Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam,

Wspólnie z żoną zastanawiamy się nad produkcją serów. I teraz pytanie czy to jest sens bawić się w to? Czy jest opłacalne tak jak mówią w telewizji? Czy będę miał na to zbyt? Może ktoś produkuje albo zna kogoś i będzie mógł sie podzielić opiniami.

Pozdrawiam

Opublikowano
25 minut temu, Anetka1 napisał:

najpierw trza sie zorientowac o zbyt a pozniej o produkcji

A jak mam to zrobić? Chcę produkować w ramach RHD czyli muszę sprzedawać bezpośrednio do konsumenta. Więc skąd mogę wiedzieć ile mogę sprzedać? Mam chodzić po wsi i pytać a może kurende napisać? 

Opublikowano

Tak właśnie masz zrobić . Otwieranie produkcji czegoś bez sprawdzenia czy będzie na to rynek zbytu , to delikatnie mówiąc ... trochę ryzykowne .

Opublikowano (edytowane)

Nie sztuka naprodukować a sztuka to sprzedać aj też mam na stanie 200 ton kukurydzy i misla gdzie to przedać bo nie chce oddac to za bezcen

Edytowane przez Anetka1
Opublikowano

Zrób małą partię towaru ,,na czarno", rozdaj parunastu osobom na próbę. Niech znajomi dadzą znajomym i dadzą znac czy im się podoba i ile byliby skłonni zapłacic za taki produkt to będziesz wiedział na jaką sprzedaż możesz liczyć 

  • Like 2
Opublikowano

 Na początek trochę musisz zaryzykować. Ale jak zrobisz super produkt za rozsądną cenę to się samo po okolicy rozejdzie, a jak zrobisz gówno i za to będziesz chciał jakoś dużo kasę to tez się rozejdzie tylko z odwrotnym skutkiem. 

  • Like 1
Opublikowano
26 minut temu, tumiwisizm napisał:

Zrób małą partię towaru ,,na czarno", rozdaj parunastu osobom na próbę. Niech znajomi dadzą znajomym i dadzą znac czy im się podoba i ile byliby skłonni zapłacic za taki produkt to będziesz wiedział na jaką sprzedaż możesz liczyć 

Dokładnie, każda firma od tego zaczynała. Myślisz że chłop rano wstał, podrapał się po jajkach i pomyślał "od jutra będę robił 200kg sera dziennie"??? Zaczynasz po trochu, małe ilości, żeby zdobyć rynek, jak dojdziesz do takiego poziomu że będzie warto robić to legalnie to wtedy zakładasz firmę

W grę pewnie będą wchodzić też wycieczki z towarem po festynach, dożynkach itp.

  • Like 2
Opublikowano
Grog napisał:

a może kurende napisać?

o, u Was tez sie tak mowi? z jakich okolic jestes? podpowiem od siebie, ze do tych serow dolozcie chleb pieczony swojski, jakies kielby i wedliny i mozecie leciec do wiekszych miast na sprzedaz. tera, modma jest wiejska zdrowa zywnosc. zbyt na to znajdziesz zawsze. ale uwaga: jak spieprzysz sprawe i zaczniesz wrzucac chemie do zywnosci, bo bedziesz chcial zarobic wiecej mniejszym kosztem to zepsujesz sobie opinie i nie sprzedasz juz nic.

  • Thanks 1
Opublikowano

Coś takiego na poważnie zaczynają najczęściej ludzie którzy już to robili ale na mniejszą skalę. Zróbcie z żoną kilka produktów i porozdawajcie znajomym. Może komuś posmakuje. 

Opublikowano

sprzedam ci ksiazke -domowy wyrob serow 😛..

jako hobby  takie sery to fajna sprawa-podpuszczka,troche przypraw, sprzetu i do roboty.... ponad 30-50 zl za kilo i trzepiesz kasiore az milo...na poczatek troche towaru zepsujesz ale jak nabierzesz doswiadczenia to praktycznie samo sie robi- sa rozne rodzaje jedne sprzedasz zaraz po zrobieniu inne po pol roku..

pieluch,garnki, termometry, tace itp- pare zlotych trzeba zainwestowac, do tego oddzielne pomieszczenie-to brudna robota, z 10 litrow ok kilograma sera, dodatki nie sa drogie , marketing w internecie,poczta pantoflowa- jest w calej polsce parenascie osob ktorym sie udalo wiec i wam moze to wypalic...

rolniczy handel detaliczny-w calej polsce cos kolo 4 tys zarejestrowanych z tego polowa to sprzedaz jajek i miodu ........tylko w telewizji to tak fajnie wyglada......

  • Like 1
  • Thanks 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez ceston
      Witam mam problem z schładzalnik iem muller. W schładzalnik było mieszadlo starej produkcji czyli z lepszych materiałów niż teraz produkują. Mieszadlo chodziło cały czas gdy był agregat włączony i nie było problemu. Niestety mieszadlo się popsuło nie naprawianie ponieważ wylamalo się całe gniazdo. Kupiłem nowe mieszadlo ale już widać że gorszej jakości materiały. I teraz jeżeli włączę je żeby chodziło wtedy jak chodzi agregat to silnik się spali( był już przewijany dwa razy w profesjonalnym zakładzie) ustawiłem je teraz aby wlaczalo się co 10 minut na minutę. I przy pierwszych dwóch dojach podczas pracy agregatu potrafi mleka na spodzie przymarznac cienka warstwa taka że jak się włączy mieszadlo to warstwa znika. Pytanie czy to może spowodować wodę w mleku bo jak tak to będę kombinował dalej
    • Przez mateusz4901
      Witam. Mam do sprzedania zbiornik do mleka Wedholms 1600l samomyjacy z roczną mocną sprężarka który jest bardzo krótki. Z agregatem ma 230cm a po odjęciu agregatu tylko 190cm. A szerokość 135cm.
    • Przez Bonex157
      Cześć, chciałem się dowiedzieć jak dbacie i czyścicie  aparaty udojowe oraz konwie w dojarkach konwiowych. Jaka chemię najlepiej polecacie do tego typu dojarki
    • Przez krislord81
      Witam
      Czy ktoś z Was występował z wnioskiem do mleczarni o wypłatę udziałów członkowskich?
      Macie jakieś doświadczenia jak to wygląda ?
      Dokładniej chodzi o Mleczarnie Jana
    • Przez mateusz4901
      Sprzedam Japy 1710

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v