Skocz do zawartości

Agregat ścierniskowy czy pług dłutowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Która maszyna lepiej się sprawdzi przy głębokiej uprawie na 20-25 cm jako zastępstwo pługa?

Mam lekkie ziemie (4-6klasa) i pola płaskie jak stół,do ciągnika 160 km da się coś dobrać żeby miało to sens czy będzie się męczyć?

Opublikowano

ja mam dlutowca unia harrier 7 lap i c8agnik 175 km na styk ale uprawa od 25 do 50 cm plyciej sie nie da. Jak dlutowy to jakis 2.5 m i 5 lap bedzie akurat.

Jak do plytszej iprawy czyli do 30 cm spokojnie jakis gruber 3 belkowy ale tez pewnie 2.5 m bo przy 3 m nie wiem czy da rade. Napisz jeszcze jaki ciagnik bo takiego dlutowca jak ja mam jeden ciaga fendtem 716 z powodzeniem a maszyna ma ponad 3 t wagi.

Opublikowano

Jak oceniasz Harriera od strony technicznej. Jakość wykonania, awaryjność?

Podobno do Harriera 3m 7 łap bez 300KM nie ma co podchodzić.

A efekty pracy maszyny? Nie boisz się o uszkodzenie drenów na polach? Podobno na lekkich ziemiach tego typu zabiegi są niewskazane, bo jeszcze bardziej zwiększają przepuszczalność gleby

Opublikowano

Takim ciagnikiem pracuje. predkosc zalezna od warunkow wiadomo ale srednio 8-9 km/h przy glebokosci 35-42 cm. Co do piachu to mam taki kawalek to tam chyba tylko gruber ppjdzie albo talerzowka nawet ale to ok 1.5 ha gdzie piasek na wierzchu.  Wykonanie caliem ladne, zawsze cos sie znajdzie ale jest ok. Co do dren to u mnie sa na ok. 1 metr wiec raczej ich nie siegne.

20190919_122333.jpg

20190923_123144.jpg

Opublikowano

w gruberze jedziesz z bocznymi podcinaczami na pelnej glebokosci albo  wcale i nie masz calosci pola ruszone. W dlutowcu boczne skrzydla ustawiasz na roznej glebokosci np. 15 20 25 cm i w sumie odrywaja Ci cala wierzcchnia warstwe gleby a wal zaglebia sie kolcami  na 17 cm i dodatkowo miesza i zageszcza glebe.

Wg mnie gruberem na gleboko nie zrobisz tak jak dlutowcem a dlytowc3m nie zrobisz na plytko.

Ja jeszcze kupilem talerzowke z hydropakiem z mysla o scierniku i siewie. Po tym pierwszym sezonie stwierdzam ze na sciernisko lepszy gruber choc przy tej suszy na pierwszy przejazd po zniwach lepsza talerzowka aby cokolwiek ruszyla, ale tam gdzie zostanie duzo slomy ktorej prasa nie wziela czy tez obornik w jakiejś wiekszej ilosci co zlecial z rozrzutnika to talerzowka tego nieruszy a gruber rozciągnie.

Opublikowano

Talerzówka taka z hydropakiem to szału nie zrobi, tylko w mokrym cos podziała, za lekkie to, a po drugie sensu to nie ma, bo do siewu zalecane są małe talerze, a do zrywania scierniska 560+. Ty masz chyba 170KM to do niego 4m zawieszane lub ciągane, zeby 2,5t wagi miało

Opublikowano (edytowane)

tyle ze moja talezowka 3m ma 2 tony wagi i o dziwo szla pieknie w suchym a dlatego z hydropakiem zeby siewnik rowniez talerzowy zalozyc. Z siewnikiem zestaw wazyl juz prawie 3.5 tony zasyoany. Co do talezy male talezyki do siewu ok ale po orce a ja u siebie gdzie jechalem np. po ququ ziarnowej to talerze na ok 12 cm w ziemie aby bylo bardzo dobrze wymieszane. Najbardziej to mi sie podoba wal oponowy, gleba naprawde fajnie zageszczona i praktycznie w kazdych warunkach sie sprawdzila od piachu po gline.

Ps. co mi po talerzowce 4 m co wazy 3 tony. To juz moja ma wiekszy nacisk na 1 cm². 

Edytowane przez Mikruss