Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Wszystkie podwyzki są z winy poprzedników, wrogiego kapitału, złej UE oraz LGBT, masonów i tajnych służb. . Obecne podwyzki trzeba oczywiście patriotycznie popierać bo są one dla dobra ludu. Czym więcej podatkó będą ludzie płącić i czym będa mieli mniej pieniędzy tym lepiej dla niich. Cieszmy się z podwyzek!

a na wsi co słychać elektrownie wybudowali zakłady 100 tyś pracy ? ....    wrogi kapitał coś wyłożył rozbudował wybudował doinwestował ?

3 godziny temu, Ulman napisał:

To sa ceny dla jakich odbiorców? Według jakich taryf?

Może odnieś to jeszcze do siły nabywczej w poszczególnych krajach. Francuzi i Holendrzy Anglicy  maja podobne ceny prądu węc w relacji do  ich zarobków to są jakieś grosze.

zadzwoń do Merkel i tego zabojada niech w markietach dzwigną kase zeby była lepsza siła nabywcza czemu nie tak jak u nich ??

Opublikowano

przychód w pieniądzu to 100%? A podatki? Środki w drodze? No i niema czegoś takiego jak zysk bez uwzględnienia pracy... To jest to co napisałem nie wypłacasz sobie tylko Twoja pensja jest non stop w obrocie do tego będąc uwiązany do firmy nie masz czasu na "robienie kontaktów". Można tak funkcjonować praktycznie tylko w uzależnieniu od odbiorcy... Twój cyrk i Twoje małpy i jeżeli mogę się przyp...lić to na początek ustal sobie w kalkulacji pensję. Z dystansem tylko do posta 😉

Opublikowano
5 godzin temu, mirro napisał:

Od czasu do czasu prowadzimy "grę sztabową" po tytułem "policz czy jest sens to w ogóle robić". Dlatego też stale po stronie kosztów trzeba coś dołożyć, natomiast cena zbytu nie różni się, no chyba że spada. Patrzysz na jakiś wskaźnik, który jeszcze nie zrównał się z najwyższym poziomem

miruś ty sprzedajesz w gr a za ciebie handlują w zł ...  a z propozycjami agro uni się zgadzasz ??

5 godzin temu, mirro napisał:

Równie dobrze ja mogę zapytać, po kiego grzyba jednakowe dopłaty? 

to chyba nie do mnie pytanie , ja tego nie wymyśliłem 

1 godzinę temu, jarecki napisał:

wszedzie dobrze gdzie nas niema , problem z niską opłacalnoscią w przetwórstwie rolnym są  wszedzie tylko czy to jest faktycznie niska opłacalność czy może oczekiweania producentów są zbyt wysokie ? i to nie do mirro tylko ogólnie , wielu rolników za mleko ma cene o 20 gr . wyzszą za litr ode mie i narzeka na opłacalnosć a ja sobie chwale i jak zrezygnuje to nie ze wzgledu na opłacalność 

to teraz odp mi na pytanie moja babcia ma kwity z mleczarnie z 95/99 bodajże cena mleka 1.20 zł  paliwo ile kosztowało wtedy 2 zł ?  koszty pracy prąd maszyny kosztowały 80 %  kto miał lepiej ty ??

Opublikowano
12 minut temu, Roman176 napisał:

miruś ty sprzedajesz w gr a za ciebie handlują w zł ...  a z propozycjami agro uni się zgadzasz ??

No własnie że gro sprzedaję w Euro. Zaniżają ceny ci co handlują w Złotym.

Opublikowano
10 minut temu, Roman176 napisał:

a na wsi co słychać elektrownie wybudowali zakłady 100 tyś pracy ? ....    wrogi kapitał coś wyłożył rozbudował wybudował doinwestował ?

zadzwoń do Merkel i tego zabojada niech w markietach dzwigną kase zeby była lepsza siła nabywcza czemu nie tak jak u nich ??

A na co mi zakłady? Nazjeżdza mi się z Polski  kilka tysięcy Romanów  do pracy  i bedą mi swoje madrości codziennie głosić. Moje tereny sie wyludniają z czego się bardzo  ciesze. Elektrownie wybudowali 3 lata temu - wiatrową  Postawili 2 parki wiatraków po 30 sztuk kazdy. 

A po co do Merkel dzwonić?  Niech lewicowe rządy przestaną zabierać ludziom pieniądze na swoje socjalne idiotyzmy i od razu sie wszystkim poprawi.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, mirro napisał:

No własnie że gro sprzedaję w Euro. Zaniżają ceny ci co handlują w Złotym.

przyczyna za dużo gospodarstw przetwórczych czy przeinwestowanie się ?

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Nie ma wiele gospodarstw przetwórczych. Te sobie jeszcze radzą bo surowiec maja swój. Ogólnie spadek rentowności przy stale rosnących kosztach. Przestaja sobie radzić ci co poszli w kierunku handlu z sieciami na ich platformach zakupowych. 

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

A na co mi zakłady? Nazjeżdza mi się z Polski  kilka tysięcy Romanów  do pracy  i bedą mi swoje madrości codziennie głosić. Moje tereny sie wyludniają z czego się bardzo  ciesze. Elektrownie wybudowali 3 lata temu - wiatrową  Postawili 2 parki wiatraków po 30 sztuk kazdy.

ile kgw ? to co ci ikea wybudowała    no czyli twoje doświadczenie  gospodarcze tylko się opiera co ci germaniec napisze .. ? 🙄

1 minutę temu, mirro napisał:

Nie ma wiele gospodarstw przetwórczych. Te sobie jeszcze radzą bo surowiec maja swój. Ogólnie spadek rentowności przy stale rosnących kosztach. Przestaja sobie radzić ci co poszli w kierunku handlu z sieciami na ich platformach zakupowych. 

u nas na śląsku nie widziałem takich gospodarstw  opolskim było trochę  a u nas w żorach 50 ha ale oni wszystko handlują do hurtowni i mają swój sprzedaż kolejka miastowych tam stoi zawsze ..

Opublikowano
22 minuty temu, Roman176 napisał:

ile kgw ? to co ci ikea wybudowała    no czyli twoje doświadczenie  gospodarcze tylko się opiera co ci germaniec napisze .. ? 🙄

u nas na śląsku nie widziałem takich gospodarstw  opolskim było trochę  a u nas w żorach 50 ha ale oni wszystko handlują do hurtowni i mają swój sprzedaż kolejka miastowych tam stoi zawsze ..

Ikea to nie u mnie. Oni chyba gdzieś na mazurach coś robia. Z geografii Roman tez chyba za mocny nie byłeś. 

Wszystko sprzedają do hurtowni ale maja tez  swoja sprzedaż???O.o

Opublikowano

romus jak zwykle bredzi-ikea ma w polsce 10 fabryk roznorakich mebli, rocznie eksport mebli przekracza 20 miliardow zl, do niedawna byl wiekszy niz zywnosci, tak samo jest przykladowo z kosmetykami.

Opublikowano

Ikeła? Niedaleko mam. SwedWood i Ikea industry. Romanowi chodzi zapewne o farmę wiatrową bo to jest także ich działalność - zamiast dogadywać się z farmami w sprawie energii E sami ją wprowadzają do sieci no i mogą sobie w portfolio ekobajery wsadzić. Zapewne w końcu to zrobią bo jest bum lecz biorąc pod uwagę, że musieli przy budowie hal i parkingów kanały odwodnieniowe w okolicy rekultywować aby byle deszcz z dachów okolicy nie zalał to jest ogromna fotowoltaiczna powierzchnia niewykorzystana... Roman - szefostwo Ikei nie szprecha po niemiecku, nawet po szwedzku w zasadzie. Angielski jak już ale to na wyjazdach. Mają inną politykę zatrudnienia. Skąd Ci to przyszło do głowy? No i w tej polityce od ciula robotów.

Opublikowano
9 godzin temu, DTaras napisał:

przychód w pieniądzu to 100%? A podatki? Środki w drodze? No i niema czegoś takiego jak zysk bez uwzględnienia pracy... To jest to co napisałem nie wypłacasz sobie tylko Twoja pensja jest non stop w obrocie do tego będąc uwiązany do firmy nie masz czasu na "robienie kontaktów". Można tak funkcjonować praktycznie tylko w uzależnieniu od odbiorcy... Twój cyrk i Twoje małpy i jeżeli mogę się przyp...lić to na początek ustal sobie w kalkulacji pensję. Z dystansem tylko do posta 😉

ok. jak sobie pensje wylicze to bedzie działalnosc na minusie :D ,a tak po za  tym uwzgledniłem wszystkie koszty , ubezpieczenia , naprawy , oleje dodatki paszowe itd .tylko tej pensji nie , w okresie gdy nie ma prac polowych pracuje około 2- 3  h tylko codziennie . minus taki że swieta , niedziela trzeba być i troche popracować .

9 godzin temu, Roman176 napisał:

to teraz odp mi na pytanie moja babcia ma kwity z mleczarnie z 95/99 bodajże cena mleka 1.20 zł  paliwo ile kosztowało wtedy 2 zł ?  koszty pracy prąd maszyny kosztowały 80 %  kto miał lepiej ty ??

raczej ja ,  pracuje w dobrych warunkach , mam wygode i doszły dopłaty rolne od 2005  r .poszła wydajnosc  gdyby cena mleka szła   wraz ze wzrostem np . PKB lub inflacji to mleczarze pławili by się w luksusach .

Opublikowano

Hyh nowy rok i już ze trzy decyzje dostałem w związku ze wzrostem minimalnej płacy. Biorąc pod uwagę, że jest to podobno zabieg formalny i pracownicy już dawno tyle zarabiają to owa podwyżka służy zatem jedynie podwyżce danin...

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, DTaras napisał:

Ikeła? Niedaleko mam. SwedWood i Ikea industry. Romanowi chodzi zapewne o farmę wiatrową bo to jest także ich działalność - zamiast dogadywać się z farmami w sprawie energii E sami ją wprowadzają do sieci no i mogą sobie w portfolio ekobajery wsadzić. Zapewne w końcu to zrobią bo jest bum lecz biorąc pod uwagę, że musieli przy budowie hal i parkingów kanały odwodnieniowe w okolicy rekultywować aby byle deszcz z dachów okolicy nie zalał to jest ogromna fotowoltaiczna powierzchnia niewykorzystana... Roman - szefostwo Ikei nie szprecha po niemiecku, nawet po szwedzku w zasadzie. Angielski jak już ale to na wyjazdach. Mają inną politykę zatrudnienia. Skąd Ci to przyszło do głowy? No i w tej polityce od ciula robotów.

no  własnie wkleiłem linka wszystko po-blokowało ...    @jacus wystarczyło wpisać google ikea farmy wiatrowe to by wiedział ale on ma chyba tylko gotowe linki na pasku gw i wiocha 

• Haha 1
Opublikowano

cytaty z romana "ile kgw" - czy chodzilo ci ile jest w polsce kol gospodyn wiejskich ??? czy moze o kwh ???

"to co ci ikea wybudowala"- mi ikea meble wybudowala a tobie ???

pisz po polsku albo na trzezwo....albo kup sobie alkomat i przy kazdym poscie dopisz ile promili masz- cos jak w tych filmach -pijana historia, do ogladniecia na yt

Opublikowano

Proponuję to przeczytać kilka razy. To jest wypowiedź Prezydenta średniej wielkości kraju gdzieś w Europie.🤣

Wychodzi Pan Prezydent i tłumaczy ułomnym że bez tlenu nie będą oddychać.

Artykuł z Farmera
" Staje się jasne, jak bardzo skala naszego funkcjonowania zależy od tego, na ile skutecznie będziemy dbali o zdrowie roślin, na ile skutecznie będziemy dbali o ochronę roślin.(...) To znaczy, chronić rośliny tak, ale w taki sposób, aby ta ochrona nie zagrażała życiu człowieka - wskazywał prezydent.

- Gdyby roślin nie było, nie byłoby tlenu i nie byłoby możliwości życia, przetrwania choćby tylko na skutek tego, że nie mielibyśmy czym oddychać - powiedział Duda".

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

No to butle tlenowe trzeba z zapasem - jak mawia rysunkowy Czesio z kreskówki "Wladcy Much" -" na później" po tym ile to roślin się właśnie w Australii spaliło czyli ile to tlenu mniej w tym roku planeta wyprodukuje.

Linki już praktycznie na af nie działają zatem w Wikipedii można znaleźć skąd pochodzi ile tlenu w atmosferze ziemskiej i na pewno nie są to lądy.

Nie chcę ryzykować linkowaniem yt (bo mi af posta jeszcze wypluje w ukryte) i tylko wskażę na wyszukanie w google z frazy - ukraina kraj biednych ludzi yt - materiał Dylewicza.
Trochę "lejwoda' ten Dylewicz ale akurat w tym filmie (ok 50min) jest parę ciekawych spostrzeżeń.
Jeśli by Ukraina miała dolączyć z czasem do krajów bodaj trochę normalnych to nasze rolnictwo rzeczywiście tylko dla własnych potrzeb a i to co niektórych tylko produktów. A tam się nie cyndolą z żadnym dobrostanem czy zdrowotnością czegokolwiek.

Może by bardziej stawac się 'przetwórnią" dla Ukrainy? ale kto to w Polce potrafi? i kto się z Ukraińcami dogada?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

jak sie mowi z glowy a nie z kartki to takie skutki,tym bardziej ze mimo lat uczenia sie w glowie widac, coraz bardziej pustke to nie dziwota ze -bez pol lita nie rozbieriosz...

z tym wplywem rolnictwa ukrainskiego na polske bym nie przesadzal-gdyby przeszli z gospodarki rabunkowo-ekstensywnej na intensywna to i koszty by musialy drastycznie wzrosnac a wtedy i ceny by poszybowaly.

Opublikowano (edytowane)

no niezupełnie bo te same nakłady u nas i w klimacie i na glebach Ukrainy...
Przy tym samym nawożeniu i agrotechnice tam plony muszą być wyższe.

Ośmielę się stwierdzić spostrzeżenie że wejście UA do ue  nie leży w interesie rolników całej unii
interes konsumentow to już inna sprawa

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
22 minuty temu, jacus napisał:

jak sie mowi z glowy a nie z kartki to takie skutki,tym bardziej ze mimo lat uczenia sie w glowie widac, coraz bardziej pustke to nie dziwota ze -bez pol lita nie rozbieriosz...

Zakładając że podczas narady z rządem w sprawie Iranu rozmowa będzie na podobnym poziomie to nic tylko się bać.

Opublikowano (edytowane)

Rząd Iraku po tym wszystkim jawnie niemal oświadczył obcym wojskom - wyp...lać
No i ciekawe czy pozostaną tam polscy żołnierze już teraz co najwyżej w roli okupanta skoro legalny rząd sobie tego nie życzy.
Zobaczymy czy tak łatwo wyprosić amerykańskie siły nawet jeśli na terytorium gospodarza załatwiają sobie terrorystycznymi metodami swoje sprawy z państwami trzecimi?

Czy powoli dociera do niektórych zakapiorów czym jest dobrowolne zaproszenie obcej armii na swoje terytorium nawet jeśli to armia sojusznicza? czy jeszcze muszą ustrzelić na terytorium Polski jakiegoś np ważnego Chińczyka?

a pro pos
czytałem że koło mnie przejechał pociąg po LHS-ie prosto z Chin. Towarowy , w google wkleić ten tekst - Pierwszy pociąg z Chin dotarł do Polski bez przeładunku na granicy UE.

Ominęli wszystkie kontrolowane przez Amerykanów szlaki

na prawdę robi się niebezpiecznie

jeszcze taka historyczna dygresja
Gdyby sowieci uznali germanów NRD za tak samo bliskich jak Słowian  z Polski to LHS ... to czytali byśmy dzisiaj o pociągu tranzytowym do Niemiec a nie Polski

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v