Skocz do zawartości

Prowadzenie gospodarstwa się nie opłaca?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas jest od cholery obszarników (1-10 ha ) i trzymają się zębami tej ziemi jakby mieli zabrać ze sobą do grobu i wolą zaugorzyć pole niż puścić w dzierżawę. 

Opublikowano

Rozumiem o czym piszesz mi też gosciu w podeszłym wieku daje kilka lat dzierżawe a raczej obiecuje dać choć nigdy go oto nie prosiłem i nie wie nawet że ja jej nie potrzebuje tylko nie rozumiem tej złości do tych którzy nie chcą dawać jest to ich własność i jak mają taki kaprys to będzie ugorem leżeć ich sprawa

Opublikowano
2 godziny temu, zetorki12 napisał:

Niech spróbują mieć mniej i drożej .    Mniej roboty , swój ogon dalej i nie trzeba go gonić Spójrz na @Ronik1973 Czy on bez tego pędu za własnym ogonem jest mniej szczęśliwy ?

Toś się wstrzelił z przykładem. 
Szczęśliwy pewnie jest i spełniony do tego. Takie czasy teraz, że pieniądze za nic nierobienie dają, tylko co w momencie, gdy dawać przestaną? Co wtedy tacy Rolnicy 1973 poczną? Do gopsu polecą, bo im jak suszowe się należy? Takich u mnie „bomisie” nazywają „ bo mi się należy”, tak jak matkom „samotnie” wychowującym dzieci, patologii spod sklepu, i rodzinom „wielodzietnym”, gdzie każde poczęcie litrem wódki zakropione było. 

a poza tym, co to znaczy Zetorki, mieć mniej i drożej?

Opublikowano

Sęk w tym że ich ojcowie obrabiali i wyżywili rodzinę a temu się nie opłaca przerzucać ziemi bo woli stać pod giesem.

Ja jestem z tych co trafia szlag jak ziemia leży ugorem. 

Opublikowano

U nas nie ma problemu z dzierżawą, jak ktoś chce oddać w dzierżawę to sam przychodzi z ofertą , dopłaty bierze właściciel , umowy nie ma żadnej więc nigdy do końca nie jest się pewnym czy będzie się to użytkować 10 lat czy rok i tu jest problem choćby z wapnowaniem , nawożeniem obornikiem czy zaplanowaniem sobie płodozmianu. Pomijam karygodne sytuacje kiedy to właściciel składa wniosek o odszkodowanie za moje wyschnięte plony.

Opublikowano
15 godzin temu, Sylwekx25 napisał:

Po drugie powinny znieść dopłaty do hektara ziemi i zastąpić je dopłatami do rzeczywistej produkcji prowadzonej w gospodarstwie.

Przecież Oni sami sobie te dopłaty zrobili ? Ty myślisz że nam rolnikom ?!?😂 Ostatnio widziałem film jak człowiek w Bieszczadach który ma stado bydła 100 sztuk ( dzierżawi od typa bodajże 80 ha) mówi że przyjeżdża do niego ten gość raz w roku zobaczyć co się dzieje czy wszystko pokoszone itp i spowrotem ucieka do Krakowa i tyle go widzieli .. Ci wszyscy politycy i ludzie biznesu mają gospodarstwa powykupowane i cisną sobie kasę z dopłat .. 

Opublikowano
PRIMO napisał:

@niesmiertelny88 a jakie według ciebie te "małe gospodarstwa " ?

Produkujące na lokalny rynek.

PRIMO napisał:

U nas jest od cholery obszarników (1-10 ha ) i trzymają się zębami tej ziemi jakby mieli zabrać ze sobą do grobu i wolą zaugorzyć pole niż puścić w dzierżawę. 

Co cię obchodzi czyje pole. Nie zagladaj za miedze to będziesz miał mniej zmartwień.

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, niesmiertelny88 napisał:

Produkujące na lokalny rynek.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

A znajdz takie co produkują na lokalny rynek. 

Ziemia jest po to żeby nas żywiła a nie leżała ugorem. 

Opublikowano

globalnie więcej ugorów lepsze ceny mniej bankrutów czyli jak sam widzisz uprawa każdego poletka jest szkodliwa społecznie a ziemi też należy się odpoczynek tylko nie pisz o głodujących bo głodują przez brak kasy a nie braku chleba a bogata część świata nie da za fri aby nie przyzwyczajać do darmochy choć sporo się marnuje

• Like 2
Opublikowano
PRIMO napisał:

Ziemia jest po to żeby nas żywiła a nie leżała ugorem.

I tu się zgodzę, ale każdy ma prawo robić ze swoją ziemią to co mu się podoba. U mnie ugorow nie ma. Trafiają się tylko łąki ale to w kawałkach po 20, 30arow.

Opublikowano
12 minut temu, wiesiek63zmc napisał:

globalnie więcej ugorów lepsze ceny mniej bankrutów czyli jak sam widzisz uprawa każdego poletka jest szkodliwa społecznie a ziemi też należy się odpoczynek tylko nie pisz o głodujących bo głodują przez brak kasy a nie braku chleba a bogata część świata nie da za fri aby nie przyzwyczajać do darmochy choć sporo się marnuje

Mnie nie interesuje co za granicą PL

3 minuty temu, niesmiertelny88 napisał:

I tu się zgodzę, ale każdy ma prawo robić ze swoją ziemią to co mu się podoba. U mnie ugorow nie ma. Trafiają się tylko łąki ale to w kawałkach po 20, 30arow.

Na przeciwko mnie leży ugorem 0.5 ha a co najciekawsze to jest między moimi działkami a trochę dalej są już całe hektary .

Opublikowano

@niesmiertelny88 tu nie chodzi o kasę a z sąsiadem w nienajgorszych relacjach się żyje tylko to jest typ "PSA OGRODNIKA" który sam nie zeżre i drugiemu nie da. 

Opublikowano
Dnia 26.10.2019 o 09:10, Sylwekx25 napisał:

Po drugie powinny znieść dopłaty do hektara ziemi i zastąpić je dopłatami do rzeczywistej produkcji prowadzonej w gospodarstwie.

No nie jestem pevvien , ja pracuję i utrzymuję się z pracy na ziemi a mam bardzo słabej klasy ziemie i vvidzę że rolnicy mający povviedzmy 3-4 klasę vvyprzedzają mnie dochodami navvet trzykrotnie , dając im dopłaty do produkcji to rolnicy ze słabą ziemią   5-6 klasa  padną natychmiast  

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, bezbarwny napisał:

Toś się wstrzelił z przykładem. 
Szczęśliwy pewnie jest i spełniony do tego. Takie czasy teraz, że pieniądze za nic nierobienie dają, tylko co w momencie, gdy dawać przestaną? Co wtedy tacy Rolnicy 1973 poczną? Do gopsu polecą, bo im jak suszowe się należy? Takich u mnie „bomisie” nazywają „ bo mi się należy”, tak jak matkom „samotnie” wychowującym dzieci, patologii spod sklepu, i rodzinom „wielodzietnym”, gdzie każde poczęcie litrem wódki zakropione było. 

a poza tym, co to znaczy Zetorki, mieć mniej i drożej?

No już widzę jak dzieci płodzisz po 1 litrze wódki.

Czy wy naprawdę nie widzicie że dzieci rodzą się tam gdzie ludzie nie żyją od pierwszego do ostatniego. Gdzie się nie stresują, mają na wszystko dużo czasu, nudzą się, nigdzie nie biegną. I właśnie w takich okolicznościach dla rozrywki pije się alkohol / uprawia sex / plotkuje / przesiaduje bez celu na ławeczkach.

Czy was tak to boli, że ktoś obrał taki a nie inny styl życia. Więc po co braliście kredyty kupowaliście traktory, ziemię, budynki o teraz nie macie czasu się wysrać.

Coś za coś, albo majątek i brak czasu, albo bida i ciągle wolne.

A myślę że boli was bo zapieprzacie i zapieprzacie a bida jak był tak dalej jest tylko trochę w innej wersji od tych co przesiadują całe dnie na ławeczkach. I to was boli.

Więc może macie za mało pomyślunku i do tego się okazuje że silne ręce nie nadrobią braków uzwojenia mózgownicy.

Tu szukajcie przyczyny, u siebie nie innych.

Tak samo z tymi ugorami przez miedzę, szukajcie przyczyny u siebie a nie właścicieli ugorów przez miedzę.

14 godzin temu, PRIMO napisał:

Ale jak leży ugorem u mnie czy jak leży ugorem u ciebie to cie szlag trafia. 

A no właśnie, szlag cie trafia gdy leży ugorem u ciebie, a jak leży ugorem po między twoimi polami to już w ogóle to krew nagła cię zalewa.

Czyli ty nie jesteś z tych co im w głowie dobrostan PL ziemi, tylko po prostu jesteś pazerny. Chciał byś jak najwięcej dla siebie zagarnąć wtedy by cię szlag nie trafiał.

1 godzinę temu, PRIMO napisał:

Mnie nie interesuje co za granicą PL

Na przeciwko mnie leży ugorem 0.5 ha a co najciekawsze to jest między moimi działkami a trochę dalej są już całe hektary .

Widzisz jak zgadłem, dopiero teraz zaktualizowałem treść w temacie i dopiero teraz przeczytałem twój ostatni post.

I właśnie, dobrze wcześniej napisałem, że szlag cię trafia szczególnie wtedy kiedy ugór leży po między twoimi polami.

Pazernością daleko nie zajedziesz...

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
15 godzin temu, PRIMO napisał:

Sęk w tym że ich ojcowie obrabiali i wyżywili rodzinę a temu się nie opłaca przerzucać ziemi bo woli stać pod giesem.

Jasne jasne a potem stękam że ceny skupu niskie i jakie to dzierżawy muszę płacić

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

No już widzę jak dzieci płodzisz po 1 litrze wódki.

Czy wy naprawdę nie widzicie że dzieci rodzą się tam gdzie ludzie nie żyją od pierwszego do ostatniego. Gdzie się nie stresują, mają na wszystko dużo czasu, nudzą się, nigdzie nie biegną. I właśnie w takich okolicznościach dla rozrywki pije się alkohol / uprawia sex / plotkuje / przesiaduje bez celu na ławeczkach.

Czy was tak to boli, że ktoś obrał taki a nie inny styl życia. Więc po co braliście kredyty kupowaliście traktory, ziemię, budynki o teraz nie macie czasu się wysrać.

Coś za coś, albo majątek i brak czasu, albo bida i ciągle wolne.

A myślę że boli was bo zapieprzacie i zapieprzacie a bida jak był tak dalej jest tylko trochę w innej wersji od tych co przesiadują całe dnie na ławeczkach. I to was boli.

Więc może macie za mało pomyślunku i do tego się okazuje że silne ręce nie nadrobią braków uzwojenia mózgownicy.

Tu szukajcie przyczyny, u siebie nie innych.

Aleś się rozbolał w tym poscie. 
Wiedz, że mnie nic nie boli. Mam gdzieś, jak żyją inni. Zastanawiam się tylko, dlaczego między innymi i ja, mam płacić za leserstwo, lenistwo tych, którzy to na wszystko „czas mają”. Na płodzenie dzieci również, po litrze wódki....a co do tego co rzekomo „już widzisz”...faktycznie, jest tak, że nic nie zastąpi trzeźwego spojrzenia na rzeczywistość, które uwarunkowane jest, brakiem braku uzwojeń mózgownicy...dzieci we dwoje się płodzi, a litr na dwoje, to po pół wychodzi i żeby Ci zaoszczędzić kolejnych powodów do „uwidzeń”, dodam, że zarówno po jednym piwie, jak i po 0,7 wódki, to mi się język dopiero z lekka plątać zaczyna, i tak zupełnie na marginesie, jako świadomy człowiek, nigdy nie płodziłem dzieci pod wpływem alkoholu, co prawda dwa razy w moim życiu to się zdarzyło, ale akurat wtedy absolutnie trzeźwy byłem, bom świadomy. 

• Like 1
Opublikowano

W Niemczech 69200 gospodarstw funkcjonuje na powierzchni poniżej 10 ha. Z kolei 35200 gospodarstw dysponuje powierzchnią powyżej 100 ha.

im się opłaca a Polakowi ??

a my mamy tylko gospodarstw znajdowało się w grupie obszarowej 1–5 ha użytków rolnych. Mowa o ok. 1 049 tys

uwolnicie te ... gdyby założyć ze te 1tyś  gospodarstw ma 5 ha = 5tyś ha   w sali kraju dostaniecie jeden ha 2 i co dalej ??