Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dysydent - nie jestem przekonany czy tu jeszcze jest terytorium niezależne czy już zależne. Mam wrażenie, że to całe zwoływanie narad jest aby nikt pytań nie zadawał a oświadczenie Prezydenta ktoś już napisał i trzeba było tylko przetłumaczyć...

Chińczyk dysydencie od bodaj lat pięciu analizuje a od przeszłego roku szlak realizuje i zamiast tego ebanego CPK możnaby to obsługiwać... A propos jeszcze tlenu to fakt - produkują go oceany jednakowoż wungel absorbują najszybciej zdaje się jednak lasy - tak mi gdzieś dzwoni.

Opublikowano

akurat tu nie wiem o czym piszesz bo tak samo słucham przemówień Prezydenta jak tvp.
Zwlaszcza że np Mirro dopilnuje abym nie przegapił jednak "najciekawszych" epizodów tej sztuki oratorskiej.
Ja już wolę sluchać swego branżowego ministra. Ten przynajmniej w formie bardziej swojski :)

Opublikowano
19 minut temu, dysydent napisał:

Zobaczymy czy tak łatwo wyprosić amerykańskie siły nawet jeśli na terytorium gospodarza załatwiają sobie terrorystycznymi metodami swoje sprawy z państwami trzecimi?

Problem w tym że generalnie amerykanie jeszcze nie weszli oficjalnie do Iraku.🤣 Oni tam są bo byli. Jak przyleci dodatkowa dywizja piechoty, to będziemy mogli powiedzieć że weszli.😂

Opublikowano (edytowane)

jeszcze do do DTarasa
co do terytoriów zależnych to może by podesłać kogo na Alaskę na kurs i dopisać kolejny stan. wtedy Rosja i USA będą graniczyły ze sobą po obu stronach globu.
Oj Trumpowi by się takie coś spodobało

ciekawe skojarzenie
wcześniej niedoszła republika radziecka teraz... z podkreśleniem niedoszła

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

no
strefa cała okołobiegunowa północna.
tylko klimat się ociepla i w końcu wojna też może

no na razie Syberia i Alaska  skute mrozem
przynajmniej w/g Windy
(nawet nie wiedziałem że Windy to czeska strona internetowa)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

ciekawe skojarzenie
wcześniej niedoszła republika radziecka teraz... z podkreśleniem niedoszła

Z naciskiem na zwrot "Twoje niedoczekanie".😂

Opublikowano (edytowane)

tylko ów zwrot nie od Polaków pochodzi a od owych dwu stron na przemian.
Takie... mamy dwie bramki, jesteśmy piłką a na boisku nie ma sędziego
z resztą kogo obchodzi los piłki? ona musi być tylko cały czas w grze bo nawet jak gola strzelą to i tak z bramki wyciągną i spokoju nie ma

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

A kto nas pozycjonuje jako ów przedmiot do kopania? Obie strony plus my sami. nawet nie próbujemy zmienić swojego statusu w tej kopaninie. A zawody chyba są pod tytułem - kto kopnie mocniej.

Sędziowie już dawno wleźli w skład drużyn. Teraz sędziować chcą kibole.

Opublikowano (edytowane)

teraz się cieszymy bo koniunktura się poprawia
mi to wygląda tylko na podpompowanie piłki przed kolejną rozgrywką.
Prawo do pierwszego dośrodkowania ma właściciel pompki czyli obecnie ue a w zasadzie Niemcy. No i być może ten tranzyt Chiny Polska to ustawienie pilki w punkcie centralnym boiska.

Jak stać się rozgrywającym pomimo takiego układu?
a ktos nad tym myślał?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Podstawa to zdać sobie sprawę z prawdziwego swojego położenia. Określić zagrożenia i szanse, a potem przystąpić do lawirowania. Jak znam życie to naszym i tak pomylą się szansa i zagrożenia, czyli pozostanie jak było.

5 minut temu, dysydent napisał:

No i być może ten tranzyt Chiny Polska to ustawienie pilki w punkcie centralnym boiska.

No to pozostaje obserwować kto pierwszy będzie chciał to utrącić. Bo sonda już poszła.

Opublikowano (edytowane)

przez te święta pooglądałem sobie to i owo i taki kanał na YT - nomen omen - "bezplanu" i dwa filmy
zaraz poszukam a na razie puszczę by po kolei było
jak post zniknie znaczy za linka z yt

i drugi z Serbii, bodaj czy nie ciekawszy fragment

nasze otoczenie to nie tylko a zwłaszcza  nie przede wszystkim zachód. Wokół nas są i takie rejony, ludzie i klimaty.
Bliższa koszula ciału? i czy w końcu zdamy sobie z tego sprawę że nie jesteśmy tacy jak Amerykanie, Niemcy Skandynawowie etc.
Ślady naszej kultury i podatność gdzie większa? na zachodzie czy na wschód od nas.
Prus w "Lalce" Wokulskiemu dał majątek zdobyty gdzie? czyli skąd mamy szukać źródeł niezależności?
oj to temat na powieść ale można się domyśleć o co mi chodzi

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

a ja dalej nie rozumiem w co grają chiny ? to  chiny chyba i indie kupują najwiecej ropy z iraku ale pewnie przez sankcje mają tanią  rope . chyba tą całą układanke trzyma bojażń przed sankcjami USA bo gdy to pierdyknie to bedzie ciekawie .      Która z poteg  jako pierwsza postawi się USA ?.

Opublikowano (edytowane)

błędnym założeniem jest jakoby czyjakolwiek polityka była skrupulatnie zaplanowana i wdrażana punkt po punkcie. Chiny zmierzają do jakiegokolwiek dostępu do zasobów nauczywszy się od zachodnich inwestorów ich wykorzystania lepszego niż zwykła wyprzedaż. Chiny zwyczajnie chcą życ w możliwie najlepszym standardzie tak jak wszyscy inni i zachód przerażeniem napawa fakt że się naprawdę nauczyły jak to robić efektywnie.
Pracowitośc i Wiedzę złamać najtrudniej u przeciwnika bez nieuczciwego nań ataku jeśli się okazuje że dzięki większej skuteczności jest w stanie nas zdominować.
reszta to procesy pochodne o niskim stopniu przewidywalności i tutaj Trump ma rację. ale tej Jego wypowiedzi jeszcze sprzed prezydentury - wybaczcie - ale nie podejmę się szukać :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Musimy zdać sobie sprawę że nawet Iran kieruje się własnymi interesami, tj interesami kraju jako takiego. Oczywiście interesy irańskie nie są amerykańskimi, choć dotychczas (może poza Turcją) nikt tego otwarcie amerykanom nie zakomunikował.  Polska tez uważa że nasze interesy są zbieżne z amerykańskimi, tylko w drugą stronę to już nie działa. 
W zasadzie najłatwiej działanie na osłabienie Iranu nazwać walką z terroryzmem , albo działaniami prewencyjnymi bo jak nie to przyjdzie i nas zje. 

Opublikowano (edytowane)

Iran nie jest naszym problemem bo większym jest potencjalna aneksja Białorusi przez Rosję i jeśli ma ktoś odwagę Amerykanom to w oczy powiedzieć to sami zrezygnują z robienia z naszych żołnierzy mięsa armatniego w tamtym (irańskim) konflikcie. Jeśli mimo to jednak zażądają to może w końcu dotrze na czym tak na prawdę stoimy.
Już nie będę palcem wskazywał do kogo ma dotrzeć

your yankees problems are too big for our possibilities.
For this it is not our problems

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

Proponuję to przeczytać kilka razy. To jest wypowiedź Prezydenta średniej wielkości kraju gdzieś w Europie.🤣

Wychodzi Pan Prezydent i tłumaczy ułomnym że bez tlenu nie będą oddychać.

Artykuł z Farmera
" Staje się jasne, jak bardzo skala naszego funkcjonowania zależy od tego, na ile skutecznie będziemy dbali o zdrowie roślin, na ile skutecznie będziemy dbali o ochronę roślin.(...) To znaczy, chronić rośliny tak, ale w taki sposób, aby ta ochrona nie zagrażała życiu człowieka - wskazywał prezydent.

- Gdyby roślin nie było, nie byłoby tlenu i nie byłoby możliwości życia, przetrwania choćby tylko na skutek tego, że nie mielibyśmy czym oddychać - powiedział Duda".

On przemawiał w przedszkolu czy jakiejś szkole specjalnej?  Ten  pasjonujący wywód można by pociagnąc także w temacie wody. Nalezy o nia dbać bo gdyby nie ona nie powstało by zycie a jakby teraz jej zabrakło to byłaby susza a potem głod . No i jak zabraknie wody to czym się napić na kacu? Jedynie piwo wchodzi w grę ale wtedy wszyscy na baniaku codziennie  zachowywali by sie jak  Roman. Dobrą stroną tego rozwiązania byłoby z pewnościa wieksze poparcie dla socjalizmu a'la PIS

2 godziny temu, jacus napisał:

z tym wplywem rolnictwa ukrainskiego na polske bym nie przesadzal-gdyby przeszli z gospodarki rabunkowo-ekstensywnej na intensywna to i koszty by musialy drastycznie wzrosnac a wtedy i ceny by poszybowaly.

Koszty z pewnością by wzrosły ale nie tak strasznie jak sie może wydawać. Ich gleby to zupełnie inna bajka jak w Polsce.  Przy 160-170 kgN/ha regularnie 8-9 ton pszenicy. Przenica po pszenicy plonuje bez straty plonu.  Łatwość uprawy czarnoziemów daje tez  spore oszczedności. Maszyny bez zabezpieczeń bo nie masz ani jednego kamienia. Zuzycie elementów roboczych też 2-3 razy mniejsze jak na glebach z dużym udziałem frakcji piaskowej. Do tego spora naturalna zasobność w makro i stabilne obojetne pH.   Oni zawsze będą mieli łątwiej jak u nas. 

Opublikowano (edytowane)

Pośrednio Ulman odpowiadasz na pytanie dlaczego z Polski nie wyjdą inwestycje w Ukrainę
Nikt nie ma presji nędzy, poczucia niepewności przyszłości jeśli sam czegoś nie zrobi a z drugiej strony już podświadome poczucie że nie warto się starać bo i tak podatkami zabiorą.... dalej to już niejednokrotnie na tym forum było pisywane dalsze konsekwencje takiego układu

Im wyższy socjal tym mniejsza ekspansywność gospodarcza kraju przy jednoczesnej większej podatności na wpływy zewnętrzne.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

To oczywiste że obecny opresyjny system podatkowy i socjal jest elementem degenerujacym przedsiebiorczość jednostki . Lud staje sie maszynką do zarabiania na państwowe fanaberie.

Prezydent nam się zeźlił. Pokrzykuje , gestykuluje i robi groźne miny w TVPis. Obraził się i do Jerozolimy nie poleci ale

w zamian sami zrobimy sobie obchody w Oświęcimiu.  Dziś Andrzej chyba nie ma najlepszego dnia.

Opublikowano (edytowane)

Ale "jego wielmożność" Владимир Владимирович zapewne poleci
kto tu kogo "wykolegowal"?

Już w podstawówce uczą że w biznesie i polityce nie ma sentymentów.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

no akurat bym zapytał kto tu komu funduje
Właściwie to Putin sam sobie zafundował święty spokój w Jerozolimie

a ja myślałem że to niedyspozycja pokarmowa  (heh, coraz lepiej ta wyszukiwarka działa na tym af)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Putin jedzie do Jerozolimy "jak po swoje". Powie co ma powiedzieć a im mniej nawiąże do Polski tym bardziej nasi będą wkurwieni, bo chyba liczą na ostrą nawalankę. 
To może niech ten jacht PFN popłynie gdzieś tam w pobliże i jakiś baner choć za sobą ciągną z napisem że Putin kłamie. 

Opublikowano
4 godziny temu, jacus napisał:

cytaty z romana "ile kgw" - czy chodzilo ci ile jest w polsce kol gospodyn wiejskich ??? czy moze o kwh ???

ty lepiej nie pytaj o błędy kwh

"to co ci ikea wybudowala"- mi ikea meble wybudowala a tobie ???

nic a jak sam ci pisał ulman wiatraki 

pisz po polsku albo na trzezwo....albo kup sobie alkomat i przy kazdym poscie dopisz ile promili masz- cos jak w tych filmach -pijana historia, do ogladniecia na yt

przyjedz do mnie z alko jak nadmucham bierzesz moje gospodarstwo jak nie to ja biorę twoje 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v