Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy tylko ja zauważyłem, że roman jest kobietą i chodził do gimnazjum?😉 Roman - wyłącz te skróty albo przeedytuj. O mikrofalach uczą już od lat 40. Teraz to wifi, bluetooth, gsm a niegdyś to był radar. Zjawisko indukcji i różnice między cewką z rdzeniem stałym i powietrznym oraz komutacji to sprawy z liceum zawodowego i technikum. Sprawy funkcji prądu względem napięcia także, równania Maxwella, prawo Faradaya to szkoła średnia... Roman to są te rzeczy, które ująłeś w skrócie myślowym o mikrofali i o ile mi wiadomo nadal tego uczą. Łączność na mikrofalach to sprawa grubsza bo weź zmoduluj mikrofale ale to jest temat uczelni wyższych lub ambitnego ucznia szkoły średniej. Obecnie jedyna w tym cewka to antena... Właściwie układ LC. Córa dostała pajączka co ucieka od wrzasku i reaguje na światło. Zabaweczka wielkości dłoni dziecka. Patrząc na to wyobraziłem sobie ile to elektroniki trzeba by nalutować aby coś takiego zbudować 25 lat temu no i zwykły atmel by tego nie ogarnął że o 8080 nie wspomnę. Fakt assembler to już przeszłość dla większości. Języki maszynowe znają teraz tylko projektanci układów... Twoje wtrącenie dotyczy sfery ścisłej w temacie humanistycznym i przyrodniczym. Sędziów ocenia się przyjacielu za całokształt. Przyroda nie lubi załamań i kantów it is smooth, it flows.. Nawet przebieg prądu w cewce to funkcja logarytmiczna logarytmu NATURALNEGO. Nie wyuczysz sędziego a tylko nauczysz człowieka prawa. To całokształt decyduje. Stąd na przykład wk. mirra na podwójny standard mister Piotrowicza bo nie znajduje w jego życiorysie potwierdzeń wszelkich na jego temat peanów.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

u mnie w technikum rolniczym informatyka byla juz  na poczatku  lat 90-niestety zalapalem sie tylko na jeden rok, pamietam pancerne drzwi i kraty w oknach  sali😛

proste uklady scalone to lutowalismy juz na zpt w podstawowce-lata 80, w skaldnicy harcerskiej kupowalo sie podzespoly i plytki.

pierwszy raz na komputerze -chyba 86 lub 87, oczywiscie gry.

Edytowane przez jacus
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, DTaras napisał:

Czy tylko ja zauważyłem, że roman jest kobietą i chodził do gimnazjum?😉 Roman - wyłącz te skróty albo przeedytuj.

nie wiem co mam już włóczyć na ten edytor poprawia mi na inne zdania ....    odechciewa mi pisania się ....    

2 godziny temu, jacus napisał:

u mnie w technikum rolniczym informatyka byla juz  na poczatku  lat 90-niestety zalapalem sie tylko na jeden rok, pamietam pancerne drzwi i kraty w oknach  sali

tak było wszędzie takie fajeczki kraty były ....  a co w tych latach na informatyce się robiło czy były komputery ?

proste uklady scalone to lutowalismy juz na zpt w podstawowce-lata 80, w skaldnicy harcerskiej kupowalo sie podzespoly i plytki.

my w elektro coś tam kupowaliśmy jeden układ 15 zł 

pierwszy raz na komputerze -chyba 86 lub 87, oczywiscie gry.

widzisz dlaczego komuna była lepsza wy graliście my nie 😠

O mikrofalach uczą już od lat 40.

40 lat temu to pierwszą mikrofale skonstruowali 

Teraz to wifi, bluetooth, gsm a niegdyś to był radar. Zjawisko indukcji i różnice między cewką z rdzeniem stałym i powietrznym oraz komutacji to sprawy z liceum zawodowego i technikum. Sprawy funkcji prądu względem napięcia także, równania Maxwella, prawo Faradaya to szkoła średnia... Roman to są te rzeczy, które ująłeś w skrócie myślowym o mikrofali i o ile mi wiadomo nadal tego uczą. Łączność na mikrofalach to sprawa grubsza bo weź zmoduluj mikrofale ale to jest temat uczelni wyższych lub ambitnego ucznia szkoły średniej. Obecnie jedyna w tym cewka to antena... Właściwie układ LC. Córa dostała pajączka co ucieka od wrzasku i reaguje na światło. Zabaweczka wielkości dłoni dziecka. Patrząc na to wyobraziłem sobie ile to elektroniki trzeba by nalutować aby coś takiego zbudować 25 lat temu no i zwykły atmel by tego nie ogarnął że o 8080 nie wspomnę. Fakt assembler to już przeszłość dla większości. Języki maszynowe znają teraz tylko projektanci układów... Twoje wtrącenie dotyczy sfery ścisłej w temacie humanistycznym i przyrodniczym.

też miałem miedzy innymi naukę w technikum ja miałem ten plus ze szkoły górnicze są wysoko dotowane przez kopalnie sprzęt sprzęt nowy na bieżąco na praktyki 

pracuje w górnictwie 12 lat  od tego czasu było Ślusarz górnik i elektryk  teraz Elektro automatyzacja  mechanizacja łączności itp idt  mechanik automatyki górniczych i urz odzień precyzyjnych ...  

tak samo jak dzisiaj był mechanik maszyn rolniczych dzisiaj niema jednego co zrobi wszystko jak kiedyś ...  dzisiaj ktoś naprawi kombajn a ktoś traktor 

w traktorze fendt jest morze 5 osób co umie naprawić skrzynie vario  chyba ze masz 25tyś euro na nową ale starą musisz odesłać do fabryki i zapłacić kaucje 8 tyś euro jeśli da się naprawić od dają 8 tyś euro 

https://zabytkitechniki.pl/Poi/Pokaz/15905/1934/gornicza-sztolnia-cwiczebna-w-wodzislawiu-slaskim

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Źle napisałem to fakt. Winno być: od lat 40 ub. w. Tak, tak Roman. Mam wrażenie jakbyś niefowierzał. Pierwsza kuchenka powstała tuż po wojnie i na falach centymetrowych grzała żarło. Komputer to podobne czasy... Jaki widzisz problem w skrzyni mechanicznej z hydraulicznym sprzężeniem zwrotnym?

Opublikowano

wybitny przedstawiciel antypisu: 

"Bronisław Komorowski: prezydent Putin znakomicie wyczuł to, że Polska jest dziś osłabiona. Polska jest osamotniona i na zasadzie, że na pochyłe drzewo wszystkie kozy skaczą, on też skoczył, też zaatakował dobre imię Polski."

dla reszty zaprzańców śmiejących się z Korwinem i cieszących z Putinem

gdy tylko premier MM zareagował na słowa prezydenta Putina (chyba coś mu nie idzie, że taki sfrustrowany, że musi tematy zastępcze wymyślać i to czterokrotnie powtarzać) to natychmiast swoje poparcie dla Polski (w znaczeniu, że Putin kłamie) wyraziły największe państwa: ambasador USA, ambasador Niemiec, ambasador i premier UK, ambasador Izraela a nawet Gminy Żydowskie

• Like 1
Opublikowano

Po zakupie 936 vario każdy następny ciągnik będzie z vario. Koszt naprawy Full Power Shift, przy ciągniku podobnej mocy, jest w tej chwili wyższy od naprawy vario, 

Opublikowano (edytowane)

a jak wyliczasz  koszt  amortyzacji lub bardziej koszt może koszt użytkowania traktora na 1 mtg czy na 1 ha ? tzn bez zakupu traktora tylko paliwa ,oleje i serwis bez pracy operatora . W 50 zł za mtg zamknie się koszt sredni z traktoeów na gospodarstwie ?  

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Jarecki takimi sprawami jak amortyzacja to baniaka szkoda sobie zawracać. Logika jet prosta. Ma robić tyle ile trzeba i być sprawny a przy okazji ja mam się zbytnio nie zrąbać. Koszty każdej maszyny mieszczą się jakoś w tym co robię, ale ważne jest tez to aby w przypadku awarii jednej wszystkie plany zasiewów, czy zbiory nie poszły się grzmocić. Dlatego zawsze jest jakaś druga opcja, albo ktoś kto może wspomóc sprzętowo. Ale z reguły to ja jestem tą drugą opcją dla pozostałych. 

Jakoś nigdy nie zastanawiałem się jak to faktycznie wychodzi na hektar czy godzinę. Paliwowo wychodzi to korzystniej przy dużych maszynach i dużych kawałkach, ale pozostaje jeszcze kwestia tego jaki system uprawy zastosować a to już czasem wymusza pogoda. 
Reasumując to najdroższy z tego pozostanie zawsze i tak mój czas, bo wcale za dużo go nam nie dano. 

Opublikowano

Roman - tam jest tylko jedna przekładnia planetarna jedna pompa i jeden hydromotor. Żadnych tarczek i syfu w oleju. Nie mam Fendta niestety. Oceniając skomplikowanie konstrukcji stawiam tezę - wytrzyma tyle co inne i podbijam jeszcze o połowę. Największym kłopotem może okazać się praca z prędkościami zbliżonymi do maksymalnych z górki ale to do uja WOLNIEJ przed zjazdem. Druga sprawa to wytrzymałość przekładni planetarnej a tu wystarczy kupić odpowiedni ciągnik. Podsumowując - ile Ci zajmie przekręcenie 10 k godzin? Przy okazji to gdybyś miał leksa hybrydę zamiast BMW to już dawno byś na takim vario hasał tylko elektrycznym.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, mirro napisał:

Po zakupie 936 vario każdy następny ciągnik będzie z vario. Koszt naprawy Full Power Shift, przy ciągniku podobnej mocy, jest w tej chwili wyższy od naprawy vario, 

nieprawda ... bardzo zła baza serwisowa nie umieją  naprawiać, wrzucają w niepotrzebne koszty ...  przykład Kietrz  Głubczyce spółdzielnia rolnicza i czeska pgr czy jak się tam zwią ...  traktory nie nadają się na 3 zmianowy system pracy przy tym serwisowaniu 

tu masz sielwis psiełdo 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Roman albo cytujesz i odnosisz się merytorycznie do treści cytowanej, albo nie cytujesz. Jaka zła baza serwisowa, gdzie? Wyciągasz moduł zwany skrzynią biegów i wkładasz drugi po naprawie? Gdzie ją naprawisz to Twoja sprawa. Na ile naprawiający podchodzi fachowo do tego to dopiero wychodzi w praniu. Przy hydrostacie każda fuszerka zaraz wyjdzie. Fachowość musi kosztować. 

Jakim sposobem traktor nie może pracować na trzy zmiany? No chyba że jest jeden operator.

Opublikowano

W żadnej (do ch...ja jasnego) skrzyni biegów niema niepotrzebnych kosztów. Niepotrzebny to drugi przestój. Roman, przecież Ty robisz przy maszynach tego rodzaju. Jak rozsypiesz w mak na stole cokolwiek to chce Ci się to za chwilę drugi raz demontować, rozmontować, zmontować i zamontować? Albo kalkulujesz: tego uszczelnienia się nie zmieni, bo wygląda, że jeszcze polata a najwyżej kogoś olej poparzy? Daj spokój... Teraz zerknąłem na filmy. Bieżnik w drugą mańkę jest do cofania co poniekąd pokazuje co ciągnik przeszedł. Tak, tak olej silnikowy ma więcej energii w sobie niż napędowy - kosa w elastyczny przewód za sprężarką pomaga ... nie tylko u Fendta bo inni mają podobnie. Drugi film można podobnie skomentować

Opublikowano

Kolejna sprawa to zmiana nawyków kiedy przesiadasz się na vario. Pamiętać o zmianie zakresów przy pracach na polu i hamujemy hamulcami nie hydrostatem. W transporcie przy jeździe z góry kontrolować pchanie ciągnika przez przyczepy i też używać hamulców. Najlepiej zapomnieć o hamowaniu skrzynią. 

Opublikowano

A ja wiem? Przy małych wychyleniach nic nie powinno się stać bo sterownik pilnuje ciśnienia z tego co widziałem i będzie w stanie sam upilnować dopóki poza maksymalne obroty nie wyskoczy ... No ale ja tego nie mam to sobie mogę pogadać. Jest taka zasada aby z góry zjeżdżać tak szybko jakby się na nią wjeżdżało czyli jeszcze raz: WOLNIEJ. Zresztą w ten sposób można popalić sprzęgła w automacie a w manualu silnik może powiedzieć dość.

Opublikowano

widac u was moj poprzedni post ???

jesli to kawalek autostrady do lotniska w bagdadzie to wujek ja budowal i tysiace innych krakowiakow, pare baksow tam zarobili.. 

byl dowodca organizacji juz 10 lat temu uznanje za terrorystyczna wiec zabili go zgodnie z prawem- a ze amerykanskim , to drobnostka, ciekawsze jest to co robil w kraju otwarcie wrogim iranowi-chyba to bylo prawdziwym powodem ataku.

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

widac u was moj poprzedni post ???

A któren to ów on był , albo o czem że on ?

Opublikowano

No ale Hamas się strasznie odgraża że im kumpla posłali w niebyt. A jak znam ze starych czasów tą ekipę, to właśnie uwili sobie fajne gniazdko w Iraku, może ktoś chciał zapobiec czemuś co niedługo miało się tam wykluć?

Opublikowano

To irańska szycha czyli taki bin Laden z poparciem i kontaktami. Stawiam na to, że notatki o jego działalności przestały pojawiać się na zdobionych, ciężkich biurkach to prewencyjnie mamy to co mamy.

No i mirro pierwszy...

Opublikowano (edytowane)

W Iraku też się zmienia i to niekoniecznie po myśli amerykanów. Gościu chyba był lepszy od Bin Ladena. 

Edytowane przez mirro
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v