Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nooooo Zbychu bardzo uniwersalna wklejka. To Ci się udało.😆

2 minuty temu, DTaras napisał:

Tylko, że neutralny zimny odpada. A LEDy na ulicy w neutralnym? Jak nie pada to może a całe oszczędności często zjada zakup. Ten rodzaj oświetlenia przy porównywalnym wysokoprężnym sodowym czy tam metalohalogenowym ma możliwości, z których nikt nie korzysta. Te wymiany to popisy rady i nic więcej.

Nie rady, tylko tego co wpada na taki pomysł. Ktoś podsuwa mu wyliczenia, gościu pisze program unijny, następny go zatwierdza, wpisuje się to potem w tabelce jako sukces. Inna sprawa że czasami to jedyna droga aby wymienić coś co już szlag trafił ze starości. A i zawsze można napisać że gmina doi pieniądze z programów, czyli są kompetentni.
A że stawia się gęściej, to mam przykład i siebie. Podobno takie normy przy ledowych i już. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, DTaras napisał:

Jak nie pada to może a całe oszczędności często zjada zakup.

Tu masz rację . Jak przyjechali do mnie wyliczać ile kolektory słoneczne będą kosztować aby w lecie mieć gorącą wode a zimą ciepłą i usłyszałem 16 tyś to podziękowałem . Sąsiad założył a po jakimś czasie skarbówka upomniała się o podatek  co przedstawiciel nic nie wspominał . Teraz sąsiad oszczędza 150 zł na miesiąc a ja mam podgrzewacz przepływowy a zimą z co .

Pomyłka . Oszczędza 150 zł na dwa miesiące . 

Edytowane przez 12zbyszko
Opublikowano

premier próbuje reaktywować  pomysł PO o przejsciach dla pieszych  , bardzo zły pomysł w sumie powinni tylko zwiekszyć mandaty .. co  do led i innych pochłaniaczy prądu to te naklejki aaa + działały do pewnego stopnia ze chociaż były podwyżki prądu to rachunki pozostawały niezmienne .   A czytałem że to nie fabryki sa  zagrożeniem ze wzgledu na zwiekszenie spożycia pradu a wielkie serwerownie i magazyny danych ,swoją drogą to produkcja kryptowalut pochłania dużo prądu .

Opublikowano
29 minut temu, DTaras napisał:

Tylko, że neutralny zimny odpada. A LEDy na ulicy w neutralnym? Jak nie pada to może a całe oszczędności często zjada zakup. Ten rodzaj oświetlenia przy porównywalnym wysokoprężnym sodowym czy tam metalohalogenowym ma możliwości, z których nikt nie korzysta. Te wymiany to popisy rady i nic więcej.

Nie ma czegoś takiego jak neutralny zimny 😁

Jest ciepła-neutrlna-zimna

Mam wszedzie właśnie ledy z neutralnym oświetleniem

Opublikowano
16 minut temu, jarecki napisał:

premier próbuje reaktywować  pomysł PO o przejsciach dla pieszych  , bardzo zły pomysł w sumie powinni tylko zwiekszyć mandaty .. co  do led i innych pochłaniaczy prądu to te naklejki aaa + działały do pewnego stopnia ze chociaż były podwyżki prądu to rachunki pozostawały niezmienne .   A czytałem że to nie fabryki sa  zagrożeniem ze wzgledu na zwiekszenie spożycia pradu a wielkie serwerownie i magazyny danych ,swoją drogą to produkcja kryptowalut pochłania dużo prądu .

Zwiększyć mandaty tak . Wiecej przejść na żądanie z przyciskiem . To by była farsa jakby jeden pieszy zatrzymał tira . Większy smog i większe korki .

• Thanks 1
Opublikowano

kolejny pomysł żeby oskubać kierowców

pulsujące zielone dla kierowców informujące o zbliżającej sie zmianie światła

Opublikowano

jest - pomiędzy 5000 a 6000 K😋 Chodziło o zimny. Nie mniej barwa neutralnego jest sprzedawana od 4 do niemal 6kK. Wszędzie neutralny kolor się nie sprawdzi. Sieje największą ilością kolorów i przez to duże cri ma największą światłość. Niestety blisko tego źródła można oujeć.

Gdzie światła to światła.. Przepisy mówią wyraźnie, gdzie pieszy może przechodzić nawet bez wyznaczonego przejścia. Takie rzeczy będą się zdarzać a jedynym możliwym działaniem zapobiegawczym jest obowiązek robienia studium i ustalenie norm dla przejść bez kolizji.

Jeszcze do ledów miałem napisać - słup kosztuje więcej niż ta lampa...

Opublikowano
23 minuty temu, racyl napisał:

kolejny pomysł żeby oskubać kierowców

płaciłem mandaty i nikt mie nie skubał , sam dobrowolnie łamałem pszepisy ruchu drogowego :D nawet pójde dalej i bym ukrył informacje o fotoradarach i pomarach odcinkowych predkosci . z  jednej strony miliardy idą na 500 plus żeby poprawić przyrost ludzi a z drugiej ludzie giną lub zostają kalekami  w wypadkach drogowych . być może ma na mie wpływ że mieszkam przy trasie gdzie co 100 metrów można by postawić krzyż .

Opublikowano

płaciłeś tylko to co umieli wyłapać a po za tymi miejscami co są fotoradary i odcinkowe pomiary prędkości dalej zapierdałeś.

ja też mieszkam przy takiej trasie i po za prędkością jest mase głupich zachowąń kierowców co powoduje stawianie tych krzyży

tak samo w mieście czy to na przejsciach byle nieuwaga i też to samo

trafia sie okazja do wyczesania to ją wykorzystują. naobiecywali a teraz kasa się nie zgadza i trzeba powoli wyciągać łapy

Opublikowano
6 minut temu, racyl napisał:

trafia sie okazja do wyczesania to ją wykorzystują. naobiecywali a teraz kasa się nie zgadza i trzeba powoli wyciągać łapy

nikt mi łapy nie wyciąga po kase za mandaty , to jest dobrowolne .         ale patrząc na przestrzeni ostatnich lat ja zauważyłem poprawe  jazdy kierowców jeżdzą wolniej ogólnie , zdarzają sie przypadki ale przepis PO o zabieraniu prawka za przekroczenie o 50 km zdał egzamin .

Opublikowano

jasne tak jak nikt łapy nie będzie wyciągał w podatku od cukru 😂 wszystko dla naszego dobra 🤣

Opublikowano

to taki debilizm te bus pasy, korkowanie miasta i przyczyna ich ulubionego smogu

Opublikowano

To ja mam pomysł. Trzeba zmienić oznaczenie na tych pasach i zamiast pisać bus pas to namalować  500+. I wtedy polityka prorodzinna sięgnie asfaltu.🤣

• Haha 1
Opublikowano

Dobrze, że nie asfalta... Bus pas jest dobry. Odłącza ruch komunikacji zbiorowej od reszty gdzie każdy jeden haman własnym autem jedzie i wpienia się na sobie podobnych bo stoi w korku. Kupisz elektryka możesz jechać buspasem... a zapomniałem, że dopłaty są tylko do minipiździków. Odkąd w Polsce McDonaldy to rodzina w PF126p już nie przejdzie.

Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał:

Dobrze, że nie asfalta... Bus pas jest dobry. Odłącza ruch komunikacji zbiorowej od reszty gdzie każdy jeden haman własnym autem jedzie i wpienia się na sobie podobnych bo stoi w korku. Kupisz elektryka możesz jechać buspasem... a zapomniałem, że dopłaty są tylko do minipiździków. Odkąd w Polsce McDonaldy to rodzina w PF126p już nie przejdzie.

odłączyć to sobie możesz prąd od kompa i głupot nie pisać 😁

a skąd ty w takiej pipidówie możesz wiedzieć jakie są korki w miastach i ile samochów by przejechało tym dodatkowym pasem chociażby pomiędzy jednym a drugim autobusem komunikacji miejskiej 😁

nie da się odłączyć całkowicie a po za tym liczba tych autobusów jest nie porównywalna do samochodów osobowych

kolejny debilizm z europy i nic więcej

Opublikowano

Taaaa jasne zlikwiduj bus pasy bo cały świat się myli.🤣 Te pasy przecież są wyznaczane w miejscach gdzie komunikacja miejska miała problemy z przejezdnością.Zapchaj trzeci pas a potem każ robić "korytarz życia". Miasto jednak to trochę więcej niż stado osobówek.

Opublikowano
7 minut temu, mirro napisał:

Taaaa jasne zlikwiduj bus pasy bo cały świat się myli.🤣 Te pasy przecież są wyznaczane w miejscach gdzie komunikacja miejska miała problemy z przejezdnością.Zapchaj trzeci pas a potem każ robić "korytarz życia". Miasto jednak to trochę więcej niż stado osobówek.

no to komunikacja przejedzie a zwykłe osobówki mają jeszcze większy problem niż miały i taki jest efekt tego

nie porównuj korytarza życia czy jazdy na suwak do namalowanych przed samymi skrzyżowaniami tych bus dróżek

jakby było stado to nie byłoby problemów. walczymy przecież ze smogiem w miastach a z tymi bus pasami wychodzi zupęłnie odwrotnie.

Opublikowano
19 minut temu, 12zbyszko napisał:

Tam gdzie 40 na godz i nie ma zabudowań i stoì radar to skubanie kierowców ale to już inna sprawa . 

Dlaczego skubanie? jak kierowcy zmienią nawyki że 40 to 40, to nie będzie żadnego skubania. Jest 40 a co drugi 100 za***rdala, to po co marnować pieniądze na znaki?

Opublikowano
4 minuty temu, DTaras napisał:

racyl - a wogóle to większy i szybszy ma pierwszeństwo. Co nie?

płynność ruchu a nie zwężanie jezdni. to żadnych  korków nie likwuduje a wręcz odwrotnie.

Opublikowano

Podstawą zapewnienia funkcjonowania miasta jest komunikacja. Miasto zapewnia środki transportu masowego rażenia i tak ma być. Zaopatrzenie, służby ratunkowe , służby komunalne to są podstawy. Oni mają jeździć i to sprawnie. Osobówki to ostatnia ekipa która ma do czegoś prawo. 

W tym przypadku zwężanie kanałów komunikacji staje się konieczne aby zapewnić jako takie funkcjonowanie najważniejszych rzeczy. Dróg raczej się nie poprawi i nie poszerzy bo brak miejsca. Nie poprawi się przepustowości bo systemy sterowania ruchem są jakie są. Ale tym się nie upudruje bo dalej drogi są za wąskie. 

Pozostaje więc jedno pasy dla transportu zbiorowego. Można budować węzły przesiadkowe z parkingami, aby tyle osobówek nie pchało się do centrów. Tylko że to musi się wiązać z zakazami wjazdu tam innych pojazdów, aby ludzi zniechęcić do jazdy samochodem, albo wywalenia wszelkich ważnych urzędów na peryferia najlepiej gdzieś przy węzłach obwodnic aby nie było potrzeby tłuczenia się za byle kwitem do centrum.

Opublikowano (edytowane)

kolejne stadium  ewolucji  to ograniczenia wjazdu do centrum miast , opłaty parkingowe nie za bardzo zdają egzamin ,ja jestem za .zresztą w europie staje się normą ze wzgledu na spaliny ale i uciążliwość .

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v