Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yyyyy w naszym kraju oczekujesz wsparcia przedsiębiorcy dotowaniem cen prądu? W tym kraju? Przecież tu przedsiębiorca to krwiopijca, oszust, malwersant i na pewno uwłaszczył się zaraz po upadku komuny na mieniu co go w pocie czoła brać robotnicza wypracowała. Tu ma tylko płacić coraz większe daniny i cieszyć się że państwo nie nasłało na niego CBA, ABW  albo SANEPiDu.

Opublikowano

kolejny sukces rzadu-e-recepty,  dziwna sprawa -u nas w osrodku to sie nie przyjelo, wystawiaja tak jak dawniej na papierze i spokojnie mozna je wykupic w aptece...

istnieje jeszcze cos takiego jak szara strefa- kumpel malo zawalu nie dostal ,gdy u znajomych znajomych zabil byka i zaczal go oprawiac, wten pod stodole podjezdza radiowoz, myk do komorki a tam slyszy pytanie, o to kiedy bedzie mieso 🤣

w niedziele jadlem rosol z byka potrojnie-jesli nie wiecej nielegalnego:

urodzil sie i umarl bez kolczykow i paszportu. pewnie i jego matka byla nierejestrowana.

zostal sprzedany we wsi i okolicy z garazu

na dodatek zastapil takiego rejestrowanego ktory rozplynal sie w powietrzu ze 2 lata temu

i wszystko jest ganz legal-byk ubity i wyrejestrowany na ubojni,mieso zbadane i zjedzone, tak wyglada polska 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

www.energetyka24.com\oze\niemcy-wzorem-dla-polski-we-wspieraniu-przemysłu-energochłonnego-analiza   .                    to  jest tam troche inaczej ale są  spore ulgi również dla miejszych podmiotów .                      raz w odnajduje strony raz nie .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
34 minuty temu, jacus napisał:

kolejny sukces rzadu-e-recepty,  dziwna sprawa -u nas w osrodku to sie nie przyjelo, wystawiaja tak jak dawniej na papierze i spokojnie mozna je wykupic

Byłem u lekarza i wystawił nową receptę . O tyle dobrze że jak nie ma wszystkich lekarstw to idzie się do drugiej apteki i kupuje się resztę . E recepty możesz dostać na komórkę kod i nie jadąc do lekarza masz leki które bierzesz stale . O takie zaoszczędzenie czasu i przy okazji nie przyniesiesz wirusa do domu . 

Opublikowano
34 minuty temu, jacus napisał:

kolejny sukces rzadu-e-recepty,  dziwna sprawa -u nas w osrodku to sie nie przyjelo, wystawiaja tak jak dawniej na papierze i spokojnie mozna je wykupic

Byłem u lekarza i wystawił nową receptę . O tyle dobrze że jak nie ma wszystkich lekarstw to idzie się do drugiej apteki i kupuje się resztę . E recepty możesz dostać na komórkę kod i nie jadąc do lekarza masz leki które bierzesz stale . O takie zaoszczędzenie czasu i przy okazji nie przyniesiesz wirusa do domu . 

Opublikowano (edytowane)

tylko że jeszcze nie wszystkie przychodnie, osrodki zdrowia takowe wydają... wypisują ... czy jak to nazwać? 
Ludzie zbytnio nie ufają wirtualnemu zapisowi a i on sam bywa zwodniczy jak z postem poprzednim.
Po dluższej przerwie się pojawia na forum i od razu bliźniaki

przynajmniej u mnie wyświetla się dwa identyczne posty

Parę podobnej natury wpadek z tymi e-receptami albo i grubszych i jeszcze może być róźnie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

u mnie na 5 lekarek- 3 maja ponad 70 lat i od dawna sa na emeryturze i jedna mowila ze nie wie czy nie zakonczy pracy,bo ma juz dosc, takich lekarzy w calej polsce jest ponad 20 tys z ponad 130 tys aktywnych-gdyby odeszli to dopiero by byla hatakumba.........

zreszta w osrodku nie ma zasiegu  telefonia komorkowa 😂, nawet moj solid ma tylko 1 kreske, te nowoczesnie to brak zasiegu totalny, trzeba na zewnatrz wyjsc..

Opublikowano

erecepta to dobra rzecz i tu korzeni szukałbym w ośmiu latach poprzedniego towarzystwa. Jest ci w Zielonej Górze firma która konstruowała taki system w oparciu o dowód osobisty... Niewiem czy następcy złapali temat czy sprzedali swoim. Przemysł energochłonny. Mirro zapewne jedzie na 10.39 ale tu był haczyk działalności przeważającej gdyż zapodaje też handel czyli 45. Ja bym się starał o zwolnienie z akcyzy i dlatego go przywołałem bo on lepiej odpowie. Druga sprawa - to jest tylko zwolnienie z akcyzy. Są procesy, gdzie nie oszczędzisz i po to ta definicja... Iglotex to są przeboje od kilku lat i takie mam wrażenie, że cała firma zmierza w tym samym kierunku co zakład w Grudziądzu.

mirro napisał:

(...)Tu ma tylko płacić coraz większe daniny i cieszyć się że państwo nie nasłało na niego CBA, ABW  albo SANEPiDu.

To się kiedyś haracz nazywało. Myślałem, że Państwo z tym walczyło ale ono tylko konkurencję wykańczało.

Opublikowano (edytowane)

Panowie mamy tak 

ASF

PTASIĄ GRYPĘ

i jeszcze od Węgier idzie pomór drobnych przeżuwaczy. i nie wiem czy dużych też to niće dotyczy

Dopóki zachód nie roz....... Polskiego rolnictwa to nie spoczną. Najlepszy przykład? Hiszpania, Portugalia tam co chwila było do puki nie zostały fermy przemysłowe. Trzeba walczyć i wyjść z ZSRE (Związek Socjalistycznych Republik Europejskich) bo nam wszystko zmiotą

PS; już za kopalnie się zabierają na poważnie ( cukrownie już były) 

Edytowane przez igor10246
  • Like 1
Opublikowano

asf przyszlo z zachodu ??? ciekawa teoria -gdybys nie wiedzial to ten szczep wedruje z terenow gruzjii, przywleczony przez statki z afryki

ptasia grype to szkolone przez bnd ptaki roznosza ?? a twoj lekarz co na to-czy lecznictwo specjalistyczne unia tez zniszczyla-w tym akurat troche prawdy jest, ostatnio opisywali jak na prawie 1000 pacjentow dyzuruje 3 lekarzy..

zeby stworzyc takie fermy jak w hiszpanii-chyba najwiekszym juz producentem wieprzowiny w europie, nie mamy warunkow terenowo-klimatycznych, gdzie znajdziecie otwarty teren zeby postawic chlewnie na 5tys sztuk macior bez zabudowan w promieniu kilku kilometrow. pustkowie zeby nawet ptaki nie przylatywaly ???

Opublikowano
11 minut temu, jacus napisał:

asf przyszlo z zachodu ??? ciekawa teoria -gdybys nie wiedzial to ten szczep wedruje z terenow gruzjii, przywleczony przez statki z afryki

ptasia grype to szkolone przez bnd ptaki roznosza ?? a twoj lekarz co na to-czy lecznictwo specjalistyczne unia tez zniszczyla-w tym akurat troche prawdy jest, ostatnio opisywali jak na prawie 1000 pacjentow dyzuruje 3 lekarzy..

zeby stworzyc takie fermy jak w hiszpanii-chyba najwiekszym juz producentem wieprzowiny w europie, nie mamy warunkow terenowo-klimatycznych, gdzie znajdziecie otwarty teren zeby postawic chlewnie na 5tys sztuk macior bez zabudowan w promieniu kilku kilometrow. pustkowie zeby nawet ptaki nie przylatywaly ???

wiem że "przyszło" ze wschodu jednak to unia i korporacje mają najwięcej do powiedzenia odnośnie naszej gospodarki i rolnictwa. Niemcom, Duńczykom i Francji to najbardziej na rękę jeszcze bo jesteśmy dla nich konkurencją a co do hiszpani to pomijając fakt że warunki tam są średnie ale sama powierzchnia możliwa do uprawy też jest większa a pierwszy przypadek odkryty to bardzo dziwne bo to było 5 dzików które stwierdziły że zejdą z tego świata w dziwnych miejscach (jak na dziki) i do tego ponoć były jeszcze zamrożone. generalnie to w uni europejskiej mamy jeden z większych potencjałów w rolnictwie i niemcy już uwalili nasz cukier to dla czego by tak nie uwalić produkcji zwierzęcej. 

a co do tego prawa odległości to jest przeszkoda dla rolnika który jest uwiązany do ziemi i nie będzie jeździł 30-40 km do chlewni codziennie a a już dla dużej firmy to nie problem bo wszystko z kasą można zorganizować a do tego jeszcze tucz nakładczy i mamy piękne dymanie polskiego rolnika. a ptasia grypa uwali drobiarzy i jeszcze przyjdzie coś na bydło i polska produkcja zwierzęca jest pozamiatana. rolnicza 3ka ma "monopol" razem z korporacjami i dyma wszystkich w około a najbardziej Polskę 

Opublikowano

romana nie widać to igor się zjawia. Córka miała ospę - jadę protestować pod niemiecką ambasadę... O ptasiej grypie decyduje ciepły styczeń na co wskazuje analogia poprzedniej zadymy a o prewencji ludzie. Podobno to ruski świnię podkładał... Igor - co pomoże w jednym i drugim przypadku wyjście z Unii? Niemcy asf mają też u siebie a te drobne przeżuwacze z Węgier co pozwala wysnuć teorię, że się Pani Merkel z Panem Orbanem dogadała...

Opublikowano
9 godzin temu, igor10246 napisał:

PS; już za kopalnie się zabierają na poważnie ( cukrownie już były) 

Z tego co wczoraj mówili, to za polskie kopalnie skutecznie zabrał si polski rząd. Górnicy maja strajkować a nawet blokować tory na wschodnich granicach bo węgiel co go wydobywają już na składowiskach im się nie mieści. A winią za to rząd co zasysa na potęgę węgiel ze wschodu.:)

Opublikowano

Rząd... rynek czyli my. Były kilka lat wstecz tu dyskusje z romanem na ten temat. Sam pisałem, że się nie zdziwię gdy kopalnie rozpoczną handel tym materiałem... Realia - transport węgla w moje okolice to w gruncie rzeczy samochód a ten ma szybciej i bliżej do Szczecina lub Bydgoszczy niż na Śląsk.

Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał:

Z tego co wczoraj mówili, to za polskie kopalnie skutecznie zabrał si polski rząd. Górnicy maja strajkować a nawet blokować tory na wschodnich granicach bo węgiel co go wydobywają już na składowiskach im się nie mieści. A winią za to rząd co zasysa na potęgę węgiel ze wschodu.:)

pokaż mi gdzie leży węgiel na zwałach ... leży u mnie w piwnicy 

Opublikowano

Takie cuś: https://biznes.interia.pl/news/w-niedziele-juz-nigdzie-nie-zrobisz-zakupow,2641123,4199 Ludzie byli cały grudzień zadowoleni i zdążyli już w tę niedzielę zatęsknić a PIP daje taką rekomendację w oparciu o porównanie realiów do zamierzeń ustawy. Zdania nie zmieniłem - wolałem niedziele z handlem. Jak dołożyć jeszcze sobotni armageddon to chcę powrotu niedziel handlowych...

Opublikowano
2 godziny temu, Roman176 napisał:

pokaż mi gdzie leży węgiel na zwałach ... leży u mnie w piwnicy 

To masz dużą piwnicę.

https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-gornicy-kopalni-row-groza-blokada-torow-na-przejsciach-grani,nId,4251994

1 godzinę temu, jarecki napisał:

w tej kadencji zamkniecie niedzielne  stacji benzynowych w nie wchodzi w gre

Ja bym jeszcze zamknął punkty poboru opłat na autostradach w niedzielę, bo przecież tam tez siedzą na kasie Panie. Albo całkiem zamknął autostrady na niedzielę. Po kija jeździć jak nie będzie gdzie zatankować.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał:

górnicy albo sierpień związek ...   widziałem zwały nie dawno był limit na jedna osobę 8 ton, teraz widzę ze limit jest zniesiony ale zwałów nie ma 

ppg chce podwyżka ...    a cena 640zł za tone 60 staniał ja płaciłem w sierpniu 700  

3 godziny temu, jarecki napisał:

w tej kadencji zamkniecie niedzielne  stacji benzynowych w nie wchodzi w gre , natomiast są spore nadużycia ,był fajny kompromis 2 niedziele pracujące  i to powinno wrócić .

pfff  jeździsz dziennie na zakupy ??  zostaje ci żabka , ja jeżdżę co drugi dzień na 20 po gorące bułki 

@mirro a powiedz mi co sądzisz o zastrzeleniu samolotu ?? albo awarii ... ?  o informacji kontrwywiadu 

Edytowane przez Roman176
  • Like 1
Opublikowano

A ile procent oskarżonych przyznaje się od razu do przestępca . Podobnie robią ruskie i podobnie zrobi iran . 

Czemu PKW tak szybko zareagowali 😁😁😁

Opublikowano (edytowane)

Amerykane na przykład nie przyznają się że to było zabójstwo irańskiego generała
wszystko inne; likwidacja, eliminacja, usunięcie ... ale nie zabójstwo i jak im udowodnisz że ...?
i co z tego że to było uśmiercenie zabójcy?

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v