Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak nie umiesz sam myśleć to powtarzasz to co w wyborczej znajdziesz i potem takie bzdury piszesz. Na to sie jeszcze nakłada fakt że czytasz głównie tytuły i pierwsze kilka linijek a to wszystko na dodatek po pijaku. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

tak sobie czytam do kawy z rana i zaświtało mi pytanie czy opozycja antyputinowska w Rosji jest w stanie wykorzystać dyskomfort w głowie przeciętnego Rosjanina?
Tam też jest oficjalna propaganda podobna do pisowskich mechanizmów szafowania Historią w Polsce. Propaganda oparta na wojnie ojczyźnianej, wojnie z kim? a teraz nordstreamy i tuczenie niemieckiego narodu surowcami z Rosji.
Czy ktoś jest w stanie ten dylemat przeciętnego kacapa wykorzystać? czy bodaj bierze taką ewentualność w strategii? Nawet Putin miewa złe dni w pozycji propagandowej i to właśnie mogą być takie dni tylko wystarczy że ktoś będzie miał głowę na karku we właściwym miejscu i czasie.

Może warto ruski alfabet jednak zainstalować w systemie i przez ciągle otwarte na świat internetowe łącza ruskiego neta posiać na różnych yandexach i podobnych ziarno wątpliwości? 
Jeszcze nie byłem ruskojęzycznym trollem ;) 

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, nie napisał:

putin nie potrzebuje wojska, wystarczą mu (na razie) pożyteczni idioci w Polsce, gdyby teraz najechał  na polskę to byście go z kwiatami witali, że w końcu odsunie od władzy znienawidzony pis

Ulman by pierwszy witał bo gdzieś tam blisko mieszka 😁😁😁 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, dysydent napisał:

Jeszcze nie byłem ruskojęzycznym trollem ;) 

Nieraz jak człowiek się pomyli to prawdę powie 😁 

Edytowane przez 12zbyszko
  • Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, Roman176 napisał:

niemcy i Rosja mają smaczek ominąć Ukraine to chyba oczywiste .. opłaty 

Japonia kupuje usa  chiny mają swoje ale a niemcy są 7 krajem świata co zużywa najwięcej gazu wiec bredzisz ...

niemcy zużywają  w 2015 72 mld chiny tylko 32 

Skąd ty te dane po pijaku bierzesz? Sprawdziłem jak jest bo podstawowa logika wskazuje że taka gospodarka jak Chińska mus zużywać więcej jak Niemcy. No i oczywiście tak jest 

Wg tego artykułu https://biznesalert.pl/eurogas-rosnie-zuzycie-gazu-ziemnego-w-ue/

Niemcy zużywaja 80 mld m3 a cała UE  426 mld m3.

Chiny wg poniższej publikacji ponad 280 mld m3. 

https://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/chiny-napedzaja-popyt-na-gaz,2605471

Skoro wiec Niemcy zużyją 80 mld m3 a Chiny 280 mld m3 to skąd ty Roman wziąłeś swoje cyfry?  32 mld zamiastr prawdziwych 280 mld. Jedynie 9 razy wiecej😀

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, nie napisał:

putin nie potrzebuje wojska, wystarczą mu (na razie) pożyteczni idioci w Polsce, gdyby teraz najechał  na polskę to byście go z kwiatami witali, że w końcu odsunie od władzy znienawidzony pis

To że Prezydent Duda nie wypowiada się to tylko duży plus dla niego. Mam nadzieje że to decyzja przemyślana i świadoma a nie kwestia tego że akurat dostał zapalenia krtani, albo nie może pisać. Pożyteczni idioci to Pan Premier i spółka łącznie z Panią Kidawą. 
To co się stało powinno zostać załatwione na poziomie MSZ i przez MSZ. To żaden honor kopać się na wysokim szczeblu jak szczeniaki. Niestety takich mamy polityków i takich dyplomatów.
Dla mnie dyplomaci mogą być i z PiS byleby nie myśleli i zachowywali się jak PiS, bo chyba obraz mentalności PiS już zarysował się dość dobrze, czego skutki odczuwamy i będziemy długo jeszcze odczuwać.

2 godziny temu, 12zbyszko napisał:

Ulman by pierwszy witał bo gdzieś tam blisko mieszka 😁😁😁 

Nie ważne kto będzie witał. Zadaj sobie ważniejsze pytanie. Dlaczego cały zachód handluje z Rosją a my nie możemy? 

Opublikowano

Robimy jednym i drugim. Od jednych kupujemy na potęgę węgiel a od drugich broń,

A tak nawiasem mówiąc to teraz, po tej wypowiedzi,  powinni zaprosić Putina do nas na obchody rocznicy zakończenia II WŚ. W zasadzie można zastosować w tym przypadku przewrotną argumentację że " nie ważne kto jak II WŚ zaczynał, ale ważne kto zakończył i to jako zwycięzca". Podejrzewam że ruch byłby dużo lepszy niż to co się dzieje.

Opublikowano
22 minuty temu, mirro napisał:

To że Prezydent Duda nie wypowiada się to tylko duży plus dla niego. Mam nadzieje że to decyzja przemyślana i świadoma a nie kwestia tego że akurat dostał zapalenia krtani, albo nie może pisać. Pożyteczni idioci to Pan Premier i spółka łącznie z Panią Kidawą. 
To co się stało powinno zostać załatwione na poziomie MSZ i przez MSZ. To żaden honor kopać się na wysokim szczeblu jak szczeniaki. Niestety takich mamy polityków i takich dyplomatów.
Dla mnie dyplomaci mogą być i z PiS byleby nie myśleli i zachowywali się jak PiS, bo chyba obraz mentalności PiS już zarysował się dość dobrze, czego skutki odczuwamy i będziemy długo jeszcze odczuwać.

Nie ważne kto będzie witał. Zadaj sobie ważniejsze pytanie. Dlaczego cały zachód handluje z Rosją a my nie możemy? 

Chodzi ci o to że kiedyś ruski przyjeżdżał pod sklep i kupował pyrki albo inne warzywa ? 

Handel sie trochę zmienił . Dużo byle jakiego towaru sprzedawaliśmy  i wybrali towary może nawet droższe ale lepiej przygotowane . Już mit że ruski wszystko zje jest obalony . 

Ruski musi gdzieś kupować . Pewnie bierze tam gdzie go nie denerwują 😉

Opublikowano (edytowane)

Na Rosję idzie towar bardzo dobrej jakości i tylko taki. o ile jeszcze idzie.A dlaczego? Bo taki sam idzie na zachód. A ile z tego co sprzedaję na zachód idzie na wschód?  A całość. Gdzie ładują się ciężarówki? A u mnie. Jakie naklejki są na pudełkach? A holenderskie. Dlaczego nie mogę swoich? To już sobie dopowiedz.
Handel się zmienił - wytłumacz to ministrowi Ardanowskiemu. Mnie niekoniecznie trzeba tłumaczyć,

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Ale jaja . Ty naklejasz naklejki holenderskie a w marketach na zachodnie produkty naklejają polskie . Ty to moze twój towar nie idzie do ruskich tylko spowrotem do Polski .😁

Nie tak łatwo odzyskać rynek . Ja ci nic nie tłumaczę . Piszę jak było w latach 90 . Wylecieć z rynku jest łatwo gorzej wrócić . Dzisiaj czym towar tańszy jest lepiej przygotowany .

Mirek to ty jesteś takim pod wykonawcą   . 

Polska jest dla zachodu i rosji trendowata . A czemu mamy na siłę handlować z ruskimi ?  

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Skąd ty te dane po pijaku bierzesz? Sprawdziłem jak jest bo podstawowa logika wskazuje że taka gospodarka jak Chińska mus zużywać więcej jak Niemcy. No i oczywiście tak jest 

Wg tego artykułu https://biznesalert.pl/eurogas-rosnie-zuzycie-gazu-ziemnego-w-ue/

Niemcy zużywaja 80 mld m3 a cała UE  426 mld m3.

Chiny wg poniższej publikacji ponad 280 mld m3. 

https://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/chiny-napedzaja-popyt-na-gaz,2605471

Skoro wiec Niemcy zużyją 80 mld m3 a Chiny 280 mld m3 to skąd ty Roman wziąłeś swoje cyfry?  32 mld zamiastr prawdziwych 280 mld. Jedynie 9 razy wiecej😀

naucz się czytać pisaliśmy o eksporcie chin a Niemiec ,Niemiec bierze tylko z Rosji  a chiny ..??

12 godzin temu, Roman176 napisał:

pip a kiedy wybudują rurociąg na syberie pip ?? kiedy 

grafika Siła Syberii. Grafika: BiznesAlert.pl

Aktualnie Chiny konsumują ok. 200 mld m3 gazu rocznie, z czego ok. 130 mld m3 pochodzi z własnej produkcji, a reszta z importu.

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Skąd ty te dane po pijaku bierzesz?

ile musiał bym wpić zeby zniżyć się do twojego poziomu ??

Edytowane przez Roman176
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, 12zbyszko napisał:

Ale jaja . Ty naklejasz naklejki holenderskie a w marketach na zachodnie produkty naklejają polskie . Ty to moze twój towar nie idzie do ruskich tylko spowrotem do Polski .😁

Nie tak łatwo odzyskać rynek . Ja ci nic nie tłumaczę . Piszę jak było w latach 90 . Wylecieć z rynku jest łatwo gorzej wrócić . Dzisiaj czym towar tańszy jest lepiej przygotowany .

Mirek to ty jesteś takim pod wykonawcą   . 

Polska jest dla zachodu i rosji trendowata . A czemu mamy na siłę handlować z ruskimi ?  

Mamy handlowac bo to biznes a nasi kretyni wszelkich opcji sprawili że postrzegają nas jako chimerycznych rozedrganych emocjonalnie i ideowo dziwaków. Ostentacyjnie pokazujemy jak strzasznie nie lubimy Rosji , wspieramy sankcje , plujemy przy kazdej okazji, rozwalamy pomnki to nas trktują adekwatne do naszej postawy. 

Mirek jest podwykonawcą przez działania naszych kretynów w rządzie i ich POPISy  dyplomatyczne. Holendrzy sa madrzejsi mimo ze ruscy im w 2014 prawie 200 osób zestrzelili nad Upainą, maja jakieś wejścia na ich rynek i za przefakturowanie i zrobienie papierów  biora kasę . To jest  ta mądrość której nigdy nie pojmiemy.

Nie wiem po co piszesz o latach 90 tych? To było ćwieć wieku temu

38 minut temu, Roman176 napisał:

naucz się czytać pisaliśmy o eksporcie chin a Niemiec ,Niemiec bierze tylko z Rosji  a chiny ..??

Jak o eksporcie Chin ? Dokad eksportuja jak więcej importują? Kto ci powiedział że Niemcy kupują tylko z Rosji? 

Niestety jak zwykle nie masz pojęcia . Poczytaj sobie - strona 25    http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-2168e7ae-61a8-4aa8-961e-e1bda88a4615/c/brodacki_partnerstwo_PE_20_nr_1_2017.pdf

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

jechał w przedziale pociągu ksiądz z zakonnicą i gdy zakonnica zbierała z półki bagaż szykując się do wysiadki, pociąg przyhamował przed stacją aż wpadła na księżula i zmieszana tłumaczy
- oj, stanął
i tu słyszy odpowiedź
- a nie, to portfel z bilonem na drzwi od plebanii, 

https://finanse.wp.pl/proboszcz-zbiera-na-drzwi-i-wyzywa-parafian-od-skapcow-6462609782294145a

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Dziś własnie był u mnie diakon po kolędzie przed chwilą ale na nic nie zbierał 😁.

Różni są księża . Kiedyś chodził po kolędzie i dałem ofiarę . Okazało się ze ofiara poszła do księdza a nie na kościół . Ja myślałem że to jedno a tu nie . Jeden datek  do ksiedza a drugi datek  na kosciół .   

Opublikowano

Uznać należy że jednak kler nie ma w Polsce oficjalnych dochodów gwarantowanych i niejeden ksiądz żyje na prawdę skromnie, rzetelnie rozliczając datki nie wiele lub nic zostawiając dla siebie. 
W dawnej mojej jednych z parafii jednego z proboszczów stara plebania omal nie zadusiła swą ruiną a był proboszczem co najmniej dziesięć lat.
Jego następca zdołał plebanię nową wybudować dokładając (pożyczając) z prywatnych własnych pieniędzy które zarobił na saksach jeszcze zanim zostal kapłanem. Nie było wyjścia i trzeba było zrzutę zrobić choć do dziś nie wiem czy wystarczyło ile założył na materiały budowlane bo prace wszelkie robiliśmy przy budowie kto co tam potrafił i na ile mógł. 
Drzwi akurat i całą stolarkę zrobiła stolarnia nie za pieniądze a za nadwyżkę drewna jakie udało się zebrać z parafii a wszyscy widząc rzetelność proboszcza nie szczędzili co tam kto miał ze zbędnych sosen, dębów, drzew owocowych ... "człowiek się liczy" nie święcenia czy wyznanie
nota bene ten drugi proboszcz po zakończonej inwestycji został przeniesiony do innej parafii i z tego co mi wiadomo zrzucił sutannę.

Opublikowano

Mirro jest producentem jeno jakiś kretyn łańcuszek przedłużył gdyż samochód załadowany u mirra nie musi do Holandii jechać wcale tylko towar ma opuścić RP... Jaki jest "największy" sukces przez ponad pięćdziesiąt lat od lądowania na księżycu?

Opublikowano

Tak nas nasi miłościwie panujący pozycjonowali tym łańcuszku i skutecznie im się to udało. Dopisać do listy sukcesów?

A to może być ciekawe. Przy naszym rozdrobnieniu rolnictwa to chyba robione raczej nie pod rolnika a pośrednika. Chyba CBA i ABW już powinny zakładać tam stałą swoją placówkę.
http://www.sadyogrody.pl/handel_i_dystrybucja/106/ardanowski_zapisy_do_gieldy_towarow_rolnych_od_stycznia_2020_r,20515.html

Opublikowano

Teraz wszystko jest sukcesem. Wmówia ludowi że to dobrze ze ich nie karmimy bo nabraliby sił i wtedy łatwiej by nam inwazje urządzili.

Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz  ni Rosjanin naszych kartofli jadł.!

Opublikowano

Za to wysyłamy im pieniążki za wungiel, przez co mogą modernizować swoje czołgi. Ale wiadomo na głodnego do czołgu nie wsiądą, czyli jesteśmy bezpieczni.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v