Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czyli kolegom po 70% i więcej, a reszta niech się buja, powinno być szacowanie po zdjęciach satelitarnych albo wszystkich w VAT, wiadomo kto ile włożył, ile nakosil i wtedy można uczciwie szacowac straty, a nie jeden ani grama nawozu i 70%, a drugi nawożenie i pełna ochrona i 30%, a deszcz niby taki sam...
Opublikowano

W sąsiedniej ode mnie gminie(mam tam jedna działkę), sprawdzali wedle mapek. Tyle ile sam zapisałem, to tyle dostałem, ale tylko za połowę pola. Wedla klas ziemi.  

Opublikowano
W każdej gminie inaczej, i jak mają być pieniądze sprawiedliwie dzielone, ja w jęczmieniu zebrałem tylko 3t nawozilem na 6t a zapisali 30% straty, bo ładne, gęste, ale że ziarno drobne to już nie widzieli, bo miastowa urzedniczka z gminy w komisji...
Opublikowano

U mnie w drugiej gminie mam tez jedna dzialke 3ha to jak mi pokazali mapke to wychodzilo kawalek pola nie ma suszy kawalek jest i znowu nie ma a jest to jedna dzialka. Zobaczymy co tam wyjdzie.

Opublikowano
9 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

W każdej gminie inaczej, i jak mają być pieniądze sprawiedliwie dzielone, ja w jęczmieniu zebrałem tylko 3t nawozilem na 6t a zapisali 30% straty, bo ładne, gęste, ale że ziarno drobne to już nie widzieli, bo miastowa urzedniczka z gminy w komisji...

Przy  następnej  suszy   musisz  iść  i  się  zgłosić  do  komisji  i  zobaczysz  jak  to  jest.  Bo krytykować   oskarżać  to  wszyscy  są  ale  iść  udzielić  się  społecznie  poświęcić  swój  czas   to  już  chętnych brak.

Opublikowano
Ale tu żadne komisje są nie potrzebne, wiadomo ile roślina potrzebuje wody, w każdej gminie jeden atestowany miernik deszczu, to będzie wiadomo jaki był deficyt wodny, podzielić ilość opadów przez zapotrzebowanie razy 100% i mamy procent w jakim spełniono zapotrzebowanie, dopełnienie do 100% wyznacza nam susze :)
Opublikowano

nigdy nie było i nie bedzie sprawiedliwie , chciawszy zrobić rzetelnie trzeba by było na 1 gospodarstwo cały dzień poswiecić , to z podziałem na kategorie to sumie nie jest zle , w ubiegłym roku na wiosce obok rekordy plonów a w protokołach 50% strat . system jest do dopracowania ale dokładny nigdy nie bedzie i zawsze ktoś wygra a ktoś straci .ja dziś podpisałem w jednej gminie 50% strat w łąkach a w drugiej podpisałem i nie czytałem bo po co ? tylko podpisałem i ma do wojewody jechać .

Opublikowano

Ale tu żadne komisje są nie potrzebne, wiadomo ile roślina potrzebuje wody, w każdej gminie jeden atestowany miernik deszczu, to będzie wiadomo jaki był deficyt wodny, podzielić ilość opadów przez zapotrzebowanie razy 100% i mamy procent w jakim spełniono zapotrzebowanie, dopełnienie do 100% wyznacza nam susze :)

Tylko  że  w jednej  części  gminy  może  być  deficyt  wody   -100  a w drugiej  -180    także   twój  pomysł  chybiony.  Tak  ma  PZU  swoje szacunki  na deficycie  z IUNG  +  kategoria  gleby  i  nie  odzwierciedla  on  strat  na  polu.

Opublikowano

Ja dostalem pismo z gminy woj podlaskie ze nie beda szacowac bo nie ta kategoria ziemi ze wzgledu na susze..mam 6 hektary 6 klasy i 11 hektary 4 klasy..zboza byly na lepszej glebie..we wsi to tak u co drugiego byla komisja no i jeden dostanie suszowe a drugi nie..tak jakos wybiurczo ta susza wedrowala i wywoluje to sporo emocji a wyladowac bedzie je mozna na wyborach..dodam tylko ze plonami nikt nie moze sie pochwalic bez wzgledu na ten ich podzial gleb ze wzgledu na susze..

Opublikowano
Bananek napisał:

protokol podpisany, poszedl do wojewody. jare 70%, trawy i ozime 40%. calosc ogolem wyszla 31,2%. czekamy na zwrot od wojewody i wio do arimr.

predko nie wróci mój już 3 tyg sprawdzają ponoć bardzo szczegółowo i dokladnie. buraki mam takie że muszę jakoś zasłonę zrobić zeby nie widzieć ich bo rosną przy wyjeździe 0%strat 😢

Opublikowano
22 minuty temu, robi57362 napisał:

predko nie wróci mój już 3 tyg sprawdzają ponoć bardzo szczegółowo i dokladnie. buraki mam takie że muszę jakoś zasłonę zrobić zeby nie widzieć ich bo rosną przy wyjeździe 0%strat 😢

I co tam tak szczegółowo i dokładnie mają sprawdzić u tego wojewody ?

Opublikowano
Kujawy1990 napisał:

Przy  następnej  suszy   musisz  iść  i  się  zgłosić  do  komisji  i  zobaczysz  jak  to  jest.  Bo krytykować   oskarżać  to  wszyscy  są  ale  iść  udzielić  się  społecznie  poświęcić  swój  czas   to  już  chętnych brak.

dokladnie tak jak piszesz kolego niech idzie i slucha hakie glupoty wygaduja niektorzy rolnicy. spalil opryskiem wina suszy, kukurydza fioletowa wina suszy, grzyb wina suszy, za mokro wiosna wina suszy, baba mu nie dala wina suszy itd. a najgorzej denerwuje mnie jak ktos klamie, albo prosi daj pan wiecej. po 4latach mam dosyc, polowa cie jeszcze obgada

Opublikowano

A po wuj społecznie latasz po cudzych polach ? Jaki tego cel i kto Ci to zaproponował ?

Opublikowano (edytowane)

Ale te komisje są wgl nie potrzebne :) W każdej gminie pomiar, podpiąć to pod system ARiMR, gdzie trzeba aby dołożyć klasy gruntów, i mamy system który automatycznie wyznacza straty spowodowane suszą, system automatycznie nalicza kasę i nie będziecie musieli społecznie łazić po polach. Te wasze szacowanie to też patologia, zboża przez miedzę, te same klasy gruntów, na obu polach jęczmień a procenty strat różne, za miedzą mniej padało czy co ???

I jeszcze ten obecny system IUNGU, stacje rozsiane rzadko po całym kraju decydują czy wgl u danego rolnika można szacować czy nie, to jest dopiero patologia. Na około chmury chodziły, po sąsiednich gminach dolało, nas ominęło, ale nie, szacować nie można bo niby nie ma suszy ... 20 stacji pomiaru wilgotności gleby rozsianych po całym kraju, z czego w świętokrzyskim i podkarpackim nie ma ani jednej, to ten wspaniały system pomiarowy IUNGU...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Tam pieprzenie . Jakoś wcale nie wierzę w społeczne łażenie po polach . No bo po co ??

Opublikowano

Jak tyle niesprawiedliwości w tym jest, to niech lepiej zrezygnują z wypłacania  szusowego w ogóle i po problemie.  Każdy po równo nic nie dostanie i będzie spokój. Zaś za zaoszczędzone pieniążki można kilka tam gdzieniegdzie postawić.