Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

Tak czysty N . 

Upały bywają są już  normą w Polsce i odmiany pszenic mają znaczenie duże i duże dawki N szkodzą bardziej jak pomagają , gdzie było N mniejsze było lepiej .

Opublikowano

U was też jesienne odchwaszczanie przepuściło przytulię? Stosowany był komplet czyli dff i flufenacet. Przez ostatnie 2 lata było czyściutko, ciekawe czy coś jeszcze zadziała czy poprawka na 2-liścienne wiosną będzie widać. 

Opublikowano

u mnie gdzie byla przytulia w fazie siewki to jest biala i przypalona a wieksze okazy sa przebarwione lekko wiec chyba tez bedzie poprawka jakims Galaperem 0.5.l na hektar we wczesnych fazach rozwojowych. Koszt nie duzy bo raptem wyjdzie okolo 35 zl poprawka. Ale czy tak czy tak to na jesieni u mnie trzeba tez przyhamowac lub czesciowo zniszczyc przytulie bo na moich polach lubi ona wystepowac.

• Root Admin
Opublikowano
masa24 napisał:

Galan a wymień środki i zabiegi jakie stosowales

knoro pomysł 100% z d*py. Rozsiewaczem to można posiać byle jak pod dopłatę a nie budować na tym plon. Obsada nierówna , głębokość nierówna ,  chyba tylko z nudów to można robić bo innego sensu nie ma

zapraszam w żniwa na porównanie

galan99 napisał:

Są znawcy , nawożenia jak to se wytłumaczyć na jednym polu było stosowane nawożenie N większej dawce mowa o pszenicy było gorzej w plonowaniu gdzie zastosowano mniej N było lepiej .

u mnie kolega pokazywał tam gdzie 3 dawki azotu pszenica spalona. tam gdzie trzeciej dawki nie dał piękne ziarno i ponad tonę wyższy plon.

• Like 2
Opublikowano

U mnie siana rzutowo w grochu pod wał najlepsza, aż za ładna. Więc że komuś coś się wydaje bo tak twierdzą teoretycy często zaprzecza rzeczywistości.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, yacenty napisał:

zapraszam w żniwa na porównanie

u mnie kolega pokazywał tam gdzie 3 dawki azotu pszenica spalona. tam gdzie trzeciej dawki nie dał piękne ziarno i ponad tonę wyższy plon.

Jak będzie powtórka roku jak był , to będzie tylko gorzej bo zapasu wody nie ma grudzień ciepły to co jest namaczana ziemia to na 2 tygodni gorąca  i sucho .

I boć tu mądry .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Z jakich nawozów azotowych  palnujecie korzystac w tym roku ?

Ja planuje na pierwszą dawke saletra druga rsm i na tym koniec, chociaż sporo znajomych mi mówi, że rsm lepiej na pierwszą póki będzie mokro, ale zalezy mi na pokrzewieniu wiec chyba saletra na N1. 

Mam też chęć zrobić doświadczenie na 1ha Desamo mam 3 tej samej długości ścieżki: 

1- ścieżka n1 saletra, n2 rsm 32         

2 - ścieżka n1 saletra, n2 mocznik           

3 - n1 rsm n2 rsm. 

Ciekawe czy były by jakieś różnice wizualnie i w plonie.

Edytowane przez Mareg
Styl
Opublikowano

Pszenica po jęczmieniu jarym, z regularnie stosowanym obornikiem- dwie dawki N1- 60kg, N2- 50kg, pszenica po dwóch przyoranych poplonach w tym roku i na kawałku regularnie nawożonym obornikiem- N1- 50kg N2- 30kg. Całe nawożenie azotowe saletrą, klasa ziemi 3a.

Opublikowano

Kamilc017 obesruwje Twoje pszenicę desamo drugi rok i zamiast robic próbę na swojej,  mam bardziej chęć dac jej to co Ty w poprzednich latach i sprawdzić czy uda się dorownac Twoim Desamo 😀

Opublikowano (edytowane)

Ja w tym roku na pierwszy rzut saletra, na 1 kolanko chce wymieszać pół na pół saletry i mocznika. I tyle z azotu, nie wiem czy to bedzie dobry pomysł. Sie okaże

Edytowane przez MarcinNH
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, MarcinNH napisał:

Ja w tym roku na pierwszy rzut saletra na 1 kolanko chce wymieszać pół na pół saletry i mocznika. I tyle z azotu, nie wiem czy to bedzie dobry pomysł. Sie okaże

Powodzenia w mieszaniu.

Edytowane przez ansu
Opublikowano
3 minuty temu, matek89121 napisał:

ja od kilku lat stosuje 

1 dawka  68n w postaci saletry

2  dawka  46 n mocznik  32   n   saletra 

3 dawka zaleznie od pogody 32 saletry 

To dajesz 500 kg nawozu w 3  dawkach .

Opublikowano

Workami sypie, mała dziurka i same sie wymiesza. Ja ogródek uprawiam tylko

Opublikowano

Czemu spóźnione ? Na saletre ? Na sam mocznik to tak, dwa tyg wcześniej trzeba dać

Opublikowano
MarcinNH napisał:

Ja w tym roku na pierwszy rzut saletra, na 1 kolanko chce wymieszać pół na pół saletry i mocznika. I tyle z azotu, nie wiem czy to bedzie dobry pomysł. Sie okaże

Nie radze. Zrobi sie breja.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v