Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cukru... Dyrop glukozowo fruktozowy nawet bardziejj szkodliwy, melasa, glukoza fruktoza, sacharoza... Od wszystkiego ten podatek? Aspartam jest jak glifosat czyli niby szkodzi ale nieszkodzi. Do miodu też trzeba będzie doliczać? Taki alkohol - także cukru i gdy się za niego wezmą, obłożą podatkiem oraz jeszcze dosolą za emisję CO2 to z czego robić? Z acetylenu?

A tak poważniej to takie o coś przeczytałem: https://biznes.interia.pl/podatki/news/podatki-od-konsumpcji-i-majatku-to-mozliwe,2640941,4211

Opublikowano

Dysydent - czy to model amerykański czy chiński niewiem lecz ważniejsze kto co posiada i sprowadzając do jednostek nie idzie o domek z ogródkiem a raczej o większe przestrzenie...

Opublikowano (edytowane)

o masz! Jarecki. a Ty kiedy?..
teraz muszę cytata przeklejać

17 minut temu, DTaras napisał:

Dysydent - czy to model amerykański czy chiński niewiem lecz ważniejsze kto co posiada i sprowadzając do jednostek nie idzie o domek z ogródkiem a raczej o większe przestrzenie...

Opodatkowanie majątku oprócz roli dla budżetu ma zmuszać do zarządzania tak tym majątkiem aby nie leżał odłogiem i nie koniecznie musi to być pozbycie się majątku bo akurat nie mam pomysłu czy czasu na wyciśnięcie zeń dochodu. Można wynająć wnieść o spółki itp. Rzecz polega na traktowaniu własności prywatnej. Czy ona jest tzw "święta" czy taka sobie lub z założenia wspólna komunistyczna. 
Czy tworzyc dopuszczalność lub inaczej - "porządalność" ustawową utraty majątku za podatki czy obrony owego prawa własności?
Pomysł z Twojego linka zahacza już o fundamenty ustrojowe z propozycją bardziej ku komunie niż kapitalizmowi.

Widzisz; odpowiednio nazwać a jak groźnie zabrzmiało. :) 

a "Organika" czy w raju podatkowym gdzie się nie ukrywa? 
Niech szukają ci co mają w tym interes bo nawet gdybym co i znalazł i było "trefne" to co? Mam iść na wojnę z organiką donosami? i co mi to da?
Najwyżej Chwastox extra podrożeje i inne podróby całkiem dobre zachodnich środków ochrony których nierzadko używam.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Cukru... Dyrop glukozowo fruktozowy nawet bardziejj szkodliwy, melasa, glukoza fruktoza, sacharoza... Od wszystkiego ten podatek? Aspartam jest jak glifosat czyli niby szkodzi ale nieszkodzi. Do miodu też trzeba będzie doliczać? Taki alkohol - także cukru i gdy się za niego wezmą, obłożą podatkiem oraz jeszcze dosolą za emisję CO2 to z czego robić? Z acetylenu?

No to ja bym tez doliczał do materiałów wybuchowych bo to szkodliwe jak licho.

Opublikowano (edytowane)

o, to jeszcze pozwolenie na zakup podobne do tego na broń jest wskazane, np w ramach antyterroryzmu

linki? niechcący. po prostu zacytowałem post i z nieaktywnego linka automatycznie zamieniło u mnie na aktywny i jakoś przeszło.
Jest to jakiś pomysł aby z linka usuwać link po przez zaznaczenie tekstu linka i kliknięcie w łańcuszek, dalej widać co zrobić ale w tym poscie nie chce mi się bawić bo nie po to piszę aby ryzykować że pójdzie w kosmos gdy jednak coś nie zadziała.

albo zaryzykuję
https://ciechgroup.com/relacje-inwestorskie/o-ciech/struktura-akcjonariatu/

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Sady Ogrody. iglotex_zamyka_zaklad_produkcyjny_w_grudziadzu,20574.html"
Bardzo fajne tłumaczenie Pana Dyrektora. 
" Decyzja ta nie zapadła z dnia na dzień – jest wynikiem wnikliwych analiz, które trwały od dłuższego czasu. Na skutek szeregu zmian, które w ostatnich latach zachodzą na rynku upraw warzyw i owoców oraz rosnących kosztów produkcji mrożonek – zakład produkcyjny w Grudziądzu był jedynym, nierentownym wśród fabryk Grupy Iglotex."

"- Chcielibyśmy podkreślić, że nasi dostawcy – lokalni rolnicy –  mogą liczyć na nasze wsparcie. Będziemy starali się wspomóc ich, rekomendując współpracę z nimi na dostawy warzyw  i owoców okolicznym przedsiębiorstwom (przetwórniom i chłodniom), z którymi Iglotex będzie współpracował w związku z wdrożeniem nowego modelu produkcji mrożonek na bazie warzyw i owoców – zapewnia prezes"   :lol:

"- Naszym celem jest istotne usprawnienie procesu produkcyjnego w ramach Grupy. Skupimy się na przetwarzaniu gotowych, wysokiej jakości warzyw i owoców mrożonych, które będziemy kontraktowali u zewnętrznych, sprawdzonych przetwórni i chłodni dla części linii produkcyjnych w nowym zakładzie produkcyjnym w Skórczu. Dodatkową gwarancją najwyższej jakości wytwarzanych produktów, z których Iglotex jest znany na rynku, będzie także rozwinięty i zaawansowany technologicznie system kontroli jakości surowców i całego procesu produkcji w nowym zakładzie w Skórczu"

Czyli doszli do wniosku że przetwórstwo się nie opłaca, bo jest najbardziej kosztowne w całym cyklu ( choćby koszty energii do tuneli, ograniczenia w czynnikach chłodniczych)teraz będą tylko pakować to co kupią z rynku.

Tak za chwilę będą wyglądać wszystkie wiodące marki na naszym rynku. Tu chciałbym zaznaczyć. A nie mówiłem że to się tak skończy.
Chyba że już są przygotowani na mrożonkę z Ukrainy.

Edytowane przez mirro
błąd
Opublikowano (edytowane)

czekałem z przestrogą dla tych linków zanim kto co po moim nie napisze

postów takich jak mój poprzedni już nie edytować bo w edycji edytor z przeglądarki zamieni link znów na aktywny a automat cenzurujący na serwerze takiego posta wykopie,
Pisanie posta pod swoim postem tez ryzykowne bo może oba połączyć i linki uaktywnić i w efekcie jednym postem dwa w niebyt wysłać można

takie to zasady nowej gry internetowej rolniczej - jak na af przejść do następnego posta żeby "game over" nie było? :P 
oczywiście z czasem gdyby ten pomysł był nadużywany to "oni już coś wymyślą że wpisanie samego https i ukośnika posta wywróci

Mirro
jeśli ktoś zamyka zakład a jednocześnie próbuje mi doradzać co ja mam robić to tylko idiota takie rady potraktuje za wiarygodne bo może to być rada takiego co mnie zostawia na lodzie i drogę pokazuje ku przerębli i to wcale nie ze złej woli tylko że nie zna lodowiska na którym sam sobie nie radzi

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

nigdy nie mialem wiecej niz 30 %,teraz mam 10 %-ale w zimie to normalka, w lecie sie wyzeruje,

chyba ze zaloze sobie na chwile nowe konto-jade niedlugo do sanatorium to moge zaszalec, tylko musze opanowac nowy sprzet- nokia pod szyldem malego i lagodnego to chyba lumia 550- jak z tego korzystac ??? chyba palce mam za duze 🙃

te linki to po prostu acta-2 zaczela dzialac.. tyle ze jak zwykle w implementowaniu unijnych przepisow nasi przeginaja, pewnei kazdy pamieta plytki w oborze........... 

Opublikowano
15 minut temu, dysydent napisał:

Mirro
jeśli ktoś zamyka zakład a jednocześnie próbuje mi doradzać co ja mam robić to tylko idiota takie rady potraktuje za wiarygodne bo może to być rada takiego co mnie zostawia na lodzie i drogę pokazuje ku przerębli i to wcale nie ze złej woli tylko że nie zna lodowiska na którym sam sobie nie radzi

Ja tylko wskazuję ogólny trend "outsourcingu" w kwestii przetwórstwa i "znanych marek". To było też nawiązanie do pytań w kwestii tworzenia własnej marki. 
Odpowiadam - bo widzę jak to się skończy.

Opublikowano (edytowane)

Pomysł doradzania polskim rolnikom na specjalizowanie się w sprzedaży bezpośredniej, jako jedynie prawdopodobnie opłacalnej w przyszłości; zasadza się właśnie na fundamencie podobnego do Twego wniosku.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

ale ew."rozcieńczenie" protestów. 
Fałszywa nadzieja ... tak obrazowo skrótowo

Podobne pomysły "doradców" różnej maści z góry zakładają upadek sporej części polskiego rolnictwa po pełnym otwarciu ukraińskiego rynku i takie mydlenie oczu  jakoby cokolwiek ... ktokolwiek szczerze się tym przejmował lub miał jakikolwiek pomysł aby się skutecznie przed tym obronić

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

kiedyś pisałem ale mie nie wkleiło a mianowicie Roman podał ceny energi elektrycznej w europie ,i tu problem bo nie które zakłady w niemczech mają spore ulgi czy przetwórstwo rolne  też sie kwalifikuje https://www.energetyka24.com/oze/niemcy-wzorem-dla-polski-we-wspieraniu-przemyslu-energochlonnego-analiza    . a co do opodatkowania to coś takiego zrobiła warszawa naliczając opłaty za smieci od metra mieszkania  [ to akurat rozsądne ze wzgledu na wynajem bez zameldowania ]

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

ja w takiej agoni zyje juz cale rolnicze zycie a nawet to przed rolnicze- rodzice wszystko procz mleka i ziemniakow  sprzedawali z domu,babka przed wojna  na plecach maslo i kury do krakowa nosila. 

jedynie kukurydze sprzedaje do paszarni i to od niedawna- areal sie zwiekszyl i trudno znalesc kupca na wieksza ilosc mokrej, a suszyc uslugowo i magazynowac-nie za bardzo mi sie chce-wole schowac maszyny na zime.

a reszte z ponad 15 ha idzie na sprzedaz bezposrednia- na dzis moge spokojnie powiedziec ze wszystko poszlo do zera- chyba tylko slomy nie sprzedam bo kolega kupil jakis .ujowy sznurek i sam z siebie sie rozlatuje,dobrze ze to tylko na ostatnie 400 sztuk.

Opublikowano (edytowane)

Czyli przystosowałeś się dużo wcześniej , zanim rządzący wpadli na pomysł aby Cię uszczęśliwić taka możliwością. Albo widziałeś sens, czyli dochód w kontynuowaniu działań babci.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

Nisza rynku sprzedaży bezpośredniej już dawno opanowana i wypełniona przez podobnych starych wyjadaczy o dużym doświadczeniu i tradycjach i doradzanie następnym żółtodziobom w tym segmencie aby weń wchodzili? Musieli by wyprzeć tych starych i doświadczonych. Jakie na to szanse?

Łoł. czytam że ukraińki samolot jednak został zestrzelony; podobno przez pomyłkę. zasada domina?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

przy takiej sprzedazy omijasz posrednikow-skupy,hurtownie i detal a przy okazji skarbowke 😂, czyli caly zysk zostaje u ciebie w kieszeni, mozesz nawet wystawic cene nizsza niz w sklepie i tak zarobisz.

minusy- trzeba "troche" sie napracowac- problemy zdrowotne z nieba mi nie spadly-, do tego rynek jest plytki i trudny, zdarzaja sie lata ze sprzedaz jest ciezka, trzeba miec miejsce na przechowanie, czas i pomocnikow do workowania, czas i sprzet zeby to rozwiesc, czasami pol dnia krece sie kolo domu bo klient ma przyjechac i nie moze jakos dotrzec. ktos dzwoni o worek pszenicy i czasami z godziny robi sie piec.

znalezione na olx-od strony sprzedajacego tez byloby smieszne, odpisywanie na wiadomosci to strata czasu-gdy ktos jest powaznie zainteresowany kupnem to dzwoni...

jakie sa szanse z wejsciem konkurencji na rynek- kazdy ma szanse, troche szczescia,znajomosci,ukladow i duuuuuuuuuzo pracy i mozna probowac.

Opublikowano (edytowane)

akurat ja znam to wszystko też dobrze ale mnie przestało takie coś interesować kilkanaście już lat temu, ale wiadomo. Rejon rolniczy i sprzedaż bezpośrednia to takie trochę było wożenie drzewa do lasu.
Napisałem - było - bo znowu zaczyna wzrastać popyt głównie na warzywa i niedługo dojdzie do paradoksu gdzie opłaci sie na wsi utrzymać typowy zieleniak a na co większych wioskach to lepszy obrót może być niż w miastach gdzie konkurencja marketów.
W zasadzie to przechowalnia z elegancko poukładanym towarem, najlepiej wstępnie popakowanym i poważonym,  ktoś cały czas w domu i lubi towarzystwo ludzi (bo cały czas się będą szwendać w obejściu) i na podwórku można sobie zmontować całkiem przytulny handelek a z czasem być punktem detalicznym dla kilku producentów....
do czasu gdy nie przypałęta się jaka wesz ze skarbówki. Już nawet nie chodzi o te parę złotych jakiegoś podatku co o przypieprzanie się do byle papierka, fakturki itp. Wiesz że to darmozjad a ma prawo rządzić na Twoim jak by sam to stworzył i jeszcze karami straszy a bywa że zakamuflowanych łapówek doprasza bodaj w towarze.
no utłukł bym. stąd w dbałości o zdrowie funkcjonariuszy państwowych a i zachowanie swojej jako takiej wolności nie czepiam się już podobnych pomysłów. :P 
Oczywiście koloryzuję bo wolę kilka "grubszych strzałów" jak i ta fasola. kilka razy w pole z maszynami i zbyt jednorazowy a marże się skalą nadrabia. a ile wolnego czasu w międzyczasie :) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

wyżej wkleiłem  link o dotowaniu pszemysłu w niemczech w konteksie cen prądu ale wiadomo , więc należy samemu poszukać informacji o takowym dotowaniu mysle że wiekszy podmiot prowadzący mrożenie pewnie mógł by też skorzystać .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...
v