Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

prosze napiszcie o agilu.mam sporo owsa a buraczki wyszły albo wychodzą.dziś opryskałem betanal goltix agil 0,30 l na ha.czy ktoś ma doświadczenie w agilu w takiej fazie buraka.pozdrawiam forumowiczów

Opublikowano

Ja dawałem agil 0.3l/ha z powertwinem 1-1.5l/ha na drugi zabieg, burakom jedynie co przypaliły się lekko liścienie, ale liści właściwych nie ruszyło, a te co dopiero wychodziły z ziemi przyżółkły i ruszyły i były dobre. Znajomy daje po 0.5l agilu do 2 zabiegu i ma czyściutko.

Opublikowano

Czy mogę zastosować na 1-szy oprysk

Betanal maxx proo-1,2 l

Metmitron -0,85 l

Lontrel -0,1 l

Dodam że jest bardzo sucho i nie wszystkie buraki powychodziły i jest duża presja rdestu powojowatego.

Opublikowano

witam wszystkich mam pewien problem,inspektor z cukrowni ułożul dawkę na trzy zabiegi:

goltix-1l/ha

kosynier-1

kemifam-0,6

kemiron-0.2

problem w tym że buraki mają pozwijane i przypalone końcówki liści pryskane były 2 tygodnie po siewie nie wiem czy nie przesadził.proszę o poradę z góry dziękuję.

Opublikowano (edytowane)

rozumiem że na ten 1szy zabieg poszedł goltix 1l/ha? z tego co wiem to mocny środek ja mam na 3ci zabieg powertwin z goltixem, a na drugi sam kemifam z kemironem, z czego kemifamu chyba bedzie sżło 1l a kemironu 0,2. Może odchorują jak mówisz że się przypaliły trochę, szkoda dawać jakieś asahi ale najtaniej to by Ci wyszedł tytanit jakbyś je prysnął, możeby trochę złagodziło efekt oprysku? ja w tamtym roku opryskałem buraki w fazie dwóch liści cliopharem w dawce 0,3 to buraki też to poczuły bo strasznie wolno rosły.. ;/

a może źle opryskiwacz był opłukany np po jakimś lancecie? bo słyszałem, że w ten sposób ludzie przypalają sobie buraki. ja stosuje lancet, ale dobrze płuczę później opryskiwacz i nie mam -odpukać tego typu problemów..

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

co sądzimy? zobaczysz za kilka dni jak buraki będą wyglądać i sam ocenisz... w tamtym roku znajomy przypalił sobie buraki stosując kemifan z kemironem na pierwszy zabieg, z tego co się orientuję (nie stosowałem) to safari mocny środek, dużo zależy od pogody... ja pojechałem teraz na 1 akord 1,5l + cliophar 0,08, też jestem ciekawy efektu ;/

Opublikowano (edytowane)

Lukasz3044 stosowałem taką mieszankę kilka lat w stecz ale bez adiuwantu było OK burakom nic nie było terza kilka lat stosuję safari 15g + goltix 1l + kosynier 0,8l + betanal maxx pro 0,7l. narazie jest OK.

Edytowane przez wlkpmder
Opublikowano (edytowane)

10.05 1raz

Betanal maxx pro 209 - 1.5l/ha

Za 5 dni

Betanal 1l/ha + Agil 0.5l/ha + Lontrel 0.2l/ha

i 3 raz tak samo

Edytowane przez Murphys
Opublikowano

Kto z Was stosował w tym roku Tottero SC na pierwszy zabieg?

U mnie oprysk w dawce 1,8-2 l/ha w ogóle nie zadziałał. Bez adiuwantów.

Fakt że podczas zabiegu lekko wiało, a rok mokry, chwast sadzi aż piszczy, ale zastanawiam się czy moze za słaba dawka?

Wg. etykiety to 2l/ha

Jak to wygląda u Was?

Teraz chyba czas na Betanal Maxx (bo Elite już nie kupisz)

Opublikowano

Ja torrero stosowałem przez 2 lata i za każdym razem działał bardzo słabo.

Za to maxx pro działa rewelacyjnie dużo lepiej niż elite.

W jakiej dawce stosowałeś maxx pro? dodawałeś może Goltixa i Kosyniera?

Opublikowano

W tamtym roku stosowałem Max Pro i nie byłem zadowolony i inni moi znajomi też nie byli zadowoleni Max pro.

Mało tego byłem w KWS na poletkach, buraki super czyste, stosowany tylko Max pro 3 razy. Potem pogadaliśmy z ludzmi co robią tam i powiedzieli że te buraki to chakali , bo nie było widać czy to są buraki tak po nim były zarośniete.

U nas doradcy nie polecają max pro.

Opublikowano

Ja już 2 rok daję na 1 zabieg Metamitron (torreeo lub zamienniki) z dodatkiem 1l/ha beetapu. Drugi i 3 zabieg idzie już Elite lub Max pro z dodatkiem Cliopharu a w tym roku niestety i Safari (rzepak). Ale efekty rewelacyjne. Metamitron w 1 zabiegu nie osłabia tak buraków jak betanale a w 2 i 3 zabiegu dodaję Asashi lub Basfoliar active i buraki idą szybko, a chwastów nie ma.

Opublikowano

Ja daje zawsze po siewie pyramin + dual gold

potem na pierwszy zabieg po wschodach chwastów saherb 180sc

2 zabieg betanal maxx pro + ewentualnie goltix jak jest rzepak + na jednoliścienne (bardzo rzadko bo działa dual)

I tyle zwykle wystarcza

Opublikowano

Ja torrero stosowałem przez 2 lata i za każdym razem działał bardzo słabo.

Za to maxx pro działa rewelacyjnie dużo lepiej niż elite.

U mnie właśnie Torrero od 2 lat sie spisywało.

Betalan Elite też bardzo ładnie działał, ale wycofali i jest Maxx (nie pamietam ale chyba nie działa na to wszystko co sprawdzony Elite)

Ale wiadomo, pogoda, wilgotność temperatura no i ... stężenie/ilosć wody, i efekt moze być inny, pomimo że robimy wszystko tak samo.

Mam nadzieję że drugi oprysk (Beetup + może jakiś wspomagacz) zadziała.

Opublikowano

U mnie właśnie Torrero od 2 lat sie spisywało.

Betalan Elite też bardzo ładnie działał, ale wycofali i jest Maxx (nie pamietam ale chyba nie działa na to wszystko co sprawdzony Elite)

Ale wiadomo, pogoda, wilgotność temperatura no i ... stężenie/ilosć wody, i efekt moze być inny, pomimo że robimy wszystko tak samo.

Mam nadzieję że drugi oprysk (Beetup + może jakiś wspomagacz) zadziała.

Ja pryskałem 2l Torerro + 1 l Beet up Compact + 1l adiuwant olejowy i efekt chwastobójczy bardzo duzy z tym że buraki tez trochę ucierpiały.

Może dlatego że troche za ciepło było w trakcie oprysku.