Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko jeżeli masz poniżej 30% z gospodarstwa to pomoc z de minimis, a jak wszyscy dobrze wiemy pieniążki z de minimis na ten rok są już praktycznie wyczerpane, niby każdy ma te 15tys euro limitu, większość go nie wykorzystała a pieniędzy i tak zabrakło :)

Opublikowano
2 minuty temu, pawel885 napisał:

Tylko kto będzie miał 70% strat? u nas babka z komisji sama powiedziała że piszą każdemu 30-40%

Na af tylko ja

Reszta pisze że po 6-8 t nakosili to nie załapia się.

Opublikowano
14 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Zaraz w teleexpresie powinni mówić😁 żeby peło nie zarzucili że chłopy bez pomocy🤗

Kurna , a ja nadal mam problemy z odbiorem i takich rzeczy się nie dowiaduję . :S

Opublikowano

Bylem na spotkaniu odnosnie suszy minister romanowski mowil ze jesli przekroczy sie 30 % strat z calego gospodarstwa (zwierzata ziemia itd.) to dopier wtedy wsparcie. Niestety nie bedzie tak jak w tamty roku I rzadko kto dostanie

Opublikowano

Do tego sporo upraw jest szacowane na 70% a szumnie zapowiadana stawka 1000zł będzie dla strat "ponad 70%" a nie jak rok temu w przedziałach 30-69% i 70-100%.

Opublikowano (edytowane)

Co Ty właściwie pirdaczysz ? W tym roku więcej rolników złoży i mniej dostaną . Takie moje zdanie .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Niestety odmienności  na niekorzyść rolnika jest więcej. W tym roku 1000 zł do hektara przysługuje tylko tym, którzy mają ponad 70% strat, np 70,01%:). Czyli nie tak jak w zeszłym roku od 70% strat. Tak na konwencji ogłosił Morawiecki, takie też info znajduje się na stronach MRiRW: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/program-pomocy-dla-rolnikow-poszkodowanych-w-wyniku-suszy

Bardzo nieuczciwie, ponieważ Adanowski mówił, że zasady i warunki przyznawania pomocy będą analogiczne jak w roku ubiegłym...:(

Pomijam już fakt, że media publiczne nakręcają spiralę  iluzji dobrobytu wiejskiego w myśl którego każdy rolnik niezależnie od czegokolwiek dostanie 1000 zł do ha. Nie jest to oczywiście prawda, bowiem dostanie tylko ten kto się ubezpieczył i miał PONAD! 70 % strat w poszczególnych uprawach. Wielu takich znacie?!?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak to przy temacie wapnowania ktoś napisał ,, to całe dofinansowanie jest dla mądrych inaczej''

@zetorki12 zgadza się, kasy rozdadzą mnie niż rok temu, ale coś tm dadzą na otarcie łez. Nie wiem jak @Rolnik1973 to zniesie jak połowę mniej dostanie🤔

Edytowane przez GRZES1545
  • Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, dawcio2218 napisał:

Bylem na spotkaniu odnosnie suszy minister romanowski mowil ze jesli przekroczy sie 30 % strat z calego gospodarstwa (zwierzata ziemia itd.) to dopier wtedy wsparcie. Niestety nie bedzie tak jak w tamty roku I rzadko kto dostanie

Nie wierzę, że coś takiego mówią przed wyborami. Ludzie ze zwierzętami by się wściekli, że zbożowcy dostaną górę pieniędzy, a oni zostaną z niczym.

Opublikowano
8 minut temu, sadsadgreylife napisał:

Niestety odmienności  na niekorzyść rolnika jest więcej. W tym roku 1000 zł do hektara przysługuje tylko tym, którzy mają ponad 70% strat, np 70,01%:). Czyli nie tak jak w zeszłym roku od 70% strat. Tak na konwencji ogłosił Morawiecki, takie też info znajduje się na stronach MRiRW: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/program-pomocy-dla-rolnikow-poszkodowanych-w-wyniku-suszy

Bardzo nieuczciwie, ponieważ Adanowski mówił, że zasady i warunki przyznawania pomocy będą analogiczne jak w roku ubiegłym...:(

Pomijam już fakt, że media publiczne nakręcają spiralę  iluzji dobrobytu wiejskiego w myśl którego każdy rolnik niezależnie od czegokolwiek dostanie 1000 zł do ha. Nie jest to oczywiście prawda, bowiem dostanie tylko ten kto się ubezpieczył i miał PONAD! 70 % strat w poszczególnych uprawach. Wielu takich znacie?!?

Oj tam oj tam ...

Opublikowano
Piegus napisał:

20 minut temu, dawcio2218 napisał:

Nie wierzę, że coś takiego mówią przed wyborami. Ludzie ze zwierzętami by się wściekli, że zbożowcy dostaną górę pieniędzy, a oni zostaną z niczym.

Niestety tak mowil. U nas komisje chodzilly po zniwach I mimo stwierdzonej suszy w uprawach przez ich smieszne raporty to I tak komisje jesli nie ma nic na polu nie wlicza tego do strat. Na to tez powiedzial ze nic nie poradzi.