Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponawiam pytanie czy ktos tak jak ja dostal z gminy pismo ze nie szacowali bo druga a nie pierwsza kategoria ziemi ze wzgledy na susze...mimo ze mam sporo 6 klasy

Opublikowano

Ja pisma nie dostałem. Po prostu na wniosku o szacowanie szkód gdzie była II kategoria gleby wpisali 0 jako powierzchnię do oszacowania. Działka prawie 2 ha z czego tylko 0,5ha to V klasa czarny piach a reszta to VI klasa jednak mapy INUG nakładały się na całą działkę mimo, że to piach. Szacowali tylko kukurydzę, mimo że na wniosku do szacowania byla też trawa na gruntach ornych.

Opublikowano

Tak..mniej wiecej co drugi rolnik we wsi dostal wczoraj takie pismo..ze nie szacowali...teraz nawet niema poco sie odwolywac bo plony zebrane i po komisjach..

Opublikowano

Czy rolnicy będą składali wnioski jeszcze we wrześniu, czy to będzie październik, czy listopad, to wszystkie pieniądze, które rolnikom się należą w ramach pomocy suszowej, łącznie z dopłatą do hektarów, zostaną wypłacone – zapewnił Ardanowski. Już odwlekają do listopada, a po wyborach cmoknijcie nas w 4 litery :) Źródło: https://www.tvp.info/44262278/ardanowski-wszystkie-pieniadze-ktore-rolnikom-sie-naleza-zostana-wyplacone

Opublikowano
pawel885 napisał:

Na podlasiu pobito rekord kukurydziany - 78 ton zielonej masy z ha czyli nie wszędzie suszyło 

hehe, fakt. gospodarstwo mojego dobrego znajomego, a zarazem uslugodawcy. ;) kuku na tej dzialce rzeczywiscie piekna. choc moja tez niczego sobie, jak i okoliczne qq.

Opublikowano
8 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Czy rolnicy będą składali wnioski jeszcze we wrześniu, czy to będzie październik, czy listopad, to wszystkie pieniądze, które rolnikom się należą w ramach pomocy suszowej, łącznie z dopłatą do hektarów, zostaną wypłacone – zapewnił Ardanowski. Już odwlekają do listopada, a po wyborach cmoknijcie nas w 4 litery :) Źródło: https://www.tvp.info/44262278/ardanowski-wszystkie-pieniadze-ktore-rolnikom-sie-naleza-zostana-wyplacone

Właśnie nie, jak chcecie mieć wypłacone to głosujcie na dobrą zmianę by mieć gwarancję wypłaty.

• Haha 1
Opublikowano
Dnia 4.09.2019 o 22:21, zetorki12 napisał:

Tam pieprzenie . Jakoś wcale nie wierzę w społeczne łażenie po polach . No bo po co ??

Po to  żebyś  mógł  potem  z  protokołem  do ARIMR  jechać  i  złożyć  wniosek.  Idź  przy  następnej  okazji  suszy  do  komisji  to  zobaczysz   że  jest  to  społeczne.  Są  gminy w których  rolnicy  nie ruszą  d*py  do  komisji  bo  czasu  nie mają  wtedy  wójt  sklei komisje  z  urzędników  +  radnych  którzy  nie mają  pojęcia  o  rolnictwie  i  wtedy  macie  cuda  w protokołach  ale  sami  jesteście  sobie  winni.  Kasę  chce  każdy   i  ma swoje  wymagania  ale   iść  społecznie się  wykazać  oszacować  to  nie  bo  czasu  nie  ma.

Opublikowano

Phiii . U nas komisja sami fachowcy . Ile kto poda , tyle mu orzekają . Czasy czynów społecznych dawno minęły . Nie wierzę że nie masz w tym jakiegoś interesu by biegać po polach . Musi się kryć za tym jakaś kasa .

Opublikowano (edytowane)

Ale dlaczego mam to robić społecznie, niech dadzą 15 zł za godzinę pracy w komisji to i chętni rolnicy się znajdą, urzędnik z gminy i ODR-u chodzi po polach za darmo ?? Pracowałem społecznie w komisji wyborczej, ale tam jest to płatne, a nie za free.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

To u nas w komisji jest pracownik z gminy i radny izb rolniczych, niestety i ja będę musiał w przyszlym roku szacować i wszystko za free bo rozmawialem z innymi z izb, kilka dniówek łażenia i ponad 3tys podpisów trzeba złożyć, wniosek do izb dopiero poszedł ustalenie stawki dla szacujacych, bo lataj za darmo po szacowaniach a w gospodarstwie kto będzie robił za Ciebie

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Dla mnie dobra zmiana to PO-PiS w więzieniach, to na kogo mam głosować ?? SLD-komuchy, PSL-byle przy żłobie, Korwin-mówią, że idiota

Jak mozesz do jednego worka pis ze złodziejami wrzucać,zaraz Cię fanatycy kaczyzmu zjadą jak burą  suke 😁 🛑🚨🚧

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
8 minut temu, marulekk napisał:

Jak mozesz do jednego worka pis ze złodziejami wrzucać,zaraz Cię fanatycy kaczyzmu zjadą jak burą  suke 😁 🛑🚨🚧

Wrzucił wszystkich złodziei razem

• Like 4
Opublikowano

z odrow maja to w swoich czynnosciach - obowiazkach, czyli tez spolecznie(nie maja dodatkowej kasy). tak jak u mnie na 250 gosp jezdzenia jest ok 10-15 dni. podpisy czlonkow komisji 1gosp podpisow jesli ze zwierzetami 3 na jednym protokole. protokolow sa 3szt czyli 9x250=2250 podpisow (oczywiscie jedna osoba x3=6750 podpisow). wprowadz wszystko do komputera, wydrukuj, zapros wszystkich aby podpisali, zawiez wszystko do Warszawy. proste?

Opublikowano
10 godzin temu, zetorki12 napisał:

Phiii . U nas komisja sami fachowcy . Ile kto poda , tyle mu orzekają . Czasy czynów społecznych dawno minęły . Nie wierzę że nie masz w tym jakiegoś interesu by biegać po polach . Musi się kryć za tym jakaś kasa .

Czasy  czynów  społecznych  cały  czas  są  tylko  dobrych  ludzi  którzy  zrobią  coś  bezinteresownie  dla  innych  już  jest  jak na lekarstwo  każdy  tylko  patrzy  jak na drugim  zarobić .   Interes  mam  taki  sam  jak  inni  czyli  dostać  pomoc z ARIMR.    Korzyści  w bycia  w komisji  nie ma żadnych  a wręcz  przeciwnie  bo  wielu  na  nas  psy  wiesza  bo  każdy  by  chciał  powyżej 70%  nie  ważne  że   zebrał  6t pszenicy  z ha  ale  ponad 70%   ma być  bo on chce 1 tyś do ha i  koniec.  Jest  to  bezinteresowna   niewdzięczna  praca  ale  ktoś  to  musi  zrobić  aby  każdy  mógł  otrzymać  protokół  a później  pomoc  z ARIMR.

Opublikowano
55 minut temu, Kujawy1990 napisał:

Czasy  czynów  społecznych  cały  czas  są  tylko  dobrych  ludzi  którzy  zrobią  coś  bezinteresownie  dla  innych  już  jest  jak na lekarstwo  każdy  tylko  patrzy  jak na drugim  zarobić .   Interes  mam  taki  sam  jak  inni  czyli  dostać  pomoc z ARIMR.    Korzyści  w bycia  w komisji  nie ma żadnych  a wręcz  przeciwnie  bo  wielu  na  nas  psy  wiesza  bo  każdy  by  chciał  powyżej 70%  nie  ważne  że   zebrał  6t pszenicy  z ha  ale  ponad 70%   ma być  bo on chce 1 tyś do ha i  koniec.  Jest  to  bezinteresowna   niewdzięczna  praca  ale  ktoś  to  musi  zrobić  aby  każdy  mógł  otrzymać  protokół  a później  pomoc  z ARIMR.

A jeżeli skosiłem 5t a nawoziłem na 12t to ile % strat byś mi wpisał ??

Opublikowano
1 godzinę temu, Kujawy1990 napisał:

No oki . Ale jednak powiedz . Po co właściwie Ty w tej komisji ?? Kogo właściwie pilnujesz ? Lubisz jak później ktoś ma pretensje do Ciebie ? Naprawdę nie łapię tego . Jaką rolę tam pełnisz ? Na co masz wpływ ? Ile dni to szacowanie trwało ?

Opublikowano
pawel885 napisał:

Czyli pobrali niepłatne urlopy żeby w komisjach jeździć?

zle to napisalem oni maja za to placone bo maja to w swoich obowiazkach, ale gdyby nie to, to by siedzieli na dupach w biurach i by mieli to samo wynagrodzenie. wniosek: zadnych dodatkowych pieniedzy nie dostaja

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

A jeżeli skosiłem 5t a nawoziłem na 12t to ile % strat byś mi wpisał ??

Nic bym nie wpisał 1 klasę ziemi mało gdzie obejmowała susza , jeżeli takie nawożenie było stosowane na 3-4 klasie to trzeba zostawić bez komentarza🙈