Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A że tak spytam.... ten licznik "na gospodarstwo" to firmę masz czy co? bo tu co drugi myśli że prowadzi działalność gospodarczą a to nie ma nic wspólnego z firmą. 

Ja mam niby 3 liczniki w tym jeden "siła" do którego podpięta jest instalacja i normalnie dostałem ulgę w podatku rolnym. Piszesz tylko oświadczenie że prąd z paneli zużywasz na potrzeby gospodarstwa a że ja na tym obiad gotuje to kogo to obchodzi? bo chyba gminny urzędnik tego nie sprawdzi?

Nie chcesz ulgi w podatku rolnym to idziesz po mój prąd tylko wątpię żeby się opłaciło starać o te grosze

Pogadaj z firmą, załóż 12 kw na dachu, falownik 10 kw i rozliczasz się po tych 80%. Byle papier się zgadzał bo paneli Ci nikt liczył nie będzie

Edytowane przez lukbold
Opublikowano
38 minut temu, lukbold napisał:

Pogadaj z firmą, załóż 12 kw na dachu, falownik 10 kw i rozliczasz się po tych 80%. Byle papier się zgadzał bo paneli Ci nikt liczył nie będzie

Właśnie z tego co słyszałem to liczy się moc paneli a nie falownika niestety. więc nie wiem czy takie coś przejdzie. 

Nie mam firmy, ale słyszałem że właśnie problemy są tego typu, bo rolnik to w tych przepisach różnie się zalicza, raz jako osoba fizyczna, a raz jak przedsiębiorstwo. Dlatego słyszałem, że są problemy, bo jak założą instalację na budynku gospodarczym i pod ulgę 25% to teoretycznie ta energia nie powinna być zużywana w domu prywatnym, powinna iść tylko na produkcję w gosp i gminy robią problemy, dlatego pytam o dwa liczniki. Tak samo słyszałem, że jeżeli chcę dofinansowanie "mój prąd" to instalacja nie może być na budynku gospodarczym. Większość gospodarstw ma jeden licznik i taryfę g11 lub g12, przedsiębiorstwa mają inne taryfy.
Ponadto podobno te nowe liczniki elektroniczne jakoś dokładniej liczą i w porównaniu do starych to wychodzi większe zużycie o kilka-kilkanaście procent. Ktoś to może potwierdzić?

Opublikowano

Paneli nikt nie liczy dopóki nie ma zbyt dużego uzysku na wirtualny magazyn -lub za wysokiego napięcia sieci .Drugi licznik warto mieć dla spokoju albo założyć dwa falowniki na dwie umowy (tak będę mieć ) zasilanie może być z dotychczasowego przyłącza (możesz dokupić moc przyłączeniową bez ingerencji w przyłącz (chyba że bardzo słabe)

Opublikowano
59 minut temu, Izyth0r napisał:

Właśnie z tego co słyszałem to liczy się moc paneli a nie falownika niestety. więc nie wiem czy takie coś przejdzie. 

Nie mam firmy, ale słyszałem że właśnie problemy są tego typu, bo rolnik to w tych przepisach różnie się zalicza, raz jako osoba fizyczna, a raz jak przedsiębiorstwo. Dlatego słyszałem, że są problemy, bo jak założą instalację na budynku gospodarczym i pod ulgę 25% to teoretycznie ta energia nie powinna być zużywana w domu prywatnym, powinna iść tylko na produkcję w gosp i gminy robią problemy, dlatego pytam o dwa liczniki. Tak samo słyszałem, że jeżeli chcę dofinansowanie "mój prąd" to instalacja nie może być na budynku gospodarczym. Większość gospodarstw ma jeden licznik i taryfę g11 lub g12, przedsiębiorstwa mają inne taryfy.
Ponadto podobno te nowe liczniki elektroniczne jakoś dokładniej liczą i w porównaniu do starych to wychodzi większe zużycie o kilka-kilkanaście procent. Ktoś to może potwierdzić?

Ty masz mieć na papierze tyle ile trzeba a nie martwić się o te moce... osobiście mam 12, falownik 10. Wszystko na oborze. A prąd zużywam gdzie i jak chce.... polskie państwo jest teoretyczne, wymyślają z d*py przepisy a nawet nie ma opcji żeby to kontrolować... Nawet człowieka z elektrowni przy wymianie licznika nie interesuje co Ty tam sobie zainstalowałeś. papier ma się zgadzać. Rolnik to nie przedsiębiorca chyba że prowadzi działy specjalne a że pospolita ciemnota wymyśla sobie definicje... Płacisz podatek rolny to sobie załatwiasz ulgę i spokój. Być może druga instalacje mógłbyś rozliczyć z mojego prądu

Opublikowano

Wpierw się cwaniaczy a później płacze jak to prześladują niewinnego  .Po to są umowy by je przestrzegać Jakby ktoś nie wiedział to monitoring napięcia i natężenia prądu jest wysyłany razem ze stanem licznika co kilka minut przy zdalnym liczniku więc kiedyś  mogą poprosić o wyjaśnienie jak 10KW generuje 12 kw .Ale polska to brak rozsądku tak ze strony rządu jak i obywateli -może się uda wych..... dostawcę prądu ,unię ,Putina itd takie to jest państwo i ktoś oczekuje porządku i spokojnego życia czy dostatku 

Opublikowano (edytowane)

a jak myślisz ile falownik 10kw jest w stanie oddać tego prądu? także nie martw się na zapas bo to nie twój problem a monitorować mogą sobie do woli. Autokonsumcji w ogóle nie są w stanie stwierdzić więc straszyć to sobie możesz kolegów ale nie mnie. Ja sobie chwale, wszystko gra i buczy a ty stękaj i pouczaj dalej

Edytowane przez lukbold
Opublikowano

Jak masz marnie zainstalowany to nawet 10 kw nie dociągnie racja-natomiast dość dobry azymut i nachylenie  to nowe panele przekraczają  w maju zakładaną wydajność w chłodne dni  . Policzyć panele potrafi każdy a dopiero jak ktoś na linii udowodni przekroczenie napięcia zaczynają liczyć i szukać czegokolwiek  A wiem co odstawiali u nas  .A nikogo nie straszę tylko uświadamiam że bezpieczniej  dwa falowniki  i dwa liczniki (a mam uprawnienia foto więc troszkę liznąłem temat i coś tam instalowałem  ) za same panele ponad umowę masz 1000 kary a od kwietnia będą dążyć do rozwiązania umowy i zawarcia na nowych warunkach .A jak nie wiesz że energetyka to państwo w państwie i z nimi nie pogadasz . Podpuszczanie innych do tego aby kiedyś być może będą żałować jest nie w porządku bo nie każdy jest świadom  

• Haha 1
Opublikowano
Dnia 30.12.2021 o 15:45, RU68 napisał:

Paneli nikt nie liczy dopóki nie ma zbyt dużego uzysku na wirtualny magazyn -lub za wysokiego napięcia sieci .Drugi licznik warto mieć dla spokoju albo założyć dwa falowniki na dwie umowy (tak będę mieć ) zasilanie może być z dotychczasowego przyłącza (możesz dokupić moc przyłączeniową bez ingerencji w przyłącz (chyba że bardzo słabe)

Chłopaki, czy mierzyliście ile podnosi falownik napięcie gdy pracuję np. Południe? Jestem na końcu Lini od transformatora, na dwóch fazach ma czesto średnio 240V w godzinach nocnych, jedna faza 220V. 

Mam instalację 4.5Kw i falownik czasem podnosi napięcie  z 240V na 260V, muszę coś  z tym zrobić bo lipa.

Opublikowano

@GRZES1545 :u mnie w sieci jest 236V, w nocy. W dzień słoneczny napięcie podnosi się na 241V. Ma mojej linii enwrfetycznej jest zamontowane 14 kwp (u dwóch sąsiadów) , moje 9.75 kwp jeszcze nie pracuje (brak licznika dwukierunkowego). Wymianę mam obiecana na 16.03.2022, jeśli chcesz to odezwij się tutaj to będę Ci pisał wyniki. Jak próbnie włączyłem swoją (licznik liczy wtedy 2x więcej bo mam ten elektroniczny) to z 241V wzrosło na 243V. Ale pracowało to kilka minut, to nie jest miarodajne. Ile masz instalacji fotowoltaicznych na swojej linii energetycznej (obręb 1 transformatora)?

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko ja mam instalację, 4.5kw, nie ma innych paneli na odcinku od transf. do mnie,  i u mnie jest tak że  jak  falownik robi powyżej 1000W to skoki mam do 260V 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
12 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Chłopaki, czy mierzyliście ile podnosi falownik napięcie gdy pracuję np. Południe? Jestem na końcu Lini od transformatora, na dwóch fazach ma czesto średnio 240V w godzinach nocnych, jedna faza 220V. 

Mam instalację 4.5Kw i falownik czasem podnosi napięcie  z 240V na 260V, muszę coś  z tym zrobić bo lipa.

Kolego coś nie tak z twoją instalacją (kabel falownik licznik lub licznik słup)

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Badam tę sprawę, wszystko co pod licznikiem I do bezpieczników falownika sprawdzone i wymienione na nowe. Mówisz że nawet falownik może tak podnosić napięcie? Wczoraj znalazłem info że średnio 1Kw pv podnosi 1.2V to u mnie było  by to mocno przekroczone 🤔

Już  teraz mam 239V 240V 252V falownik robi 640W

Opublikowano

Musisz kolego zrozumieć że prąd z falownika to tak jak woda z wodociągu żebyś mógł w drugą stronę wepchać do sieci musisz mieć wyższe ciśnienie (napięcie ) Przewody generują opór tak jak rura z wodą im dłuższa tym potrzeba większe ciśnienie .Na opór prócz długości  wpływ ma rodzaj AL czy CU oraz przekrój żył .Jeżeli na 1 fazie masz wyższe napięcie to pech wioskowy bo większość domów 240V jest podpiętych do pozostałych faz 

Opublikowano

@GRZES1545: można sprawdzić napięcie na liczniki prądu. Wczoraj przyjechali elektrycy z PGE, i włączyłem instalacje. Za 1 dzień zrobiło 43.9 kW, instalacja 9.75 kwp. Był dobry słoneczny dzień. Napięcie nie przekroczyło 243 V- sprawdziłem na liczniku prądu (w nocy jest 234V). Oczywiście na falowniku było z 2 V więcej jak na liczniku. Ogólnie to falownik powinien się wyłączyć powyżej 253 V. Zadzwoń do serwisu, niech przyjadą i sprawdza instalacje.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Marl napisał:

@GRZES1545: Cos się poprawiło w pracy instalacji?

Tak miałem napisać o tym. Wczoraj zgłosiłem problem do PGE, po godzinie był  już  patrol, zrobili wstępne oględziny instalacji od licznika do słupa, potem podjechali obniżyć  napięcie na trafo o 10V. Od tej pory falownik płynnie  pracował cały  słoneczny  dzień, napięcie jest OK   czeka mnie wymiana, przewodu od licznika do połączenia z warkoczem przy dachu, kabel dość  stary i nie za gruby co też  może powodować dość spore opory w wprowadzaniu Energi przez falownik.

Dziś instalacja 4.5KW zrobiła  27.5Kw 

Dnia 14.03.2022 o 21:08, RU68 napisał:

Kolego coś nie tak z twoją instalacją (kabel falownik licznik lub licznik słup)

Miałeś  rację, kabel od licznika do sztycy nie jest w najlepszym stanie.

Opublikowano

To fajnie, że usterka już ustalona. Dzis u mnie 64.3 kW z instalacji 9.75 kwp. Napięcie o dziwo nie przekroczyło 243V na falowniku. Widać było większe zapotrzebowanie na prąd. W jednym dniu miałem prawie 250V na falowniku, to żona uruchomiła zmywarkę do naczyń i już spadło napięcie.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 18.03.2022 o 20:25, Marl napisał:

To fajnie, że usterka już ustalona. Dzis u mnie 64.3 kW z instalacji 9.75 kwp. Napięcie o dziwo nie przekroczyło 243V na falowniku. Widać było większe zapotrzebowanie na prąd. W jednym dniu miałem prawie 250V na falowniku, to żona uruchomiła zmywarkę do naczyń i już spadło napięcie.

Niestety u mnie musiałem podnieść do ponad 260 V bo w ogóle by nie ładował to taki wyścig szczurów kto wyżej podniesie teraz mogą mnie cmoknąć chyba że energetyka zrobi pomiary 

8 godzin temu, damiano12332 napisał:

U mnie instalacja wschod- zachod, 16,5 kwp przez ostatnie dni produkuje ok. 60 kw dzienie, wydaje mi się ze bardzo mało. Ma tu ktoś instalacje wschod zachod?

Screenshot_20220323-120056_Gallery.jpg

Kolego jest tyle czynników na wydajność że nie ogarniesz tego -od tak prozaicznych rzeczy jak temperatura paneli ich wentylacja kolor dachu odległość od innych dachów mogących odbijać promieniowanie  itd a jak spartolili montaż to trzeba to znaleźć i wyeliminować  u mnie dziś 14,3 ponad 70 KW

Opublikowano

@damiano12332 : U mnie 62.3 kW z instalacji 9.75 kwp. Zamontowane na gruncie, wschód - zachód. Jest spoko. Wejdź w aplikacji na parametry falownika, odczytaj je i napisz mam.

Opublikowano
3 godziny temu, RU68 napisał:

Niestety u mnie musiałem podnieść do ponad 260 V

A wszystkie przetwornice w domu kondensatory do 250V nic tylko pogratulować, po co się szczypiesz do 300V podbij.

Co do pytania, wykres wygląda nie realnie to samo dane z falownika. 

• Haha 1
Opublikowano
20 godzin temu, hubertb napisał:

A wszystkie przetwornice w domu kondensatory do 250V nic tylko pogratulować, po co się szczypiesz do 300V podbij.

Nie ma co być babą i gdybać czy gratulować jak z wyłączonym falownikiem jest tak jak na zdjęciu poniżej nie ma innego wyjścia trzeba się dostosować do otoczenia 

IMG_20210506_135955 (2).jpg