Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiem tak : Bambi do dziewczyn też szczęscia jednak nie miał 😅😅😅 zadna nie chciała współpracowac 🤔 jakby wyjęly kijki z tylków to wszystkim wyszloby na dobre. To nie wina Bambi, ze jest jak jest 😅

U Sławka w tym odcinku za mało Marty 😪

Seweryn ... bez komentarza.

Opublikowano

A reszta tylko szuka problemów żeby zakończyć te znajomości u siebie lub u rolnika.

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, Rolnik7343 napisał:

Hahaha Seweryn taki bamber a krowy wycielic nie umie 😂😂

ale wreszcie pokazali program jak to zyce rolnika wygląda od kuchni , nieraz większe krowiarze byli i żadna sie nie cieliła podczas nagrania albo poza kamerami bez udziału bohaterow rozegrane , a tu swojsko , kobite z miasta może zniechęcic 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

Hahaha Seweryn taki bamber a krowy wycielic nie umie 😂😂

chłopak ze wsi a mówi że mu sie pierwszy raz cos takiego przydarzyło...... o matko 😂

• Haha 1
Opublikowano

U rolniczki się cieliła, kawaler wjechał na gospodarstwo i od razu cielić krowę poszedł.

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, Wiesi0 napisał:

Jak ktoś ma dwa jelenie,dwie terenówki to u każdej oczy maślane,czują hajs ,są dwie dziewczyny z moich stron.

no bo tak jest , jak chłop kasiasty to wiadomo że zapewni świetlaną przyszłość kobiecie i stabilizacje finansową rodzinie, a biedaki z miasta co za najniższa lub te 2k z groszami robia to wiadomo że tyle w życiu nie bedą mieli do zaoferowania kobiecie , a taka jak przyjdzie do bambra na włościa to jak księżniczka

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Wiem o tym ale z niego niezły babiarz,wcale bym się nie dziwił jak by przyszła a tam kredyty do spłacania.Według mnie on czaruje.

Znałem takich co udawali bambrów za kasę z banku i czarowali panienki.To dlaczego na miejscu nie znajdzie kobiety jak tak wszystkie na niego lecą i na jego kasę ,nawet z forum.Podejrzane.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Przed chwilą, karol6130 napisał:

U rolniczki się cieliła, kawaler wjechał na gospodarstwo i od razu cielić krowę poszedł.

u tej w szpilkach ? to ten co został czy inny 

Opublikowano
1 godzinę temu, rogaliq napisał:

pewnie ojciec zasnął a dzieciak do mamy poszedł 

trzeba pilnować by zawieszenie nie skrzypiało i maska nie była zakurzona

pomysł wyszedł od krone bo robili to na samozbierającej jak wynika ze spotu na YT , troche siana i jak w wigilię 

zależy co na niej bo na gołej podłodze to kiepsko , mam słome w kostkach do sprzedania w sam raz na materac w wiadomym celu

i zamiast komórki jajowej to kleszcz sie zagnieździ 

za wiele nie stracisz

Na przyczepie samozbierającej materac z siana czy słomy niepotrzebny, można przecież na stojąco. 

Jak się kleszcz dostanie do środka, to należy go ubić twardą pałą.

• Haha 2
Opublikowano

ssać to moze nie ale wylizaniem to pewnie żadna by nie pogardziła

Przed chwilą, bop23 napisał:

chłopak ze wsi a mówi że mu sie pierwszy raz cos takiego przydarzyło...... o matko 😂

jak trzyma na opas byki i jałówki w jednym budynku a nie na rozmnożenie to sie nie dziwie , starczy że byk sie urwie w nocy ze stanowiska i zrobi furrore w stadzie 

Opublikowano

Wstaw sobie 10 opasów i przestań narzekać 😊

przy tej cenie wołowiny ? za odsadka trzeba zabulić kupe $ a i oporządek nie do pogodzenia z 3 zmianowym etatem bo nie ma nikogo w domu kto by dojrzał od czasu do czasu i czasem i żreć dał kiedy mnie w domu nie ma , zarobek z etatu zjedzą usługi i dokupowanie pasz bo to jednak ze 2ha qq i z 6ha dobrych łąk trzeba z reszta zarówno matka jak i inni rolnicy nie karza sie gospodarzyć to co się bede przeciwstawiał , na pomoc czyjąkolwiek to też nie ma i co liczyc jeśli robota byłaby do zrobienia taka do  której zrobienia nie ma własnych maszyn, gnój trzebabyłoby taczkowac na kupe a bółgar za mnie tego nie zrobi w błocie nawet jeśli by go poprzerabiać w te i we wte, stodołe mna ruszta przerobic to tez kupe kasy a żaden z okolicznych vatowców raczej nie chciałby wziąc przy okazji inwestycji więcej ruszt niż potrzebuje ,z  reszta każdy większy ma swojo robote ,rodzine,  obowiązki i takiego kogoś jak ja problemy go nie obchodza , z kim bym nie zaczął rozmowy to kazdy "gasi" moje pomysły 

także im mniej na głowie tym mniej lepiej , wiem jak było pare lat temu jak po kimś trzeba sprzętać  więc i po sobie chce zostawic jak najmniej problemow

, a nadganianie z lichego etatu tych co hajs dostają a pozniej i tak nie gospodarzą też zajmie wieki 

Opublikowano (edytowane)

nie przesadzaj ... 2ha qq i 6ha łąk na 10 szt. ? to połowę bedziesz sąsiadowi oddawał ?? na te sztuki na spokojnie wystarczy hektar qq i 2ha łąki
A wiatę to za grosze postawisz, gnój raz na 1-2 a nawet 3 miesiące, raz dziennie przywieziesz 2 taczki qq, postawisz zwijek i po robocie, nie wiem czemu ty wszystko w takich ciemnych barwach widzisz ;)

Edytowane przez Rolnik7343
  • Like 2
Opublikowano
8 minut temu, Rolnik7343 napisał:

nie przesadzaj ... 2ha qq i 6ha łąk na 10 szt. ? to połowę bedziesz sąsiadowi oddawał ?? na te sztuki na luzie wystarczy hektar qq i 2ha łąki
A wiatę to za grosze postawisz, gnój raz na 1-2 a nawet 3 miesiące, raz dziennie przywieziesz 2 taczki qq, postawisz zwijek i po robocie, nie wiem czemu ty wszystko w takich ciemnych barwach widzisz ;)

No ale z 10 opasów lichy zysk, nie ma co sie oszukiwac, a jak jeszcze padnie? Lepiej miec wolne swieta i weekendy, niz sie przejmować 10 bydlakami, myślimy rozsądnie. Jak sie bawić to od 40 w górę, bo inaczej nie widzę sensu babrania się w gównie dzień w dzień, bo roboty nie wiele więcej a w kieszeni juz cos moze zostać.

Opublikowano (edytowane)

na te sztuki na spokojnie wystarczy hektar qq i 2ha łąki

jak przyjdzie suchy rok jak tragiczny 2015 i dla mnie i dla podlasia to hvj z sianiem i zbieraniem pasz na styk, lepiej mieć zapas i moc nim nadgonic menu lub lekko zwiekszyć obsade  niz dokupować pasze i redukowac stado , z reszta to juz pompowanie i walka o jakość i wydajność plonowania pasz objętościowych jak u @ppp czy innych sie zaczyna

Przed chwilą, krzysio22 napisał:

Lepiej miec wolne swieta i weekendy,

u mnie tylko niedziele , wszystkie soboty spędzam i tak w robocie a czasami i całe weekendy by te większe pół koła w miesiącu nadgonić do" inwestycji" a kiedy juz wróce do domu to dopiero głowa sie "uruchamia" ze zmartwieniami że ludzie na wsi jeszcze robią i mają lepszy hajs z tego niż ja z miasta a do tego czuja się lepiej ze swoją robotą niż ja 

Przed chwilą, krzysio22 napisał:

No ale z 10 opasów lichy zysk,

albo i żaden 

postawisz zwijek

na plecach przyniose? ręcznie na łące w balot zwine ? widłami na rozrzutnik wstawie?

dobrze ma ten kto miałby z kim to robic i na czyją pomoc liczyć . ten kto robi na przekór innym bedzie sam i skazany na porażke

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Nie porównuj krowy do opasa ;) krowie dasz byle co to mleko utnie i gówno masz a opasowi dasz byle co to sie naźre tylko przyrost bedzie troche mniejszy, choć to też zależy od rasy bo np. angus nawet zepsutą słomę zeźre i bedzie zadowolony

a co do zwijek ... nie masz ciągnika ? na złom tak często jezdzisz że z pracownikami już pewnie jesteś na "ty" a ciężko poszukać kawałem stali i ustawać widły ba tył ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Gość
      Przez Gość
      Wszyscy wiemy o co chodzi. Rozmowy na temat programów rozrywkowych o rolnikach i nie tylko 🥳
    • Przez Belarusik
      Witam Uzgodniliśmy z kolegą @Mechanizatorem aby założyć tematy jakiego kawałka obcenie słychacie każdy rodzaj od Discopolo po muzykę klasyczną nie tak jak w temacie @Mechanizatora tylko wybrany rodzaj muzy.Oczywiście podajemy:
      -tytuł
      -wykonawce
      -link do utworu
      O tak :
      -Replay
      -Izay
      -http://www.youtube.com/watch?v=cu1QrBiXfoM

a w razie by ktoś słuchał cięższych rockowych dzwięków to zapraszam tutaj
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/24210-jakiego-utworu-obecnie-sluchacie
    • Przez MalyRolnik18
      Witam. Zakładam nowy temat do dyskusji w sprawie serialu Euro łany czyli losy bohaterów Złote łany i nie tylko, czy ktoś ma informacje jak potoczyły się losy bohaterów między innymi Szymona, Czesia, sołtysa Jana, itp. Myślę że jest to ciekawe i jak ktoś wie lub jest z okolic to dobrze by było o tym podyskutować, tym bardziej że już ładnych parę lat minęło po publikacji, także zapraszam do opowieści... 
    • Przez Marciano
      Czy posiada ktoś z Was serie filmów dokumentalnych z cyklu " czas na konytrowersyjny dokument - Złote łany"o rolnikach z Dolnego Śląska, ogladałem kiedysten serial na TVP1 ok 8 lat temu i bardzo chętnie obejzał bym to jeszcze raz, podejżewam ze nie tylko ja jeden. Jeśli ktos ma w swoich zasobach " ZŁote Łany" to bardzo prosze o kontakt i udostępnienie. Z góry dziekuje i pozdrawiam.
    • Przez Michal150
      Witam mam pytanie czy ktoś z was może wie jak potoczyły się losy Szymona ,Czesia i sołtysa Jana z Euro Łanów?
  • Dodaj nową pozycję...
v