Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, mirro napisał:

Roman Ty (z całym szacunkiem) w dupsko kopany hipokryto. Leżała kupa węgla więc górnicza brać wyszła i powiedziała. " Słuchajcie nas rządowe oszołomy, nakopaliśmy węgla jak chcieliście, więc sp***dalać z nim, z hałdy bo nowego nie ma gdzie sypać". Rząd mówi że ni ciula bo nie ma co z nim zrobić. No to górnicza brać żeby dali podwyżkę 12%, to może przestanie im przeszkadzać ta kupa węgla i ruski węgiel też im się będzie podobał.  Rząd na to że " macie 6%, walcie się na ryj i macie głosować jak chcemy w wyborach".
No i górnicza brać sprzedała się za za 6% podwyżki, że nie wspomnę o tym iż ruski węgiel przestał im przeszkadzać.

I Ty masz czelność opowiadać o etosie górniczym?

Dla Romana jest ważne żeby robić. Niech kopalnie kopią wungiel, niech stocznie budują statki, niech Ursus Star i Jelcz produkują  pojazdy. Absolutnie bez znaczenia jest fakt że to działania bez sensu , wbrew ekonomii i logice. Robić trzeba i już!

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

To nie ma znaczenia. Istotą jest ukrycie deficytu budżetowego by się gawiedź mogła cieszyć że jest za***iście.

ale w drugim tym obrazku jest napisane ze to pożyczka i muszą oddać 

2 godziny temu, Ulman napisał:

To nie ma znaczenia. Istotą jest ukrycie deficytu budżetowego by się gawiedź mogła cieszyć że jest za***iście.

ale w drugim tym obrazku jest napisane ze to pożyczka i muszą oddać 

Opublikowano (edytowane)

pożyczka z czego? budżetu który może ledwie na zero a z długami i tak z przeszłości. Dodatkowo pożyczka nie zaksięgowana jako deficyt budżetu no i jednak z czegoś to trzeba będzie oddać po wyborach a no z czego?
czyżby planowali zwiększenie podatków a może pkb podskoczy do dwucyfrowych poziomów albo inflacja pomoże spłacić?
nie znam odpowiedzi na te pytania ale każda z potencjalnych to zadłużenie tak czy inaczej. no może inflacja to już jawny rabunek tym co mają jakieś zasoby z przeszłości bo nowych w polskiej walucie mało kto racjonalnie myślący zechce dlugoterminowych budować po tym wszystkim czyli na silny polski kapitał oczekiwania ciąg dalszy na bliżej nieokreśloną o ile jakąkolwiek przyszłośc..
coraz bardziej jestem ciekawy jak utrzymają parytet złotego wobec euro?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

wersja obecna- wszyscy wiedza ze zbiornik nie funkcjonuje- znaczy funkcjonuje jako smietnik beskidow.........

https://tarnow.in/otwarto-najdluzej-trwajaca-inwestycje-w-polsce-zapore-wodna-swinna-poreba-budowano-ponad-30-lat/

https://www.radiokrakow.pl/wiadomosci/malopolska-zachodnia/zbiornik-wodny-w-swinnej-porebie-oficjalnie-otwarty/

Samorządowcy z okolic Wadowic są oburzeni oficjalnym otwarciem zbiornika w Świnnej Porębie. Wójtowie z okolicznych gmin podkreślają, że zbiornik wciąż nie jest gotowy. Mają żal, że o otwarciu trwającej od 30 lat najważniejszej inwestycji w ich gminach dowiedzieli się w środę o poranku z... poczty elektronicznej. 

poeło ma zal ze ich nie zaprosili

Przypadkiem, dwa tygodnie przed wyborami parlamentarnymi, Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Krakowie oficjalnie otworzył budowaną od 30 lat zaporę w Świnnej Porębie. Zanim jednak popływamy w przyszłym Jeziorze Mucharskim, trzeba będzie jeszcze sporo tutaj dokończyć...

Niektórzy uważają, że otwieranie niedokończonej inwestycji dwa tygodnie przed wyborami parlamentarnymi, to tak naprawdę nieco niesmaczna kiełbasa wyborcza, bo dyrektor budowy Stefan Sawicki startuje do Sejmu (Polskie Stronnictwo Ludowe) a i politykom Platformy Obywatelskiej przyda się na koncie trochę sukcesów.

Fakt pozostaje jednak faktem: w sobotę (10.10) po 30 latach  prac oficjalnie otwarto koronę zapory w Świnnej Porębie. Z tej okazji pojawili się tutaj zaproszeni gości, głównie samorządowcy oraz politycy.

Podczas uroczystego przecięcia wstęgi przemawiała m.in. wiceminister środowiska oraz kandydatka do Sejmu z list PO Dorota Niedziela, wojewoda Małopolski Jerzy Miller czy przedstawiciele Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Krakowie.

Miało być otwarcie z pompą, a wyszło trochę śmiesznie a trochę strasznie: kandydaci na posłów z naszego okręgu z list KWW Kukiz'15 dr Józef Brynkus oraz Ada Zielińska przywieźli baner o treści "Pytamy: Gdzie pieniądze na dokończenie zapory?", przygotowali też petycję dla premier Ewy Kopacz, która jednak nie pojawiła się na otwarciu. Baner był powodem słownych przepychanek między kandydatami a organizatorami, a tak na prawdę uzmysłowił niektórym zgromadzonym, że chyba nie ma za bardzo jeszcze co świętować...

@jacus  j**ana pało oszutowska masz pało filmik odcięli kasę wszyscy im to wytykali  a pis dał na dokończenie tamy ok 50 mln + coś z gospodarki ochrony środowiska 

ładnie kukiz zrobił 

6 minut temu, dysydent napisał:

pożyczka z czego? budżetu który może ledwie na zero a z długami i tak z przeszłości. Dodatkowo pożyczka nie zaksięgowana jako deficyt budżetu no i jednak z czegoś to trzeba będzie oddać po wyborach a no z czego?

z mojej kasy z twojej już nie 😐

40 minut temu, mirro napisał:

Roman Ty (z całym szacunkiem) w dupsko kopany hipokryto. Leżała kupa węgla więc górnicza brać wyszła i powiedziała. " Słuchajcie nas rządowe oszołomy, nakopaliśmy węgla jak chcieliście, więc sp***dalać z nim, z hałdy bo nowego nie ma gdzie sypać". Rząd mówi że ni ciula bo nie ma co z nim zrobić. No to górnicza brać żeby dali podwyżkę 12%, to może przestanie im przeszkadzać ta kupa węgla i ruski węgiel też im się będzie podobał.  Rząd na to że " macie 6%, walcie się na ryj i macie głosować jak chcemy w wyborach".
No i górnicza brać sprzedała się za za 6% podwyżki, że nie wspomnę o tym iż ruski węgiel przestał im przeszkadzać.

I Ty masz czelność opowiadać o etosie górniczym?

ty jesteś sam hipokrytom kto dostał podwieszkę nie ja 😇 jeszcze raz mamy katowicki holding ,ppg .jsw ,węgokoks, i turon wydobycie itp wiec napisz ładnie wszystkim kto dostał podwyżki .. chętnie posłucham a po za tym hipokryto czy ty jako rolnik mam cie brać jako brać związku agrouni czy leppera rolnicza brać ??😐

zapamiętaj sobie dopóki ty budujesz dom i kupujesz traktor i samochód to pamiętaj na czym została wytopiona stal 😉

Opublikowano (edytowane)

A jak przepieprzą 150 mld z OFE i obiecają że oddadzą to widzisz w tym problem czy nie?

Na czym wytopiona stal?????Buchaaachaaaa!!! Epoka ci się pomyliła o jakieś 50-70 lat co najmniej. Żelastwo robią na całym świecie i każdy z pocałowaniem ręki dostarczy a nasze huty i kopalnie trafi szlag bo maja popieprzone w głowach i włąśnie tak myslą jak napisałeś. Wielką łaskę robią że raczą pracować bo bez nich pewnie wszystko się zawali. Z takim draństwem dała sobie rade Margaret Thatcher i powinno się ją nasladowac.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
37 minut temu, Ulman napisał:

Dla Romana jest ważne żeby robić. Niech kopalnie kopią wungiel, niech stocznie budują statki, niech Ursus Star i Jelcz produkują  pojazdy. Absolutnie bez znaczenia jest fakt że to działania bez sensu , wbrew ekonomii i logice. Robić trzeba i już!

dziwni mnie jedno gdzie cie twoje dupsko swędziało jak 2011 roku z funduszu straciło się 12 mld ktoś coś dostał 🤣

1 minutę temu, Ulman napisał:

A jak przepieprzą 150 mld z OFE i obiecają że oddadzą to widzisz w tym problem czy nie?

nie zadawaj głupich pytań oczywiscie ze tak 

ten pusty post to spirytus metylowy ???

dziennik ustawy którym pisze ze to pożyczka 

ten pusty post to spirytus metylowy ???

dziennik ustawy którym pisze ze to pożyczka 

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Może niedługo się dowiemy że inflacja za komuny była zła, inflacja w Azji jest złą, inflacja w Ameryce płd bardzo zła ale w Polsce pod rządami PISu wręcż napedza gospodarkę 

a mega inflacja w 2004 ? zrobiliśmy bardzo źle 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Roman176 napisał:

z mojej kasy z twojej już nie 😐

to po co do roboty chodzisz jak masz tyle kasy? znaczy masz ponad 10 milardów czy masz nadzieję mieć? na razie to i do Ciebie trzeba dopłacać co łatwo udowodnić nawet ile utopiono w polskie górnictwo w obawie że zrobicie kolejną rozpierduchę a bały się tego kolejne rządy i przez to teraz aniście się nauczyli ekonomiczniej węgiel wydobywać ani nie ma sposobu uniknięcia kolejnych dopłat do grupy zawodowej która staje się zbędna a przecież to jednak ludzie i nie można zostawić na bruku .
Jesteście zbyt silna grupą zawodową a przez to możecie być destrukcyjni dla reszty gospodarki i wtedy zobaczymy czy będzie komukolwiek z czegokolwiek dopłacać

Prosiłbym na przyszłość przynajmniej o sensowniejsze odpowiedzi bo całej prawdy z matematycznymi dowodami nie mam motywacji udowadniać jak polityczną siłę polskie górnictwo węglowe wykorzystało już kilkakrotnie przeciw reszcie gospodarki a w końcowym efekcie i przeciw sobie.
i dla dobra choćby jakiegoś spokojnego przejścia z gospodarki surowcowej do gospodarki wysokoprzetwórczej wolał bym takiej motywacji nie mieć.
Ja jestem pyłkiem ale świadomość społeczna inaczej postrzega już dzisiaj uprzywilejowane grupy spośród siebie tak że dalej nic więcej pisać nie chciałbym i na tym zakończmy.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
12 minut temu, Roman176 napisał:

dziwni mnie jedno gdzie cie twoje dupsko swędziało jak 2011 roku z funduszu straciło się 12 mld ktoś coś dostał 🤣

I znowu głupawka...… 

Nie zrozumiałeś pytania? Jeśli twierdzisz że teraz pożyczają z innego worka niż budżet , by zapłacić za emerytury to ja się pytam o analogiczną rzecz. Czy jeśli pożyczą z pieniędzy wziętych z OFE i kiedyś oddadzą to też nie widzisz problemu?   

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

to po co do roboty chodzisz jak masz tyle kasy? znaczy masz ponad 10 milardów czy masz nadzieję mieć? na razie to i do Ciebie trzeba dopłacać co łatwo udowodnić nawet ile utopiono w polskie górnictwo w obawie że zrobicie kolejną rozpierduchę a bały się tego kolejne rządy i przez to teraz aniście się nauczyli ekonomiczniej węgiel wydobywać ani nie ma sposobu uniknięcia kolejnych dopłat do grupy zawodowej która staje się zbędna a przecież to jednak ludzie i nie można zostawić na bruku .
Jesteście zbyt silna grupą zawodową a przez to możecie być destrukcyjni dla reszty gospodarki i wtedy zobaczymy czy będzie komukolwiek z czegokolwiek dopłacać

napisz mi ile jsw pomogli ?? chyba coś mylisz jak miruś ... co by tu nie pisać  na pomoc szusową przeznaczyli ??

widzę ze odebrałeś to jako krytykę a chciałem ci pokazać ile mam obciążeń .. miałem bardziej na myśli gdyby zlikwidowali krus i kazali by ci to wszystko płacić łocznie z offe i ppk 

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Czy jeśli pożyczą z pieniędzy wziętych z OFE i kiedyś oddadzą to też nie widzisz problemu?   

a jeśli oddadzą ? raczej nie bo nie bd pracować  niech nic nikt nie rusza ...

wracając do 

§

PODSTAWA PRAWNA

Środki FRD mogą być wykorzystane wyłącznie na:

1) uzupełnienie wynikającego z przyczyn demograficznych niedoboru funduszu emerytalnego […],

2) nieoprocentowaną pożyczkę uzupełniającą środki funduszu emerytalnego na bieżącą wypłatę świadczeń, zapewniającą płynność finansową FUS, zwrotną w terminie nie dłuższym niż 6 miesięcy od dnia otrzymania środków przez FUS.

Art. 59. ust. 1. ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych

było stworzone prawnie do tego 

Przed chwilą, Ulman napisał:

Masz tyle obciążeń i dalej głosujesz na socjalistów którzy ci tych obciażeń jeszcze dokładają. Schza na całego Brawo Ty!

a jak nie zagłosuje na pis to wyjdzie peło i bd gorzej 

Tusk skakał na kasę, PiS obiecywał, że tak nie zrobi

Miliardy gromadzone w ramach FRD miały pochodzić z odpisu od składki emerytalnej oraz z prywatyzacji. Kolejne rządy niechętnie jednak przekazywały do funduszu środki. W 2006 roku było tam jedynie 1,5 mld zł. Do 2009 roku z planowanych 20 mld ze sprzedaży państwowych spółek udało się uzbierać jedynie 6 mld zł. Większość środków stanowiły więc odpisy od składki emerytalnej. W ustawie o FRD zapisano, że pieniędzy funduszu nie można wypłacić przed końcem 2009 roku.

Gdy termin minął, szybko z miliardów zaczęto korzystać. Już w 2010 zabrano 7,5 mld zł. Rok później 4 mld zł, a w kolejnych dwóch w sumie ponad 5 mld zł. Pieniądze przeznaczono na pokrycie dziury w Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, czyli wypłaty emerytur.

teraz @Ulmanco lepsze pis czy peło co kradło i nikt nic z tego nie miał 

Opublikowano

No właśnie ja się pytam czy jak pożyczą i oddadzą to może tak być czy nie może? 

Ustawę taką jak potrzeba to oni w jedną noc uchwala Adrian podpisze nad ranem i załatwione. 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Roman176 napisał:

widzę ze odebrałeś to jako krytykę a chciałem ci pokazać ile mam obciążeń .. miałem bardziej na myśli gdyby zlikwidowali krus i kazali by ci to wszystko płacić łocznie z offe i ppk 

ależ ja jestem za likwidacją KRUS i nawet nie liczę na emeryturę z tego tworu bo nawet gdzieś około połowa górniczej na przykład czy mundurowej.
KRUS to twór czysto socjalny a samo rolnictwo już niejednokrotnie pisałem traktuję jako bardziej hobby i dodatkowy dochód najczęściej po za jakimikolwiek dotacjami ale to już inna sprawa i temat do utarczki z innymi tym razem rolnikami którzy tak samo za KRUSem groźbą protestu politycznie za mordy rządy kolejne trzymają.
System emerytalny dopiero czeka prawdziwa reforma na której - zaręczam - wszyscy musimy stracić.
Dopłaty do socjalu rolników nawet składek zusowskich mogą rozliczać np w ARiMR a ile budynków i niepotrzebnych etatów lepiej wykorzystać by można ale to już mogli by miłościwie panujący usprawnienie wymyślić bo proste i finansowo rolników omijające tylko dlaczego nikt nie ma odwagi? tak samo jak górnictwa dołączyć do normalnego szeregu gospodarki a zawsze wyjątkowo... a tak ten temat sam chciałem zakończyć

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

i tu cie muszę zmartwić już widzę te kobiety rezygnujące z krus co mają 1,5 ha co gospodarstwa na oczy nie widziałem a dostały spadek mało taksówkarzy warszawskich tam siedzi ...

co do reformy czy ty wiesz ze prawo nie działa wstecz dzięki unni 😆 na jakich zasadach się przyjąłeś na takich kończysz .. nowo składkowych bd dotyczących i nowo przyjętych 

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Roman176 napisał:

a jak nie zagłosuje na pis to wyjdzie peło i bd gorzej 

no tak tu i ja jestem głupi bo nie ma realnej siły politycznej która dawała by nadzieję na efektywniejsze wykorzystywanie zasobów tego kraju. Oczywiście nie twierdzę że takich nie ma ale żadne mają szanse na przebicie się i tu już nasza wina a o tym wczoraj chyba pisałem że wybieranie gorszego zła zawsze dobremu szkodzi.

prawo wcale nie musi działać wstecz, inflacja wystarczy wszak prawo stanowi ile nominalnie masz emerytury dostać a nie to ile będziesz sobie mógł za nią kupić

a to o tych taksówkarzach to nie bardzo zrozumiałem przekaz i nie wiem

jeszcze w dół odpowiem że Kukiz to komediant ze wszystkimi tego kontekstami i tylko to udowodnił tak że zdziwiony ani zaskoczony nie jestem. Nie docenił to co miał i stracił wiarę w samego siebie bo mądrze prowadziwszy kampanię mógł sam wygrać więcej niż mają teraz razem z tym PSL ale komedianty tak mają. Można by napisać - zadał sie z niewłaściwym towarzystwem

25 minut temu, Roman176 napisał:

partia co była dość wysoko nowa się sprzedała z PSL  i tu było szu ...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 godzin temu, Ulman napisał:

Takie kontrargumenty są fajne bo pokazują jakie cuda można ludziom wmówić i sprawić że w to uwierzą. 

Z fakturami wat też cuda robili i jakoś o tym mało piszesz .

A ty nic nie kombinujesz żeby cyferki się zgadzały 😁 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, dysydent napisał:

argumenty broniące inflacji są tak bzdurne że nie warto z nimi nawet dyskutować
Jarecki czy wiesz jaka jest rola pieniądza w gospodarce? Kiedy tylko inflacja jest do zrozumienia i zaakceptowania? Gdy spada ilość dóbr w obrocie a rząd nie zdążył zdjąć nadwyżki pieniądza z malejącego obrotu. Inflacja jest wskaźnikiem że coś złego dzieje się w gospodarce i tyle a stymulująca rola niskiej planowanej inflacji jest bzdurą i nawet nie podejmuję dyskusji dlaczego spodziewając się żenujących ignorancją kontrargumentów

napisałemże inflacja na poziomie 1 % jest pożądana i tego się trzymajmy .               DYsydent a brak pracowników nie jest czymś złym w gospodarce ?     tu ciekawym zjawiskiem jest ta inflacja a zarazem niskie stopy procentowe czyli rządowi zależy na inflacji , podniesienie stóp % spowodowało by droższe kredyty oraz wiekszy zysk z lokat , atak trzymanie kasy w banku jest nieopłacalne co skutkuje  inwestycjami i koło sie zamyka .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Zbyszko- A związkom zawodowym w firmach państwowych cyferki muszą się zgadzać? Chyba tylko na pasku wypłaty.😂

4 minuty temu, jarecki napisał:

DYsydent a brak pracowników nie jest czymś złym w gospodarce ?

Jest bardzo dobry. 

• Haha 1
Opublikowano

Kurrr... KOBiZE chyba mnie od tego roku czeka. Teraz jest od rocznej rzeczywistej emisji zatem muszę złożyć raport i czekać na decyzję chyba? Mirro - Ty jesteś co prawda duży jak sądzę ale masz chłodnictwo i jakiś samochód pewnie, gaz spalasz. Jak to u Ciebie wygląda?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v