Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

z sieciówek to jadam na orlenie

Nooo . Znana restauracja . Geslerowa na pewno poleca . :D

Opublikowano

Czy popieram podatek cukrowy ? napewno nie w formie zaproponowanej obecnie a jak już to powinno być od kg . zużytego cukru lub substancji słodzacej , bo czy napój zawiera 15 gram czy 30 gram substancji słodzącej to proponują to wrzucić do jednego worka ogólnie popieram bo na leczenie składamy się wszyscy ale w  innej formie np 2 zł od kg . substancji słodzącej . Cukier obecnie dodaje sie do wędlin z przyczyn opisanych w linku wyżej . w czasie gdy u władzy był PIS -LPR - SAMOOBRONA  wprowadzili przepis że za leczenie ofiar wypadków drogowych płacą firmy ubespieczeniowe -to też poierałem  .              Dalej co do rzadów PIS to też pisałem kiedyś pakiety socjalne zdały egzamin , teraz powinni zająć sie gospodarką bardziej funkcjonalną ale mielismy 30 lat wolnosci gospodarczej  i jakoś nie pojawiła sie polska firma która mogła by konkukurować przynajmiej z europejskim firmami a te co są to są stare marki znane z czasów komuny .

czyli reasumując popierasz kolejny podatek tylko głupio ci sę do tego przyznać. Czemu wolisz mieć mniej niż więcej?

Sól też powinni opodatkować? 

Przed chwilą, mirro napisał:

No jak nie wpuścili? Zgodnie z tym linkiem co go wklejałem to w 2019 z krajów takich jak Turcja, Egipt, Pakistan, Syria, Irak, Iran wjechało do nas 8 tyś luda. I to kraje z Islamem wersja Hard,😂

Nie kłuć się . Jak w telewizji mówia że nie wpuścili to nie wpuścili

Opublikowano

Już myślałem, że się przyzwyczaiłem do spojrzenia na pincet z poziomu beneficjenta... Kurcze, nie jest ważne ile jest warte pięćset złotych tylko ile za sumę tego świadczenia można było zrobić. Pal licho. Pawłowicz nie jest na kadencji? Coś mi się zdaje że co by nie zrobiła to nigdzie nie poleci. W kwestii cukru: czy aby alkohol nie jest produktem z cukru? Znów zimowy płyn pójdzie w górę? Z mięsa to i dla mnie najlepsza czekolada. Z tym, że to energetyczny dopał plus kofeina z kakao zatem jak nic towar akcyzowy😉

Opublikowano
10 minut temu, thor1984 napisał:

Z Twojej wypowiedzi nasuwa się tylko jeden wniosek: dają pieniądze więc zgoda na wszystko. Smutne to

Nigdy nie będzie takiej partii co by wszystkim dogodziła . Ja pisałem że chodzby nie dali . Chyba nie doczytałeś . Jak walili sobie premię to pewnie nie z naszych podatków bo im się należy . Za PO-PSL dzielili między sobą a teraz wszystkim. 

Chodzby nie było 500 i tak bym za Pis głosował dlatego że tamci co inne mówili a co inne robili .

https://m.niezalezna.pl/263491-rostowski-wsciekly-na-pis-bo-ukradlo-mu-plan-o-tym-ze-pieniedzy-nie-ma-i-nie-bedzie-juz-zapomnial

Opublikowano

J

1 minutę temu, Ulman napisał:

czyli reasumując popierasz kolejny podatek tylko głupio ci sę do tego przyznać. Czemu wolisz mieć mniej niż więcej?

Sól też powinni opodatkować? 

Moje podejscie jest takie że jak sam z pełną swiadomoscią sobie szkodzisz to mógł bys ponosic koszty leczenia , palisz papierosy - płacisz akcyze na leczenie  pijesz -płacisz akcyze na leczenie   , używasz dróg - płacisz akcyze w paliwie  Jestem w stanie ponosić te koszta i mam swiadomosc szkodliwego działania  

Opublikowano

Jestem w stanie ponosić te koszta i mam swiadomosc szkodliwego działania  

To popatrz jak Ci dzieciak popada w alkoholizm, albo jak jara od małego a potem wypluwa płuca. To są dopiero koszty. Jak uda Ci się umrzeć wcześniej to kosztów nie poniesiesz. Jak będziesz musiał na to patrzeć to przelicznik zmienisz.

Opublikowano

J

Moje podejscie jest takie że jak sam z pełną swiadomoscią sobie szkodzisz to mógł bys ponosic koszty leczenia , palisz papierosy - płacisz akcyze na leczenie  pijesz -płacisz akcyze na leczenie   , używasz dróg - płacisz akcyze w paliwie  Jestem w stanie ponosić te koszta i mam swiadomosc szkodliwego działania  

To od kiedy cukier zaczął szkodzić że nagle trzeba podatek wprowadzić? Ludzie i bez tego używaja coraz mniej cukru a prawda taka że w kasie pusto po socjalnych bzdurach.

Może owoców tez nie bedziemy jedli, przestaniemy solić i opalać się na wakacjach bo od tego tez się można rozchorować. Popierasz podnoszenie podatków przez PIS i na siłę próbujesz to tłumaczyć.   Daj spokój, nie brnij

Opublikowano

Jak można cieszyć się z podnoszenia podatków ? Naprawdę nie rozumiem .

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, zetorki12 napisał:

niestety ale chcemy panstwa opiekunczego to musimy płacić , a czym wieksze obciązenia to społeczenstwo jes bardziej zadowolone , tak wynika z badań rynku w których krajach zyje sie najlepiej , ukraina która wszystko ma bez podatków jakoś  na liscie się nie znalazła dlaczego ? przeciez tam nie ma podatków i pytam Zetorki 12Mapa szczęścia w Europie

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, jarecki napisał:

, teraz powinni zająć sie gospodarką bardziej funkcjonalną ale mielismy 30 lat wolnosci gospodarczej  i jakoś nie pojawiła sie polska firma która mogła by konkukurować przynajmiej z europejskim firmami a te co są to są stare marki znane z czasów komuny .

już bardziej gospodarką nikt się nie zajmował od Lenina Stalina i reszty dla tego strzelać bez ostrzeżenia do takich którzy nawołują aby urzędas decydował o czymkolwiek od czego zależy ilość dóbr podstawowych bo kolejny raz to się tak samo skończy

co do reszty cytatu to nieco przeczy im ten artykuł https://www.money.pl/gospodarka/polskie-firmy-wysokich-predkosci-jestesmy-w-czubie-europy-6457382130055297a.html
który oczywiście też może się mylić no ale mniej niż stwierdzenie że cokolwiek pokomunistycznego jest konkurencyjne wobec odpowiedników branżowych z krajów gdzie komuny nie było, no chyba że https://businessinsider.com.pl/gielda/wiadomosci/cd-projekt-kurs-wycena-kapitalizacja-wieksza-od-pekao-sa/yl56n32
ta firma jest dzieckiem komuny, socjalistów czy nawet jakiejkolwiek pomocy państwa kiedykolwiek?
Dużo bym przykładów jeszcze znalazł że pokomunistyczne śmieci, czy to firmy czy to ludzie DO NICZEGO się nie nadają w prawdziwie wolnym i drapieżnym rynku.
Nawet jeśli jakaś marka się i zachowała i ma dobrą pozycję to tylko dlatego ze kadry się zmieniły pozostawiając co najwyżej logo

miałem unikać linków ale tym razem i bez nich dużo się musiałem naklikać aby bodaj w zarysie wyjaśnić o co mi chodzi a to tylko przykłady przeczące jakoby cokolwiek wartościowego obroniono po "towarzyszach"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, zetorki12 napisał:

Jak widać można   Tez jest to dla mnie fenomen.  Od zawsze ludzie chcieli miec jak najmniejsze podatki a teraz jak PIS zaczął rządzić to sie okazuje że  wszyscy dotad byli w błedzie. Widać Kurskiemu za wciskanie bzdur pod berety nie bez powodu płaca ponad 5 mln dziennie.

Opublikowano

Ja też nie rozumiem ludzi którzy biorą na 2 dzieci 12 tyś a argument taki że teraz to nawet do rąbania drzewa nie ma nikogo . 

To ja mowię pal węglem i jeszcze ci zostanie 🤣

To po co płacic do uni członkowskie jak oddadzą okrojone . 

Opublikowano
Przed chwilą, 12zbyszko napisał:

Ja też nie rozumiem ludzi którzy biorą na 2 dzieci 12 tyś a argument taki że teraz to nawet do rąbania drzewa nie ma nikogo .

Znaczy co ? Dzieciom to drewno rąbać byś kazał ?

Opublikowano (edytowane)

ale również miej uzależniona od importu  , np. polsce nie potrzebny jest import produktów rolnych z ukrainy bo sami wyprodukujemy .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

no to puławskie "Azoty".. wszak na ruskim gazie jadą 
większość petrochemii, ostatnio elektronika no i wszystko co podwykonawcze dla motoryzacji.
Jarecki w/g Twego postulatu to pastersko turystyczna gospodarka by została :D 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

a ja z solą nie zdążyłem, zalało a mieliśmy dzisiaj ...:(
jak tak dalej pójdzie to pod kartofle trzeba będzie siarczan potasu lub jaki Bontar wiosną.

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v