Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, dysydent napisał:

To oni Cię Ulman oszukali bo po takim nawożeniu zwłaszcza rok w rok i braku ochrony od chorób to 3 tony w porywach do czterech xD

Jedynie orientacyjne dawki rzuciłem ale ilości sa mniej więcej takie. Generalnie chodzi o to ze nie chcą nic zmieniąć mmo że klepia biedę .Ot takie zidicenie - jest im źle ale zmienić nic nie chcą mimo ze sasiad przez miedze ma 8-9 tonw tych samych warunkach. 

15 minut temu, jarecki napisał:

socjal trafia do grupy społecznej która te pieniądze wyda na rynku wewnetrznym . Pamietasz słowa że nad morze pojechało 500 plus lub jakoś tak , ostatnio wzrost sprzedazy obligacji na rynku wewnetrznym też 500 plus jest tłomaczone ,  a osobom którym  przy obniżce podatków zostały by pieniądze to grupa społeczna sredniozamożnych i zamożnych wydała by na dobra klasy premium czyli importowane .

Bzdura, bzdura bzura. Wszyscy wydaja na importowane po równo. A jak obnizył byś podatki mało zarabiajacym to by im nie przybyło pieniędzy? Nie mogli by wydac na  konsumcje , wakacje itd?   Zrobic  ze 20 tys kwoty wolnej od podatku tylko realnie a nie tak jak ci oszuści i obnizyć z 10% podatki dochodowe i bedą mieli kase nie tylko na wakacje. A jak ktos nie pracuje to trudno - niech siedzi w domu i klepie biede. 

4 minuty temu, jarecki napisał:

hmm , a z kąt bogaty ma pieniądze ? czy może nie z tego że biedny kupuje jego usługi lub towar który sprzedaje ?

Nooo, biedny to nakupuje tyle że głowa mała. Bogaty ma łeb na karku, widzi i rozumie wiecej jak inni ma smykałke do biznesu, potrafi planować i egzekwować,, widziec w dalszej perspektywie  i jeszcze jest pracowity. A biedny? Pewnie tak jak moi sasiedzi - chłopy dobre i zyczliwe ale łby ciasne i gamonie kompletne nierozwojowe i dlatego klepia biedę

Opublikowano

łapią B| .           natomiast zasobnośc gleby wystarczy  na poziomie srednio wysokim , w złych warunkach potas zostanie wypłukany , fosfor się uwsteczni , siarka i magnez też zostaną wypłukane lub przemieszcza sie w głąb profilu a zboża korzenie mają płytka a na warzywach się nie znam ale chyba sięgają głebokawo a wiec trzeba dostosować do gatunku roslin uprawianych .

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Ulman napisał:

edynie orientacyjne dawki rzuciłem ale ilości sa mniej więcej takie. Generalnie chodzi o to ze nie chcą nic zmieniąć mmo że klepia biedę .Ot takie zidicenie - jest im źle ale zmienić nic nie chcą mimo ze sasiad przez miedze ma 8-9 tonw tych samych warunkach. 

rozumiem i obaj wiemy że zgrywałem się nieco. 
Chodzi bardziej o niekoserwowanie zbytnie gospodarki sztucznym subwencjonizmem utrzymującym na powierzchni zbyt długo tych którzy powinni z rynku wypaść.
tak bardzo skrótowo bo posłucham sobie Brauna którego akurat nie lubię specjalnie i ciekaw jestem co Mirro wypatrzył u Niego pozytywnego.
zapewne poglądy na politykę gospodarczą gdzie całkiem racjonalnie potrafi mówić tylko należy zważyć przez jaki pryzmat ideologiczny będzie to wprowadzał gdyby mógl i czy w Jego przypadku skórka warta wyprawki?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Nooo, biedny to nakupuje tyle że głowa mała. Bogaty ma łeb na karku, widzi i rozumie wiecej jak inni ma smykałke do biznesu, potrafi planować i egzekwować,, widziec w dalszej perspektywie  i jeszcze jest pracowity. A biedny? Pewnie tak jak moi sasiedzi - chłopy dobre i zyczliwe ale łby ciasne i gamonie kompletne nierozwojowe i dlatego klepia biedę

sprawa nie jest taka prosta bogaty np. kupi drozszy samochód bo bedzie go stać np . na ewentualną naprawe i odpowiadam co do polskich warunków , bogaty nie kupi opla astry z gliwic , tylko mercedesa lub audi importowane . tak samo biedny kupi telewizor za 2 tys . a bogaty z importu za 15 tys .i tu moge wymieniać ale nie oto chodzi  . znajomego szwagier kupił mercedesa siodłowke i po zakonczeniu gwarancji cos jebło 27 tys . jakas elektronika . ja mam bizona mała wydajnosc ale i naprawy tanie , awari nie musi być ale należy to brac pod uwage 

Opublikowano

Dysydent. Braun zauważył coś bardzo ważnego.  Brak ciągłości w działaniu tej komisji. Choćby proces modernizacji armii, realizacja planu modernizacji, ciągłe zakupy wszystkiego poza offsetem. No i wisienka na torcie. Czyli brak zainteresowania Pana Błaszczaka tym co SKON chciałby od niego dowiedzieć się, albo zadać kłopotliwe pytanie,

Jarecki Maszynę dobierasz do zadania jakie ma wykonać. Ja rozumiem że jakby twój znajomy kupił Kamaza, to pewnie ta elektronika kosztowałaby mniej, Jednak chyba nie o to chodzi. Ogólnie nie miałem Opla i jakoś tak nawet nie zastanawiałem się nad ta marką. Jak piźnie to i tak wartość złomu bo zadania nie spełnia. Choć jak to mówią "bo bez gwiazdy nie ma jazdy".:lol:

Opublikowano (edytowane)

a no oglądam sobie na raty ten materiał i jestem w okolicach siedemnastej minuty.
z tego co zdołałem zrozumieć to zadaniem komisji jest zaplanować, napisać harmonogram działań na obecną kadencję, to że akurat w kwestii obronności jest tutaj drugorzędne.
Braun zgłasza wniosek żeby sprawdzić co zrealizowano z poprzedniego harmonogramu i nawet jakieś analizy w tym kierunku załącza a oni na zimno odrzucają ten wniosek i zamierzają planować przyszłość w oparciu o co? Jeden odsyła do całej historii poprzedniej kadecji doskonale wiedząc że nikt nie podejmie się kopania przez stosy sprawozdań i protokołów z posiedzeń ale też nikt nie dysponuje niczym co by podsumowało stan zastany.
Oni budują zamki nawet nie sprawdzając na czym.
jeden zasadą dyskontynuacji tlumaczy. przecież to debilizm

chyba szkoda czasu dalej oglądać no ale skoro jestem w połowie...

obejrzałem do końca i nic tam wiele nie było co by zmieniło moje pierwsze wrażenie czyli "państwa z gó..a i tektury" ciąg dalszy nastąpi.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jak dla mnie powinni dopuścić Brauna, skoro miał analizę, a potem zastanowić się czy ich plan nie powinien zostać zaktualizowany o ewentualne ważne zagadnienia z poprzedniej kadencji, Tak bym widział sens tworzenia planu. Uprawnienia nadzorcze w stosunku do MON jednak do czegoś zobowiązują. 

No chyba że Braunowi chodzi li tylko o rozliczanie poprzedników, to wtedy należy gościa szybko przystopować.

Opublikowano

Przeciez Mariusz wie lepiej a jakby nie wiedział to mu z Nowogrodzkiej wytyczne przesla.

14 minut temu, jarecki napisał:

sprawa nie jest taka prosta bogaty np. kupi drozszy samochód bo bedzie go stać np . na ewentualną naprawe i odpowiadam co do polskich warunków , bogaty nie kupi opla astry z gliwic , tylko mercedesa lub audi importowane . tak samo biedny kupi telewizor za 2 tys . a bogaty z importu za 15 tys .i tu moge wymieniać ale nie oto chodzi  . znajomego szwagier kupił mercedesa siodłowke i po zakonczeniu gwarancji cos jebło 27 tys . jakas elektronika . ja mam bizona mała wydajnosc ale i naprawy tanie , awari nie musi być ale należy to brac pod uwage 

Sprawa jest prosta. Bogatszego stac na naprawe auta i to wykona mu biedny zarabiając przy tym kasę. Może i bogaty kupi mercedesa albo drogi telewizor i mozesz wymieniać , ale postrzegasz bogatych z pozycji dziada który wizualizuje sobie co by zrobił jakby miał kase.  Ludzie naprawdę bogaci nie jarają sie mercedesem za 400 tys czy telewizorem z 15 bo mysla o milionach w obrocie i czesto dziesiatkach milionów w majatku którym muszą zarządzać.  Pomyśl ile oni wydając ta kasę płacą podatków i generuja miejsc pracy.

Opublikowano
17 minut temu, mirro napisał:

Jarecki Maszynę dobierasz do zadania jakie ma wykonać. Ja rozumiem że jakby twój znajomy kupił Kamaza, to pewnie ta elektronika kosztowałaby mniej, Jednak chyba nie o to chodzi. Ogólnie nie miałem Opla i jakoś tak nawet nie zastanawiałem się nad ta marką. Jak piźnie to i tak wartość złomu bo zadania nie spełnia. Choć jak to mówią "bo bez gwiazdy nie ma jazdy"

tak i się zgadzam . kupując nowy sprzet i renomowanej firm zakładamy że bedzie chodził bezawaryjnie i obniżał koszty czy to 1 km przejechanego czy ha . pola uprawionego .i tu nie ma co polenizować . dalej idąc czesto  okazuje się troche inaczej bo nieraz jedna awaria niweczy plan i trzeba podniesc stawke godzinową lub od 1 km . Mając  np . starego kamaza i  rozwożąc piach tak do 50 km  wydamy na paliwo wiecej niż np. mercedesem o podobnej ładownosci , i jak bedziem jezdzić bezawaryjnie to mercedes bedzie tanszy w eksploatacji od kamaza ,ale wpadnie 1 awaria gdzie trzeba wydać 10 tys na merca i już to tak nie wyglada , a kamaza naprawimy taniej .             i tu dalej panstwo tak jakby dotuje nowego bo wprowadzili płatne drogi i czym nowszy  tym   miejsze emisje spalin i taniej płacimy za przejechane km . drogami płatnymi 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Ulman napisał:

Przeciez Mariusz wie lepiej a jakby nie wiedział to mu z Nowogrodzkiej wytyczne przesla.

Sprawa jest prosta. Bogatszego stac na naprawe auta i to wykona mu biedny zarabiając przy tym kasę. Może i bogaty kupi mercedesa albo drogi telewizor i mozesz wymieniać , ale postrzegasz bogatych z pozycji dziada który wizualizuje sobie co by zrobił jakby miał kase.  Ludzie naprawdę bogaci nie jarają sie mercedesem za 400 tys czy telewizorem z 15 bo mysla o milionach w obrocie i czesto dziesiatkach milionów w majatku którym muszą zarządzać.  Pomyśl ile oni wydając ta kasę płacą podatków i generuja miejsc pracy.

https://dziennikpolski24.pl/polscy-bogacze-placa-podatki-za-granica/ar/c3-3213740           tu zależy o jakiej grupie mówimy , bo ci najbogatsi z listy forbs polacy to ich pominmy , czy bogaci płacą podatki ? Nie sądze czy należy im się wdziecznosc bo dają miejsca pracy ? dają jedne miejsca pracy a inne zabierają . to firmy z udziałem skarbu panstwa dają najlepsze miejsca pracy i najlepiej płatne . firmy prywatne płacą tyle pracownikowi za ile pracownik zgadza sie pracować  i tylko dlatego bo by taniej nikogo nie znalezli do pracy , inaczej np . w skandynawi firma ustala zysk np . 5 % zysku ebita i jak jest wiecej to firma dzieli się z pracownikiem , a w polsce nigdy sie nie podzieli , sam pisałes o premiach w grupie wolsfagena ,a teraz daj mi polską firme prywatną która wypłaciła premie swiąteczne ? w spółdzielniach mleczarskich płacą premie .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

to dlaczego socjalizm zbankrutował wszak powinny być wtedy same najlepiej płatne miejsca pracy?
socjalizm sowieckiego bloku, obecny socjalizm kubański, wenezuelski, chiński uciekł w stronę kapitalizmu i to nieco podreperowało cały kraj.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, jarecki napisał:

https://dziennikpolski24.pl/polscy-bogacze-placa-podatki-za-granica/ar/c3-3213740           tu zależy o jakiej grupie mówimy , bo ci najbogatsi z listy forbs polacy to ich pominmy , czy bogaci płacą podatki ? Nie sądze czy należy im się wdziecznosc bo dają miejsca pracy ? dają jedne miejsca pracy a inne zabierają . to firmy z udziałem skarbu panstwa dają najlepsze miejsca pracy i najlepiej płatne 

Jakich podatków wg ciebie nie płaca? 

Stare powiedzenie mówi że jak gruby schudnie to chudy zdechnie. Jakby nie było ludzi bogatych i przedsiębiorczych to gamonie by zbierali zołędzie i chrust na zime. Państwowe firmy działaja nienormalnie bo tam jest polityka protekcjonizm i interwencjomizm państwa. Weźmy taką telewizje publiczną.  Dostana prawie 2 mld naszych pieniędzy na działalność propagandowa bo bałwany nie potrafią tak zarządzać zeby się zamkneło na zero i to mimo wpływów z abonamentu. Wychodzi ze dokładamy jakies 5,3 mln dziennie  do tego biznesu Telewizje komercyjne radza sobie bez tego i działaja od lat a w tvp sie nie da. Ot taki fenomen

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

którego ja ani nikt z moich współmieszkanców (rodziny) przez ostatnie dwa miesiące praktycznie wcale nie słucha/ogląda

nawet już wiadomości w necie nie oglądam bo im adblock przeszkadza.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

sorka ale post nie zapisał sie dokonca wiec jest trochę dłuższy niż ten co Edytowałes przed chwilą  to do Ulman

6 minut temu, Ulman napisał:

Weźmy taką telewizje publiczną.  Dostana prawie 2 mld naszych pieniędzy na działalność propagandowa bo bałwany nie potrafią tak zarządzać zeby się zamkneło na zero i to mimo wpływów z abonamentu.

hmm polsat wygrał przetarg kiedyś na program sportowy  w telewizji na ziemnej i go nie utrzymał a tvp ma program sportoowy który oglądam . i jest boks na swiatowym poziomie i ine sporty z top swiatowego a to kosztują prawa do emisji . stacje lokalne też muszą być i były dotowane typu tvp warszawa , rzeszów itp .   stacja  tvp kultura  tvp  historia  , dotacje były zawsze i też za czasów PO 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

którego ja ani nikt z moich współmieszkanców (rodziny) przez ostatnie dwa miesiące praktycznie wcale nie słucha/ogląda

To może zamiast Wiadomości to?

Opublikowano

Ale ponadczasowe,

No i trochę obala mit wspaniałego przemysłu ze wspaniałymi towarami, co go wyprzedano za bezcen. A mógł jeszcze tyle fajnych bajzli wyprodukować.

Opublikowano (edytowane)

ponadczasowe?
w Polsce? tak

państwowe takie buble właśnie produkowało i nie tylko w Polsce. Bo w państwowym pensje najwyższe a powinno ich nie być wcale.
Oj żeby tak jeszcze kto wymyślił jak mechanizmy rynkowe wprowadzić do polityki
tak, wiem; utopia. Jeśli jednak mamy utopistów jednego bieguna to warto wskazać drugi.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

mam pomysl w wyborach prezydenckich zagłosujmy na konanowicza i nie bedzie nic  , albo dobry plan kurna , podwyzki akcyzy , program pks PIS :D

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...
v