Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ogarek, to w sekcji V jeśli masz do wyboru:

-mikroprzedsiębiorstwa

-małego przedsiębiorstwa

-średniego przedsiębiorstwa

-przedsiębiorstwa nienależącego do żadnej z powyższych kategorii 

Ty co byś zaznaczył???? 

...wiedząc oczywiście, że pomoc należy się tylko trzem z czterech wymienionych kategorii podmiotów:) ,patrz strona numer 5 instrukcji wypełniania wniosku, która to instrukcja jest ogólnie dostępna na stronie www: 

https://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/pomoc_krajowa/2019/susza_19/z/Instrukcja_wypelniania_wniosku__Susza_2019.pdf

zgodnie z § 13v ust. 1, pkt 3) rozporządzenia pomoc może zostać przyznana tylko Wnioskodawcy będącemu mikroprzedsiębiorstwem, małym albo średnim przedsiębiorstwem w rozumieniu załącznika I do rozporządzenia nr Komisji (UE) 702/2014

...ja bym tam nie zaznaczał krzyżykiem czwartego kwadracika..., ale wolność wyboru rządzi się swoimi prawami:)

Opublikowano

Chcesz coś? Milcz jak do mnie mówisz. Kurna ile tu ludziów w tej agencji. Mogłem kanapki wziąć.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, sadsadgreylife napisał:

ogarek, to w sekcji V jeśli masz do wyboru:

-mikroprzedsiębiorstwa

-małego przedsiębiorstwa

-średniego przedsiębiorstwa

-przedsiębiorstwa nienależącego do żadnej z powyższych kategorii 

Ty co byś zaznaczył???? 

...wiedząc oczywiście, że pomoc należy się tylko trzem z czterech wymienionych kategorii podmiotów:) ,patrz strona numer 5 instrukcji wypełniania wniosku, która to instrukcja jest ogólnie dostępna na stronie www: 

https://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/pomoc_krajowa/2019/susza_19/z/Instrukcja_wypelniania_wniosku__Susza_2019.pdf

zgodnie z § 13v ust. 1, pkt 3) rozporządzenia pomoc może zostać przyznana tylko Wnioskodawcy będącemu mikroprzedsiębiorstwem, małym albo średnim przedsiębiorstwem w rozumieniu załącznika I do rozporządzenia nr Komisji (UE) 702/2014

...ja bym tam nie zaznaczał krzyżykiem czwartego kwadracika..., ale wolność wyboru rządzi się swoimi prawami:)

No jakoś w tamtym roku zaznaczyłem i pomoc dostałem.... Wiec coś zmyslasz 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jeśli ktoś się czuje lepszy, bo pierwszy kasę na koncie otrzyma, to niech mu będzie. Ja zawsze szybko ogarniam, żeby mieć z głowy, a jak kasa będzie w tym roku, to miło, jak w przyszłym, to też😁

Ja zawsze mikro zaznaczam i też jest ok😂

Tą rubrykę o kant d**y potłuc się powinno😶

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Widac nikt nie zwraca na to uwagi... Ale fakt instrukcja mówi że ma być mikro... Albo źle zapamiętałem i miałem mikro wstawione 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
robi57362 napisał:

hm dzwoniłem wczoraj do gminy czy są juz wnioski od wojewody odpowiedzieli że są dziś bylem odebrać i dowiedzialem sie że tym co maja poniżej 30% z całego gospodarstwa wojewoda nie podpisuje tylko z takim protokołem wyszedł z gminy ma byc złożony wniosek do arimr prawda to ? a i mam pewne info że ci którzy będą mieli wyplacana pomoc z de minimis to w tym roku nawet nie ma co sie łudzić bo w lutym było wykorzystane w 94%

Na dziś pomoc de minimis wykorzystana jest w 90%. Więc może trochę wypłat zrobią w tym roku.

Opublikowano
15 minut temu, ogarek napisał:

Widac nikt nie zwraca na to uwagi... Ale fakt instrukcja mówi że ma być mikro... Albo źle zapamiętałem i miałem mikro wstawione 

Ludzie z choinki się urwaliście że takie dziecinne pytania zadajecie

Opublikowano
49 minut temu, mds212 napisał:

Caly miesiac maja a wiejskie chlopki sie rzucily bo mysla ze kto 1 ten lepszy xD

Pula 500 mln zł z publicznej, rozejdzie się w 2 dni. Reszta dostanie przy kolejnych wyborach za 4 lata. ;) 

Opublikowano (edytowane)

Nie zrozumiales, tu nie chodzi o jałmuzny, pojde zlozyc wniosek pewnie jakos po 20, a ludzie sie rzucili juz w 1 dniu jak za komuny

Przed chwilą, Piegus napisał:

Pula 500 mln zł z publicznej, rozejdzie się w 2 dni. Reszta dostanie przy kolejnych wyborach za 4 lata. ;) 

Nie powtarzaj bajek

Edytowane przez mds212
Opublikowano
1 godzinę temu, ogarek napisał:

Czleku puknij się w te pusta makowke.... Hehe co bredzisz , jakie mikroprzedsiębiorstwo ? 

Masz tam na dole przedsiębiorca nienalezacy  do żadnej wymienionej grupy ? 

Ty się pukni bo dobrze mówi mikroprzedsiębiorstwo samodzielne tak każą zaznaczać w agencji

Opublikowano
2 minuty temu, mds212 napisał:

Nie zrozumiales, tu nie chodzi o jałmuzny, pojde zlozyc wniosek pewnie jakos po 20, a ludzie sie rzucili juz w 1 dniu jak za komuny

Nie powtarzaj bajek

Przecież minister mówił jaka jest pula. 500 mln zł z publicznej + de minimis do wyczerpania zapasów.  W zeszłym roku ci co później złożyli wniosek suszowy ze stratami z całego gospodarstwa ponad 30%, dostali pieniądze po nowym roku, mimo że podobno tylko środki de minimis się wyczerpały. Pocieszasz się, bo protokołu pewnie nie masz, a jakbyś miał, to stałbyś w kolejce jak za komuny. :)

Opublikowano
mds212 napisał:

to Ty zrozum, ze moze ludzie porobili na polach, szykuja sie do zimy i nie maja nic do roboty to jada do agencji zalatwiaja sprawy. akurat jest to skladanie wniosku o suszowe. innym razem bedzie to wniosek o doplaty. ja staram sie zawsze skladac w pierwszych dniach i nie dlatego, ze wczesniej bedzie $$$ bo ja to nie ma reguly. ale gliwnie ze wzgledu ma to, ze mam to z glowy. czy to paliwo czy susza czy doplaty czy podatek zaplacic. lubie miec zrobione i spokojna glowa.

Opublikowano (edytowane)

@Bananek, część ludzi na pewno dostanie przed wyborami, informacja o tym, że wypłacają musi pójść w świat przed 13 października. :) W agencji jest sraczka ze suszowym, pełna mobilizacja. Już organizują ludzi do wklepywania danych ze świeżo przyjętych wniosków, a ja do dzisiaj nie dostałem decyzji o materiale siewnym z wiosny.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

nie liczylbym na to, ze komus rozpatrza wniosek i wyplaca do 11 pazdziernika (12 to sobota wiec nie ma wyplat). do tego musieliby to oglosic wiec kilka dni wczesniej musialaby byc wyplata. da sie to zrobic w 5 dni roboczych? dzisoejszy dzien odpada, jutro sobota, niedziela tez wolna. od poniedzialku dopiero zaczna cos rozpatrzac, ale w wyplacanie watpie. aaa jeszcze decyzje wyslac i 14 dni na odwolanie. no to jak do 13 wyplaca? dzis 4, Pany.

Opublikowano

Wczoraj złożony przed chwilą telefon że trzeba w jednym miejscu poprawić, a mianowicie UZ z protokołu mimo że to lucerna posiada w 1 roku zaliczane są do TUZ. Tam gdzie gmina wpisała UZ trzeba pisać jako trwałe. Ni jak się to ma do definicji wieloletnich użytków. 

Opublikowano
27 minut temu, szaman1 napisał:

Wczoraj złożony przed chwilą telefon że trzeba w jednym miejscu poprawić, a mianowicie UZ z protokołu mimo że to lucerna posiada w 1 roku zaliczane są do TUZ. Tam gdzie gmina wpisała UZ trzeba pisać jako trwałe. Ni jak się to ma do definicji wieloletnich użytków. 

Też się zastanawiałem co zrobić z lucerną lub trawą na gruntach ornych, po przeliczeniu gmina uznała to jako trwałe użytki zielone, bo z założenia są zasiewane na kilka lat użytkowania, a nie jak  definicja mówi że istnieją już minimum 5 lat. Zawsze to 250 zł do ha więcej jak ktoś ma powyżej 0,3 djp.

Opublikowano
4 godziny temu, przezuwaczka napisał:

Ja bym się na wyrost nie martwiła. We wniosku o dopłaty kukurydza ma jedną stawkę bez względu na użytkowanie. W tym roku wszystkie użytki na pasze były doliczone przez komisję do strat zwierzęcych. Mnie zboża nie policzyli jako paszę, chodż go nie sprzedaję i wpisali "na ziarno". U ciebie tak z kukurydzą zrobili i myślę, że agencja to zignoruje, bo stawka pomocy też jest taka sama czy na ziarno, czy kiszonkę.

U nas w agencji powiedzieli, że ci co wczoraj złożyli, to szybko dostaną, a 90% z de minimis, bo krowiarze.

Dziękuję ślicznie. 

Opublikowano

Po zlozeniu powiem ze ogarek jest debil a Rolnik dobrze mowil.

Ciekawe czy potrafi przyznac sie do bledu ogar?

Opublikowano
1 godzinę temu, szaman1 napisał:

Znaczy odrazu rozpatrują wnioski a nie czekają na wszystkich 

• Like 1