin społecznych. 

Opublikowano

Zbyszko, ta tabelka to jakieś bzdury są, popatrz na salceson i parę innych.
mediana z tego wszystkiego to praktycznie brak inflacji która była by dotkliwa dla poziomu życia nawet przy takich samych dochodach.
to taki zły przykład do dobrego argumentu.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Jak mama zarabia 4 tys to najpewniej powinna się nad sobą zastanowić bo coś robi źle. Z moich znajomych z uczelni mam kilka takich przypadków ale wiekszość ma firmy, robotę w przyzwoitych firmach z branzy rolniczej. Ktoś ma knajpe, ktoś handluje samochodami. Może 8-10% słabo sobie radzi . Ty sie musiałeś nasłuchać jakiś pierdół albo zwracasz na takich ludzi uwagę bo poprawia ci sie samopoczucie. Czemu ty Roman nie wyjedziesz trzaskać porzadna kasę?

znów bredzisz za twoich czasów ile szło na studia ?  w tych czasach po technikum na kopalni zostawało się kierownikiem ...  a za twoich czasów było na zawodowce a ile na studiach a dzisiaj ? kolejność się odwróciła zawodówki się nie otwierają a studia idą wszyscy 

Opublikowano
4 minuty temu, 12zbyszko napisał:

To byłby kierownikiem albo dyrektorem 🙂

Czyli jak przyjdzie gościu z mgr i będzie chciał się przyjąć na stanowisko mechanika to i tak mu dadzą kierownika?:lol:

Opublikowano

Roman, tak się pocieszaj...... Po prostu  mniej robolstwa do łopaty potrzeba a wiecej do zadań  wymagajacych  pracy głową zamiast rękami. Jak bedzie za dużo magistrów to rynek sobie też z tym poradzi i znajdzie równowagę pomiędzy podazą a popytem.

16 minut temu, 12zbyszko napisał:

No widzisz . Ta tabelka pokazuje że wszystko drożało choć płace były zamrożone i nie było socjalu jak teraz . 

Pokaż jakieś dane potwioerdzjące że płace w okresie 2005 - 2015 były  zamrozone.

Opublikowano

w jednej z fabryk (też informacje drażliwe jakiej) co najmniej dwóch usłyszało - za wysokie wykształcenie jak na aplikowane stanowisko
fakt autentyczny
nie wiem czy udało im się jakoś dogadać czy nie ale taka polityka w tej firmie.

Opublikowano
9 minut temu, mirro napisał:

. Kancelaria Sejmu zaznaczyła, że dokumentacja w znacznej części została sporządzona na papierze gazetowym, dlatego jej przesłanie do siedziby sądu lub nawet kopiowanie grozi uszkodzeniem dokumentów, o których przekazanie zawnioskował olsztyński sąd".

Gdzieś czytałem ,że obecny papier jest słabej jakości i nie wytrzyma tyle co stare druki,więc może o to chodzi :).

8 minut temu, Ulman napisał:

Zwyciestwo PISu nie było rewolucją tylko sentymentalnym powrotem do zwyczajów z PRL ale sprzedane jako patriotyczne i prawicowe.   Powstało na fali frustracji, Smoleńskich sPISków i mobilizacji łatwowiernych nizin społecznych. 

Raczej było zmęczeniem rządami poprzedniej ekipy. Kiedyś się dziwiłem dlaczego jedna partia nie może rządzić kilka kadencji. Tyle "dobra" by zrobiła. Obecnie twierdzę ,jedna kadencja i zmiana,najlepiej na taką która jeszcze nie rządziła.

W stacjach komercyjnych temat dnia: praworządność w Polsce a o Francji cicho.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

nie ma z kogo wybierać i wszystko co wyklucza i ten drugi warunekxD

a praworządność w Polsce to już niebawem będzie temat pięciolatki i zaczynam się dziwić że jeszcze to nie zbrzydło

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, dsbh napisał:

Gdzieś czytałem ,że obecny papier jest słabej jakości i nie wytrzyma tyle co stare druki,więc może o to chodzi :).

Bo te listy to już starodruki.:lol:

Opublikowano

Jakiś automat wypikujący posty działa 😁 Roman - zawodówki są... Mam ja do czynienia z dwiema takimi terminatorkami i kurza stopa ręce opadają ale to nic przy kontakcie z rodzicami. dysydent - mam wrażenie, że kolumnę "2020" w grafice mamy sobie sami dopisać... A. Już wiadomo dlaczego prezydent nie zwołał RBNu - podzwonił po kolegach. Która to była odpowiedź w moim quizie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v