Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O wąnglu coś napisz , albo o tym jak dostałeś się do propagandy dobrej zmiany i ile ja bym za to dostał . :ph34r:

Opublikowano

nie takie jaja sie tu dzialy-ze te cyrki co tu odstawiamy,szybko  bysmy dostali  bana dozywotniego, za multikonta tez od razu blokada.

parenascie lat temu gdy na kilka tysiecy zarejestrowanych uzytkownikow bylo z 10 aktywnych moderator,jako uczniowie gimnazjow mieli mnostwo wolnego czasu a i postow bylo wielokrotnie mniej, to dopiero byl porzadek. 

prowokowanie do klotni -to byl najczestszy powod nadania 10 %, 40 % ban na tydzien , 60 % na miesiac ,procenty kasowaly sie po pol roku albo mozna bylo odrobic kablujac innego grzesznika.

jak wygladalo sadownictwo w I rzeczypospolitej-tak samo jak i ona😊, to dopiero byl cyrk, kto ciekawy to sobie znajdzie na stronie wielkahistoria pl

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

nie takie jaja sie tu dzialy-ze te cyrki co tu odstawiamy,szybko  bysmy dostali  bana dozywotniego, za multikonta tez od razu blokada.

ja mam jedno dla chcącego nic prostego ip by sczytywali i ok kasowali Multi 

17 minut temu, zetorki12 napisał:

le ja bym za to dostał . :ph34r:

ty podobno dobrze zakopujesz traktory w błocie numerem jeden jesteś ? na wsi 

4 minuty temu, jacus napisał:

parenascie lat temu gdy na kilka tysiecy zarejestrowanych uzytkownikow bylo z 10 aktywnych moderator,jako uczniowie gimnazjow mieli mnostwo wolnego czasu a i postow bylo wielokrotnie mniej, to dopiero byl porzadek. 

prowokowanie do klotni -to byl najczestszy powod nadania 10 %, 40 % ban na tydzien , 60 % na miesiac ,procenty kasowaly sie po pol roku albo mozna bylo odrobic kablujac innego grzesznika.

ale kiedyś tu .... mało było rzeczy interesujących więcej przygłupów co wiedziało więcej niż wszyscy 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, DTaras napisał:

opłacie mocowej

gadasz o tym kolejny fejk prywatyzacji dlaczego inni z sprywatyzowanych zakładów nie rozbudowały elektrowni nachapały się teraz odsprzedały takim stanie jak dostały no morze trochę wyeksploatowanym bez jakich kol-wiek inwestycji modernizacji a teraz radźmy sobie sami trzeba rozbudowywać zainwestować noż ależ z czego ano my 

Opublikowano

Fejk nie fejk i tak trzeba będzie zapłacić. To kolejne obciążenie i niech nikt mi nie mówi że ma jakiekolwiek uzasadnienie przy reanimacji trupa w postaci starych elektrowni. Na świecie z wielką pompą zamyka się najstarsze elektrownie, organizacje ekologiczne notują sukces, biurokracja unijna odfajkowuje wywiązanie się danego państwa z umów a u nas będzie na odwrót. Jakby powiedzieli że kasa na atomówkę to jeszcze bym zrozumiał. Idę o zakład że kasę będą i tak liczyć od ilości pobieranej energii ogółem , a nie tylko w szczycie.

Opublikowano

Tak. Jest warunek możliwości godzinowego pomiaru. W innym przypadku ryczałt. Roman - opłata jest na zapewnienie mocy. Wcale nie budowę elektrowni. Prezentowane zasady są takie, że dla gospodarstw domowych zeekompensują 9 zł a łupną ze dwie dychy. Wcześniej, skoro już do tego wracasz, budowy realizowano z gwarancji a obecnie jest walka o zbilansowany budżet. Kiedyś mirro słusznie określił zaangażowanie Amerykanöw w obronę naszego kraju - do ostatniego Polaka.

Opublikowano
6 godzin temu, mirro napisał:

ejk nie fejk i tak trzeba będzie zapłacić. To kolejne obciążenie i niech nikt mi nie mówi że ma jakiekolwiek uzasadnienie przy reanimacji trupa w postaci starych elektrowni. Na świecie z wielką pompą zamyka się najstarsze elektrownie, organizacje ekologiczne notują sukces, biurokracja unijna odfajkowuje wywiązanie się danego państwa z umów a u nas będzie na odwrót. Jakby powiedzieli że kasa na atomówkę to jeszcze bym zrozumiał. Idę o zakład że kasę będą i tak liczyć od ilości pobieranej energii ogółem , a nie tylko w szczycie.

atomówkę to my powinniśmy mieć już na ukończeniu ...   miruś kto zamyka elektrownie węglowe bo ja widzę trendy na nie przykład w niemczech ...   eko chcieli tam ostatnio zablokować kopalnie brunatnego węgla `... 

11 minut temu, DTaras napisał:

My? Mirro coś pisał o rachunku za energię w okolicach 240 tys. To teraz będzie pewnie z 270 plus podwyżka cen energii.

gdyby niedopłacani do emisji to było by 350 tyś 

Opublikowano

Czyli o kant d*py rozbić konkurowanie w przetwórstwie z zachodem albo Ukrainą, bo i tak dostaniemy po dupsku.

Reasumując. Jeśli ktoś myśli że w tym roku zbije kokosy na warzywach dla przetwórstwa, to się grubo myli. Pozostaje tylko krojenie cen zakupu surowca. Jeśli zaś na koniec roku pojawi się parę upadłości, to będzie można realnie ocenić na ile to był gwóźdź do trumny. Dlatego inwestycje stop. Czekamy bo zamiast budować może coś się kupi w okolicy po upadłości. 

Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

Czyli o kant d*py rozbić konkurowanie w przetwórstwie z zachodem albo Ukrainą, bo i tak dostaniemy po dupsku.

z Ukrainą to mogliśmy jak nie byliśmy w eu teraz to zapomnij ... nie tylko z przetwórstwem ale i z rynkiem zburz rzepaku i qq 

9 minut temu, mirro napisał:

Reasumując. Jeśli ktoś myśli że w tym roku zbije kokosy na warzywach dla przetwórstwa, to się grubo myli. Pozostaje tylko krojenie cen zakupu surowca. Jeśli zaś na koniec roku pojawi się parę upadłości, to będzie można realnie ocenić na ile to był gwóźdź do trumny. Dlatego inwestycje stop. Czekamy bo zamiast budować może coś się kupi w okolicy po upadłości. 

warzywa i przetwórstwo zawsze miało ciężko ?

Znalezione obrazy dla zapytania ceny prądu w europie

miruś i tam mamy jedne  z tańszych 

• Like 1
Opublikowano

nie do emisji bo ta opłata to ledwie 50% wzrostu cen energii to raz a dwa to w tym roku żadnych dopłat nie będzie. Zresztą dopłaty to były od sierpnia w praktyce i narobiło się nadpłat. Trzy to rakie zestawienia bez konkretnego opisu odbiorcy wsadź sobie w buty. Mirro przy takim zużyciu jak ma może już mocą pohandlować - e wróć, teraz już Państwo w to łapska wsadziło...

Opublikowano
12 minut temu, Roman176 napisał:

Zawsze. Ponieważ nie my dyktowaliśmy ceny a nasi wyprzedawali się zawsze poniżej kosztów.

15 minut temu, Roman176 napisał:

Od czasu do czasu prowadzimy "grę sztabową" po tytułem "policz czy jest sens to w ogóle robić". Dlatego też stale po stronie kosztów trzeba coś dołożyć, natomiast cena zbytu nie różni się, no chyba że spada. Patrzysz na jakiś wskaźnik, który jeszcze nie zrównał się z najwyższym poziomem. Równie dobrze ja mogę zapytać, po kiego grzyba jednakowe dopłaty? 

Opublikowano

Taką grę prowadzi się dwa, trzy razy w tygodniu w oparciu o dane wypluwane i katalogowane w grafy przez komputery... Sektor paliw a tam robi się ba minimalnych lub ujemnych marżach. Kilka operacji i centralnie zmienia się ceny na stacjach całego regionu... Oczywiście możliwości systemu zapewne większe

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Roman176 napisał:

gadasz o tym kolejny fejk prywatyzacji dlaczego inni z sprywatyzowanych zakładów nie rozbudowały elektrowni nachapały się teraz odsprzedały takim stanie jak dostały no morze trochę wyeksploatowanym bez jakich kol-wiek inwestycji modernizacji a teraz radźmy sobie sami trzeba rozbudowywać zainwestować noż ależ z czego ano my 

Wszystkie podwyzki są z winy poprzedników, wrogiego kapitału, złej UE oraz LGBT, masonów i tajnych służb. . Obecne podwyzki trzeba oczywiście patriotycznie popierać bo są one dla dobra ludu. Czym więcej podatkó będą ludzie płącić i czym będa mieli mniej pieniędzy tym lepiej dla niich. Cieszmy się z podwyzek!

2 godziny temu, Roman176 napisał:

z Ukrainą to mogliśmy jak nie byliśmy w eu teraz to zapomnij ... nie tylko z przetwórstwem ale i z rynkiem zburz rzepaku i qq 

Znalezione obrazy dla zapytania ceny prądu w europie

To sa ceny dla jakich odbiorców? Według jakich taryf?

Może odnieś to jeszcze do siły nabywczej w poszczególnych krajach. Francuzi i Holendrzy Anglicy  maja podobne ceny prądu węc w relacji do  ich zarobków to są jakieś grosze.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

wszedzie dobrze gdzie nas niema , problem z niską opłacalnoscią w przetwórstwie rolnym są  wszedzie tylko czy to jest faktycznie niska opłacalność czy może oczekiweania producentów są zbyt wysokie ? i to nie do mirro tylko ogólnie , wielu rolników za mleko ma cene o 20 gr . wyzszą za litr ode mie i narzeka na opłacalnosć a ja sobie chwale i jak zrezygnuje to nie ze wzgledu na opłacalność 

Opublikowano

No to jarecki gdzieś urwałeś koszty i najczęściej jest to człowiek, nie tworzysz rezerw z tym, że wielu - większość ich nie tworzy tudzież, o zgrozo, sobie nie wypłacasz.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

mam rezerwy , oprócz wyjazdów wakacyjnych starcza mi na wzysztko a korzystam w miare regularnie z rodziną z dobrodziejstw kulturalnych i kulinarnych . wyjazdy dłuższe są ograniczone bo musze być , pracownik nie wchodzi w gre .ale to też efekt ze gospodarstwo które przejąłem miało ciągłość inwestycyjną , a park maszynowy to tylko wymiana na nowsze maszyny  które też prowadze  , budynki które odzidziczyłem też są wystarczające na kolejne 15 lat  .ale też  inwestuje w ziemie rolną  i tą którą zakupiłem postawił bym budynek mieszkalny .                                                                                            u mie tak wyglda dochód - przychód , pieniądza = 100 %                       koszty 30 % poniesione  ,   zysk bez uwzglednienia pracy 70 % . dochód to są  przychody łącznie z dopłatami które stanowią około 30 % . w liczone   koszta również napraw i serwisu maszyn i urzadzen potrzebnych w gospodarstwie .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

To wszystko zalezy od tego czego chce sie od życia i jaki rozwój zakłada.

No i znowu jest sPISek. . TVP informuje że organizatorem imprezy w Izraelu jest zły i podstępny ruski oligarcha żydowskiego pochodzenia. Oczywiście przychylny Putinowi i z pewnoscia  zechciałby zdyskredytować naszego Andrzeja . Wszystko to oznacza że impreza ta jest niegodna jego obecności bo będzie tam wrogie nam towarzystwo z połowy świata. które trzyma z kłamliwym Putinem.  Moze prezydent Duda powinien zaapelować do światowych przywódców by sie tam nie wybierali i ne słuchali tych kłamstw?

Opublikowano

Nooooo to by było ciekawe. Szczególnie lista tych co posłuchali wezwania Pana Prezydenta, a raczej lista tych co nie posłuchali. Mam wrażenie że mina by mu zrzedła, tzn Panu prezydentowi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...
v