Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, DTaras napisał:

Matki pszczele. Nie zaglądałem. Przypuszczam jedynie po tym, że ruch jest przy odrobinie ciepła i to spory ruch.

pszczołom w ulu robi się za gorąco to kłąb rozluźniają 
U pszczół robotnic jest pewien fenomen.  Te które urodzą się latem żyją do 3tyg, naturalny proces starzenia się tkanek, komórek. Pokolenie zimowe nie dość że starzeje się wolniej co zrozumiałe bo nie pracuje a żyje "na socjalu" nie mniej organizmy robotnic na wiosnę wykazują symptomy starości takie same jak te trzytygodniowe latem i tutaj dzieje się coś co daje nadzieję na ... Potrafią przebudować organizm przed pierwszymi oblotami za pożytkiem odmładzając go do kondycji jak by dopiero co się wykluły. (były stosowne badania) i jeszcze są w stanie standardowy okres "etatu" odpracować zanim czerw wiosenny ich nie zastąpi.
Jest to dowód na genetyczne uwarunkowanie starzenia żywych organizmów. Śmierć jest genetycznie zaprogramowana ...

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

pszczołom w ulu robi się za gorąco to kłąb rozluźniają 
U pszczół robotnic jest pewien fenomen.  Te które urodzą się latem żyją do 3tyg, naturalny proces starzenia się tkanek, komórek. Pokolenie zimowe nie dość że starzeje się wolniej co zrozumiałe bo nie pracuje a żyje "na socjalu" nie mniej organizmy robotnic na wiosnę wykazują symptomy starości takie same jak te trzytygodniowe latem i tutaj dzieje się coś co daje nadzieję na ... Potrafią przebudować organizm przed pierwszymi oblotami za pożytkiem odmładzając go do kondycji jak by dopiero co się wykluły. (były stosowne badania) i jeszcze są w stanie standardowy okres "etatu" odpracować zanim czerw wiosenny ich nie zastąpi.
Jest to dowód na genetyczne uwarunkowanie starzenia żywych organizmów. Śmierć jest genetycznie zaprogramowana ...

wraz z wiekiem 18 lat konczy się socjal .                                 biedronka podwyższa pensje , siostry kolezanka pracuje w biedronce to w ostatnia sobote i piatek z  powodu braku pracowników rozładowli 89 koszyków bo klienci zrezygnowali ze stania w ponad 1 godzinnej kolejce ,

Opublikowano
13 minut temu, mirro napisał:

I to był jedyny koszt tego pracownika? A danina dla Państwa?🤣

Jak kupią za zarobione pieniądze flaszkę to będzie dla Państwa 😁

Opublikowano

Dysydent - Wszystko się zgadza. Napisałem o genach. Pszczoła młoda późną jesienią jeszcze lata. Jesień zmienia jej funkcję. Chodzi o fakt, że ten kłąb jakby zimy nie poczuł... Może to być tylko wrażenie no ale po 12 stopni w dzień w grudniu dobrze nie wygląda.

No zbyszko. Ci mówie uważej.. Niedługo bowiem wraz z VAT7 trzeba będzie oddawać koraliki z niedzielnych mszy... Od rana dwa wqwienia. Jeden to telefony w sprawie BDO z ofertą publikacji, gazetek, periodyków a dwa to usłyszałem dziś że państwo (@#$#&) od nowego roku daje 2600 a ile ja dołożę i kuźwa nie da się przetłumaczyć, że brutto bo to że nie Państwo jakoś dotarło. Młody człowiek a jakiś durny...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał:

wraz z wiekiem 18 lat konczy się socjal .                                 biedronka podwyższa pensje , siostry kolezanka pracuje w biedronce to w ostatnia sobote i piatek z  powodu braku pracowników rozładowli 89 koszyków bo klienci zrezygnowali ze stania w ponad 1 godzinnej kolejce ,

ale ja o pszczołach pisałem nie o biedronkach :)  a "socjal" użyłem dla porównania bardziej botanicznego niż politycznego i akurat nie o politykę mi chodziło

Chociaż jak by tak analogizował to ten "socjal" wewnątrzgatunkowy wcale nie jest dopiero wynalazkiem człowieka.
Tylko socjal ja rozumiem jako dobrowolne świadczenie na rzecz innych, akceptowane przez darczyńcę.
Świadczenie wymuszane na darczyńcy bez jego akceptacji czy wręcz przymusem to nie socjal, to pasożytnictwo często śmiertelne dla ... obydwu stron.
"ginie pies i giną pchły jego"; - H. Sienkiewicz powiedzeniem Zagłoby.

Ten sam Sienkiewicz opisał w Potopie "zimę bez zimy" gdy nawet ptactwo nie odleciało. Te pszczoły są potomkami tamtych które ten okres przecież jakoś przeżyły. 
Gdyby w takich temperaturach pszczoły utrzymywały ciasny kłąb by się wydusiły lub przegrzały i może rozluźnienie jest elementem ewolucyjnego przystosowania na i takie warunki.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

przez lata natura funcjonowała tak że słabszy pracował na silniejszego czy to watacha wilków pierwszy jadł  przywódca , chłopy pracowali we dworach na szlachtę , po wielu latach nie sprawiedliwosci role się odwróciły tylko czy dokonca ? czy tylko co niektórzy tak uważają przecież na socjalu wielu doskonale zarabia tych co oferują produkty czy usługi socjalobiorcom                          Dysydent co do posta co cytowałem to ,, praca ludzi uszlachetnia ''  a ci co nigdy nie pracowali nie cieszą  sie lepszym zdrowiem  i dłuższym życiem od aktywnych zawodowo .- to taka analogia do pszczół  .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Pszczoły w ulu... Wentylacja jest tam wbrew naturze gdyż wylotkiem powietrze wychodzi. Dlaczego? Jak się okazuje CO2 jest cięższy od powietrza co ratuje ciepło w ulu... Pszczoły oblegają plastry, kłąb ma wielkość ekonomiczną. Zazwyczaj, gdy trochę cieplej to raptem trupki wypchają, trochę porządku. Te moje skubane po wodę latały... Na tę porę roku nie jest to normalne iiii się zobaczy.

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

przez lata natura funcjonowała tak że słabszy pracował na silniejszego czy to watacha wilków pierwszy jadł  przywódca , chłopy pracowali we dworach na szlachtę , po wielu latach nie sprawiedliwosci role się odwróciły tylko czy dokonca ? czy tylko co niektórzy tak uważają przecież na socjalu wielu doskonale zarabia tych co oferują produkty czy usługi socjalobiorcom                          Dysydent co do posta co cytowałem to ,, praca ludzi uszlachetnia ''  a ci co nigdy nie pracowali nie cieszą  sie lepszym zdrowiem  i dłuższym życiem od aktywnych zawodowo .- to taka analogia do pszczół  .

A to mi się przypomniało. Na pewnym spotkaniu gościu promował się jako potomek szlachecki w prostej linii. Opowiadał jakie to zasługi miała rodzina, on oczywiście też, że kocha Ojczyznę ( miejsce zamieszkania dość daleko aby lecieć z przesiadką), Jak przyjeżdża do kraju to serce mu się kraje bo w jego dobrach mieszkają abo komuniści, albo chłopy co im wszystko rozkradli ( dodam że chłopy są niewdzięczne bo Oni byli dla nich dobrzy a ci tak im odpłacają ( czytaj uparli się że niczego nie oddadzą). 
 Najciekawsze nastąpiło gdy zapytałem, Kiedy to potomkowie znieśli tym chłopom pańszczyznę i czy wcześniej niż car. No i wtedy to już był koniec rozmowy.🤣

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, jarecki napisał:

Dysydent co do posta co cytowałem to ,, praca ludzi uszlachetnia ''  a ci co nigdy nie pracowali nie cieszą  sie lepszym zdrowiem  i dłuższym życiem od aktywnych zawodowo .- to taka analogia do pszczół  .

przewrotnie zapytam
- tych pszczół co się oper.. całą zimę przez co czterokrotnie dłużej żyją a i jeszcze na wiosnę odmłodnieją?

Uszlachetnia poczucie niedosytu co do własnych zasobów i możliwości i chęć doskonalenia a czy akurat przez tylko pracę czy praca jednym ze środków? 
Praca co najwyżej wyniszcza jeśli owe zasoby i umiejętności nie wystarczają do zaspokojenia egzystencjalnych potrzeb. 
Gdzieś filmik o chińskiej fabryce głośników widziałem, a wlaściwie całą serię

uszlachetnia? co najwyżej sprowadza do roli bezmyślnego automatu
a już najwięcej ze "szlachetnością" ma nominał mocy tych głośników na opakowaniu :D 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

chcielismy dobrze a wyszlo jak zawsze😛-chyba ta starozytna maksyma towarzyszyla ostatnim zmianom na forum 😂 

intencje byly dobre - ale wyszlo hooojowo.. chlopaki krakowiaki[to oni aktualnie rzadza af] wzieli przyklad z adriana,brozki, zera,psa i wielu im podobnych.

https://krytykapolityczna.pl/kraj/panszczyzna-niedokonczona-sprawa/

u nas pansczyzne-wielkie ksiestwo krakowskie- zniesli juz w 1815, niewiele pozniej niz w zaborze pruskim, w reszcie galicji w 1848 r -w wielu miejscach po rabacji  z 46 nie bylo juz komu sluzyc.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, 12zbyszko napisał:

1. Skoro ja nie odczuwam podwyżki podatkow a ty odczuwasz to cię zacytuje ; musisz być życiowo niezaradny  . Ta krowa co dużo ryczy mało mleka daje . Jak podatki będą mnie obciążać jak ciebie to zapiszę się do Konfederacji .

2. Co do socjalu to są ludzie biedni co biorą , tacy jak ty bo to z twoich podatków i honorowi którzy mają pieniadze i branie 500 na dziecko mogłoby wystawić na pośmiewisko i głupi ktorzy nie biorą i choć nic nie mają .

3.Niedawno u mnie pracowało w sezonie po 6 pracowników . Obecnie był jeden a teraz nie ma wcale . Aby ktoś przyszedł trzeba dac 15 zł i to bedzie babka 60+ . Postanowiłem zastąpić ludzi maszynami i moje dochody wzrosły pomimo że ty piszesz że jestem ciemny . Wychodzi na to że jest odwrotnie skoro tak skomlisz .  Wielkie biznesy chcą zagarnąc wszystko do siebie . Najlepiej żeby był bum gospodarczy a ludzie dalej wiązali koniec z końcem .

4.Co do dzietności to wytłumacz jak komuna to robiła że dzieci było wiecej ? 

1. A co swiadomośc tego ze podatki rosną ma wspólnego z zaradnością? Ty jestes osobnikiem nieświadomym i dlatego popierasz PIS

Podatki cie obciązają tak samo co pisałem ci wczoraj ale w twoim swiecie płacisz tylko podatki bezpośrednie i wydaje ci się że jak opodatkiją  producentów cegieł i cementu to  ciebie to n9e dotyczy bo nic nie budujesz. Błogosławieni niec nierozumiejacy albowiem oni PIS popierać będą

2. Honorowi? Nie rozsmieszaj mnie z tym patosem. Należy mi się to biore bo państwo nie uważa za niehonorowe by mnie doić na każdym kroku i traktować jak potencjalnego oszusta. Bedę brał wszystko i ile się da  Jak ktoś nie bierze 500 bo może sie wystawić na pośmiewisko to jest idiotą tak jak i ci którzy by to wysmiewali.

Ci co mieli duże gospodarstwa a wzieli PROWy też są niehonorowi?

3 Twoje dochody nie maja znaczenia bo liczy się zysk a nie dochód. Jak cie znam to ześ amortyzacji i zwiększonego zużycia energii wcale nie policzył. Widzisz jak  socjal zdegenerował pracowników? Dali za darmo to się robić nie chce i na maszyny jesteś skazany.

4.  Ludzie byli biedniejśi, było mniej socjalu więc potrzebowali potomków by się miał nimi kto zająć. Teraz dba państwo to po cholerę mieć dziecii jak to tylko koszty. Roman ponizej napisał jaki to straszliwy wydatek taki żłobek

8 godzin temu, Roman176 napisał:

tu znów zabłysłeś głupotą ... podać ci cennik żłobka od 1500 zl wiec dalej tkwisz w miejscu robić zeby kobieta od dała wypłatę ??  

jak wszyscy ??  winą cała ponosi Michnik i balcek co obalił Polskę za flaszkę i zrealizował plan Sachsa  ...  gdyby przyjęli plan jak Czechy i Szwecja ciekawe czy polska by tak wyglądała 

To niech idzie do takiej roboty żeby na żłobek zarobiła albo coś innego wymysli. Najlepiej sie na socjal nastawić i nic nie robić  bo sie nie opłaca Tak właśnie socjal degeneruje ludzi.

A jaki plan przyjeły Czechy? Parę kołchozów zostawili? Co im zostało z przemysłu państwowego? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

To niech idzie do takiej roboty żeby na żłobek zarobiła albo coś innego wymysli. Najlepiej sie na socjal nastawić i nic nie robić  bo sie nie opłaca Tak właśnie socjal degeneruje ludzi.

opłaca się Niemiec dzieci albo jedno albo wo-gule.. 

Znalezione obrazy dla zapytania liczba urodzeń w polsce wykres

2 godziny temu, Ulman napisał:

A jaki plan przyjeły Czechy? Parę kołchozów zostawili? Co im zostało z przemysłu państwowego? 

wszystkie kopalnie ...  mają wszystkie prawie surowce ... pgr po naszemu  ....wszystko 

Opublikowano

to były rządy jak u nas peło ... dużo po naszemu nacjonalizowali   skapitalizowali  nawet media wykupili Niemca wyrzucili  .. spółki wszystkie (pgr) od mojej strony istniały i istnieją  

Opublikowano

Nie ważne jakie były rządy tylko co im  państwowego (czyli wg ciebie dobrego) zostało.  Nie maja nic takiego czego u nas by nie było . PGRy zostały ? No i co w tym takiego dobrego? Czemu uważasz ze jest lepiej gdy ziemie ma państwo a nie Jan Kowalski Pisałeś ze maja kopalnie. A czy u nas kopalnie są prywatne?  Mają surowce? A komu my swoje sprzedaliśmy ?

Co im z przemysłu i pozostałych firm państwowych zostało? 
Wydaje mi się ze te państwowe firmy w Czechach to takie samo urojenie jak zarobki górnika na poziomie 15 tys. 
Kazdy kraj z komunistycznymi przestarzałymi zakładami zrobił to samo - sprzedali to w cholerę bo nie było sensu tego trzymać . Nawet Niemcy po połknięciu DDR zamknęli Robura Ifę. Wartburga, Trabanta Simsona i MZ. Ciekawe dlaczego ?

Opublikowano

Biometryka w paszporcie jest gorsza od odcisku palca. Palec musisz przyłożyć a z danych paszportowych wyłowi Cię typowa, chińskiej produkcji, kamera. Plus systemu z DO jest taki, że nie musisz go nosić minus, że byle gdzie łapek lepiej nie wsadzać. Minusy jak dla mnie plusy przesłaniają. Agrofoto ma jakiegoś buga. Wierzcie lub nie. Przyjaciele radzą: uważaj co piszesz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...
v