Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, PawelWlkp napisał:

Ale płacąc zus to już człowiek troche moze mieć pretensje do systemu, bo poł życia płaci a jak coś potrzebne to na szybko prywatnie.

@Ulman nie wolał bym tylko jak kolega pisze...   ty byś się zesrał pewnie gdybyś wiedział ile płacisz na nfz a tu kredki

jestem zusie  pamiętaj 

2 godziny temu, Ulman napisał:

Roman, ja wiem żebyś wolał by państwo cię nianczylo ale tak proste problemy powinieneś sam ogsrniaç. Oczywiście jakby wszystko było państwowe to dopiero obsługa byłaby super. A może podatki powinno się podnieść żeby poprawić jakość obsługi Romana? 

Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

Można by opisać pracę w publicznych lecznicach - czy się leczy czy się leży....

Bo pacjent leżący jest mniej mobilny, czyli nie ucieknie.:lol:

18 minut temu, Roman176 napisał:

idę prywatnie tylko zaskakuje mnie nasza służba zdrowia ... jedynie mnie wkur...    ze płace na składki coś ok 400zł z racji niebezpiecznego zawodu i co ? mam lepiej nie.. 

Roman to jest ta sama służba zdrowia co 8 lata temu. Ten sam system. Czyli ? Wina Tuska.:lol:

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Roman to jest ta sama służba zdrowia co 8 lata temu. Ten sam system. Czyli ? Wina Tuska.:lol:

nie ja bym lekarzy powypi.... dlaczego ano przyjmuje prywatnie ale na sprzęcie nfz działa i bez kolejki dla nfz inna lista oczekiwania a prywatnie inna szybsza ale sprzed nfz 

Opublikowano

Tomograf sobie załatw (chyba) bo jak masz olej w tkankach to Ci nigdy sam nie wyjdzie a stany zapalne mogą popier... ścięgna. Płacisz 400 zł... Chciałem napisać ile ja płacę ale to bez znaczenia. Nigdy jeszcze nie byłem na zwolnieniu a u lekarza może ze cztery razy i co z tego? Ceny procedur są takie, że te 400 zł musiałbym odkładać na byle wyrostek z 5 lat. To jest niby naczelna zasada systemu. Prawda jest taka, że szpitale powinny być nie blisko a dobre i finansowane z kilku ubezpieczeń. W tym z gwarantowanego państwowego systemu.

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

To chyba raczej limity NFZ sprawiają że na tym sprzęcie jest jeszcze czas leczyć prywatnie?

nie
łatwiej wyprodukować sprzęt jak dobrego fachowca. Nie tylko w medycynie

Opublikowano (edytowane)

tomograf to proste urządzenie jeśli porównać je do np agregatu - ciągnik, kierowca ze smartfonem
a przecież ten agregat rolniczy nie kosztuje tyle co tomograf
lepszym nawet porównaniem jest tomografu do nowoczesnego skomputeryzowanego samochodu z ai, w samochodzie więcej myśli technologicznej niż w tomografie.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Dysydent -Napisałem pod kątem różnych newsów kiedy to lekarze mówią wprost że mogliby zrobić więcej, czyli zmniejszyć czas oczekiwania a tu się nie da.
A  Twoja uwaga o fachowcu to druga strona tego medalu, a raczej faktycznie pierwsza.

5 minut temu, DTaras napisał:

Jest czas mirro. I kur... jak tomograf kosztuje 10 baniek to nie powinien stygnąć. Zasada uniwersalna w innych rejonach służby zdrowia.

Czyli dalej traktujemy tomograf jak dar Boży a nie kawał złomu co ma służyć człowiekowi i najlepiej żeby jeszcze na siebie zarobił. No to ani nie będzie wyleczonych, ani nigdy nie przestaniemy dokładać.

Opublikowano (edytowane)

nie trzeba wiele zmieniać systemu a tylko uczynić pacjenta dysponentem własnego ubezpieczenia z jakimś limitowaniem.. a jak to zrobić?
a kto mi zapłaci jeśli nawet bym wymyślił? :P

zamieniono system w loterię bo wszystkie formy ubezpieczen takową są
obowiązek kupowania losów tylko od loterii odróżnia

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

dobra dobra
już zmieniam poprzedni wpis na kursywę

jeden minister jest tylko figurą na większej szachownicy w grze gdzie wynik bardziej od pionków zależy a pionki chórem
- nam się należy

Mam obowiązek płacić składki a nie mam prawa decydować jak są wydawane i taki chory układ ma dbać o zdrowie?

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano

Ktoś jednak powinien wytłumaczyć ministrowi że jego moc sprawcza, a także ogląd sytuacji jest większa niż pionów. No chyba że sytuację może uzdrowić tylko podejście Suworowa tzn seria z Pepeszy.:lol:

Opublikowano (edytowane)

to tylko w czasie wojny
zwykle bankructwo najgorszych elementów uzdrawia system. gorzej gdy ten system jest monolitem i jest jedynym elementem. akurat w przypadku ochrony zdrowia i przedłużania życia ewentualny upadek systemu to oszczędność na kulach metody Suworowa.

na szczęście już u nas takim monolitem nie jest i optował bym za jak najszybszym upadkiem. choć raz jakiś minister byłby bezrobotny czyli - zgodnie z kwalifikacjami

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Zakładając że wszystkie pieniążki zbierane przez Państwo od Ciebie, automatycznie przestają być Twoje, a odpowiedzialni za ich wydawanie uważają że ani nie są Twoje ani ich, to raczej porzuć wszelki nadzieje,

Nabój 2,62mm NbKb po 2,5 PLN w hurcie, Taniej nie będzie.:lol:

Edytowane przez mirro
Opublikowano

O PRYWATNEJ służbie zdrowie nie wiele wiemy prócz tego  że jest tak zorganizowane lecznictwo w niektórych panstwach i zarównu w publicznej służbie jak i prywatnej są rzeczy których swiadczenia nie pokrywają i trzeba korzystac  z prywatnej lub dokupić dodatkową rozszezoną polise . a jak jest z OC samochodów też jest wysokosc składki uzależniona od potencjału kierowcy , pojemnosci silnika , regionu choć zasady powinny być jednakowe a nikt nie neguje że tak jest .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

ale to jest tylko objaw praktyczny a my nadal "leżymy" z teoretycznym wyjaśnieniem powodu nieudolności.

jakąś próbą może być jednak odmienność oc samochodu bo zarówno możemy wybrać ubezpieczyciela jak i pozbyć się samochodu czyli tutaj losy na tej loterii nie są obowiązkowe co wymusza utrzymanie ich ceny w realnych ramach przyzwoitości a konkurencja jakaś tam wymusza efektywność.

jak działa prywatna służba zdrowia? a no jest jedyną która na prawdę działa. To prywatne kliniki są pionierami wdrażającymi najnowsze osiągnięcia naukowe dostępne tylko dla najbogatszych. Oczywiście jest to w miarę zakamuflowane ale skąd biorą się ciągłe akcje zbierania na jakieś zabiegi liczone w miliony dolarów? przecież nic nie jest materialnie tyle warte co zostanie w tych zabiegach użyte a wycena jest oparta tylko na zasadach rynkowych. Paradoksalnie owe zbiórki tylko jeszcze windują ceny bo podaż jest ograniczona a popyt jedynie ściga się do niej stawkami

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

To chyba raczej limity NFZ sprawiają że na tym sprzęcie jest jeszcze czas leczyć prywatnie?

no wieczorna praktyka prywatna 

37 minut temu, dysydent napisał:

widziałeś co możemy zobaczyć w tych wiadomościach a u nas nie ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v