Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, dysydent napisał:

jeszcze tak na odchodnym bo zapomniałem linka podczepić wcześniej. Sporo racji w tym artykule 
https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/praca/polski-rynek-pracy-a-swiatowe-trendy-wywiad-z-jonasem-prisingiem-szefem-manpowergroup/h238g4j
Polska nie jest niczym wyjątkowym i tak jak bzdurą była odrębność "ekonomii socjalizmu" w zestawieniu z ekonomią jako taką tak i niczym nie różni się ekonomia w Polsce od dowolnego miejsca na świecie. reszta to ideologia.

co do linku to tak jak napisałem z tym spawaczem czy z malowaniem , jak nie bedzie odpowiedzialnego pracownika i wyuczonego to dalej bedzie byle co . ekonomia to ekonomia , amerykan co  okradł obywateli chyba w piramidzie skazany na 100 lat wiezienia niedawno   a z amber gold ile posiedzi ? nawet jak posiedzi 7 lat to wyjdzie i kase bedzie miał na reszte życia a w usa z niej nie skorzysta , o takie prawo mi chodzi .            w jednej z firm co 5 lat zmieniali flote volwo s 80 od 20 lat zadowoleni ostatnie nabytki volvo s 90 z chin od sierpnia tego roku 4  sztuki i po 3-4 awarie duperelki jak na razie ale kiepski pracownik składał w chinach i tyle .

Opublikowano
5 godzin temu, DTaras napisał:

Yyyy a Ty się wciąż nie budujesz? W sensie w przód nie idziesz?

Coś trzeba będzie dostawić , pewnie z 1000 ton składu bo trochę ciasno. 

Opublikowano

Baranów  bierz bo bankrutuje

14 godzin temu, 12zbyszko napisał:

Ulman . Jak ja bym napisałem że wodka powinna kosztować 2 zł to bys mnie hejtował ale jak twoj krol powiedział to bronisz . Jak z tobą pisać jak ty masz klapki na oczach jak 🐴  . Krol mówi ciąg to ciągniesz .

Nie było pincet szpitale nie dofinansowane   . Jest pincet ta sama sytuacja . Urodzi sie dziecko z wadą to wyzucić bo kasy nie bedzie bo Ulman chce obniżki podatków i wodki po 2 zł . Moze by płacił pracownikom . Np . 100 gram na godzine .Czy bedą wyzsze czy niższe podatki gospodarka się przystosyje tak jak poziom wody .

Żyjemy w takim systemie i trzeba się do tego przystosować a nie paplac trzy po trzy . 

No dobra . Teraz ty mi dowal 😁😁😁  

Nie ma sensu dowalać bo dam to robisz. Nigdy nie będę przeciw jak podatki będa obniżać tylko lewica tego nie robi.

Czemu dziecko wyrzucić? Bazujesz na stereotypach których nie rozumesz Wolny rynek natychmiast zagospodaruje ten rynek tak jak ubezpieczenia komunikacyjne.

Jeśli bedą niskie podatki to tak jak piszesz gospodarka się podstosuje ale ty już nie. Jesteś jednostką pogodzoną  ze swoim marnym losem i nie chcesz zmian. Ważne że socjal jest i państwo o ciebe dba. Żadnych ambicji

12 godzin temu, dysydent napisał:

PiS poprawianie tzw dobrobytu w Polsce zaczął od "d..py strony"
Masarnia robi za mało kiełbasy aby wszystkim jej pracownikom wystarczyło to nakazano aby tym którzy dostawali najmniej zwiększono pulę.
Czy od tego wzrośnie wydajność masarni?

Celne,i inteligentne. Brawo!

12 godzin temu, jarecki napisał:

1.to dlaczego według wielu jej podniesienie  [ pensji minimalnej ]  jest takie straszne ?

2.dla firm to nic nie zmienia przecież a dla budżetu to już mld . zł . natomiast teraz i w niemczech jest zupełnie gospodarka oparta na czymś innym jak 25 lat temu a wiec na rynku usług prace w fabrykach bedą przejmować maszyny .a dla ludzi zostawać bedzie rynek usług .

1. Bo jest sztuczne

2. Jak to nic nie zmienia? Zmienia podstawowa składową kalkulacji ceny produktu finalnego. Jeśli to nic ne zmienia to także ceny paliwa , prądu i podatki nic nie zmieniają.

Opublikowano

Ale kurna cyrk. Po długim, wytrwałym i jakże wnikliwym śledztwie dzielna prokuratura postawiła zarzuty dwu pracownikom ( i to już zwolnionym).🤣 Będzie tak jak mówiłem. Winien to będzie tokarz i ten drugi co mu przyniósł na kartce projekt części , co to ma ją wyrzeźbić.. Pewnie się okaże że to była samowolka tych panów ale że chcieli dobrze ( bo w końcu o obronność RP tu szło i jej szczęśliwość) to nic się nie stało😂
maso.gif

https://malbork.naszemiasto.pl/malbork-gdansk-po-katastrofie-mig-a-29-sa-zarzuty/ar/c15-7447121?fbclid=IwAR2jAneUwN8KCK5VjdiHsHTRx1GT-p0YaY-wDL0F4BS_MWmObD6VZX8PAQI

Opublikowano
19 godzin temu, Ulman napisał:

Nie ma sensu dowalać bo dam to robisz. Nigdy nie będę przeciw jak podatki będa obniżać tylko lewica tego nie robi.

Czemu dziecko wyrzucić? Bazujesz na stereotypach których nie rozumesz Wolny rynek natychmiast zagospodaruje ten rynek tak jak ubezpieczenia komunikacyjne.

Jeśli bedą niskie podatki to tak jak piszesz gospodarka się podstosuje ale ty już nie. Jesteś jednostką pogodzoną  ze swoim marnym losem i nie chcesz zmian. Ważne że socjal jest i państwo o ciebe dba. Żadnych ambicji

Dam ci dobrą radę . Nigdy nie broń głupot bo sam się pogrążasz . Jak nic nie bierzesz od państwa  to możesz powiedzieć że masz ambicję . Czemu mam nie być za podwyżką podatków skoro mam z tego tytułu więcej pieniedzy ?

No cóż chyba cię to przerasta że nie możesz zrozumieć .

Opublikowano

a gdzie sie podziali piewcy dojnej zmiany-od paru dni jakby przycichli, przed zima wyjechali na wakacje do republiki banasiowej,pardon bananowej ???

ulman -zaplaciles juz za udzial w prawyborach w konfederacji ??? podobno na 11 p-oslow jest 8 kandydatow ?? reszta jest za mloda.. na kogo bedziesz glosowal ?

Opublikowano

Nie mam takich zakus ale to będzie swoisty plebiscyt co do pogladów elektoratu popierającego konfederacje.Są tam różni ludzie i sam jestem ciekawy kto wygra. 

2 godziny temu, 12zbyszko napisał:

Dam ci dobrą radę . Nigdy nie broń głupot bo sam się pogrążasz . Jak nic nie bierzesz od państwa  to możesz powiedzieć że masz ambicję . Czemu mam nie być za podwyżką podatków skoro mam z tego tytułu więcej pieniedzy ?

No cóż chyba cię to przerasta że nie możesz zrozumieć .

Głupota to rzecz względna. . Ktoś kto nie pojmuje podstawowych prawd uzna je sa głupotę. Dla socjalisty kapitalizm i wolny rynek to głupota której nie pojmie.

Płacę na państwo więc biorę . Ambicja jest po stronie emocji i zaburza racjonalną ocenę. 

Jaki jest mechanizm bogacenia się przez wzrost podatków? Pytałem wielokrotnie i nikt nie potrafił mi odpowiedzieć jak to działa. 

Wygląda na to że ludzie od stuleci są w błędzie bo jak świat  światem zawsze chcieli by podatki były jak najmniejsze.

Każdy noemalny człowiek jak może coś kupić za 100 pln nie zapłaci 150 pln by innemu było lepiej.

Opublikowano

No widzisz ja przeważnie sprzedaje to wolę sprzedać za 150 niż za 100 . Takie trudne do pojęcia ? A gdzie tu masz wolny rynek chyba dla nie kumatych albo demokrację 😁😁😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v